5,227 cititori

Nu știi să conduci

După ce mi-am luat permisul de conducere, m-am înființat la taică-meu și l-am rugat să-mi dea și mie mașina pentru o tură prin oraș. Mi-a râs în nas, evident. O dată, de două ori, de trei ori, de fiecare dată când i-o ceream, îmi explica sfătos că nu-mi dă nimic și că trebuie să-mi pun pofta în cui.

Dar ce nu știa el era că eu găsisem locul unde ținea cheile de rezervă. Așa că, după câteva tentative din astea nereușite și rugăminți să-mi dea mașina de bună voie, am început să mă gândesc cum să fac s-o iau măcar ziua, când omu’ era la muncă. Pentru că, da, taică-meu se ducea la serviciu cu autobuzul, doar nu era nebun să meargă cu mașina, comoara lui trebuia să stea nemișcată în parcare, ca să-mi facă mie-n ciudă.

Soluția era relativ simplă: știam locul unde ține cheile de rezervă. Dar exista o problemă, una mare. Comoara lui taică-meu avea niște antifurturi speciale aplicate pe butucurile portierelor, iar cheia de la antifurtul ăla stătea numai la el. Pentru că taică-meu se ducea cu autobuzul, dar cheile de la mașină le lua cu el, că doar știa ce marfă are acasă. Dar pentru că numai dacă nu vrei nu poți, am găsit rezolvare și acestei probleme care părea insurmontabilă.

Noaptea, după ce taică-meu se ducea la culcare, luam cheia aia specială, coboram la mașină, și slăbeam antifurtul ăla blestemat cât să-l pot scoate cu mâna a doua zi. Când venea taică-meu de la muncă, luam cheia și mergeam să-l strâng la loc, ca să nu-l găsească slăbit dacă era să plece pe undeva.

Dar chiar în ziua în care trebuia să fac și io primul drum cu mașina furată în acest mod deosebit de ingenios, mi-am dat seama că mai am o problemă. Taică-meu își nota într-un carnețel kilometrii de la bordul mașinii. No joke! Daaaaar, pentru că oamenii hotărâți nu se lasă păgubași la primele obstacole, vă imaginați c-am găsit rezolvare și la asta, da?

Băgam mâna pe sub bord și desfiletam cablul de kilometraj. După ce mă plimbam cât aveam eu chef, îl înfiletam la loc și aia era. Și uite așa se ducea fratele vostru la plimbare cu mașina în fiecare zi, fără să mai fie nevoie s-o ceară sau alte chestii din astea umilitoare.

Ei, dragii mei, dar a venit și momentul în care îmi făcusem niște planuri cu mașina pentru a doua zi, dar, ce să vezi, dimineață am constatat cu surprindere că taică-meu e liber. Ce să fac, ce să fac? Păi hai să-l mai rog o dată, nu? După cum mă așteptam, mi-a râs în nas din nou, nici n-a vrut să audă. Dar cel mai tare m-am enervat când mi-a și explicat de ce nu mi-o dă: pentru că nu știi să conduci. Replică la auzul căreia fratele vostru s-a enervat îngrozitor, i s-a aprins beculetul ăla roșu care umflă și vena de la tâmplă și n-a mai ținut cont de niciun instinct de conservare:

– Nu știu să conduc? N-ai tu idee cât am mers cu mașina asta. De luni de zile o iau în fiecare zi când ești la muncă. Am cheile de rezervă.

La care, sigur pe situație, ăl bătrân al meu a zâmbit superior:

– Minți, îmi notez kilometrajul și știu că n-ai mers cu mașina.

Și-atunci i-am dat decisiva care a făcut să-i dispară orice urmă de zâmbet de pe față:

– Scot cablul de la kilometraj și cu ochii închiși. Doar știu și eu că-ți notezi.

N-aveți cum să evaluați la justa valoare cam care era încărcătura psihologică a dialogului. Taică-meu era unul dintre cei mai orgolioși oameni pe care i-am cunoscut, iar asta venea practic ca o înfrângere. Cu toate astea, nu știu de ce și nu mi-am explicat niciodată, dar din ziua aia am avut voie să iau mașina oricând si oricum. Ceea ce ne spune nouă că adevărul parcă e mereu mai bun decât o minciună, indiferent cât de bine e pusă la punct.

