Textul de mai jos este scris de Cristina Săvuică. Vi l-am lăsat aici pentru că și eu cred fix același lucru: comunicarea autorităților cu populația a fost una dintre cele mai mari probleme, pe lângă pandemia în sine. Grupul ăla pentru comunicare strategică face orice, mai puțin să COMUNICE.
…
Cred că una dintre cele mai mari probleme în chestia cu covidul este comunicarea. De luni de zile nu avem nici măcar un om competent care să vină să spună lucruri. Să explice, să dea numere, să spună cu ce ne confruntăm, ce se întâmplă acum în spitale, ce măsuri s-au luat, ce tratament, ce trebuie să faci și să nu faci când ai primele simptome.
De luni de zile auzim același lucru: nu mai sunt locuri la ATI. N-au mai fost nici când erau 200 de pacienți, nu mai sunt nici acum. Ce măsuri au fost luate, ce spitale au fost pregătite, ce capacitate au, ce trebuie să faci dacă ai un bătrân sau un copil cu covid. La DSP nu răspundea nimeni acum 5 luni, foarte greu răspunde și acum.
Trebuie să purtăm masca. De acord, dar ieși și spune asta pe înțelesul tuturor, cu exemple, cu efecte, cu beneficii. Alege un om bun pe comunicare și dă-ne cifre, măsuri, planuri, proceduri. Spune-ne ce ai făcut până acum, ce măsuri ai luat, cum te-ai pregătit pt zilele cu 7000 de pozitivi și 1000 de cazuri la ATI. Cere ajutor dacă nu faci față. Sunt o grămadă de voluntari și de firme dispuse să te ajute cu spații, cu oameni care să răspundă la telefon, cu tehnologie și know how. Sunt voluntari care ar veni să te ajute unde ai nevoie.
Deschide un call center de suport pt familiile celor internați care sunt în stare gravă, familii care plâng la porțile spitalului cu zilele pt că nu au nicio veste despre cei dragi. Tratează-ne ca pe un partener și comunică cu noi cu cifre, date, situații, planuri, măsuri și multă EMPATIE!
Chapeau!
Comentariu beton!17
Pentru a comunica ar fi nevoie de cineva competent .Vedeți un om cu o asemenea calitate în guvern ? Sistemul de stat este putred și nu văd nici o ieșire din această situație.
Comentariu beton!22
Dacă te referi la abilitățile în ale comunicării (că nu prea mi-e clar dacă la asta te referi) nu e nevoie să ai pe cineva competent în guvern. Sunt mii de specialiști în comunicare în țara asta, ca să nu mai vorbim de sutele de mii world wide, care pot prelua asta. Pe scurt, angajezi pe cineva care știe să comunice, care cu asta se ocupă.
E adevărat că au comunicat foarte slab, dar trebuie spus și că e greu să comunici cu pitecantropii.
Comentariu beton!27
In primul rand trebuie sa vrei sa comunici , dar ei nu vor.
„Pe scurt, angajezi pe cineva care știe să comunice, care cu asta se ocupă.”
Pentru asta trebuie sa-l dai afara sau la o parte pe nepotu’ angajat pe functia respectiva. ceea ce e nasol.
Empatie? Competență?
Treziți-vă, sforăiți prea tare. 😂😂😂
Mă salut și mă pup tăt pentru c-am zis „auf wiedersehen” competenței românești în 2017.
Se dezbate încă. Ce zici?24
Ok ,in afara de faptul ca ai dorit să ne comunici cu emfaza că locuiești pe alte meleaguri ,ce altceva util ai mai dorit să ne comunici ?
Comentariu beton!16
Da, așa este cam peste tot. În Spania se întâmplă ceva asemănător. Ce e scris în text e de bun simț și majoritatea cetățenilor gândesc asta, dar nu e (polític) rentabil.
