Am avut zilele trecute o discuție cu colegii de la cooperativa de digital despre teatru online. Mai precis despre ce se întâmplă acum când sălile de teatru sunt închise, deci multe spectacole s-au mutat în online și se transmit live. Discuția a pornit de la întrebarea „dacă n-ar mai fi pandemie, dacă ne-am reîntoarce la normal, ți-ai mai cumpăra bilet pentru teatru online”? Gen, să nu mai bați drumul până la sală, să vezi spectacolul de la tine din fotoliu.

De obicei nu sunt categoric și viața m-a învățat cu vârf și îndesat că niciodată nu trebuie să zici „niciodată”, dar de data asta răspunsul meu a fost ferm: NU! Dacă lucrurile se întorc la normal, n-aș mai accepta niciodată să mă uit la un spectacol de teatru online.

Pot înțeleg asta, n-am nicio problemă să-mi cumpăr bilete acum (și să-i încurajez și pe alții s-o facă), în condițiile speciale pe care suntem nevoiți să le trăim cu toții, dar de bună voie n-aș mai face-o. Iar dacă, printr-un concurs de împrejurări nefericit, teatrelor le-ar rămâne doar varianta online, aș alege să nu mă mai uit niciodată la teatru. Nu pentru că nu vreau, ci pentru că pur și simplu nu pot.

Pentru mine mersul la teatru este o experiență care începe încă din clipa în care mă bucur c-am reușit să prind bilet la spectacolul pe care vreau să-l văd. Dacă ați mers măcar o singură dată în viață la teatru știți exact ce vreau să spun.

Spectacolul de teatru nu ține doar cât cele două-trei ore în care sunt actorii pe scenă, spectacolul de teatru este o experiență care începe din momentul în care te îmbraci ca să poți pleca spre sală și se termină după ce ai ajuns acasă, cu starea de spirit pe care ți-a dat-o spectacolul pe care tocmai l-ai văzut.

Pentru că teatrul este emoție pură. Aproape nimic din lumea asta, a artei și a spectacolelor cu oameni, nu se poate compara cu trăirile pe care le ai în timp ce te uiți la actorii care sunt acolo, pe scenă, doar PENTRU TINE. Da, știu că nu sunt doar pentru mine, că doar văd și eu ca sala e plină, dar asta este senzația când începe spectacolul și tu le simți respirațiile, le auzi bătăile inimii, plângi cu ei, râzi cu ei sau suferi cu ei.

Or toate astea nu se mai regăsesc la un spectacol online. De-aia sunt categoric când spun NU. După ce lucrurile vor reveni la normal, eu n-aș mai cumpăra niciodată în viață, de bună voie, bilet pentru un spectacol de teatru online.

Vreau să particip la o experiență completă și unică, pentru că fiecare spectacol de teatru este unic, poți să mergi la trei reprezentații ale aceluiași spectacol, de fiecare dată o să vezi altceva. Iar eu asta îmi doresc, nu să asist din fața unui ecran cum își spun actorii replicile. Nu, mulțumesc, pentru asta am un internet întreg la dispoziție. Visul meu este să ajung să văd un spectacol pe Broadway, nu să dau click pe un link de streaming.

Dar, pentru că eu sunt eu, și înteleg că nu toată lumea trebuie să gândească așa, sunt extrem de curios ce credeți și voi despre toate astea.