Hai că sunt bun, am reușit sa găsesc un final motivațional la toată întâmplarea asta care mi-a stârnit flash-uri și m-a făcut să zâmbesc tot timpul cât am scris-o. Pentru că uneori îmi e așa dor de tata.

65 de păreri la “Nu știi să conduci

 1. Da. Am trecut de la ras la plans. Pentru ca uneori mi-e asa dor de tata.

  Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 4

  • Îl mai visez câteodată și mă trezesc zâmbind.

   Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 4

 2. Probabil asta o fi una din explicațiile pentru care ai mei mi-au interzis să fac școala de șoferi la 18 ani: ca să împiedice astfel de acțiuni “ilegale” din partea mea și să stea ei liniștiți.
  Le-a ieșit atât de bine încât mi-am luat permisul abia când am avut destui bani să fac singur școala și să dau chiar și un avans pentru o mașină proprie. Avans pe care, normal, nu l-am mai dat în veci, fiindcă, între timp, am prin ură pe șofat și am considerat că sunt chestii mai interesante de făcut cu banii decât să îi arunc pe un morman de tablă umblătoare. 🤣🤣

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 7

  • Nu știu dacă îmi place ceva mai mult pe lumea asta decât să conduc. Mă rog, ar mai fi sexul, dar cică nu e recomandat la volan. Cică.

   Comentariu beton! Thumb up 45 Thumb down 7

 3. Mie mi se întâmpla cu bicicleta. Înainte de a pleca la serviciu, scotea roata din faţă și ascundea fluturașii de prindere. Doar că nu o facea foarte bine. Așa că, de cum îi găseam, fuga pe uliţă în uralele băieţilor și ne dădeam până seara cu semi cursiera roșie a lui taică-miu. Până într-o zi când nu am înșurubat cum trebuie fluturașii și am rămas înfipt cu furca în drum, iar roata a luat-o agale la goană…

  Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 4

  • Păi și? Continuarea?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 5

  • Continuarea este că…am tot luat bicicleta pe șestache până în momentul în care am căzut într-un șanţ cu ea, iar roata s-a făcut în opt…cum să mai ascunzi așa ceva…

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 4

 4. Da. Și mie. Deși sunt imediat 21 ani de când s-a dus fulgerător la.nici 55 de ani. Doctorii au zis ca-i mai bine fiindcă dacă rezista atacului rămânea o legumă. Nfine, n-aveam mașină, ne dădeam fatale pe altele 😉 Săptămânä bună tuturor!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 6

  • Eh, nu m-aș duce în zona aia.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 5

 5. Eu am luat carnetul pt ca batut la cap tata, dar n am mai condus de 10 ani si nici nu-mi lipseste, in schim si mie mi-e dor de tata 🙁

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 4

 6. Eu sunt cazul invers…am dat de carnet pentru că m-au bătut ai mei la cap…aveam vreo 22. L-am luat, chiar din prima, că s-au mirat tot ai mei. Apoi, 10 ani l-am ținut de bibelou. Avea taică-miu o super dacie 1310, dar eu n-aveam niciun chef să o…strunesc…
  În afară, cand am ieșit (ieeee!!), cu munca, a trebuit să…îmbătrânesc prematur o vechitură…

  Ah..oricum taică-miu nu mi-o dădea pe mână, pe același motiv: “Nu știi să conduci!” Că de aia ne luăm carnet, ca să nu știm… Culmea, în ziua de azi chiar se aplică la mulți vorba asta.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 4

 7. Culmea, eu nici nu am apucat să-i mai cer mașina. Așa că bucurați-vă că v-ați putut milogi de ei!

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 3

 8. Bai copii ,voi stiti ce greu se lua o masina pe vremea aia ?SI NU numai o masina si un frigider….Poi eu de cate ori ma apropiam de frigider mi se spunea ….sa nu trantesti usa sau….ai inchis usa….uite ca la plimbare cu el nu mi a dat prin cap sa incerc a pleca…..dragii nostri,parinti cu care eram mereu in conflict si de care ne este asa dor cand nu mai sunt…

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 3

  • De parcă mă interesa pe mine cât de greu se lua o mașină. Eu voiam să conduc și cu asta basta. 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 7

 9. Ți-a dat, într-un final, mașina pentru că după atâtea încercări reușite de-a o plimba, și-a dat seama că ți-ai făcut rodajul 🙂 Și poate chiar a fost mândru de tine, în sinea lui, că te-a dus capul la toate soluțiile.