Întotdeauna mi-am pus problema cu ce-i tratează pe bolnavi, da’ n-am auzit vreun oficial să spună asta. Singurele informații le găseam pe internet, ori la cunoștințe, prieteni, care la rândul lor le aflau, fie de la persoane care au trecut prin boala asta, fie tot de la cunoștințe, dar niciodată de la ei. Așa că auzeam tot felul de variante, ba că se vindecă cu paracetamol, ba că se vindecă cu nurofen, vitamina C etc.
Dar la cancer sau la scleroza în plăci cu ce îi tratează? Vrei să te tratezi singur sau să te uiți pe net și să faci comparatii? Orice tratament e, teoretic, indidualizat. Și nu e public.
Se dezbate încă. Ce zici?12
@Gabriel Deliu, cancerul și scleroza în placi sunt transmisibile? E pandemie de așa ceva? Normal că te interesează tratamentul când vorbești despre ceva ce se transmite extrem de ușor și care a cuprins toată planeta.
Si de ce te intereseaza mai precis ? Sa vezi daca poti face rost pe sub mana ? Cu o spaga eventual ? E o aberatie fara sens, va treziti toti mari experti mai nou. Nicaieri in lumea asta nu te tratezi singur cand vine vorba de o boala relativ necunoscuta. Jeez, auzi la ei de ce nu publica schema de tratament de parac e reteta la paine.
Se dezbate încă. Ce zici?19
@Gabriel Deliu, atunci când Statul îți impune condiții trebuie să te și informeze
de ce să-ți spună cu ce te tratează? păi poate ești alergic la un component.
sau poate interacționează nasol cu alte boleșnițe cronice cu care ești potcovit și pe care, de bine de rău, le ții sub control de 10-15-25 de ani.
mi s-a întâmplat ca medicul meu de familie să-mi recomande un maglavais pt nas înfundat (în cadrul unei răceli) și după ce am citit prospectul am constatat că nu era recomandat persoanelor cu glaucom. glaucom care se afla în fișa medicului de familie pt care tot el îmi elibera rețetă compensată în fiecare lună.
asta doar așa, la primă mână, ultima amintire pe temă.
ca să știi ce s-a băgat în tine. nu te-a întrebat niciun medicat vreodată când a fost ultima oară când ai luat antibiotice și ce anume?! (de exemplu) nu te-a întrebat niciun medic vreodată care e medicația ta curentă?
Comentariu beton!16
Dar, daca tot esti asa de interesat, ai facut un minim de efort sa cauti pe net sursele oficiale sau vrei sa vina cineva sa-ti citeasca si explice personal schemele de tratament?http://www.cnscbt.ro
si
ORDIN nr. 1.418 din 7 august 2020
privind modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2
Sigur ca informatia o gasesti pe net, doar nu vrei sa iasa Tataru sa explice la televizor ce face Favipiravirul sau Anakinra. Ti-au scris pe brosura ca vitamina C nu te vindeca, voiai sa-ti dea detalii despre rezultatele studiilor?
Uite aici:https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/global-research-on-novel-coronavirus-2019-ncov
In text este vorba despre altfel de erori de comunicare, nu prosteli ca de ce nu ne invata Arafat toata medicina in 5 minute.
Nu cred că-i interesează să comunice, pentru că n-ar avea ce, nu e neapărat vorba de incompetență, ăștia au „competențele” necesare să-ți vorbească 3 ore fără să-ți spună nimic, zici că au făcut toți școala cu Iliescu . Păi ce-ar putea să spună? Că au făcut, când ei n-au făcut nimic. Ba da, au făcut: au deschis școlile, și asta se vede, 3500 de cazuri pe zi e urmarea acestei măsuri. Aglomerație în București ca după 14 septembrie, nu a mai fost din februarie.
Eu am aflat informatiile astea dintr-un trainign facut la job de o clinica privata.
Ni s-au dat exact informatiile din articol (inclusiv ce medicamente sa luam daca avem simptomele usoare).
Culmea e ca aste informatii nu se dau la TV(?!?!?!)
Ca părinte singur, cred că simt acut lipsa acestei comunicări cu instituțiile statului. Îngrijesc doi copii, împreună cu o mamă care, datorită vârstei, intră în categoria de risc.
