Atenție la articolul de la punctul 1. Dacă nu vă simțiți în mare formă pe partea cu căpuțu’, zic că mai bine nu-l citiți.
- Catharsis: Rușinea familiei tradiționale romanești
- Apatie și timp pierdut până la valul doi
- Nu-mi pasă de HORECA, că nici lor nu le pasă de clienți (inițal am zis că Vali exagerează, după care mi-am adus aminte de patroana de cârciumă hipsterish, din Brașov, care avea o problemă cu clienții care veneau flămânzi la ea în restaurant (me included, no fucking joke), fără să i se pară nimic în neregulă… well);
- Orașul;
- România în chiloți
1.Nu pot să comentez asemenea abominatii.
2.In urbea mea deja s-au închis patru școli. Că asta prima, procesul ăla priceless de învățământ. Că educația primează, hai sictir, cu programa voastră din șaizeci. O profesoară din Nuremberg, căsătorita cu un român, cunoscătoare a fenomenului din învățământul nostru, a rezumat:eram mai progresisti pe vremea lui Bismarck. Și redeschiderea unor noi focare. Ochii închiși ai autorităților în față nerespectării purtării măștii, repopularea locurilor de joacă.
3.Jeguri evazioniste.
5.Plesu- fost ministru al culturii, de externe, parcă. Nimic notabil. Doar un chibit mai citit.
1. L-am citit, iar asta doar mi-a reamintit de ce 85% din populația planetei trebuie să dispară.
2. Tipic românesc, nimic nou.
3. HO… ce? 😂😂😂
4. De gustibus… Personal nu văd Bucureștiul a fi altceva decât un căcat pansat prezentat ca doar fiind ambalat în foiță de aur.
5. România a fost, este și va rămâne-n chiloți. Geografia e de vină, din ce spune marele expert geopoliticometric ventidius. Nu oamenii, nu politica. Geografia. Bine că s-a găsit vinovatul. Zic să spânzure Vârful Omu. 😂😂😂
@John, da’ cine prezintă Bucureștiul ca fiind ambalat în foiță de aur? Că nu mă prind.
@MV: Generalizez, nu-i cineva anume. Cum ziceam mai sus: de gustibus…
Mulțumesc pentru lectura de dimineață!
1. Tot mai mulți oameni încep să povestească despre lucrurile care i-au traumatizat. Tot mai mulți au curajul să spună, să nu se mai simtă rușinați pentru că au fost victime. Asta face parte din vindecare, chiar dacă vindecarea, de multe ori, nu e totală. Dar e o vindecare și a societății.
2. Mi-am pierdut speranța că lucrurile care par firești și logice pentru mine sunt ignorate de guvernanții noștri.
3. De acord. Pot să înțeleg argumentele lui Vali. Dar împreună cu ăia de care nu merită să-mi pese, se închid și cârciumile mișto. Și în cazul ăsta îmi pasă de mine.
4. Am trăit povestea articolului ăsta.
5. În jurul meu, tot mai mulți au renunțat la televizor.
Zi faină!
1. Îl citisem, mi-a dat shut down. Nu vreau să comentez așa ceva.
2. Apatie și timp pierdut la voi, petreceri și inconștiență la noi. 6500 de cazuri ieri and counting. Măcar e pregătit sistemul sanitar.
3. Pas.
4. N-am nici un fel de nostalgii în ceea ce privește Bucureștiul, pot spune doar că este cea mai gri și mai apăsătoare capitală europeană în care am fost. Și că astmul fie-mii i-a dat pace când ne-am mutat de acolo.
5. Cancanul vinde peste tot, nu doar în România. Altfel, articol corect, dar scris (ca de obicei) pentru oamenii din bulă, cei care știu deja ce înseamnă idiosincrasii, sublimități sau promiscuitate.
Am dat ieri o fugă la Sofia și exact la asta mă gândeam când mă plimbam pe-acolo: de ce căcat la ăstia nu e nimic gri și mohorât? Nu serios, sunt convins că dacă te duci în cartiere o să găsești și la ei destul gri, ca în toate fostele țări comuniste, dar în centru, adică locul ăla pe care îl caută cu preponderență turiștii, era atât de mișto c-am hotărât să mă mai întorc acolo pentru un city break.