  Mie mi s-a întâmplat ”nu știi să conduci” cu soțul. Și când aveam vreun derapaj (mers cu frâna de mână trasă, de exemplu), îl sunam pe tata în secret să-mi spună cât de lată am făcut-o.

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 8

  • Ce voiam să întreb, soțul mai trăiește după “nu știi să conduci”?

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 7

  • Da, dar nu-l întreba cum… 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 7

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 8 Thumb down 21

  • @Martalog,
   Ce pot să spun? Doar că ai o imaginație mizerabilă 😂

   P.S. Niciodată ”tati” – nu halea diminutivele. Mi-e dor de el…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 8

  • Fara simtul umorului, viata e pustiu!
   Zambeste, maine va fi mai rau…..

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 9

  • Dacă ăla de la Martalogul se cheamă simț al umorului atunci eu sunt Clint Eastwood.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 5

  • Sau Michael Jackson, ca ăla s-a impământenit mai profund, ca să zic așa!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

 10. Cand eram aproape de 18 ani m-au intrebat ai mei : ‘Bairam sau scoala de soferi, ca nu avem bani de amandoua?’
  Am ales scoala si dupa ce am luat permisul, din a doua incercare bineinteles…. am plecat la primul drum lung… cu tata.
  Lung era atunci, ca acum aceiasi 60 km ii fac in 45-50 min.
  Iar a doua zi trebuia sa mergem la niste neamuri, in celalalt capat de oras… Asa ca tata s-a infiintat cu cheia in mana, mi-a dat-o si a zis : ‘ Pleci singura, ca eu am treaba. Cum ai grija de ea, asa o avem’
  A fost dovada maxima de incredere… Intre timp… am facut 20 de ani de cand conduc… Si nu am busit niciodata nici o masina din vina mea.

  Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 3

  • Întotdeauna altcineva e de vină. :))))))

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 5

  • Știm maestre! 😁

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 5

  • @Mihai,
   Da, domnul cu microbuzul chiar a facut-o intentionat… Era oprit in ‘ statie’ chiar aproape de coltul intersectiei. Se pregatea de plecare si mi- a facut semn sa trec. Dupa ce am trecut 3/4 a accelerat cam tare zice el…si mi-a lovit aripa dreapta spate cu roata si 1/2 de portiera.
   Eu aveam cedeaza….vina mea… Pana si baietii de la asigurari au ras bine de tot cand a scris domnu’ sofer pagubele…de la bara, radiator, directie, frane, dracu mai stie ce avea… Le-a pus pe toate… Asigurarea i-a facut masina, a mea avea Casco fiind masina de servici.
   Si tot el… ‘ Ce sa fac domnisoara, daca dvs s-a nimerit sa treceti prin zona. Hai lasati ca vad si io ca e masina da firma. V-o face astia pa casco’

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 4

 11. Totul a fost frumos, ingenios, dar benzina consumata n-a fost sesizata?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 4

  • Eh, mai completa cu apă.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 4

  • Adică tu îți imaginezi că eu eram la nivelul amator? Normal că băgam benzină. Era crima perfectă. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 5

  • Asa da!Iarta-ma, scuza-ma, pardon!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 12. Frumos, emoționant…
  Admir oamenii care conduc mașini pentru că eu pur și simplu nu sunt în stare de așa ceva. Nu știu nici să merg pe bicicletă.
  Zi bună și săptămână bună tuturor!

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 4

 13. Mi-ai distrus karma. Inca mai aveam vaga impresie ca dețin controlul activităților lui fiica-mea pe internet. Asta după ce am reușit sa evit certurile cu vecinii înseriind niște rezistente pe potențiometrele de la sistemul audio.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

 14. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 18

  • Toni, am sperat din tot sufletul să nu-mi confirmi bănuiala!!! Toate elementele îmi erau clare și alcătuiau profilul unui terorist sau al unui simpatizant. Iată că azi ai declarat public. Nu știu dacă realizezi grozăvia asta! ISIS este organizație criminală responsabilă de multe atentate în Europa unde au murit mii de INOCENTI. Înțelegi??? Crime în numele lui Alah!!!
   Este de denunțat afirmația ta. Poate că România nu este în atenția grupării criminale ISIS dar dacă e?
   Toni, cu toată seriozitatea te rog să -ți rezolvi suferințele! Din abuzat devii abuzator.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 7

  • Ceea ce ne duce la o premieră mondială: primul terorist ISIS bătut de parinți pe motiv că nu se tunde regulamentar. Ferească dumnezeu să-l prindă și că nu mănâncă tot din farfurie că începe jihadul. Doamna @GMT, @Tony e cel mai pașnic terorist ISIS din lume. El are războaiele si atentatele lui doar aici, pe blog.