Orice simptom minor (tuse sau nas infundat) ajunge să imi dea insomnii și stări de panică. Pentru că dacă vreunul dintre noi se îmbolnăvește, nu stiu ce se întâmplă mai departe. Ajungem la spital, sunt locuri acolo și dacă nu, unde pot fugi cu ei in miezul nopții la urgență? Vom putea comunica si ne vom putea ajuta unii pe alții la nevoie?
Spaima asta nu mi-o da existența virusului, cât lipsa de informare si interes real. Lipsă care durează de prea mult timp pentru ca cineva să mi-o mai poata justifica. Opt luni în care văd doar statistici si prognoze…
Cred că trei sferturi din covidioți au devenit așa din cauza lipsei de comunicare a autorităților. Chiar și mulți dintre cei care se păzesc (sau așa cred ei) o fac greșit sau incomplet tot din această cauză.
Să fim sinceri și să recunoaștem că nu ne așteptam la ceva măsuri logice și coerente, la ceva modernizări în sistemul medical, la ceva fluxuri organizate și clare în tot ce înseamnă interacțiune a statului cu cetățeanul, indiferent de instituție. Ar fi fost prea mult pentru un guvern de incompetenți. Și nici psd nu ar fi făcut mai mult, fiindcă prostia nu se vindecă, iar cei care ne conduc sunt pur și simplu proști. Mai proști decât cei pe care îi conduc.
Dar mă așteptam măcar să zică: „bă, ăsta e virusul, așa se transmite, chestiile astea le provoacă, așa se tratează, așa nu se tratează, dacă faceți aia îl luați, dacă faceți ailaltă nu îl luați. Dacă îl luați e fiecare pentru el, fiindcă noi nu suntem capabili să îl gestionăm. Vă dorim o după-amiază plăcută! ” Și gata! Știam la ce să ne așteptăm. În loc de asta, toată lumea bâjbâie aiurea și am toți devenit o nație de medici specialiști.
Comentariu beton!19
Departe de mine ideea de a apăra pe cineva dintre cei care ne conduc, dar cred că multitudinea asta de informații contradictorii apare tocmai din cauza faptului că nu știm exact ce face virusul, nu știm 100% sigur în ce condiții se ia sau nu și nici cum se tratează. Din ce am citit, văzut, auzit se tratează simptomatic, nu țintit pe virus. Și-i greu. Le e greu medicilor care nu știu ce să spună. Iar nouă, oamenilor de rând, ne e greu să înțelegem că nu există panaceul ăla universal. Ne e greu să înțelegem și să acceptăm că Gigel trece asimptomatic prin boală, dar frate-său Dorel moare. Ne e și mai greu să ne gândim la cei de lângă noi. Că ar fi bine să purtăm masca pt Dorel, iar Dorel să o poarte pt noi. Pt că suntem în esență niște egoiști.
Zicea cineva pe net la un moment dat că apreciază faptul că se tot schimbă recomandările autorităților. Pt că în fața necunoscutului nu poți să faci pe catârul încăpățânat. Trebuie să cauți, să cercetezi și să acționezi în funcție de ce descoperi. Dar ca să înțelegem asta ne trebuie deschidere la minte. Și niște cunoștințe minime despre cum funcționează cercetarea.
De-asta, cred eu, cei din țările asiatice trec mai bine prin boală (vezi Coreea de Sud). Că ei au întipărită în minte ideea de “fac cât de mult pot pt Dorel”. Că ei poartă masca de ani de zile la fiecare viroză prin care trec.
Comentariu beton!35
Eu nici acum dupa n articole citite nu stiu ce sa zic. Efectiv n-am nici o idee, toata lumea isi da cu parerea, nu mai stiu ce sa cred. Si nu sunt nici pe departe covidiot, din contra. Am respectat si respect absolut toate regulile fara probleme. Dar incep sa-i inteleg si pe conspirationisti, sunt prea multe mizerii care se intampla. De la informatiile contradictorii pana la nerespectarea regulilor fix de cei care le fac. Tot ce pot sa fac e sa am grija pana la vaccin si sa-l fac cu prima ocazie. In rest nu i-sa condamna nici pe unii nici pe altii, e rezultatul mizeriilor care s-au intamplat in ultimul timp.