@Vasilescule, n-am mai călcat în Bulgaria de mai bine de zece ani, deci nu mă pot exprima. Însă în Berlinul de est, acolo unde încă se simte aroma sovietică și unde ți se pune un nod în stomac, tot e foarte curat și foarte verde.
Wow… nu mai citisem nimic de-al lui zoso de muult timp. Acum mi-am amintit de ce :))))
Un exemplu, referitor la punctul lui 8: ce legatura are modalitatea in care alege un business sa se promoveze (influenceri) cu faptul ca pandemia afecteaza business-ul ?
Alt exemplu: de ce te duci la restaurante unde nu esti multumit de serviciu? Sau a fost one time experience de fiecare data?! “Banii trebuie sa se duca la oameni ca ei sa aleaga” – pai oamenii au tot ales pana acum, iar daca genul de restaurante pe care el le descrie au supravietuit, well, inseamna ca oamenii le-au ales. Nu?! (Mnu, nu cred ca cei onesti sau profi nu au loc de ceilalti.)
Ești naivă. Stabilimentele alea au supraviețuit fiindcă fac evaziune fiscală. Simplu.
”Alt exemplu: de ce te duci la restaurante unde nu esti multumit de serviciu? Sau a fost one time experience de fiecare data?!” Am tot citit aberația asta in mai toate textele legate de Horeca. Întreb: de ce sa.si bata joc un prestator de servicii din Horeca ,de tine ,pe banii tai ? Ce.l indeamna sa faca asta ? Asa ca, din partea mea toții imbecilii care se autointituleaza patronii oferind servicii de cacat la preturi exorbitante ,sa moara in chinuri !
@Roxana, nu mănânci prea des la cârciumi, nu?
Zoso are dreptate sută la sută în ce zice acolo. Eu manânc la restaurant foarte des. În ultimii 6-7 ani am trecut, probabil, macar printr-un sfert din cârciumile din București. Le număr pe degetele de la o singură mână (și n-ajung nici la jumătatea lor, a degetelor) pe cele care nu se încadrează la măcar 3 puncte dintre cele expuse de zoso. De ce te mai duci din nou dacă nu ți-a plăcut serviciul? Păi din același motiv pentru care de 30 de ani nu votăm pentru mai bine, votăm pentru răul cel mai mic. Asta, tradus în industria Horeca înseamnă: poate schimb locul și mă aleg cu ceva și mai prost.
Cât despre partea cu promovarea prin influenceri, dacă mă apuc să scriu, nu mai termin până mâine dimineață.
De ce să revii într-un loc unde nu ești mulțumit de servicii?
1. De obicei nu revin. Soțul s-a supărat foarte tare pe un local în care am fost ignorați total mai bine de jumătate de oră și n-am mai revenit. Singurul motiv pentru care n-am plecat după 10 minute, ca de obicei, a fost că eram cu niște prieteni și fiind prinși în povești, nu ne-am dat seama cum a trecut timpul. Primiserăm meniuri, am dezbătut, am ales, apoi pauză. Nici măcar de băuturi nu ne-au întrebat. Am plecat și n-am mai revenit și era unul dintre localurile noastre preferate de ani de zile. Într-un oraș mediu în care nu ai de unde alege atâta ca în București.
2. Am revenit la altele, în ciuda unor mici neplăceri, pentru feluri de mâncare pe care nu le găsesc în alte părți și nu le știu sau pot face acasă. Pentru că, repet, oraș de mărime medie, în care n-ai de unde alege ca-n București și nu găsești același preparat la alte 10 cârcumi.
Pe de altă parte, foarte rar am pățit la mine în oraș să am experiențe neplăcute la restaurant la partea de servire. Practic am tăiat de pe listă localul de mai sus și un fast food. Și am testat mare parte din localurile de la mine din oraș că nici nu sunt atât de multe.
Mulțumesc pentru selecție!
1. Încă o bucată de Românie reală.
2. Suntem la momentul „scapă cine poate”.
3. Și mie mi se rupe de HORECA. Personal am observat că, după redeschiderea restaurantelor, cei care începuseră să livreze profesionist în timpul lockdown-ului și-au băgat picioarele (comenzi greșite, întârzieri mari, calitate proastă). Le va prinde bine reînchiderea. Pentru mulți sper că va fi permanentă.
