Articol scris de Iulia.

Scurt preambul explicativ: sunt născută și crescută la Brașov, de unde am luat calea bejeniei spre capitala patriei, întru desăvârșirea studiilor superioare, ca să îngroș și eu rândurile nenumăraților deținători de diplome mai mult sau mai puțin utile.

După 8 ani de București, pentru a-mi păstra integritatea psihică – mă rog, cât se mai putea – am decis că nu mai suport și că vreau să mă întorc acasă, în provincie. Așa că prin octombrie 2009 i-am anunțat pe ai mei că îi rog să prospecteze piața imobiliară locală, iar în decembrie mă mutam cu arme, bagaje și cățel (dada, știu, ăsta e blog de pisicari, dar între timp am remediat situația, că dețin și pisică, nu săriți la beregată) într-un frumos apartament brașovean.

Nu trecuseră bine vreo doo săptămâni de când mă (re)instalasem acasă, că într-o zi mă sună maică-mea:

– Auzi, m-a sunat azi una, cică o cheamă Esmeralda Nuștiucum și e vecina ta, din apartamentul de dedesubt.

– Ce alea?!? Cum s-o cheme Esmeralda, nu ți-e bine?

– Nu știu, no, așa a zis femeia, așa îți zic și eu!

– Nfine, să zicem. Și ce voia?

– Cică te roagă frumos să nu mai faci zgomot noaptea, că nu poate să doarmă!

– ???

– Da, cică noaptea aude gălăgie și bubuieli… Și te roagă să nu mai faci…

– Ooook…

Am ridicat din sprânceană a nedumerire, da am zis că nah, cine știe, poate am mai făcut ordine prin casă la ore mai târzii sau ceva, că deh, abia mă mutasem… Și o fi femeia mai sensibilă… Plus că e drept că pe vremea aia aveam și un gabarit deloc de neglijat, așa că… Mi-am zis în sinea mea să încerc să fiu mai atentă, am asigurat-o și pe maică-mea că voi depune toate eforturile necesare întru asigurarea unei bune și pașnice conviețuiri în imobil și în secunda doi am uitat toată tărășenia.

Ah, naivă și neștiutoare ființă ce eram… Distracția abia începuse.

Mai trec vreo câteva zile – o săptămână, vorbesc cu maică-mea la telefon și când să închidem, își aduce brusc aminte:

– Fii atentă, că era să uit!

– Ce?

– Păi stai să-ți zic!

– Păi zi, femeie!

– Ghici cine m-a sunat iar?

-… (urăsc asta cu „ghici…”. Dacă ai să-mi zici ceva, zi, în papucu’ meu, n-o mai arde pe suspans!)

– Esmeralda! (râde)

– Așaaaa…

– De data asta m-a luat tare. Că nu se poate așa ceva, că ea nu mai suportă, că înțelege că abia m-am mutat, da cât mai am dom’ne de gând să plimb mobila aia prin casă? Că ea nu poate să pună geană pe geană, ba mai mult, și-au stricat și tavanu’ proaspăt zugrăvit, că atunci când fac io gălăgie, ea îl pune pe bărbac-su să bubuie cu coada de la mătură în tavan, ca să mă potolesc. Da’ de unde? E degeaba! Și pur și simplu nu se mai poate așa ceva?

Deja râdeam cu zgomot.

– Stai așa, să pricep și io! Deci aparent pe mine noaptea mă apucă mutatu’ de mobilă?

– Așa zice ea… De obicei, pe la 3-4 dimineața…

În momentul ăla m-a bușit o rafală d-aia de râs, de mi-au zburat niște muci dintr-o nară.

– Bre, tu îți bați joc de mine?!?

– Nu, tu! Serios, așa mi-a zis. M-a uluit așa de tare, că nici n-am știut ce să zic… Îmi venea să râd, că nu prea îmi venea să cred, da asta suna serioasă rău…

– Bine, da îți dai seama că probabil e oleacă dusă… Adică, tu chiar mă vezi pe mine punându-mi ceasul să sune la 3 dimineața, ca să mă apuc voinicește de mutat mobile?

– Păi, nu prea…

– Ok, și ce i-ai zis până la urmă?

– I-am zis că nu prea cred că de la tine se aude gălăgie, poate de la alt apartament… Și că, dacă totuși are vreo problemă, să urce să vorbească cu tine, că doar cu tine are ce are, nu cu mine!

– Ahahaha, abia aștept să mă trezesc cu ea la ușă!

Deja îmi imaginam cam în câte moduri aș putea să o trimit pe distinsa doamnă la originile domniei sale…

Mbon, încheiem conversația, uit în secunda doi discuția.

A doua zi, descopăr cu uimire o misivă în cutia poștală.

„Vă rog frumos să încetați cu gălăgia pe timp de noapte, vă aduc la cunoștință că orele de liniște sunt xxx (whatever the fuck a scris ea acolo). Dacă nu încetați, vă anunț că voi lua măsuri!” semnat: Esmeralda Cutărescu.

Urcam scările, citeam și râdeam. Și mai citeam o dată, și iar râdeam.

Băi, cât de sanchiu în cap să fii? Sau cât de mult timp liber să ai? Adică femeia și-a luat din timpul ei, a făcut muncă de cercetare să găsească numărul de telefon al maică-mii, să o sune p-aia în mod repetat, după care să îmi lase mie mesaje pseudo-amenințătoare în poștă?

