Oare mai țineți voi minte c-am povestit acum vreo lună pe-aici despre cum, în urma unui accident, s-a schimbat drumul cu prioritate din intersecția de lângă locuința unde-mi duc modesta existență efemeră? Gen, strada care avusese priororitate, până la accident, dintr-o dată nu mai avea, în schimb, ca să fie haosul desăvârșit, pe cealaltă au rămas vopsite marcajele de cedează trecerea.

Ei, trei săptămâni și încă un accident mai târziu, s-au mobilizat din nou cetățenii de la ADP și-au venit să rezolve problema. Adică să șteargă marcajele rămase eronat, să traseze și să vopsească treceri de pietoni noi, d-astea.

Când i-am văzut trebăluind prin intersecție, am crezut c-au venit pentru că știau de problemă și în cele din urmă au catadicsit s-o rezolve. Doar că situația nu stătea chiar așa. În sensul că alaltăieri am primit un email de la Poliția Română care sună exact așa:

Pentru că, da, în ziua în care am scris articolul, încurajat și de voi, am dat email către Poliția Română, folosind chiar adresa pe care mi-ați lăsat-o mai mulți în comentarii. Și ce să vezi, exact în urma acelui email lucrurile au fost repuse pe făgașul normal. Ceea ce ne spune nouă un singur lucru: întotdeauna e bine să faci ceva concret când poți, pe lângă să te plângi pe interneți (chestie care mie-mi reușeste de minune).

Vă spun foarte sincer că dacă nu-mi ziceați mai mulți c-ați sesizat către poliție probleme asemănătoare și s-au rezolvat, nu cred că mă apucam vreodată să le scriu. Pentru că în capul meu e că mailurile de genul ăsta nu sunt citite de nimeni niciodată. Sau, dacă sunt, se ridică din umeri și se trece la lucruri mai serioase. Iată că nu e chiar așa și mă bucur c-ați insistat să le scriu, mai ales că toată treaba a durat mai puțin de două minute.

În altă ordine de idei, au fost foarte amuzante comentariile de la vremea respectivă. Pentru mine era absolut limpede că e o greșeală, că n-ai cum să muți indicatorul de cedează pe altă stradă, dar să lași marcajele pe strada devenită cu prioritate. Dar era limpede doar pentru mine, că pe blog și pe facebook cetățenii începuseră să-mi explice că nu e adevărat, că e normal să rămână marcajele, că oricum indicatorul e cel care contează înainte de toate, deci se aplică prioritatea de dreapta și aia e. Ca să nu mai zic c-au fost și comentarii în care lumea zicea că marcajele alea au aceeași importanță ca a indicatorului. Te doare mintea, ce să mai.

Well, iată că Poliția Română a considerat că nu are cum să fie normal așa ceva. Prin urmare, acum când vorbim, strada arată exact ca-n fotografia de mai jos: indicatorul de cedează a rămas la noul lui loc, iar marcajele au dispărut acolo unde se duc marcajele când se duc.

Altfel, mă simt foarte mândru că m-am implicat în problemele cetății, să știți. Deja mi-e teamă ca, în urma acestui succes răsunător, să nu devin ca babele alea care se uită pe vizor toată ziua și au tot timpul câte ceva de reclamat. 🤭

Așa arată intersecția acum:

Așa arăta acum o lună: