Și voi aveți în memoria telefonului, bine puse la păstrare, numere de telefon de meșteri, de meseriași, indiferent din ce domeniu ar fi ei? Că e tinichigiul ăla care ți-a lucrat aripa lovită de jurai că e mașina nouă, că e băiatul care știe cu cablurile, siguranțele și panoul electric, că e tipul de la net, că e meșterul care ți-a zugrăvit impecabil și nu te-a rupt la bani, nu contează. Ideea e că toți avem în telefoane numerele lor, să fie, să ai pe cine suna rapid și să știi ca te ajută, dacă e.
Păi cum aș putea vreodată în viață să-i pierd numărul lui Nea Mihai care a venit în toiul nopții să-mi desfunde canalizarea. Și lasă că a venit, dar să-l vezi cum umbla prin beci, cu lanterna în mână, să găsească singurul loc de unde se putea opri apa în clădirea unde stăteam pe vremea aia. Desigur, ar fi trebuit să știu eu care e robinetul ăla care o oprea, dar, să vezi ce, eu habar nu aveam, că nu era treaba mea să știu. Cum aș putea eu să-i șterg numărul din memorie vreodată?
Hai, recunoașteți că aveți și voi numere de meșteri buni și că nici voi nu le dați așa oricui vi le cere. Și pe bună dreptate, că nu știi la ce neserios ajunge numărul de telefon, de te mai face și de râs la meșter.
Am făcut această minunată introducere pentru c-am văzut zilele trecute clipul de mai jos și mi s-a părut foarte mișto ideea campaniei MatHaus: reabilitarea lui Dorel. Sau, mai bine zis, ștergerea etichetei de „Dorel” pentru o întreagă categorie profesională: meșterii, meseriașii specialiști din construcții. Pentru că, da, o întreagă categorie profesională suferă, total nedrept, de „Dorelizare”. Dar, după cum ziceam mai sus, meșteri buni si foarte buni există, îi știm cu toții, că de-aia le păstrăm numerele de telefon cu anii.
Înțeleg foarte bine motivele pentru care au ales cei de la MatHaus să facă asta. Pentru că este un întreg cerc vicios aici: meșterul pleacă mereu cu dezavantajul de „Dorel” în ochii clientului, dar, totodată, clientul își pune toate speranțele în acel meșter, deși îl desconsideră din start. Treabă care este profund greșită. Nu știu cum funcționați voi, dar pe mine viața asta m-a învățat că sunt șanse mult mai mari să am nevoie de cineva care știe să pună gresie, să desfunde o canalizare înfundată sau să toarne o șapă, decât de cetățeni care pot să-mi vorbească două ore despre bosonul Higgs.
Ca să nu mai spun că, în ochii celor care pot să-mi vorbească despre bosonul Higgs, eu aș fi „Dorel”. Da, mai mult sau mai puțin, cu toții am fost „Dorel” în ochii cuiva măcar o dată în viață. Dacă suntem scoși din zona noastră de expertiză și suntem băgați într-un domeniu la care nu ne pricepem, automat devenim si noi niște „Dorei”. Doar că nouă nu ne-a fost încă pusă vreo etichetă de genul.
De-aia sunt fan al aceste campanii, pentru că „Dorel” este o exagerare, un produs media creat artificial, special pentru bășcălia noastră. Dar după ce râdem și glumim, pe subiectul „Dorel”, tot noi suntem ăia care ne plângem că pleacă toți meșterii buni și, când ai nevoie, nu mai are cine să-ți lucreze. Cumva, a ajuns un fel de rușine, din cauza acestei etichete să mai lucrezi în construcții. Și nu e corect, că în construcții există o grămadă de specializări, de la muncitori necalificați, până la ingineri, proiectanți și mulți alții. Cel mai bun prieten al meu este inginer constructor, și nu-l simt deloc „Dorel”, să știți.
Iar acum, vă las să urmăriți și voi spotul, că e bun. Hai cu de-Dorelizarea.
Parcă era un Dorel p’aicişa care făcea prognoze meteo 🙂
Comentariu beton!47
Ia uite cine e primul la pontaj. N-ai vrut să mai cotitezi la borcan, @Shoricule? 🤭
Comentariu beton!27
Unde-o fi?
@didina, şi ca să fiu şmecher, fac contrapontaju’ la 21.00 ca să-mi bage şefu’ ore suplimentare.
Nu cred că-ți mai bagă nimic la ora asta, @Shoric. Poate doar o prognoză nouă. 🤭
@șoricule, cu orele, stai potol, vere…
Poate ma insel dar aici ai fortat putin logica. Poate doar ca sa ne pui la incercare.
Deci, „daca suntem scosi din zona noastra de expertiza și suntem băgați într-un domeniu la care nu ne pricepem, automat devenim si noi niște „Dorei”
DOAR daca nu recunoastem ca nu sutem in zona noastra de expertiza, ceva in genul „sef’ cand lucram eu cu bozonu’ lu’ Higgs in Spania, nici nu se pomenise asa ceva in Romanica”. Asta e „Dorel”, in opinia mea. Dorel, electrozugravul.