Pai tu nu vezi ca abia de cateva zile am aflat ca una din caile majore de transmitere e prin aerosoli? Zilele astea a fost contrazisa durata de supravietuire pe suprafete definita prin aprilie-mai. Tratamentul s-a schimbat in aprilie, in mai, in iulie, in august, nici de asta de acum nu stim daca e eficient. Initial intubai, acum intubarea e factor de risc. Uite hidroxiclorochina, nu e hidroxiclorochina. Uite Kaletra, nu e Kaletra. Remdesivirul e bun, dar nu foarte. Ce sa-ti spuna? Mai mult decat sa stai mult acasa, sa te speli pe maini, sa pastrezi distanta, sa porti masca, sa dezinfectezi cat de mult si sa aerisesti nu au ce sa spuna. Nu au cum sa gestioneze, vezi tu vreo tara gestionand? Spitale civilizate nu am avut niciodata. Ar putea sa vorbeasca mai bine, e adevarat, dar asta asa, ca sa ne simtim noi incurajati, nu ca ar avea vreo solutie, ca nu exista niciuna eficienta in afara de lockdown si populatia nu mai accepta, riscul de violente sociale e foarte mare. Nu sunt ei foarte destepti dar nici n-ai cum sa-l convingi pe ala care juca hora la mare ca e mai bine sa nu o faca.
0 0
De acord, lipsa de comunicare si de transparenta, ne-a adus unde suntem. Iar guvernul acuza tot populatia ca nu poarta masca si nu respecta regulile de distantare. Si se mai mira ca oamenii nu mai au incredere in ei, ci mai degraba in teoriile conspiratiei. Culmea tupeului, ar fi sa-i dea in judecata pe cetateni pentru ca i-a imbolnavit. 😁😁😁
0 0
Ce sfântului să comunice când toți sunt în ceață și nu doar în România. Ăsta e virusul, sigur știm doar că I iei din aer, evita pe cât posibil spațiile închise, spala mâinile până rămâi fără piele, poartă mască și păstrează distanța. Ce tratament….dacă ajungi la tratament e deja nașpa și cum ai norocul.Orice ați face puteți avea ghinionul să I luați, nimeni nu poate face nimic că ce zicem azi negam maine Zile faine și să ne vedem sănătoși ăia care rămânem
Pentru că intru în contact cu mulţi oameni zi de zi pe aicişa pe la noi, pot să zic că mulţi s-au obişnuit cu purtatul măştii dar nu cred că ştiu şi de ce trebuie să o poarte pe bot. Mai sunt unii care mârâie, că este o prostie, că bla, bla, bla dar sunt undeva la 10%. În schimb, am fost azi la piaţă,în aer liber, şi era undeva la 50/50 în aglomeraţia aia unde nu ai cum să păstrezi distanţa de 1.5 m nici să vrei.
Deşi duminica este zi de piaţă şi aglomeraţie de poporeni nu am văzut niciun poliţist sau jandarm care măcar să recomande pulimii: Vă rugăm să purtaţi mască pentru că intraţi într-o zonă aglomerată… Nimic, nada, zero.
Comunicarea se face cel mai bine pe stradă, la faţa locului, cu oameni bine instruiţi şi se poate face asta cu un singur ordin plecat de sus. Dar ori nu se vrea ori este vorba de incompetenţă şi durere în cur.