În plus, mă bușea râsul de fiecare dată când îmi imaginam cum balenuța de mine se trezește buimacă la 3 dimineața în sunet de deșteptător, în pijamăluțele pufoase cu norișori, cu părul vâlvoi, și unde nu mă apuc să-mi suflec mânecile și să târ de mobila ceea prin toată casa, de colo-colo. Iar după o vreme în care fac treaba asta, în timp ce un rânjet mefistofelic mi se lățește peste meclă, la un moment dat, la fel de brusc cum am început, opresc toată operațiunea și mă duc mulțumită înapoi în pat, la nani :))))

Gizăs… În fine, trece ziua, iar uit subiectul. Nu, nu pentru că-s excesiv de senilă, ci pentru că în general am tendința să nu prea îmi ocup memoria cu toate tâmpeniile.

Mai trec câteva săptămâni în care nu se mai întâmplă nimic notabil, așa că nu mică mi-e mirarea când, venind într-o seară acasă de la corporație, aflu în cutia poștală o nouă misivă. De data asta însă, nu ticluită cu drag de către vecina, ci întocmită formal de… țineți-vă bine… un organ al legii! Adicătelea milițianu’ de proximitate. Că am uitat să vă spui, cam așea, în capătu’ blocului, mai pă dreapta, era secția de miliție a cartierului. Unde aparent distinsa doamnă depusese o reclamație la adresa mea, pentru căci îi perturbam liniștea și odihna cea de toate zilele. Și organu’, dând dovadă de competență și profesionalism, mă invitase politicos pentru ca să dau cu subsemnata, să spun ce am de spus în apărarea mea.

Booooon. La ora și data indicate în misivă, mă prezint la secție. Mă întâmpină un organ polițienesc plin de o acreală cum rar mi-a fost dat să văd (și mă pricep la acreli, că dacă mă calci pe bătături, pot să fiu mai acră decât un TIR încărcat cu lămâi necoapte), care îmi răspunde la salut cu un „Mdea, ce doriți?” aruncat din vârful buzelor.

– Am primit în poștă acest bilet (și i-l flutur prin fața meclei), așa că m-am prezentat…

– Mdea. E cazu’ lu’ colegu’. (hopa, deja e „caz”, taci că e groasă… m-au ginit ăștia că am genă de infractoare…). A doua ușe pă stânga.

 Mă deplasez la ușa indicată, intru, dau bună ziua, mai explic o dată cine sunt și ce caut acolo. Organul din încăpere îmi indică cu o ridicare de bărbie să iau loc pe unul din scaune, îmi aruncă în față o foaie de hârtie și un pix și începe să turuie fără să respire:

– Așea. Scrieț acolo după cum urmează: „Subsemnata…, nume prenume domiciliu numele părinților serie și număr de buletin adresă de domiciliu ocupație locul de muncă actual…”

– Aoleu, stați așa, luați-mă încet. În primul rând, ce scriu aici?

– Cum ce scrieț, doamnă? Sau don’șoară, în fine… Cum ce scrieți? Declarație!

– Păi bine, da’ ce declar?

– Păi scrieț ce aveți de zis cu privință la reclamația care vi s-a adus.

– Păi bun, dar îmi spuneți și mie totuși ce am făcut?

– Păi nu v-a zis colegu dă la intrare?

– Nu.

Oftează, își dă ochii peste cap, merge la un fișet d-ăla metalic de prin anii 70, deschide ușile, trage o limbă peste un deșt și ia la lins niște foi. Într-un final, o recuperează victorios pe aia pe care o căuta și mă edifică:

– Mdeci. Zice aicea doamna Esmeralda Cutărescu, vecină a dumneavoastră, cum că aveți o conduită necorespunzătoare traiului în comun la bloc, că nu respectaț orele dă liniște și îi tulburaț domniei sale odihna, care dânsa prin urmare nu mai performează corespunzător la locu dă muncă al domniei sale. De asemenea, aveț un animal domestic, respectiv câine, care produce zgomote supărătoare în timpul zilei – probabil când plecaț dumneavoastră dă acasă – precum și pă timp dă noapte.

– Păi de unde știe dânsa că produce câinele zgomote ziua, nu e la muncă în timpul zilei? Întreb și io, nu dau cu paru’…

– Doamnă, nu știu io dă unde știe dânsa, io știu dăcât ce scrie aicea și vă aduc și dumneavoastră la cunoștință. Deci, scrieț acolo, pă foaie: „Subsemnata…, nume prenume domiciliu numele părinților serie și număr de buletin adresă de domiciliu ocupație locul de muncă actual…”

Nu știam cum să fac să nu râd chiar ca vaca, așa, pe față. Dar am depus un efort supraomenesc și am scris. Am scris cine sunt, cum mă cheamă și ce fac io pe lumea asta, precizând faptul că nu execut activități nocturne sau diurne producătoare de zgomot dincolo de limitele bunului simț, precum și faptul că potaia din dotare este profund ocupată să sforăie cu clăbuci când nu sunt eu acasă (precizare: era vorba de un cocker spaniel, de vreo 13 kile în viu, deci și dacă s-ar fi apucat să sară coarda sau să exerseze step cât eram eu pe plantație, mă îndoiesc sincer că s-ar fi auzit până dedesubt; nu de alta, dar blocul era unul din ăla țeapăn, construit de fostul Trust de Construcții din Brașov, fără economie la materiale).

Și am încheiat această deosebit de plăcută interacțiune cu funcționarul statului după ce acesta m-a asigurat că se vor depune toate eforturile necesare cercetării circumstanțelor și mi se va comunica rezoluția (nu, nu aia de Anu’ Nou).

To be continued…