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 4

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 15

  • Mihai, mi-am făcut datoria să trag semnalul de alarmă! Tu faci ce crezi în calitate de proprietar al blogului.
   Dacă între timp a citit un român din Franța, unde au fost și vor mai fi atentate, Toni va fi căutat ca să dea informatii în legătură cu teroriștii francezi pe care îi cunoaște. Poți fi sigur că articolul ăsta a fost salvat de cineva. În România percepția acestui pericol nu prea este. Te asigur că în Italia, Franța, Anglia.. da!!!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 10

  • @GMT, am râs. Stai liniștită, nu-l caută nici dracu’ pe @Tony. Cu atât mai puțin ăia de la serviciile anti-tero de prin Europa.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 6

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 13

  • Mihai, m-am liniștit. Alerta terorism este cu adevărat mare aici și pentru fiecare cetățean este datorie civică să ajute la găsirea acestor criminali.
   Te cred pe cuvânt de cercetaș, Toni e terorist din taste, poate că nici nu știe bine ce înseamnă ISIS. Doar singur a declarat că e bolnav psihic, schizofrenic. S-au făcut niște studii pe teroriștii din Franța, cei mai mulți au tulburări psihice.
   Oriana Fallaci parcă a spus: nu toți musulmanii sunt teroriști dar toți teroriștii sunt musulmani. In numele lui Alah ucid inocenți.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 10

 15. Nici mie nu mi-o dadea… (si mai nasol decat sa nu ti-o dea ca nu stii sa conduci e sa nu ti-o dea pentru ca nu stii sa conduci, ce-i aia femeie la volan …). Si si eu o furam (doar ca noaptea; la asta imi trebuia, de fapt, in principal, ca nu puteam sa ma teleportez la No Problem in Onesti, 40 de kilometri… No Problem fiind o discoteca smechera, sora geamana a celei omonime din Brasov). Tata nu stie nici in ziua de azi (au trecut douazeci de ani…). Dar stie in schimb ca am fost partasa la furatul masinii de catre o colega a mea … treaba cu cantec. Stiti ca cheile de Dacie se mai potriveau de la o masina la alta? Ei noi am plecat din greseala cu alta masina din parcare de la Perla din Slanic Moldova. Adica tatal aleia nu numai ca ne astepta fiert de nervi cand ne-am intors ca niste zane, ca-l anuntase un vecin amabil ca fii-sa a plecat cu masina, dar s-a si bucurat enorm ca i-am adus alta masina acasa :). A iesit cu mare cantec tura aia …
  Kilometrajul am invatat sa il manevrez insa cu alta ocazie, cand lucram in tinerete pentru o companie (romaneasca, desigur) care ne lua kilometrajul vinerea seara respectiv lunea dimineata , sa nu cumva sa ne bucuram de mers cu masina de serviciu in week-end…
  Tata e bine sanatos – dar mi-e dor sa mai am 20 de ani….

  Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 3

 16. În calitate de părinte, mie mi-e destul de greu să vizualizez momentul în care copiii își vor lua carnet de șofer auto, momentan ne concentrăm în a le oferi cât de cât condiții prielnice pentru a fi niște conducători buni și responsabili de picioare, role, skate-uri, biciclete, trotinete, din astea.

