Pentru aceia dintre domniile voastre care nu locuiesc în Sectorul 1 al minunatei noastre capitale, lucrurile stau așa: la noi nu se mai strânge gunoiul menajer. Gen, Romprest (firma care are contract cu Primăria) refuză să mai ridice resturile menajere. Prin urmare, de patru zile stăm cu tomberoanele la porți așteptând în zadar mașinile de gunoi.

Evident, am vrut să aflu care e treaba și am dat peste aceasta postare a Primarului Sectorului 1, nimeni alta decât doamna Clotilde Armand. Această postare:

Dacă vă e lene s-o citiți, vă spun eu pe foarte scurt despre ce e vorba. Romprest nu mai vrea să strângă gunoiul, doamna Primar zbiară ca din gură de șarpe că e ilegal sa facă asta și îi îndeamnă pe toți locuitorii Sectorului 1, care au gunoiul neridicat de mai mult de 24 de ore, să sune la Poliția Locală Sector 1. Nu știu de ce la Poliție, dar m-am executat, că dacă așa zice doamna Clotilde, așa facem.

Ei, iar aici intervine diferența între teorie și practică. S-o luăm pe bucăți, în ordine cronologică:

Unu. Prima dată am sunat la numărul de telefon 021.9540. Număr care, după cum reiese de pe site-ul Poliției Locale a Sectorului 1, este alocat reclamațiilor și sesizărilor non-stop. Foarte tare, de altfel, nu mă așteptam să existe un număr de telefon dedicat acestui scop. Problema e alta: la numărul 021.9540 nu răspunde nimeni niciodată. Mie, cel puțin, nu mi-a răspuns nimeni.

Doi. Pentru că sunt un tip perseverent, nu m-am lăsat descurajat de o problemă minoră ca asta, așa c-am sunat la celălalt număr de pe site: 021.232.54.59. Iar aici, șoc și groază, mi-a răspuns cineva din prima. Aproape că nu-mi venea să cred că vorbesc cu o ființă vie la un telefon aparținând autorităților statului român. Partea mai puțin plăcută e că mi-au zis că empatizează foarte tare cu problema mea, dar îmi recomandă să sun la 021.9540, că acolo sunt colegii care-mi vor prelua sesizarea și știu ce au de făcut.

Cum nu voiam să mă întorc din nou la punctul unu, le-am comunicat că la numărul ăla nu răspunde nimeni niciodată. Imediat mi-au oferit varianta de back-up: trimiteți-ne pe email la adresa: [email protected]. Păi n-am chef să stau să scriu povești pe email. Vai, se poate, dar nu trebuie să scrieți povești, doar ne semnalați care e strada de unde nu s-a ridicat gunoiul. A, bun, asta e simplu, trimit acum email. Și-am trimis.

Trei. Peste câteva minute, am primit acest răspuns:

Buna ziua,
Am primit cererea/reclamatia/solicitarea/sesizarea/propunerea dumneavoastra si va aducem la cunostinta ca pentru a fi luata in considerare, aveti obligatia de a comunica datele de identificare conform Art. 7 din Ordonanta nr 27/2002 :” Petitiile anonime sau cele in care nu sunt trecute datele de identificare ale petitionarului nu se iau in considerare si se claseaza, potrivit prezentei ordonante.”
Datele dumneavoastră personale sunt prelucrate de Politia Locala Sector 1, în conformitate cu prevederile art. 6 din Regulamentul (UE) 2016/679, în scopul indeplinirii atribuțiilor legale.
Va multumim pentru intelegere!
Cu stima!
Politia Locala Sector 1

Răspuns care pe mine mă depășește complet. Ce date personale ar trebui să le dau și ce relevanță au datele personale în acest context? Dacă nu le spun CNP-ul sau numele de fată al mamei, nu pot să vină să constate că pe toată strada mea zac tomberoanele la porți neridicate de patru zile? Și nu numai pe a mea, că e aceeași problemă în tot sectorul.

Vedeți, doamna primar, cam asta este diferența între teorie și practică în spațiul carpato-danubiano-pontic, mirificul teritoriu al urmașilor dacilor liberi: când e vorba despre birocrați, orice am face, tot la dosarul cu șină ajungem. Fie el și virtual. Altfel, rezolvarea pe care ați găsit-o e bună, e aproape superbă, doar aplicarea ei în practică lipsește cu desăvârșire.

Mno, cam atât am avut de spus. Mai trebuie să menționez doar că toate cele de mai sus s-au petrecut ieri. Până la ora asta nu s-a întâmplat nimic de natură să-mi confirme că cineva face ceva în această privință, tomberoanele sunt la locurile lor, pline și neatinse, de patru zile. Noroc că e frig, altfel nu vreau să știu cum ar fi început sa pută tot gunoiul ăsta de pe la porți. Dar nu e timpul pierdut, de azi se încălzește.

P.S. În poză aveți tomberoanele celor din blocul de vizavi, că mi-a fost lene și lehamite să cobor să le fotografiez pe ale noastre.