Comentariu beton!27
Băi, să știi că eu m-am simțit Dorel de forte multe ori. Inclusiv pe Nea Mihai am ajuns să-l chem noaptea pentru că până atunci mă încăpățânasem că „lasă că fac eu”. Well…
@Petrini, ai să rîzi dar pe electrozugrav îl cunosc personal; bine, nu chiar așa dar pune gresie, face mici reparații electrice, montează centrale și instalații termice; și nu e deloc Dorel; omu’ lucrează la ceva trupe de intervenții, e dotat de la natură (și munca de mic, la țară) cu un fizic peste medie, așa că nu are nevoie să rupă sala; mi-a explicat că, oricum lucrează 24/48sau 72 și cum vicii nu are, a devenit autodidact; plus că mai duce un bănuț acasă; singura lui cerință este să fie lăsat în ritmul lui, dacă tot e ieftin (că mai pot apărea urgențe la serviciu); iar pentru situațiile, puține, unde este depășit, apelează la rîndul lui la un inginer, pe care îl plătește și care doar îi spune ce să facă; pentru că nu știu dacă sunteți conștienți dar oameni superpregătiți în țara asta sunt, numai că majoritatea au un stăpîn nemilos: cucoana lene…eu știu un mecatronist de NASA care însă, odată rezolvată problema în capul lui, nu se mai duce la client, să-l pici cu ceară, chiar dacă are de luat bani…e fix tipu’ care ia 1000€ pentru învîrtit un șurub, după care procrastinează pînă se termină mia
Cum să-l uit eu pe Nea Marian, care a venit la mine în Ajunul Crăciunului (la 10 seara) sau a plecat de la petrecerea de ziua lui (după ce m-a și servit cu ceva).
Și vorba ta, nu dau oricui numărul lui.
Altfel, deși am și o calificare de electrician, sunt Dorel în domeniu. Că n-am lucrat neam. Mă rog, am dreptul să înlocuiesc becuri, prize și întrerupătoare.
Comentariu beton!18
Exaaaaaact.
Lipsă de educație să il desconsideri pe omul pe care îl suni când ai nevoie de ajutorul/serviciul lui sau mergi la garajul lui pentru diferite probleme pe care le ai mașina
Comentariu beton!17
Perfect de acord.
Keepcalm, și după ce îl chemăm îl mai și cicălim cu tot felul de lucruri mărunte: „de ce nu faci așa, da’ eu zic că-i mai bine așa etc., adică devenim mai pricepuți ca el
@Anel, depinde de fiecare, eu de obicei il intreb de ce are nevoie si il las in pace, ca altfel daca stiam eu ca e mai bine asa si pe dincolo nu il mai chemam
Ooohhh…in Nemtia, ar trebui sa am un telefon NUMAI pentru numere de baieti. Ca are si agenda aia limitele ei.
In general, nemtii au doua maini stangi. Cheama electricianul sa le schimbe un rahat de bec. Si electricianul nu vine singur ca, nah…el e „maestru” in schimbat becuri dar are nevoie si de un „maestru” in inchis/deschis sigurante. Ca fiecare e „maestru” pe bucatica lui.
Fereasca cerul sa ai de renovat o casa, ca te trezesti cu o armata de „maestri” specialisti in aruncat gunoiul de la fereastra in container si alte asemenea activitati care, nu-i asa, cer inalta calificare.
P.S.: Ma lumineaza si pe mine vreun „maestru” ce-i aia „bosonul Higgs”?
Cum? Tu nu poți să vorbești minim două ore despre un accelerator de particule? Și-mi citești blogul?
Offf…acum chiar ca m-ai facut de cacao! O sa-mi fie rusine vreo doua ore de-acum incolo! Pot vorbi doar o ora jumate despre acceleratorul ala. In schimb, sunt un foarte documentat virusolog amator. Se pune?
Comentariu beton!16
Corect! Cam asa se intampla in fiecare loc (cunoscut de mine) care nu este/nu a fost atins de cultura latina sau araba. Folosesc „cam asa” pentru ca urasc generalizarile.
Sigur, intre alb si negru este un numar infinit de nuante. Si, la modul ideal, ar trebui sa alegem nuanta „optima” de fiecare data. Problema e ca nici noi, nici cei care aleg in locul nostru nu au nici calificarea/nici experienta de a face aceste alegeri. De cele mai multe ori.
Pe romaneste, de dragul exemplului, e stupid ca Hans sa vina sa schimbe becul, insotit de Manfred pentru „deschide/inchide” sigurantele. Asta pana ia foc casa.
Sunt convins ca intelegi exagerarea.
Ruxandra ,incearca sa vezi problema si altfel.Toti trebuie sa manance o paine si sa faca ceva .Daca neamtul sau englezul,ca si aici e la fel,s ar apuca sa si spele singur masina sau geamurile sau nu si ar mai bea cafeaua la terasa si pranzul la restaurant ,nu ar disparea niste locuri de munca? Doar noi,romanii vrem sa facem totul singuri.credem ca ne pricepem la tot si de cele mai multe ori totul atarna prin casa in doua suruburi si o piulita.