4. Nu rezonez cu cele scrise fiindcă trăiesc de la 6 ani în București. Dar e frumos scris. Cred că o să îl recomand soției, ea înțelege mai bine trăirile astea.
5. Pas. Consider că toți cei care au fost la conducerea țării în ultimii 30 de ani ar trebui să facă ciocul mic și să se ascundă pe undeva de rușine când este vorba despre situația actuală a țării (economică și culturală). Individul a fost membru fsn, ministru al culturii și al afacerilor externe prin anii ’90. Adică la începuturi, atunci când s-au pus bazele dezastrului actual. N-are ce scrie atât de interesant încât să mă impresioneze.
Comentariu beton!16
@Ioane, Militariul se pună că e tot București? 😛
@Mihai, e de-a dreptul în centrul Bucureștiului. Ajung în 10 minute la Cotroceni. 😜
Da, corect, plus că ești la trei minute de metrou. 😀
5 minute. Că fumez o țigară în fața stației. 😜
Oricum, criteriul este altul: dacă n-ai apă caldă, locuiești în București.
Ai apă caldă? Hă, hă, hă, țărane! Cum e în lanul de porumb? 🤣🤣🤣
Nu inteleg violul si pace. Ce poate fi placut in a face sex cu cineva care se opune? Daca ar fi dupa mine, un violator dovedit ar fi castrat pe loc, pe viu, si nu castrari din alea chimice.Ouțele jos tată, că Vasile saracu’ n-a violat pe nimeni si tot a ramas fara ele. Plus pedeapsa cu inchisoarea. Iar daca mai e si minora partea vatamată, i-as taia si altceva pe langa ouțe. Să-l dotam pe violator cu furtunas ptr nevoile fiziologice, ii ajunge.
Da, au cam frecat menta in speranta ca nu urmeaza valul doi, sau ca e frectie la picior de lemn. Se pare ca nu e.
La partea cu Horeca are si n-are dreptate, nu toti sunt asa, desi aia naspa ies mai bine in evidenta. E la fel ca la popi, politisti si ce mai vreti voi, se scot in fata doar cazurile negative, aia prind la public.
De Bucuresti numai de bine, e un oras care nu-mi place, nu mi-a placut si nu cred ca o sa-mi placa.
Plesu… e ok , invarte cuvintele cu talent. E cam pe acelasi plan cu Puric, stiu sa vorbeasca, au cuvintele la ei si cam atat.
Comentariu beton!15
@Marius M, dacă nu înțelegi violul și cum să faci sex cu cineva care se opune înseamnă că ai destule țigle pe casă.
Violul nu e despre sex. Violul este despre putere, despre impunerea puterii asupra altcuiva, despre invadare, despre umilire, despre violență, despre beția puterii (gândește-te la violul babelor de către oameni foarte tineri, ce dracu e sexual acolo?!), uneori e despre beție și presiunea socială, dar rar (cred că tot pe blogul ăsta cineva a spus povestea unui vecin care în foarte frageda tinerețe, la o beție, cu un grup de prieteni a violat o femeie). În plus la partea cu pedofilia mai sunt și alte țigle lipsă decât cele enumerate.
N-o spun eu, am citit-o scrisă de psihologi și psihiatri, de oameni care studiaseră fenomenul.
@Marius M
Daca te referi la Vasile motanul, nu stiu ce sa zic. Unii spun ca sexul la pisici inseamna viol, ba chiar condimentat cu ceva sado-maso. Se pare ca organul motanului e inzestrat cu ceva excrescente care nu au alt rol decat sa provoace suferinta pisicii in timpul actului amoros.
Cat despre Plesu, banuiesc ca ceea ce te deranjeaza, ca pe multi altii dealtfel, este in special orientarea lui conservatoare. Nu prea ne plac oamenii care au obiceiul sa ne contrazica parerile coerent, cu argumentele la ei. Am prefera, daca tot o fac, sa ne faca si hatarul de a fi niste tampiti usor de combatut. Ca sa ne simtim si noi mai confortabil in bula noastra.