Istoric vorbind, mereu am avut problema asta. Indiferent de cat de incompetenti sau competenti au fost conducatorii, comunicarea lor a fost facuta ca mai jos:
– militaros, limbaj de lemn, greu de inteles
– tacere
– total contradictoriu, din diverse surse habarniste
Sunt convins ca aceasta comunicare a fost deficitara. Pe de alta parte ma intreb daca ar fi putut fi altfel. Sa comunici date si informatii evolutive, care se contrazic de la o luna la alta, de multe ori fiind vorba de simple presupuneri, unei populatii impartita in oameni isterizati de teama si paranoici, pe de o parte si in negationisti sau conspirationosti, de cealalta parte? Tinand cont de imprejurari cred ca s-au descurcat peste asteptari. Sigur, nu vor putea implini niciodata asteptarile unora care, de fapt, au nostalgia comunicarii cu statul comunist, care avea grija sa emane numai certitudine si siguranta chiar si atunci cand scapa cu totul situatia de sub control si mintea de inghetau apele. De cele mai multe ori oamenii nu vor altceva decat sa fie mintiti convingator. Iar restul vor sa auda doar ce le valideaza convingerile. Toti vor certitudini, dar ghinion, cu virusul asta nu prea avem parte de asa ceva.
„Sunt o grămadă de voluntari și de firme dispuse să te ajute cu spații, cu oameni care să răspundă la telefon, cu tehnologie și know how. Sunt voluntari care ar veni să te ajute unde ai nevoie.”
Pe mine m-a învăţat chinezul înţelept din sat că nimic nu este gratis.
GRÁTIS adj. invar., adv. Fără plată, fără bani, în mod gratuit. ◊ Pe gratis = a) fără plată; b) fig. fără motiv, în mod nejustificat. – Din fr. gratis, lat. gratis.
Eu știu oameni/voluntari care ajută ”fără plată, fără bani, în mod gratuit”, ba chiar mai mult, cheltuind propriile resurse: timp și energie în primul rând. Și motivul pentru care o fac e pentru că le pasă de cauza/proiectul/acțiunea în care se implică și, mai ales, deoarece cred în efectul pozitiv ce-l va avea ajutorul lor în lumea în care trăiesc și în care mulți își doresc să continue să trăiască.
Dar probabil în dex-ul chinezesc ”gratis” o avea altă semnificație, mă gândesc.
@Bo$$: Trebe’ sa-ti ajustezi ‘expectations’. Pt ca adm. romaneasca in general e incapabila. Sa privim putin in retrospectiva: cand a fost in stare guvernul de ceva ca lumea? Sa ne amintim de maternitatea Giulesti, de Colectiv, de fata aia care a murit cu zile in Apuseni pt ca nu o gasea. Sa ne gandim putin la servicii: contopismul de tot rahatul in tot ce tine acte/autorizari/cereri, administratii locale care nu fac nimic, nici macar intretineri de baza (sosele, electric, gaze, apa). Deci guvernul roman e ne-functional de obicei, ce sa (mai) ceri de la ei in situatii speciale gen covid19? De unde sa mai fie si dept. comunicatii/PR?
băieței și fetițe, de la atîtea gaze de eșapament & stuff ați început să visați inorogi roz?
prima chestie, în țara unde s-au mîncat antibiotice ca bombonelele CIP și unde tot la 500-800 metri e o farmacie, voi vreți să se zică la tembelizor „tratamentul constă în…”; păi orice mocofan știe că Donald lua tratament preventiv, ce, noi estem mai proști?
cum adică să aducă specialiști în comunicare?! băăă, păi ăsta-mi ia locu’ (doar nu credeți că bugetarii de rang înalt știu cu ce se mănîncă realitatea, ce-i aia o carieră, profesionalism ietîcî); ia ziceți, v-o mai aduceți aminte pe șefa aia de la desepe arad (parcă) care nu lega 3 vorbe coerente da’ nici nu pasa microfonu’…?
pe mine altceva mă deranjează, dau spoturile alea insipide pe radio în loc să fi luat (cred că ar fi venit și pro-bono):
un manelist „să moară dujmanii mei, poartă masca, vrei-nu vrei!”
un fotbalist „să fie bine, să nu fie rău, poartă mască pe fățău”
pe giani (sau cum l-o fi chemînd) „păi ce-ai făcut bobitză, tu nu porți măscuță?”
dl Pleșu „haideți să vorbim, doar, despre îngeri…purtați mască”
ietîcî, că io nu-s creative manager da’ ați prins ideea…
comunicare adică, „dupe facultăți, nea Tudore”…da’ pentru asta îți trebuiesc 3 sinapse nealterate, ceea ce, iară, nu e cazu’…
Comentariu beton!15
Ce ne mai place să aruncăm vina pe autorități când e foarte clar că majoritatea oricum nu le ascultă.
