Ultima oară când intrasem într-o frizerie cred că nici nu fusese Emil Constantinescu președinte. Dar lasă c-am fost azi. Am descoperit la mine în cartier o frizerie din aia unde n-a pus piciorul nicio mână de hairstilyst, unde frizerițele încă te întreabă „cum vă iau la ceafă, pierdut?” și unde n-a auzit nici naiba de sauvage sau alte aiureli.

Ei, și cum stăteam eu pe scaun și admiram cum frizerița la care am nimerit mă ia destoinc cu mașina numărul patru, o aud pe alta care tundea două scaune mai încolo:

– Robert al meu are teză la română săptămâna viitoare.

Asta la care eram io clatină empatic din cap, în semn că întelegea exact ce trebuie să fie în sufletul lui Robert. Cealaltă continuă:

– Aia de fizică a zis că vrea să le dea test tot săptămâna viitoare. Și copiii au rugat-o să nu le dea, că n-au timp să învețe pentru amândouă. Și știi, fată, ce le-a răspuns profesoara?

O văd pe frizerița mea cum își ridică mașina de tuns de pe ceafa-mi și se întoarce spre mama lui Robert:

– Ce?

– Mă cac pe teza voastră, asta le-a zis.

Io mă așteptam la orice, dar nu la răspunsul ăsta și mi-am mușcat buzele tare ca să tac. Frizerița mea cred că nu se aștepta nici ea, c-am simțit cum i-a tremurat mâna, dar n-a mai zis nici ea nimic. Până la urmă, situația a fost dezamorsată tot de mama lui Robert care a conchis filozofic:

– Ne zic nouă să nu-i învățăm acasă să vorbească urât și ei uite cum vorbesc? Profesori pă dracu’…

După care, cu o mișcare dibace a tras prosopul de la gâtul mustăciosului din scaunul ei:

– Ești gata, Florine.

Peste două săptămâni sunt acolo din nou. Nu de alta, dar mă usuc dacă nu aflu ce-a făcut Robert la teza la română și cât a luat la testul la fizică.

(16 noiembrie 2019)

education, elementary school, learning and people concept – group of school kids sitting and listening to teacher in classroom from back