In Nemtia, prin Bavaria sunt reguli si regulamente pentru orice. Cand m-am mutat de fiecare data eu a trebuit sa anclansez comutatorul la tabloul general al blocului ca sa am curent. C-asa-i regula, nu Hausmeisterul sau electricianul. Sunt electromecanic cu diploma si tot mi-am prins urechile in trifazatele lor la o casa. Deci am invatat lectia si la prima problema am infipt direct in mana inginerului Telekom una bucata bancnota 50 euro sa ma scuteasca de spectacol si in cateva minute a fost iesit cu ‘figurantii’ lui cu tot. N-am mai avut neam probleme cu internetul ani intregi pana m-am mutat iar. La noua locuinta nu am mai reusit sa-l prind.
da, @Ruxandra și oarecum în dezacord cu @Petrini; pare că a dispărut job-ul de handyman iar bărbații suferă în general de, scuzați franceza, ..zdificare; mai în glumă, mai în serios…”manualele auto de acum 60 de ani te învățau cum să reglezi singur tacheții; în cele de astăzi scrie să nu bei antigelul!”
iar casele ard pentru că te-ai zgîrcit și ai pus prize și întrerupătoare turcești, la 10 lei, că abb-urile erau scumpe (vedeți la vali pe blog păreri pertinente) sau, în celălalt caz, ai uitat să citești că ai garanție ics ani ori ai ignorat flama aia micuță cînd ai scos laptopu’ din priză…nu vreau să fiu înțeles greșit, că merg la supermarket, nu cu arcul după mamut dar, c’mon, un bec? un șurub la yală? pentru că, așa cum un mare chirurg nu scoate așchii de lemn din degete, la fel de ineficient economic este ca un specialist să piardă timpul cu o siguranță; iar dacă mulți am face ce e posibil, singuri, prin case, poate n-ar mai fi loc pentru atît de mulți Dorei…
Soțul e inginer constructor și, prin el, am ceva contact cu lumea asta. Faza cu ”Dorel” n-am auzit-o și n-am văzut-o decât într-o reclamă veche și nici n-am întâlnit oameni din domeniu care să pară rușinați că lucrează în construcții. Ba chiar dimpotrivă, unii (inclusiv el) sunt chiar super încântați și mândri de ceea ce fac. Eu nu am numere de meșteri în agendă, dar el are o grămadă. Unii sunt profi și recomandabili oricând, iar alții nu, ca în orice alte meserii. Bine, am auzit povești din care înțeleg că unii sunt adevărate pericole, atât pentru ei înșiși cât și pentru cei din jur. Probabil se încadrează la categoria ”Doreilor”, doar că el le zice ”malakes”.
Comentariu beton!17
Aici, meseriasii nu sunt considerati deloc „Dorel”, si sigur ai nevoie de ei o data la cateva luni, pentru ceva. Si tocmai pentru ca nu sunt desconsiderati, ci respectati, sunt si platiti ca atare. Le merge faima de la un client la altul, astfel ca uneori este greu sa il prinzi liber. Un meserias bun „bate rau de tot” la bani multi ingineri, economisti sau mai stiu eu ce profesii. A venit electricianul sa imi monteze acasa doua lampi de incalzire in bai, a lucrat ceva mai mult de doua ore jumatate, si „mi-a suflat” AUD$300. Tariful lui $120/ora!
O chestie care mi-a placut de la bun inceput in Aussie, este tocmai faptul ca toata lumea care lucreaza este respectata, indiferent de profesie.
Comentariu beton!27
Mie îmi place reclama asta. Cred că e nevoie să fie reașezați meseriașii la locul cuvenit în societate, pentru că e nevoie de ei. Mare nevoie. Eu am făcut poză omului care mi-a reparat centrala de Crăciun, când avea fiică-mea 6 luni. De Crăciun a venit omul, că i-a fost milă de frigul copilei. Eu i-am făcut poză ca să nu uit vreodată ce înseamnă să fii OM, în țara asta. În țara unde părinții spun copiilor că e rușine să fii meseriaș, făcând ce îți place și pe bani frumoși, că e mai bine la birou, habarnist și…. „Dorel”.
Totuși, o mică reclamație pentru cei care le-au făcut site-ul celor de la Mathaus: dacă te dai „meseriaș” pe ale construcțiilor și vrei respect și de la cei cu școală multă, te duci la cei meseriași în ale limbii române. Să scrie ei acolo”Șapă”, cu diacritice. Că altfel, caut sape de mor. Etc. Și ții cont că te prezinți și celor care știu de bosonul Higgs.
Comentariu beton!28
Mathaus/ Arabesque ar trebui sa.si vadă de Doreii lor în primul rând ! De 2 ori am ” calcat ” pe la ei și mi.a fost deajuns !
Orice drum începe cu un prim pas, nu?
Eu plec de la premisa că „Dorelul” e ăla care dă cu stângu’-n dreptu’ în domeniul lui. Deci e cumva greșită ideea că eu aș fi „Dorel” în ochii altora pe domenii cu care nu am nici o treabă.
Dacă „Dorelul” tre’ să sape un șanț, asta face el, la asta zice că se pricepe, și dă cu târnăcopul în cablul de curent, sau tencuiește ziduri, pentru asta a fost angajat și plătit, și îți cade tencuiala în cap în urma lui, atunci „Dorel” să îi rămâie numele, că doar nu îl pun să facă analiză pe Djuvara sau să conducă companii multinaționale. E șmecher Vasluianu când face flick flack-uri cu ciocanul, dar dacă peretele din spatele lui se crapă și pică, tot Dorel este, nu „meștere”.
Reclama e mișto datorită actorilor, ideea e ok, dar să nu exagerăm cu de-Dorelizarea, zic. Am agenda plină de numere de meșteri, dar mai mult de jumate le-am salvat ca să știu să nu îi mai sun din nou din greșeală, fiindcă au fost Dorei veritabili.