1.Hoașca nici in ultimul ceas n.o sa aibă vreo remușcare! Am citit si comentariile : e înfiorător ce se întâmpla in unele familii ; 2. Statul roman si mulți din cetățeni săi : ,, cui ii pasa, cui poola mea ii pasa ” ; 3. Io n.am cerut niciodată mai mult decât sa fiu tratat corect pe banii mei ; 4. Am un deosebit respect pt. oamenii care sunt fanii unei chestii , chiar daca asta nu le aduce NUMAI satisfacții (mă gândesc acum inclusiv la ”fotbalul” autohton!). Textul mi.a trezit amintiri ! 5. Pas
Mulțumesc pentru articole.
1. Cutremurător. Din păcate sunt multe astfel de cazuri, unele neștiute de nimeni. Sper doar ca tot mai mulți să aibă curajul să împărtășească cuiva trauma, să consulte un psiholog/psihiatru, să înceapă lungul proces de (măcar parțială) vindecare.
2. Dezastru. Catastrofă. Haos
3. De când a început pandemia nu am mai mâncat la restaurant. Am comandat acasă și am fost de câteva ori pe terase să beau o cafea/limonadă, deci nu pot spune că mă afectează cine știe ce închiderea. Pe de altă parte îi înțeleg și pe patronii care au respectat toate regulile (prin prisma anteprenorului-anul trecut când au început problemele mele mai grave de sănătate și am umblat prin alte spitale, am avut mult mai puține consultații și a trebuit să intru în economii să-mi plătesc contribuțiile la srl). Din păcate cei corecți sunt minoritari, că și în alte domenii de altfel.
4. Mi-a plăcut capitala văzută prin ochii Marei 😊
5. Omul are dreptate, dar audiența lui e formată din oamenii care sunt în aceeași „bulă” cum spunea @didina mai sus.
Punctul 3 e un paradox atunci cand vad la TV o „emisiune” numita Imperiul Leilor.
Patroni siguri pe ei, oameni de succes, plini de bani care vor sa „impartaseasca” cu altii succesul lor.
Apoi vad aceiasi patroni reprezentanti ” de marca” HORECA cum cer de pomana ajutoare de stat si se vaita la TV ca dau faliment.
Pentru cei care au uitat sau care nu au ajuns asta vara pe litoralul romanesc le propun sa mearga la vara.
Cu Petcu nu pot fi de acord. Cârciumile ălea nașpa supraviețuiesc pentru ca le țin in viata clienții. In orașul tău sunt doar cârciumi nașpa? Pai bea acasă cu prietenii, cand la unii, cand la altii. Micii sunt nefăcuti? Pai da-i înapoi si asta e…Nu primești bon? Nu te mai duci. Vezi ca nu respecta normele de igiena, nu mănânci acolo.
Eu am vrut sa ma duc de cateva ori la carciuma aia hipstereasca unde te-a certat bucătăreasa ca vrei omleta prea repede. Și de fiecare data mi-a venit in cap faza aia si am mers altundeva.
Am fost in destule cârciumi unde se respecta cu sfințenie normele de igiena si calitatea mâncării si serviciile sunt ok. As vrea sa nu moară o data cu cele frecventate de Petcu.
Și dacă orașul tău e oraș turistic plin de cârciumi al căror principal scop nu e să livreze ceva de calitate, ci să ia banii de la fraieri?
P.S. Dacă m-ar fi certat bucătăreasa mai era cum mai era, dar m-a certat chiar duamna patroană a localului.
Care patroana e si mare Chef, dar atitudinea e de bucătăreasă de cantină, motiv pentru care am și numit-o asa.
Petcu parcă era in BV, unde sunt multe cârciumi ok, nu doar capcane turistice. Si am sugerat mai sus ce faci dacă ai doar locuri nașpa. Dar dacă găsești variante nu mai poți mirolăi…și la noi e sport național.
Sarina ,raspunde.mi tu la întrebarea asta (am scris.o si la alt comentariu): ”Întreb: de ce sa.si bata joc un prestator de servicii din Horeca ,de tine ,pe banii tai ? Ce.l indeamna sa faca asta ?” De ce nu porniți de la premisa asta si nu de la : nu ti.a placut ,nu mai merge si a 2 a oara !
