5,385 cititori

La doctor

Pentru că viața e complexă și prezintă multe aspecte, maică-mea mergea liniștita pe stradă când a călcat aiurea pe bordură, a căzut și și-a rupt mâna stângă. Ghinon, vorba lu’ domn președinte.

Ce face un cetățean din spatiul carpato-danubiano-pontic când își rupe mâna pe stradă? Se duce la nenea doctorul. Ceea ce a executat și distinsa mea mamă.

A ajuns la spital, a făcut formalitățile de la intrare și-au trimis-o la cabinetul medicului ortoped. Cabinet unde a așteptat răbdătoare vreo două ore, după care, ușor impacientată că totuși zace la ușa unui doctor, cu mâna ruptă, și nu se uită nimeni la ea, și-a făcut curaj și-a intrat.

– Bună ziua…

Domnu’ doctor s-a uitat sever și-a cuvântat aspru, chirurgical:

– Ce căutați aici? V-am chemat eu? Ieșiți afară!

Moment în care ușa cabinetului se deschide din nou și intră un asistent care, când dă cu ochii de maică-mea, se luminează tot:

– Aaa, bună ziua, doamna profesoară. Ce-ați pățit?

Da, da, ați ghicit, omul îi fusese elev.

Doctorul se oprește brusc din datul din gură. Se uită dezorientat când la maică-mea, când la asistent și dintr-o dată capătă miere-n glas:

– Doamna profesoară, păi de ce nu spuneți așa? Luați loc, vă rog! Ce s-a întâmplat?

Aș vrea să comentez multe, aș vrea să și-njur. Dar o să vă las pe voi s-o faceți.

Te-n dinți veață!

64 de păreri la “La doctor

 1. Băga-mi-aș p*la în coliva morților mă-sii!
  Așa, înjurături – bifat!
  Intru mai târziu să citesc ce ar fi făcut zmeii internetului cu doctorul ăla.

  Sănătate doamnei mame!

  Comentariu beton! Thumb up 49 Thumb down 4

  • @Vera, o să-i zic. O văd azi.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @Mihai ia-i și pe twinși în vizită. Terapie curată! ❤️💙

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

  • @Vera, nu și pentru ei.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Veruțo, corect se spune: „plimba-mi-aș coaiele pe coliva mă-tii din bomboana in bomboană, domn’ doctor!”

   Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 6

  • Ce-aveti bre cu coliva?
   Zau asa, va legati de singurul desert autentic romanesc …

   Vad mai jos mesaje care cauta scuze.
   Ca unul care a prestat ceva in mediul spitalicesc (atat ca HCP cat si ca pacient) pot spune ca nu au nicio scuza, doar o acuta durere de rect (cronicizata la majoritatea), un miserupism peste masura (ca banu’ oricum vine ca ei n-au KPI) si o lipsa de empatie cum rar ti-e dat sa vezi.

   Solutia utilizata mai intotdeauna (nu prea imi mai consum timpul cu injuraturi) e urmatoarea:
   “si zi asa coite, esti coios? Hai sa vad via ce sef te f… in g: un CJ, un MS, un CNAS, etc”

   Satisfactia cand ii vezi adoptand pozitia ghiocelului si intreband retoric “da’ de ce n-ati zis cine sunteti?” – priceless.

   P.S. Sunt doar un pacient / apartinator cu mancarimi la buricele degetelor, iute la mânie si cu o agenda de telefon extrem de jucausa.

   P.S.2 Am se pare un numar considerabil de nepoti, veri, unchi si matusi asa ca daca aveti vreodata probleme si stiti cum sa dati de mine, nu ezitati.