Comentariu beton!24
Meștere, ia zi repede cine ți-a lucrat aici ? 🤭🤭🤭
Ioane, aia cu datul cu târnăcopul în cablu nu e vina lui Dorel. Ci a ăluia de i-a arătat unde să sape. Știu, fără umor și cam pe lângă subiect, dar nu m-am putut abține, că-s pățit.
Comentariu beton!15
Dorei am fost și vom mai fi,
Căci ni se tot strică mașina,
Dar dacă-i pofta inimii,
Cu toții vrem…câte-o Dorina !
Adevărat!!! Și bunică-mio o zis că va merge la biserică atunci când o sluji preoteasa 😉
Comentariu beton!22
😀😀😀
problema este ca multi mesteri incearca sa isi depaseasca limitele prematur. Poate un zidar a vazut cum se face o hidroizolatie. Dar de aici pana la recomandarea de solutii in situatii diferite…e cale lunga. Stiu si eu cativa oameni care au o specializare (lacatus-mecanic, tamplar, etc) dar care pot face o casa cap-coada cu 2-3 ajutoare. Dar sunt mult mai multi cei care habar nu au partea tehnica (alegerea solutiei tehnice potrivite) si lucreaza dupa ureche („lasa, Boss ca am placat eu juma’da Jarmanie asa si nu a patit nimica”) si daca apar probleme…ia-i de unde nu-s. Nici beneficiarii de la noi nu ajuta insa 🙂
Ideea imi place. Dar cred ca ar trebui sa fie respect vice versa. I-am tratat cu respect pe toti cei pe care i-am chemat pentru lucrari acasa. Problema este ca ei nu s-au gandit sa faca la fel: de la „mesterul” care a dat cu var in valuri ca nu a avut chef sa dea cu smirghel, de la cei care voiau sa imi monteze treptele la interior in panta ca sa nu mai incarce (cu motivul sa se scurga apa de pe ele) si care s-au simtit ofensati cand le-am zis sa puna mana sa incarce si sa le faca drepte si care mi-au zis ca ei nu dau 2 bani pe materialele cu care lucreaza (in conditiile in care eu trebuia sa platesc destul de mult pentru ele), pana la cei care de lene sa incarce peretii la baie si sa ii faca drepti mi-au lipit niste rigips cu economie la adeziv pe care tot noi a trebuit sa il dam jos, ca sa nu ne trezim ca ne cade faianta in cap. Concluzia mea: multi Dorei, putini mesteri. Poate ar prinde bine si respect fata de cel ce iti cere un serviciu, macar sa nu mai strice si altele pe banii omului. Sau na, oi fi dat eu numai de exceptii de la regula :)))
Comentariu beton!27
Amintiri cu Dorel. Se strica ceva la baie si tata cheama un vecin de pe strada sa il ajute sa repare. Au inceput evident cu un paharel de tuica, d-aia buna de tara. Booon. Dupa energizant, vecinului i s-a parut o idee buna sa se sprijine cu piciorul de suportul de hartie, suport carea s-a smuls din perete in 3 secunde. Ca sa dreaga busuiocul si sa nu ii prinda „Satana” (mama) si bauti si cu baia stricata s-au gandit ei sa il prinda cu suruburi de perete, sa tina o viata ba nene. Ce urmau sa afle este ca in spatele peretelui cu suportul de hartie, este o mica debara cu toate tevile de apa… ale blocului. Fantanile lu Firea sunt pistol cu apa fata de ce era la mine in casa. Am inundat 2 vecini, ar fi fost mai multi dar stam la 2 si atat a fost bugetul. Tata a trebuit sa plateasca undeva la 1000 de euro cheltuieli de reparatii pe la vecini. Si uite asa de fiecare data ca vrea sa faca combinatii cu diversi (mai ales cand repara masina) ii aduc aminte de Dorel.
Comentariu beton!29
Pentru reabilitarea lui „Dorel”. Am un zugrav cu numele asta. Face echipa cu doi fii ai lui. Zugravesc casa cu ei de vreo 20 de ani. Stiu de toate: zugraveala, faianta, electrica, instalatii sanitare, parchet… Pur si simplu nu mai am nevoie de nimeni cand ii am pe ei. Ca sa zugravesc acum in aprilie, a trebuit sa ma programez prin octombrie. Au reguli: nu lucreaza dupa ora 17, nu lucreaza sambata si duminica, doar in cazuri exceptionale, respecta termenele intocmai. Niciodata nu au venit mai tarziu decat au spus. Poate ca au terminat mai devreme. Si inca ceva, nu beau alcool. Niciunul. Poate cu mari insistente o bere la masa de pranz.
p.s. sa nu-mi cereti numarul lui…
p.s.2 Si inca ceva @vasilescule…totdeauna trebuie sa stii de unde sa opresti apa in cladirea ta. Ce te faci daca nimeni in bloc nu stie?
@Bibicu: „șeful de scară” e tipul care trebuie să știe toate chichițele scării/blocului, nu toți locatarii.
şeful de scară, administratorul, administratorul tehnic, ….
ps. dacă chiar vine când a spus că vine, nu atunci când îl sun cu 2 zile înainte „am luat o lucrare mai mare şi mai durează/proprietarul mai vrea chestii” nu am nicio problemă să antamez o lucrare şi cu un an înainte.
ultima oară am discutat din aprilie pt august. dacă ţi-au mai răspuns ţie când am sunat cu 2 zile înainte de termenul la care trebuiau să înceapă, mi-au răspuns şi mie.