Din același motiv pentru care si tu iti faci jobul cum trebuie, in timp ce colegul tău nu. Sau poate invers. Aici tine de etica fiecăruia + urmările posibile. Tu, in calitate de client, dai un vot de încredere cand te duci într-un local. Daca patronul isi bate joc de votul ala, nu merită sa aibă un business și asta insemana sa il sancționezi într-un fel sau altul.
Și eu rotesc in orașul meu câteva localuri…unul dintre ele e printre primele restaurante bune din oraș. În timp, nu doar ca si-a păstrat calitatea, dar a devenit mai bun. Totuși, numărul de clienți a scăzut, întrucât nu e chiar in buricul târgului. Si majoritatea localurilor sunt mult sub el. Deci, despre ce vorbim? Si clienții se mulțumesc cu puțin.
Sarina ,atâta timp cat eu plătesc atât cat el cere (adică nu o bag pe aia : șefu’ n.o lași la 4 lei- bere pe care el cere 10!!!),nu tine de altceva decât de CORECTITUDINE ! Io cu asta am treaba (cu aia al căror singur scop e sa te fraierească).
Presupui ca e corect, de aia ii treci pragul. Daca nu e corect, ai fie parghii legale, fie nu ii mai treci pragul. Daca fiecare ar face așa (sau măcar o mare parte) locurile ăstea nu ar supraviețui mai mult de câteva luni si nici nu ar mai deschide șmecheraşi puși pe furtișaguri. Are sens?
Tolstoi spunea ca toate familiile fericite se aseamana intre ele, pe cand fiecare familie nefericita este insa nefericita in felul ei.
Nu cred ca nefericirea sau abuzul au neaparat legatura directa cu tipul de familie, traditionala sau nu. Caracterul celor implicati primeaza. Cat despre tendinte, am vazut la un moment dat un studiu care arata ca violentele, inclusiv agresiunile asupra copiilor, sunt chiar mai raspandite in cuplurile de lesbiene si in cele in care e implicat un bisexual, fata de cuplurile heterosexuale. Deci viitorul suna bine.
1. Indiferent de cum ne simțim căpuțul, asta, cred eu, se poate citi ușor și nu strică să o facem: „De ce am scris toate astea? Pentru că sunteți mulți care sunteți părinți pe aici sau care vreți să fiți părinți. Stiu că voi nu sunteți precum părinții mei, dar vă rog aveți grijă de copiii voștri. Nu îi lașați să se îndoiască de iubirea voastră necondiționată, ei trebuie să aibă încredere în voi și să vă vadă că pe cel mai sigur refugiu în caz că cineva vrea să le facă rău. Daca vreodată le este teama sau au nevoie de protecție ei trebuie să poată veni la voi fară teama de a fi judecați și pedepsiți.”
4. Înainte de admiterea la facultate, m-au trimis ai mei să dau niște teste la matematică cu un profesor universitar din Iași. Era cumva deja stabilit by default că la Iași voi da examenul de admitere, era cel mai apropiat oraș universitar de Vaslui, fratele era deja student acolo, verișoara mai mare la fel, toți prietenii mei și majoritatea colegilor luau drumul Ieșilor. După ce am dat eu testele, le-am trecut cu bine, iar profesorul respectiv m-a întrebat de ce dau admitere la Iași și nu la București? Am transferat intrebarea în cadrul familiei, s-a hotărât că pot să dau în ambele locuri și să decid după. Primul examen a fost la Iași, am intrat și, deși m-aș fi așteptat să zburd de bucurie, am simțit doar o ușurare că s-a eliminat riscul de a sta un an acasă. Am intrat apoi și la București, dar atunci chiar m-am simțit fericită, deja-mi intrase în cap că e mult mai mișto aici decât la Iași. Locuiesc de 20 de ani in București și nu regret deloc alegerea făcută, dimpotrivă. Iar când/dacă mă voi muta din acest oraș, sper din tot sufletul să-l privesc cel puțin ca acum: cu drag pentru tot ce apreciez, dar și cu dorință de mai bine pentru ce nu e încă ok.
Presupui ca e corect, de aia ii treci pragul. Daca nu e corect, ai fie parghii legale, fie nu ii mai treci pragul. Dacq fiecare ar face așa (sau măcar o mare parte) locurile ăstea nu ar supraviețui mai mult decât câteva luni si nici nu ar mai deschide șmecheraşi puși pe furtișaguri. Are sens?