”ieși și spune asta pe înțelesul tuturor, cu exemple, cu efecte, cu beneficii”
1. S-a spus și se spune zilnic. Pe toate canalele.
2. În fiecare supermarket în care am intrat în ultimele luni, o voce caldă și amabilă ne roagă la fiecare 5 minute să purtăm masca, cum s-o purtăm și de ce trebuie s-o purtăm. Dacă intru doar pentru o pâine, aud textul ăsta de 3 ori. Știți care e culmea? Cel puțin jumatate dintre cumpărători o poartă sub nas, adică degeaba.
3. S-a uitat faptul că, statistic, cam jumatate din po.pu.lația României este analfabetă funcțional. Și iată dovada: nici măcar mesajele simple, directe și repetate nu sunt pricepute.
Comentariu beton!22
Tot din vina autoritatilor nu le asculta, pe unde imi castig traiul nu ma roaga nimeni sa port masca, ma prinde fara imi cere id-ul imi scrie amenda, dupa ce imi da id-ul inapoi imi spune ca amenda a fost pentru nepurtare masti(asta daca mai e nevoie)
La noi sau dat(ca nu mai dau) amenzi pentru asta si au venit alti si le-au anulat, se lupta cu sistemul ca le ingradeste libertatea ca ii interneaza in spitale si alte prostii
Ce au semanat asta culeg, si le e frica de electorat sa dea legi aspre in orice privinta
la inceputul pandemiei, am zis catorva cunoscuti ca nu virusul o sa ne omoare, ci lipsa de transparenta. prin iunie radeau de mine, acum imi dau dreptate, “ce bine ar fi sa sriu ca’i focar la mine in cartier”.
0 0
Cum am am mai zis de multe ori, din poza articolului cel mai competent este interpretul.
Cine mai e acolo?
1. Marele chestor secretar de stat posesor a patru recorduri de plagiat la un singur doctorat, (pentru care a avut nesimtirea sa ceara in instanta si spor de doctorat) care de-abia reuseste sa citeasca de pe foaie
2. Marele primar de oras mic care se viseaza staret de manastire, ajuns din greaseala ministru de interne, care citeste de pe foaie un pic mai bine decat chestorul de la nr.1
3. Arafat, medic anestezist, ajuns secretar de stat, pe care toata lumea il vede atoatecompetent in tot ce tine de situatii de urgenta.
Astia 3 si altii ca ei ies la TV cu vorba lor bolovanoasa si citesc de pe foaie textul scris in limba de cherestea si se asteapta la credibilitate?
Zicea cineva ca e greu sa explici la pitecantropi. Nu e greu deloc, trebuie doar sa angajezi un pitecantrop care sa le vorbeasca limba.
asa , ca intrebare retorica, pentru ca raspunsul este evident, cand pandemia se suprapune peste viitoarele alegeri cam ce crezi ca primeaza? calculul politic sau bunastarea si sanatatea celor care te aleg? sigur ca era simplu de comunicat niste chestiuni care in esenta sunt lucruri de baza: masca, igiena, distantare, dar cand tu te gandesti doar care este impactul in procentul electoral cam asta rezulta: lipsa de comunicare si deruta. Tare cred ca daca se mai lungeste mult nu numai rezultatele in combaterea epidemiei se duc in jos, ci si procentul ala electoral o ia vertiginos la vale.
Cand nu o sa se mai cheme populatie ci cetateni si autoritatilor o sa la spunem administratie, atunci poate o sa fie mai bine. Apropos, tari nu state