@JonTemple cei care trebuie sa stie toate chichitele blocului nu sunt acasa 24/7. Eu am spus ca e bine sa stie fiecare, pentru binele lui. Sa vezi cum cauta un vecin odata sa opreasca apa de la o vana intr-un canal din fata blocului. Dar robinetul ce trebuia sa-l opreasca era la el in boxa… culmea , un Dorel adevarat taiase in apartamentul lui o coloana retur de la incalzire. Noroc ca eu stau la ultimul etaj, el sub mine. Altii 3 sub el. Daca stia, de robinet…
Eu am cel mai mare respect pentru cei care stiu sa faca sau sa repare ceva cu mainile lor ,probabil in mare parte pentru ca eu am doua maini stangi si sot un Dorel care admite ca e Dorel si nu se baga unde nu se pricepe,slava Domnului .Sincer, in timp, am inceput sa admir mai mult pe unul capabil sa faca o casa singur de la A la Z ,bine urmand niste instructiuni ,decat pe unul care mi face 5 ore filozofie Kantiana.
Comentariu beton!15
Eu păstrez numărul ăla în memoria mea! Memoria telefonului e doar de backup.
Desi sunt un Dorel in domeniu absolvit, am lucrat in alte domenii pe care m-am specializat ulterior, si cu oameni care nu sunt Dorei deloc. Si aia ar fi fix baietii aia de la CERN. Jos palaria, cred ca e locul unde sunt cei mai pregatiti oameni in domeniile lor. Cand iti semnaleaza aia o problema, apoi ai totul documentat inclusiv toate investigatiile posibile pe care le-ai fi propus tu, deja facute si cu rezultate documentate. La polul opus se afla mandra noastra comisie europeana, unde lucreaza toti minoritarii pe motive de political corectness ( a se citi discriminare pozitiva), si unde sunt niste dorei care te fac cu capu’.
Mai am un amic care a lucrat la constructia cladirii laserului de la Magurele. nu vreti sa stiti prin ce situatii a trecut, de le vezi numai in filme gen las fierbinti. Din cauza specificatiilor care se schimbau pe la finalul lucrarii.
Stiu, am inteles, chiar daca sunt uneori sunt confundat cu un analfabet functional, aici ar trebui sa ne laudam cu care ce mesteri misto stim. Din pacate realitatea e aia pe care o stim cu totii si de care ne lovim constant. un mester bun e aur curat. Si se gaseste la fel de usor. Nu degeaba in canada un zidar bun roman, inainte de criza din 2007, in 5 ani isi strangea bani de 5 case si castiga de vreo 4-5 ori cat un programator. Ce au ramas la noi in mare majoritate sunt oameni pensionati sau aproape de pensie si cativa familisti cu obligatii. Restul care sunt buni si au pututu pleca, s-au dus demult, inca din 2005 e criza de mesteri buni. Iar daca cineva crede ca Doreii sunt doar in acest domeniu …
Inteleg si apreciez efortul celor de la MattHaus, dar cred ca nici daca ar face toate firmele de profil spoturi nu ar reusi sa spele din memoria oamenilor, pataniile cu mesterii.
Cea mai celebra e cea cu oul ingropat in perete :D/
Buna dimineata. Este prima mea postare chiar daca sunt un cititor de mai bine de un an al acestui blog. Am o poveste unpic mai lunga dar cu final fericit datorita incapatanarii mele cu Doreii zilelor noastre.
Am o casa la curte unde locuiesc de ceva ani. Curte maricica si cum nu imi place gazon simplu am gandit ca nu ar strica ceva pomi fructiferi si o mica vie . Gen sa manance copilul ceva natural. Zis si facut 20 de pomi si 4 butuci de vie. La noi in sat am cunoscut un nea Mihai om bun, cunostinte trainice despre pomi si vie asa ca 7 ani a venit la mine sa tunda pomii si via , sa stropeasca contra daunatorilor etc. De la inceput a exista intelegere, respect pentru valoarea muncii prestate si a timpului alocat dar mai ales respectul fata de omul cu par alb cu dragoste de frumos . Acest meserias in domeniul lui cu meseria invatata din tata in fiu isi iubea munca, motiv pentru care in fiecare an desii ne intelegeam la un pret fix , nu ma puteam abtine la sfarsit sa ofer in plus bani . Anul acesta am aflat cu tristete ca omul are ceva probleme de sanatate si nu mai poate sa presteze munca. Tin sa mentionez ca el era cum imi placea mie sa spun ,, gradinarul satului,, . Acum am lasat pe facebook anunt ca doresc toaletare pomi si niste oameni au lasat datele de contact si am inceput marea cautare.