   P.S.3 Mihai, iti zic de fizio si recuperare in general ca sunt extrem de importante iar de obicei pe timpul verii programele de recuperare merg greu. Daca ai nevoie de input detaliat pe asta stii cum sa dai de mine.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 1

  • @ Vera, ce inseamna o minte odihnita, not! Cand ai zis de twinsi ma gandeam la o pereche de tzatze si faceam eforturi de memorie sa-mi aduc aminte unde vazusem tzatze la sefu’ la blog. Ca se cam batea cap in cap cu scheletu’ ambulant de zilele trecute.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • @Pișcot numai țâțe ai în cap. 😂😂
   Hai cu silicoanele alea, că deja facem fan-club acilea. Poze! Poze! Poze! ❤️

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

 2. Am avut treaba cu spitalul si cunosc situatia. Am avut treaba si cu spitalele din afara. Am un vecin care este doctor. Daca asculti varianta fiecaruia, @Misule cred ca si tu tinzi sa le dai dreptate si celorlalti care stau de cealalta parte a usii.
  Dupa ce am patit-o odata cand am stat vreo 5 ore la ambulatoriu cu piciorul rupt si m-au bagat ca am inceput sa fac scandal, mi-am facut o “cunostinta” brancardier in spital si sa mor de nu ma rezolva ala de fiecare data cand am nevoie. Buzunarul meu e mai usor, dar scap de stres si de tot ce implica statul in fata unei usi inchise.
  Multa sanatate mamei!

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 5

  • @Alin, nu, nu tind să le dau dreptate. Dacă la mine în firmă vine un client și-l las să aștepte două ore, pentru că așa vrea mușchiul meu, cam ce crezi tu că mi se întâmplă?

   Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 2

  • @Misule nu privesti problema corect. Vin la tine la firma 100 de insi si toti au urgente. Si ai vrea sa ii primesti pe toti, dar mai trebuie sa te duci la baie, sa mananci… Si toti tipa la tine ca sa te misti mai repede ca ce dureaza atat? Daca judeci la rece si obiectiv cred ca nu ai mai fi inversunat.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 10

  • @Alin, ăăă… nu era nimeni în cabinet, boss.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

  • @Misu ma refeream la doctori in general ca daca asculti si varianta lor tinzi sa le dai putin dreptate. In cazul expus de tine ai dreptate. Omul era plictisit de viata. Ti-am zis am patit si eu situatia asta in care am fost nevoit sa astept desi nimeni nu era in cabinet. Ai nevoie de ei si te conformezi, asta daca nu ai pile ca nu ai ce face! Ideea este ca am intalnit si doctori misto si viata m-a invatat sa nu ii bag pe toti in aceeasi oala.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 2

  • @Aline, când îți vine la ușă o babă (excuse my French, @M, dar n-am timp de finețuri) care se plânge că are mâna ruptă, oricât de aglomerat ești, tot o mai verifici dacă a murit în alea x ore în care o lași să te aștepte. Măcar se teama că face un atac de panică și crapă la ușa ta și apoi dai cu subsemnatul. Dar musiu ăla (și alții ca el) sunt de-o nepăsare crasă. Nu mai contează că tu iei 3 lei salariu, ai făcut un jurământ să ai grijă de bolnavi.

   Așa, acum tu. E de prost gust să te lauzi că ai pile și nu mai stai pe la uși. This is what’s wrong with this country!!!

   Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 4

  • Nu s-a lăudat că are pile. A explicat că a dat din coate să își rezolve problema. Fuck ză system. Scurt pe doi … dacă nu ești capabil să urgentezi, să faci să se întâmple lucrurile … ia pe cineva cu tine care știe să facă asta!
   Plm să îți zic că săptămâna asta am ajuns în Bv la Spitalul de copii..la ortopedie😅… ai idee cum te aduni și faci orice să îi alini durerea puiului de om de care ești responsabil.
   E de bon ton să ajuți un om! Uneori chiar pe tine însuți!

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

  • @HabaRnaM
   “ai idee cum te aduni și faci orice să îi alini durerea puiului de om de care ești responsabil.”
   Sper că NU m-ai întrebat asta! ^^ Atâta zic…