  După ce mi-am luat carnetul de șofer, am vrut și eu să exersez cât mai mult. La nivel teoretic, dorința mea era susținută de către întreaga familie (pe sistemul ”practice makes perfect”), dar la nivel practic se punea problema felului în care să se desfășoare acest lucru, astfel încât să am parte și de un observator pertinent, corector la nevoie și suport moral, măcar la început. Cel mai bun șofer în viață de-l cunoșteam era el, doar că și cea mai dificilă persoană în rol de pasager.
  Spre exemplu, mamei îi făcea non-stop observații și-i dădea indicații, pertinenete și bine primite de către ea, dar modul lui de abordare mie nu mi s-ar fi potrivit deloc. Sau, pe un șofer de meserie, dar cam vitezoman l-a pus la punct rapid cu ”Tinere, mai ușurel, că eu am copchii acasă de crescut” și cu un ton care nu lăsa loc de discuții suplimentare.
  Așa că măgăreața a picat pe frate-meu, șofer bun și el, validat de tata (ceea ce nu e puțin lucru), dar cu talent real și de instructor. Calm, dar ferm și argumentat în observații, explicații și cu un mod foarte digerabil (pentru mine, cel puțin) de corectare a greșelilor pe care le făceam ca începător. Cu feedback pozitiv din partea lui, și eu am primit ulterior mașina ori de câte ori veneam în weekend-uri sau vacanțe acasă, până când mi s-a cumpărat una și am primit ok-ul să o iau la București.
  Tata a avut o tentativă să se ofere ca însoțitor la acest prim drum lung, dar i-am zis franc că prezența lui în dreapta nu mi-ar fi deloc benefică la șofat și concentrare, dimpotrivă. Plus că i-am reamintit și o fază în care a încercat să stea în dreapta mea, dar după nici 3 minute a preferat să coboare și să o ia frumușel pe jos până acasă. Cum credea el c-ar putea rezista câteva ore? A fost de acord că n-ar putea. 😀 În schimb, i-am promis că voi circula cu maximă atenție și respectare a tutturor regulilor, cu viteză adaptată legii și condițiilor de drum și cu, vorba lui, ”ochii cât sarmaua”.

  Acum vreo două săptămâni au veniti părinții mei în vizită, trebuia să-l duc pe fiu-miu undeva, a vrut și tata să meargă. A rezistat foarte bine, dar mi-a mai dat din când în când câteva indicații înainte de câte o manevră la care probabil suspecta că aș proceda greșit. Și m-am surprins că nu m-a deranjat deloc, ba chiar m-a amuzat și nu m-am putut abține să-l tachinez puțin privind evoluția sa impresionantă în calitate de pasager al meu. 😋

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 5

 17. Mi-e dor si mie de TATA..la vremea copilariei mele ,era tractorist, venea cu tractorul fara baterie mai mereu, il lasa mergand la poarta pana mai servea el masa la amiaza, nici vorba sa ne lase la volan..Fiul meu cel mare, abia astepta sa ia carnetul la 18 ani, din prima a luat si masina,fara prea mari negocieri..Cel mic insa, are 20 de ani,nu vrea carnet de conducere, nu-si asuma toti pietonii ,biciclistii,trotinetistii si colegii din trafic, inca…Prefera taxi sau alti colegi,sau..pe mine !Si el,nici nu prea consuma alcool,era perfect.. . Asa, inainte de aduce paharul la gura, cand e acasa, trebuie sa-l sun sa intreb,iese undeva pe seara??Pare rasfat, dar nu e, as vrea sa-si aduca aminte de mine intr-un mod placut, dupa ce ma voi ,,retrage,,…

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 3

 18. Uite așa realizăm cât de importanţi sunt cei dragi nouă! Dacă aș putea, aș îndrepta multe lucruri în viaţa mea, în care am fost prea “grăbit” sau prea ocupat, și nu le-am acordat atenţia cuvenită părinţilor și bunicillor. Cel mai rău, la noi ăștia “cam în vârstă”, adică trecuţi bine de prima tinereţe, este că nu am reușit să le transmitem celor dragi cât de mult îi iubim.. Iar atunci când am făcut-o, nu mai erau acolo ca să ne răspundă…

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 2

 19. Fi-meu cel mare nu mi-a “furat” masina pentru ca i-am dat-o eu.A invatat sa conduca de la 14 ani pe drumuri de la tara.
  Dar si el e genul care nu suporta sfaturi/cicaleala.
  La jumatate de an dupa ce plecase cu masina in Olanda, ma suna si imi spune ca trebuie sa completeze cu ulei dar sa-i spun eu unde am pus palnia.Ii explic ca nu trebuie palnie pentru asa ceva dar el zice ca nu poate sa toarne fara palnie “prin gaura aia mica de la joja”.