Dupa multi nervi si ceva telefoane am aflat cu stupoare ca niste ,,baietii destepti,, ce stiau ca ”gradinarul” nu mai presteaza au facut un cartel pe zona respectiva de sate si comune si aproape au triplat preturile ( de la 10 lei/pom cu tot cu stropire la 20-25 lei)
Aici vorbim de 2 firme cu multi angajati cu numere separate ca sa creeze impresia de concurenta (cu emitere factura sau direct la negru ). Eu fiind o fire gen razboinicul luminii am gasit un om priceput cu dragoste de pamant si multa pricepere si am rezolvat problema tot la 10 lei/pom cu tot cu stropire. Acum urmeaza partea cu razboinicul luminii. Am vorbit la consiliul primariei si in termen de 2 luni am reusit o campanie in favoarea umului care era priceput in meseria dar nu avea minte de antreprenor ( gen reclama gratuita , donatie programator pentru creare site , constientizare locuitori din comuna cu privire la pretul REAL si corect al servicilor). In acelas timp una din firme a ”disparut” in urma verificarii actelor si autorizatilor sau mai bine spus lipsa lor. Iar de cealalta m-am ocupat personal cu ceva controale de la ANAF si acum administratorul tocmai are un dosar penal pentru evaziune fiscala. Finalitatea este ca peste 10.000 de locuitori beneficiaza acum in martie de un pret corect si de munca prestata de un profesionist.
PS. dupa isprava cu gradinarul, domn primar ma intreaba daca putem face ceva si cu monopolul din salubritate sa ii ”rezolvam cumva”. Avem o firma mostenita de la ”pesedei” ce tocmai doresc sa tripleze preturile in comuna incepand cu luna aprilie ca asa considera ei ce se poate si sunt singurii din zona.
Ce parere aveti sa ma ”bag”???
Comentariu beton!17
Nu.
Ai menționat că ai familie.
Salubritatea e o mafie cu rădăcini până în Sicilia.
@cucurigu, să știi că s au mai schimbat lucrurile, eu știu câțiva meseriași buni care au renunțat la Franța sau Germania pentru ca pot câștiga la fel de bine acasă și vorba lor, dorm cu capul pe perina mea. Cei care pleacă acum din țară sunt din alte categorii și au alte motive
Firma la care am lucrat avea o divizie ce construia in Germania. Unde ducea cei mai buni muncitori, pe bani buni. Ce sa vezi, aceiași muncitori care în Germania purtau echipament și respectau normele de protecție rodata întorsi pe șantierele din Romania, nu le mai respectau.
Nu vreau sa generalizez, dar nu toți plecați sunt buni și nici toți cei întorși.
Dar dintre cei rămași, cu greu alegi . Cine a construit o casă cap coada, de obicei a schimbat câteva echipe 3-4-5. Și a luat și ceva tepe de la patronii cu suflet mare.
Iar dezvoltatorii, chit că folosesc o singura echipă, te fura la materiale de te îndoaie, din fierul beton necesar unei singure case ei fac 8. Ne vedem după cutremur…sau nu.
Așa că…atunci când găsești un om cinstit și corect, el devine aur, prin comparație cu restul.
Ce m-aș face fără tine @Mihai și fără voi toți, mai cu state vechi pe-aici.
Îmi faceți zilele mirobolante.
Sănătate maximă și inspirație inspirată.👍😘
Cred ca am scris ceva gresit din moment ce ,,povestea,, mea cu doreii nu a fost publicata. In acest caz scuze administratorului.
Off-topic, dar uite un posibil raspuns la un articol mai vechi.
https://m.adevarul.ro/locale/suceava/motivulpentru-sofer-trecut-rosu-afost-iertat-politisti-fost-escortat-destinatie-1_604871e55163ec4271bf4b02/index.html
las și eu asta aici…
tocmește un tip un electrician, să dubleze numărul de lămpi de iluminat dintr-un birou mărișor; vine omu’, face treaba, recepție lucrare:
electricianu’ (acționînd întrerupătorul): bine, șefu? luminos, nu?
clientul (arătînd către întrerupătorul pus cu vreo 2 cm mai jos decît celelalte): păi…
e: boss! s-aprinde, se stinge? păi ce, io-s dizainăr dă interioare…?
Sa va povestesc si eu cu un Dorel, cu taica-miu in rol. Inainte de toate, mentionez ca taica-miu e cel mai bun electrician din judetul PH. Hai maxim al 2-lea. Si pe langa asta e un hatru, cu un umor sec care ori te inteapa ori il admiri.
Acum, ca am lamurit asta, povestea:
Lucra el odata la vila noua cu douaj’de camere a unui fost ministru de Finante ( nu dam nume ). Era pe final, facea legaturile la tablou central. Si vine nevasta-sa lu asta in inspectie asa pe la el.
Taica-miu, care o vazuse cat de acra e si cum vorbea urat cu ceilalti muncitori de la casa, isi zice, ia sa dezmortim noi putin situatia.
Si se opreste si incepe sa se uite lung la tablou, apoi cand la ea, cand la tablou…
La care asta, zice si ea, ca sa treaca peste momentul stanjenitor..
„Da domnu’ TataluMorrissey, ma uit la sutele astea de fire, la toata matzaraia asta cu atatea culori si ma minunez cum stiti sa le puneti pe toate cap la cap??
Taica-miu, tot asa, privind lung si scarpinandu-se in cap, pe un ton serios:
„Doamna, drept sa va spun, si eu ma uit cam lung si incerc sa ma dumiresc, ca e prima oara cand fac asta cu legaturile. Dar daca imi iese aicea la Dumneavoastra, ce bine imi pare ca o sa imi fac apoi si la mine acasa ceva la fel.”