   În plus, vorbim de lucruri diferite. Fie-mii i se infectase un deget și am dus-o la Gr. Alexandrescu. Acolo erau un copil cu capul spart, altul cu fractură deschisă, altul verde la față. Inutil să zic că am plecat imediat, am realizat că va dura până îi vine rândul, nu am dat din coate ca s-o băgăm înainte. Am mers cu ea la Sanador, tâmpiții ăia ne-au refuzat pe motiv că nu au de gardă chirurg pediatric. Ne-au mai și îngrozit când am auzit de “chirurgie”. Am mers, într-un final, la Medlife Băneasa, am așteptat până s-a eliberat doc, i-a toaletat degetul (adică a tăiat pielea, nu a suflat praf magic pe deasupra), m-a pus să fiu atentă la ce a făcut să pot repeta singură acasă dacă se infectează iar. Știu, o să zici că n-a fost mare lucru și chiar n-a fost, dar explică-i unui copil de 2 ani să nu mai plângă de durere și să aștepte cuminte cât i se curăță o rană cu puroi. Treaba asta cu descurcatul e relativă. Nu te “descurci” în detrimentul altora.
   Nu zic când am dus-o pe cea mare cu febră 40.3 (la subraț…) la spital și nici măcar nu au mai așteptat să o înregistrez, au dus-o direct sus la perfuzii. Cazuri și cazuri. Dar e aiurea când tu dai din coate și decizi ordinea pacienților.

   Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 4

  • Hahaha hai ca am râs și azi. “Nu te descurci în detrimentul altora”. Mersi 👅 Firește că ai dreptate. Era o afirmație aia cu ai idee… Sunt pline spitalele din .ro de “cazuri fericite”. Tu cum combați nesimțirea, delăsarea și nedreptatea din spitalele de stat ?(asta e o întrebare)
   Propun să se ducă Vasilescu personal la domnul ortoped să îi ceară scuze că i-a stricat doamna clipa( 2 ore) de reveerie și aplecare asupra problemelor umanității din Hackerville.
   Actul medical e una și interacțiunea umană e alta. În cazul prezentat erau probleme la ambele acte.
   Eu în locul doamnei îl băgam în 3,14zda măsii cu zâmbetul pe buze😋😄, firește după ce treceam puntea 😉

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 3

  • @HabaRnaM cum combat?! Mă duc la privat cu copiii. Și apoi nu mai respir de cât trebuie să plătesc (been there x 2).
   Am născut de trei ori în Elias fără dat din coate, fără să plâng că baia era nuș cum, că nu-mi aduceau copilul la nas, că asistenta avea o mutră lungă (am înțeles și de ce au mutre lungi, dar asta e altă poveste)
   Vizitele in timpul sarcinilor le făceam la privat. Luam bani de la mâncare sau haine sau distracții etc. și plăteam la doctor. Priorities…
   O singură dată m-am dus singură tot în Elias la urgențe, nu puteam respira de dureri de gât și coaste, tușeam deja de vreo două săptămâni. Am așteptat pe hol, în picioare câteva ore, era aglomerat și nu m-am descurcat și nici n-a avut cine să se descurce pentru mine. M-am dus la urgențe ca să îmi facă radiografie la plămâni în ziua aia și gratis. Dacă treceam pe la medicul de familie, pierdeam mult mai mult timp pe drumuri. Nu combat, accept. Că atât pot face.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • @Vera, @Habar ti-a explicat ca nu am pile ci ca omul imi face un serviciu pe care eu il platesc. Am incercat sa fiu corect, si am stat ca omul normal o gramada pana am intrat la un doctor, desi eram la rand au intrat altii care faceau ce fac si eu acum si atunci eu am fost cel care a asteptat. Ca decid ordinea pacientilor, sincer ma doare la basca. Daca nu sunt eu, este altul pentru ca indiferent cat ne-am dori sa fie cum trebuie in Romania tot pilele cunostintele si relatiile vor rezolva problemele care nu depind de tine pentru a le rezolva.
   Tu spui ca te-ai dus la privat si ai platit. Bani tot ai dat din buzunar si tu si eu. Amandoi am rezolvat problemele si amandoi am plecat linistiti acasa.
   Cand eram mai mic eram foarte naiv, si erau multi care profitau de naivitatea mea. Pana m-am trezit! Si mi-a luat mult sa ma trezesc! In viata eu merg dupa principiul fa bine cand poti, ajuta-te singur ca altcineva nu o va face pentru tine, dar cand nu se poate… decat sa planga mama mai bine sa planga altcineva!
   Nu stiu cum o vezi tu dar eu o vad practic! Deoarece practica pentru mine bate totdeauna teoria!