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 2

  • Ahahahahahaaaaaaaaaaaaaaa

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

 20. Am făcut școala de șoferi in anul 1 de facultate. Nu m-au lăsat să o fac într-a doișpea pt că aceam de învățat pt BAC. Muream de nervi șide ciudă dar nu aveam ce face pt că nu aveam bani. Dacă aș fi avut, aș fi facut școala înainte de BAC, clar! Și mie imi place să conduc. Mașina nu mi-o dădeau niciodată. Doar atunci când mergeam la vreo nuntă și conduceam eu la întoarcere (motivele sunt leane de înțeles). Am renunțat să mai conduc mașina aia în momentul în care le-am cerut să îmi lase mașina ca să mă intorc cu soția de la o nuntă la care erau și ei, ei putându-se întoarce acasă cu sor-mea. A condus maică-mea și a lovit-o (ușă și aripă spate). Ne-am cumpărat apoi mașină și gata, de-acum putea să și-o bage in CUR!!!
  Nu voi proceda așa cu băiatul meu. Voi avea grijă să îl educ, să îl responsabilizez și să îi ofer încrederea mea.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 5

 21. Ahhh, Vasilesculeeee! Ieri ar fi fost ziua tatălui meu. Am fost la cimitir cu flori și candelă. Îmi lipsește teribil! Relația aia tată-fiică! Ce-mi făcuși, că mă podidiră lacrimile!

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 2

 22. Eu am luat carnetul acum 2 ani si masina o am de 1 an. Primul drum Bucuresti Valcea l-am facut cu tata 🙂
  L-am pus sa vina de la Valcea ca sa stea in dreapta mea deoarece era prima data pe autostrada si nu mai mersesem niciodata cu o viteza mai mare de 50 de km/h. Ma mai punea el sa depasesc , dar eu nu ca mie frica si poate o sa depasesc alta data.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • ”poate”? 😀 Și, ai depășit altă dată? Și dacă da, cum a fost prima depășire pe autostradă? Și dacă nu, cum crezi că va fi? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @Anduta, am depasit la al doilea drum Bucuresti Valcea, tot cu tata in dreapta. Am tremurat toata. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 23. eu aș fi țipat să se crape candelabrele: ”da’ cum să învăț să conduc dacă nu-mi dai mașina!”
  taică-meu e un om super corect, așa că șmecherii de genul furat cheile, mânărit antifurturile și kilometrajul aș fi făcut doar dacă țineam morțiș să nu mai aibă încredere în mine în vecii vecilor, amin. 🙂
  tot din ce-mi amintesc eu, frate-meu a primit mașina de câte ori a cerut-o și s-a putut (gen, n-avea tata treabă cu ea). mai întâi a condus cu tata în dreapta, chiar înainte de a-și lua carnetul, și apoi singur.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 5

  • Ăăă… când a condus, înainte de a-și lua carnetul, nu era pe drumuri publice, da?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • erau pe drumuri publice, dar foarte pustii. gen drumuri d-lea pe câmp, printre tarlale, sau la margine de sat, treceau 2 mașini pe zi cu viteză de melc mort că era drumul prost.
   conducea frate-meu mai bine fără carnet, decât tata cu carnet. 🙂

   ps. s-a prescris, că-s mai bine de 20 de ani de atunci. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

 24. Deși am fost, cred, primul cititor – abia acum am reușit să îmi fac curaj să comentez ceva 😉
  Una dintre cele mai importante lecții de viață rămase de la tatăl meu este asta cu “cea mai bună minciună este adevărul”, alături de aia cu “dacă ai spus o vorbă, vorbă să fie” – ce face referire la faptul că dacă ți-ai dat cuvântul, ți-ai asumat automat, indiferent de ai de pierdut sau câștigat.
  Cât despre dor … nu e ușor, da’i trecător https://youtu.be/_BuGdbf07S0 😥😅

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 1

  • @Habar pe lângă celw două pe care le-am învățat și eu de la tatăl meu a mai fost și “bea tu băutura să nu te bea ea pe tine, pentru că niciodată nu se lasă sec de băutură!”