:))) Imi povestea ca ramasese femeia blocata vreo 10 secunde, facuse ochii mari si nu mai reusea nici sa inghita in sec 🙂
A prins gluma intr-un final si cu ocazia asta a mai si dezumflat un pic din aroganta 🙂
Comentariu beton!14
#Dorel mee 2
Si eu am fost cateodata un „Dorel” la randul meu in meseria pe care o fac.
Ceva sitiuatii diferite intre proiect si situatia din teren.
Niciodata „Dorel” nu o sa dispara din santierele din Romania si din toata lumea.
Mai rau e cand „Dorel” are o functie de conducere sau una prin minister.
Atunci ard oameni prin spitale.
Tic / tac.
„Transformarea prea precoce a lui Dorel in personaj respectabil, e daunatoare”
Acum am realizat și io că tu scrii chiar mișto. Ar trebui să te ocupi de chestia asta cu scrisul la modul serios.
Băhăhăăă. Mulțumesc. 😁😁😁
Adica pana acum scria neserios ? 😀
#celmaimistoblogger
Tocmai in cautare de instalator in Iasi. Ultimul recomandat de cineva mi-a transmis ca nu se baga , ca nu stie cum sa rezolve situatia, ca e complicat tare (schimbarea unui rezervor la o toaleta), consultatia s-a facut prin telefon, dar poate ca e mai bine ca nu a venit, am scapat de o belea. Sa vad instalatorul n-spe ce o sa imi raspunda.
PS:Accept sugestii de la cititori de Iasi.
Costă 50-100 manopera și 38 materialele. Sunt 2 tipuri principale, odată ce știi ce ai nevoie, poți faceți operațiunea. Și de obicei se schimbă numai mecanismul și garniturile.
Și reglajul e intuitiv.
Dorei au fost și vor mai fi,
Nu dispar orice am jertfi,
Căci ei, aici, pe ăst’ pământ
Au un aspru legământ,
Tanana și tananana
Las că merge și așa!
Era să mă curentez odată pe prostia mea… noroc cu siguranța de pe stâlp! Și acum stau și mă minunez că am scăpat teafăr fără să am absolut nimic. Doamne-Doamne a fost cu mine!
Apropo când vine primăvara aia? Că cobiși iar și uite ce s-a întâmplat! Nu ți-am spus cu toții @Mișule fără prognoze din astea legate de vreme? Tu nu… Batman, batman… na ți-am zis noi că era popă!
Boss, mă bag și io un pic in seamă pe aici. Cred că „dorelizarea”, cum ii zici matale, e mai degrabă așea, o predicție. Uită-te bine la reclamele de unde a pornit: Dorel e ăla tânăr. Adicătălea, o metaforă pentru generația tânără. Care, să fim sinceri, nu prea manifestă interes pentru munca fizică. Și aici greșim in mare parte și noi, părinții. Nu cunosc niciun părinte din generația mea (aprox și a ta, suntem cam leat) care sa spună cu mândrie in glas „băiatul meu e instalator, e super bun” sau „fata mea e croitoreasă, are mâini de aur”. In schimb, mi-e plin podul de „al meu e student la drept” sau „a mea e studenta la științele comunicării”. In fapt, acum câțiva ani, eram pe la maică-mea și am fost anunțat că îi curge bazinul de la toaletă. Era și fiu-meu pe acolo, avea vreo 12 ani pe atunci și, animat de cele mai bune intenții, îmi zice „hai sa îl schimbam noi, cât poate fi de greu?”. Zis și făcut…pardon, incercat. Mers la Dedeman, cumpărat bazin nou…și ne punem pe treabă. Țeava care face legătura între bazin și vasul de toaletă nu potrivea nicicum. Partea scurtă a L-ului era prea lungă, distanta dintre vas și perete nu permitea montarea. Cea veche avea diametrul prea mic și curgea pe lângă. După 3 ore de chin și înjurături (inițial în gând, apoi cu voce tare), vine și maică-mea cu soluția: „hai că îl chem pe Sandu….” („Sandu” era dorelul blocului…așa credeam noi). Vine Sandu: taie un pic din țeavă (un pic prea mult), siliconeaza abundent, trage un pic de suporții din perete, in 15 min treaba e gata, și concluzionează doct „3 ore nu trageți apa, să se usuce bine siliconul”. „Cât mă costă?” „Cum adică? Pai ce, iau bani pentru atâta lucru? O bere rece aveți?” „Nu”. „Atunci, 10 lei, că îmi iau eu 2”. Au trecut 6 ani de atunci și bazinul funcționează perfect
Cum facem cu Dorel ?
Păi Dorel o să dispară atunci când şi noi nu o să mai apelăm la nea Gicu meseriaşu’ care se pricepe la toate şi o să cerem ajutorul unei firme sau lui nea Gicu care are PFA şi oferă garanţie pe lucrare pe x ani în funcţie şi de calitatea materialelor cerute de client, deşi şi aici, ar fi o mare discuţie.
Da’ cum domle să dau 30 de lei pentru schimbarea unei prize ??? 3000 de lei că repară nişte crăpături şi dă cu lavabilă pe pereţi ? Ei lasă că-l chem pe nea Gigi, electrozugravu’, care face toată treaba la juma’ de preţ.
Eu vând printre altele şi baterii de chiuvetă făcute pe vapor pe drumul din Turcia spre spre portul Constanţa la vreo 55-90 de lei şi unii clienţi vor garanţie la ele şi patronu a decis că dacă vor garanţie să vină cu dovada că au fost montate de un instalator autorizat. Nu mai comentează şi nu mai vrea nimeni garanţie.