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 4

 3. Nimic nou sub soarele țării noastre 😁
  Când e de o astfel de problemă de sănătate sunt câteva reguli basic care se respectă : telefoane(PCR), bani (BCR), însoțitor(CTP- cu tupeu p…).
  Sănătate maximă!
  Ortopezii îs favoriți mei 👎

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

 4. Am avut baftă să dau de doctori-oameni faini şi mai puțin de doctori-naşpa.
  Cred ca diferenţa dintre ei e dată fix de acea umanitate şi bunul simţ. Asta e valabil şi la stat, dar şi la privat.
  Cum ți-e norocul şi cum ți se aliniază astrele în ziua aia 😛
  Însănătoşire grabnică mamei tale 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 5. Cu tata la Tg Mures la spital. Doctora ne zice: ‘De ce ați venit azi, nu știți că e sâmbătă?!’ Tata mai sa-și piardă piciorul si aia ne zice că-i sâmbătă. Mi s-au umflat venele in cap de nervi.

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

 6. În casa în care am locuit o perioadă este o clinică privată cu tot felul de terapii. Și-a făcut un prieten programare la ei. În ziua cu programarea primește telefon de la clinică și este întrebat dacă sigur, sigur ajunge fix la ora programată. Ăsta îi asigură că la fix va fi acolo.
  Ajunge la ora stabilită. Spune la recepție cine e și ce vrea, ia loc în sala de așteptare și așteaptă vreo 30 minute. Timp în care nu mai era nimeni altcineva în așteptare ci doar un timp în halat alb care se tot plimba pe acolo. După 30 minute vine tipul în halat alb la prietenul meu și îi zice că poate intra în cabinet. Plimbărețul era doctorul. La ce s-au mai asigurat dacă vine la fix? Repet: e clinică privată. Cât de tristă mi s-a părut faza.

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

 7. Multa sanatate doamnei profesoare!
  Cat despre doctor, i-am transmis un calduros gand pios matinal. Sa-i fie de bine.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 1

 8. Pacat ca e politician acum ! Eram in Iasi cand, voind sa inchid un geam, am trecut cu mana prin el. Am suficiente cunostinte de prim ajutor sa opresc sangerarea destul de abundenta (ziceai ca am vrut sa-mi tai venele). Am ajuns intrun tarziu la urgente si desi erau vreo 5 inaintea mea, am fost preluat de Dr. Ciuhodaru imediat si rezolvat super profesional si profesionist.
  “Peste ani si ani” ajung din nou la urgente in Ploiesti cu o piatra la rinichi de “voia afara la joaca”. Ud leoarca de transpiratie, chircit pe scaunul – vai steaua lui- rulant si astept in chinuri ‘fro’ juma de ora cat timp le-a luat alora de la receptie sa frece manganu si sa schimbe amabilitati cu soferii de pe ambulante. Si ar mai fi durat ore daca nu era TOT UN BRANCARDIER.
  A intrat in primiri urgente de unde a rasarit o superb de draguta/frumoasa si amabila asistenta care le-a luat la rost pe tutele alea …Bai voi nu vedeti ca “Omul asta se chinuie aici ?”
  Durere in Kur de la micii Dumnezei care iau SPAGA MARE !

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

 9. Doo ore zici? Sa-mi bag plwa…si la Otopeni e la fel.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

 10. Am patit-o si eu acum ceva timp. Cazut, rupt niste ligamente pe la picior, destul de urat. S-a intamplat intr-o excursie pe la Siriu, deci am mers la urgente acolo. Pentru ca nu le functiona aparatul de radiografie, doamna doctor care era de garda a zis ca nu imi poate pune un diagnostic concret, mi-a pus doar un ghips, si mi-a recomandat ca la intoarcerea in minunata capitala sa fac o radiografie si sa vad din nou un ortoped, ceea ce am si executat in aceiasi zi.
  Am ajuns in Bucuresti, am mers la camera de garda a unui spital, iar doctorul ortoped care era on call a zis ca nu imi face nimic, “ai deja ghips,esti tratata, iesi afara”. Si stau 2 saptamani cu piciorul in ghips, ca o sa fiu bine.
  Am avut inspiratia sa sun un prieten bun, care este medic, insa pe o alta specializare si l-am rugat sa imi recomande un ortoped care nu are probleme cu nervii. Mi-a dat numele unui fost coleg de facultate, care lucra la acelasi spital la care inca eram.
  A venit omul de acasa, mi-a facut radiografie, a vazut cat de urata era treaba si m-a tratat corespunzator. 6 saptamani de ghips, plus ceva injectii, plus fizioterapie. Iar concluzia lui a fost ca daca dupa doar 2 saptamani incepeam sa merg, erau sanse sa raman cu mersul deformat. Daca nu dadeam telefonul ala…?
  Sanatate mamei tale!

