Sâmbătă am dat o fugă până la Sofia. Așa, cum îmi place mie, cu plecat în creierii zorilor și întors seara acasă. A fost mișto, pare genul de loc în care m-aș mai duce cel puțin încă o dată pentru un city break. Dar m-am întors de acolo cu niște nelămuriri pe care n-am putut să mi le deslușesc oricât am stat să mă gândesc la ele. Ia fiți atenți aici.

În Sofia nu e nimic închis, totul funcționează, bulgarii par să nu fie foarte impresionați de pandemie. Am prins 25 de grade, cu soare, deci toată lumea era pe străzi, restaurantele erau deschise, terasele nu mai zic, magazinele la fel, totul funcționa la capacitate maximă. Cam asta am constatat în cele cinci ore de plimbat prin centrul Sofiei, timp în care am intrat și într-o cârciumă să mănânc, iar trei ore mai târziu m-am așezat și la o terasă să beau o cafea.

Aproape nimeni nu purta mască. La trattoria aia unde am intrat să mănânc, una singură dintre cele trei ospătărițe purta mască, dar o purta așa la mișto, sub barbă. Am văzut un singur magazin unde nu te lăsau să intri dacă nu purtai mască, în rest, era după cum aveai chef. La un moment dat, ca să pot traversa, am folosit un pasaj subteran care aparținea de metrou. A fost primul loc în care am văzut mai mult de trei măști în același spațiu, dar la ce flux de populație era acolo, era cât pe ce să nu le văd nici p-alea.

Ziceam că m-am oprit și la o terasă, să beau un suc și-o cafea. Terasa asta aparținea unui restaurant care de fapt avea mai multe mese în interior decât afară. Ei bine, aici chiar nu mai purta nimeni mască, nici ospătarii, nici măcar cei de la bucătărie, care bucătărie era în open space, vedeai la marele fix cum îți pune bucătarul castraveții pe pizza.

Și asta nu e tot. În drum spre casă, nu mai rețin în ce localitate eram, am trecut pe lângă un concert live. Concert în toată puterea cuvântului, cu scenă, cu o trupă care cânta rock, cu câteva sute de spectatori înghesuiți unul în celălalt, cu coadă la haleală și la bere, concert ca toate concertele. Îmi pare rău că nu m-am îndurat să opresc trei minute și să fac câteva poze, dar la faza asta chiar mi-a picat fața. Pentru că nu organizezi concert de genul ăla, fără aprobarea autorităților.

Mno, ca să n-o mai lungesc, după ce-am bătut litoralul lor de vreo patru ori, litoral unde relaxarea era maximă, vizita asta la Sofia mi-a arătat că nu e o întâmplare, dimpotrivă, treaba pare și mai relaxată. Ei, și aici vine nelămurirea mea: care e faza, de ce la bulgari pare să nu fie nimeni îngrijorat de covid?

Inițial, pe când încă mă plimbam pe-acolo, m-am gândit că Bulgaria nu raportează cazurile de îmbolnăviri și cu asta basta, fiecare face ce vrea. După care, am ajuns acasă, am deschis de curiozitate worldometers, și ce să vezi? Au câteva sute de infectări noi pe zi, plus niște decese (în jur de 10), tot zilnic. Iar la o populație de 7 milioane de locuitori, nu e ca și cum cifrele astea ar fi de neglijat. Și totuși bulgarii sunt extrem de relaxați. De ce?