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

 25. 18 decembrie 2001. Am luat permisul din prima, când aveam deja 18 ani și ceva, iar primul pe care l-am anunțat a fost taică-meu. Era internat în spital. Îmi este dor de tine TATĂ! Maxim!
  PS. Cineva, foarte drag mie, îmi spunea recent că dorul este un sentiment negativ, și că timpul este prea prețios pentru a fi irosit pe nostalgii. Dacă citești pe aici… pot spune doar că nu ai dreptate. Eu percep persoana sau momentele de care îmi este dor ca pe un element fericit. Ar fi mai multe de spus, dar cred că persoana căreia îi este adresat mesajul nu intră pe aici ca să citească!
  <3

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

 26. Maşină am avut din ’90. Am primit un carnet CEC de la bunica mea cu 55.000 lei, pensia alimentară plătită de tată-l meu şi pusă pe CEC în fiecare lună. Am cumpărat o Dacia1300 de la naşii fiicei mele, cu instalaţie de gaz pe ea şi foarte bine întreţinută şi am plătit pentru şcoala de şoferi.
  A doua zi după ce am luat examenul, în noiembrie, l-am sunat pe tata şi i-am spus. S-a bucurat pentru mine. El nu a avut maşină personală şi nici carnet de conducere. Circula ori cu maşinile instituţiei, ori cu maşinile subalternilor când trebuia să meargă undeva. In martie, după ce mi-am făcut mâna, am mers să-i arăt în ce s-a transformat pensia alimentară plătită de el de-a lungul anilor.
  Nostalgii de toamnă…

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

 27. Si mie imi e asa de dor de tata…multumesc Mihai pentru amintirea ta

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 28. Ce mă bucur că azi i-am urat “La Mulți Ani!” lui tata, și am vorbit vreo oră…
  Cu el și cu mama… Virtual, prin WhatsApp, de aia tot mi-e dor de ei, dar e altfel de dor, din fericire…
  Sper să fie așa încă muți ani înainte..
  Cât privește boacănele făcute, multe le-au aflat când era fiul meu la fel de mare că mine, când le făcusem. Și ori s-au prefăcut că nu știu, ori chiar eram buni la ascuns toate urmele…

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 29. Aceeași poveste… Nu știi sa conduci!
  Tata șofer profesionist, mai pleca în curse și atunci încuia garajul. Credeți că un biet lacăt stătea în calea fericirii mele…. experta devenisem. După prima data vine tata acasă și-i reproșează mamei de ce mi-a dat mașina…. Mami bineînțeles ii spune ca nu am pus mana pe ea… În timp, de fiecare data când pleca era aceeași poveste…. Ajunsesem as la parcari, îmi făceam semne în garaj sa o pun exact la fel și tot nu îmi dădeam seama cum vede ca iau mașina, dar după ani de zile mi-a dezlegat misterul…. Eu schimbam poziția scaunului și implicit a oglinzii, iar când puneam mașina înapoi în garaj doar scaunul îl repozitionam cum îl ținea el!

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 30. Noi suntem 3 surori născute primele, apoi mai avem 2 frați mai mici, eu sunt cea mai mare dintre toți.
  Taică-miu a avut mereu mașina (de când sunt mica îmi amintesc un Renault 16 roșu, apoi un Wartburg albastru, apoi numai Dacii pana în ziua de azi) dar niciodată nu ne-a învățat pe noi, fetele, sa conducem. Singurele ocazii când ne-o “dădea” era în week-end, ca să i-o spălăm în fața porții, cât el dormea. Băieților, în schimb, le-o dădea să conducă pe câmp, la țară, găsea el unde.
  Nouă, ne motiva mereu că femeile trebuie să învețe la mașina de cusut, nu la cea de mers pe drum, astfel ca am urât mașina de cusut și niciuna nu s-a apropiat de ea, vreodată.
  Când am crescut, ne-am dus fiecare dintre fete la un nene instructor auto și ne-am luat permisul (din prima examinare eu și sora de după mine, aia mica din a doua încercare, permis luat în Germania unde trăiește de mulți ani).
  Anul acesta, tata avea o problema la mașina lui și trebuia sa meargă vreo 500 km, am vrut sa i-o dau pe a mea, însă a refuzat.
  Chiar i-aș fi dat-o cu inima deschisă, e vorba totuși de un fier, nu de aerul din Univers.
  Am și eu 2 copii acum, o fată de 13 și un băiat de 11, deja i-am promis fii-mii că peste 5 ani ii voi da mașina asta sa învețe pe ea, apoi vom lucra amândouă sa ii luam alta mai buna.
  Nu am sa țin niciodată departe de copiii mei, ce am, indiferent ce ar fi acel lucru.

  Povestire by Diana, 41 ani, Buc.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 31. M-ai facut sa plang, bha bowle! merci!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.