Aşa şi cum comenta cineva că În Germania vine echipă de 1-2 electricieni să schimbe o priză… sau mă rog şi e cam scump şi că de ce trebuie mai mulţi oameni. DA, aşa se face. Firmele serioase au electricieni cu diferite grade de autorizare, unu’ care ştie să indentifice defectul şi după ce îl indetifică ia măsuri ca executantul să-şi facă treaba în condiţii de siguranţă. Plus că răspunde pentru lucrare. Aceste lucruri sunt surprinzătoare pentru oamenii de rând din România care sunt obişnuiţi să-l cheme pe vecinu’ de la 4 că a mai lucrat el cu fire la viaţa lui şi ştie ce face.
De fapt la noi este vorba doar despre sărăcie pentru că atunci când iei 1500 de lei de la patron nu prea îţi vine să-i dai unui electrician autorizat 30 pentru manopera unei prize şi care are pretenţia să cumperi şi de aia bună la 20 de lei.
Lol priza de aia buna la 20 de lei, ale mele au fost pe la 476 bucata ;))) prețul de pe eMag.
@Cucurigu, @Shoric a zis din alea bune, nu din alea inteligente care știu să facă și cartofi prăjiți cu ouă ochiuri!
LOL, am cautat pe emag priza de 476 lei 😂😂😂 bănene, nici măcar nu face cartofi prăjiți ! 😂😂😂😂
Prizele de la noi din casă valorează 15 lei alea simple, 25 alea duble și 45 cele cu 4 sloturi. Bănuiesc că 20 de lei e o priză bună simplă. Nu știu ce-o avea de ăia 5 lei în plus, dar mie și aia de 15 lei mi se pare tot bună.
Alina, a nu se lua în râs prizele de 476 de lei și a nu se considera că prizele trebuie să fie doar bune sau doar utile sau că valoarea stă doar în ce poate face un anume lucru. La urma urmei, și un Ferrari și un Logan sunt bune… la dus din punctul A în punctul B, deși diferența de preț e destul de mare. O fi la fel și la prize. Sau poate o fi și pasiune pentru prize, ca la ceasuri, rochii, pantofi etc. Nu știu, pare complicat subiectul. :-))
Mai, in apararea mea am cumparat un apt care le avea deja incluse in pret. Asa erau facute apartamentele. Ce era sa fac, sa le dau jos si sa pun altele?
Am aflat de pret de la un vecin care a spart o rama de sticla a unei prize si s-a trezit ca are de dat spre suta de euro sa o schimbe 😀
Nu e nimic inteligent la ele :D.
Plus ca am un model ce nu se mai fabrica si rame se mai gasesc doar intr-un loc, a se citi monopol, deci pret pe masura.
Idem cu manerele de usi de balcon si geamuri…atentie cand va luati fita si la aspectele astea. 😀
Am 30 de prize în casă, la 476 lei bucata înseamnă aproape 3000 de eur. Din ”așa erau făcute apartamentele” înțeleg că e vorba de un dezvoltator. De curiozitate, apartamentele respective cu ce prețuri la locurile de parcare au venit? Cu banii ăia de prize eu cumpăram jumătate de loc de parcare suprateran sau o treime de loc de parcare subteran. Dar probabil din întrerupătoare și mânere scoteam și diferența, așa că nu m-aș fi mirat să-l fi rugat frumos pe vânzător să-și ia fițele la subsuoară și să scadă prețul sau să-mi dea un loc de parcare de banii ăia. Dacă nu aveam mașină de pus pe locul de parcare, îl închiriam cu 100 eur/lună și-mi luam apoi ce fiță de priză voiam eu. Ha!
@Anduţa, asta e ca ăia care plusează la preţ pentru că are faianţă mov cu picăţele roz de aia scumpă 🙂
@Anduța, oare crezi că toate fițele îs de neam prost și zgârcoman ? Unele proprietăți imobiliare mai au și ceea ce se numește clasă, la fel ca propetarul 🤪😜 1 – 2 ca trendu’n tren.
Întrebare generalistă, fără atac la persoană 🤫
A draq ciubucăreasă și Anduța asta … parcangioaică rezidențială 🤭🤭🤭
Shoric, așa pare. Și zic asta uitându-mă la telefonul meu cu spate corai (o nuanță absolut superbă de corai :-P), pentru care am plătit 50 de lei în plus față de versiunile (foarte frumoase și ele) pe negru sau argintiu. Inclusiv eu mi-am făcut cruce, în timp ce tastam frumos pin-ul și goneam din cap vocea interioară care-mi spunea ”Pe bune, Anduță?” și râdea în hohote.
Habare, nu, deloc nu cred că toate fițele sunt de neam prost. Nici măcar față de fițele considerate de unii oameni ”de neam prost” nu am o părere proastă. De fapt, chiar îmi plac fițele, de toate neamurile. În ceea ce privește proprietățile imobiliare, trebuie să recunosc că nu pot vorbi de ”clasă” doar în funcție de finisajele sau design-ul interior al proprietății, în funcție doar de prize, nici atât.
Locurile de parcare au fost de la 3750 la 5000-6000+TVA. 4 ani mai târziu se dau cu 9.500-18 000
La închiriat iei 50, max 60 euro pe lună.