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 0

 11. Dacă ăla ar fi avut x pacienți până atunci și tocmai făcuse o pauză de un pipi, sandviș sau altă chestie de-asta omenească ar fi fost de înțeles (nu pauză de 2 ore) dar în condițiile descrise și altele asemănătoare, îți cam folosești toate cunoștințele în materie de înjurături.
  Singura dată când am stat cam aiurea în fața unui cabinet medical, taman când îmi venise rândul a venit cineva și l-a luat pe sus pe medic să opereze o urgență. S-a întors arătând stors ca o lămâie și a reluat consultațiile.
  Încep să cred că am avut un noroc chior de n-am dat niciodată de specimene ca cel descris în articol.
  Sănătate mamei tale!

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

 12. Cu nevasta gravidă în 8 luni, la spital privat, adicătelea pă banii mei, programare făcută de ei la ora X, am stat cam 20 de minute în fața ușii până a ieșit asistenta și ne întreabă nonșalant: aveți programare la noi la cabinet? Nu, tu-ți morți mă-tii, îmi place să privesc o ușă albă ca vițelul la poarta nouă șinevasta nu e gravidă, puțin umflată în burtă! De ce nu ați bătut la ușă? Pt că am programare, d’aia! Tre să ieși tu să mă inviți înăuntru, pt că dacă vroiam sămă milogesc, mă duceam la stat, nu să-ți decartez ție banii pe consultație!
  Au lăsat nasul în jos și au făcut și discount de 25% di plată, doar să nu le fac reclamație😉

  Multă sănătate doamnei profesoare!

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 4

  • da’ chiar, de ce nu ai intrat dacă aveai programare la ora x ? poate asistenta aia mai avea şi altă treabă în momentul ăla. ai făcut scandal, ai primit discount, ai fost supermulţumit, plm… România.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

 13. Si maica-ta … daca n-a batut cu sabia in receptie cand a intrat, n-a venit cu clanul, puradeii si purceii dupa ea, era si de asteptat.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 14. Mi s-a întâmplat și mie să cad. Și mă duce consortul panicat la urgență la ortopedie. Abia am avut loc să intrăm în spital. Pe culoarul din fața cabinetului unde se făceau consultațiile preliminare n-aveai loc să arunci un ac. Lume multă cu fracturi grave doar din ce se deslușea la prima vedere.
  Primul medic/asistent sau ce era, când m-a văzut m-a invitat în cabinet în primele 10 minute de când ajunsesem acolo. Mda…..trebuia să-mi scot pantalonii ca să vadă isprava pe care o comisesem. Avantaj ei.

  PS-Cer scuze pe această cale tuturor celor care au așteptat în ziua aia pe culoar la ortopedie până mi-am descusut eu pantalonii ca să nu-i las pe medici să mi-i taie. În apărarea mea, ca circumstanță atenuantă, declar că era singura mea pereche de blugi.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 8

 15. Dimineață la ora 9 îmi iau nevasta din dotare și copilul care era cu ditamai febră și care nu ii scădea nicicum și mergem la urgențe. De acolo ne plimba când sus când jos, când încolo când încoace și într-un final ajungem la ora 18:00 la ceva medic profesor, rahat pe băț mai in vârstă…se uită ăsta la nevastă-mea și îi zice: pai de ce nu ați venit mai devreme pt că fetița e deshidratată… păi știți toată ziua ne-ați futut când sus când jos aiurea…El: păi trebuia să veniți mai devreme… băi ești prost?

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

 16. In România, am experimentat in 27 de ani in materie de relații cu purtători de halat alb (că multora nu le pot spune medici) din fiecare chestie câte puțin – ca aparținător, că, din fericire, pentru mine nu am avut nevoie.

  În momentul ăsta, singurul sfat pe care vi-l pot da (de peste hotare) este să vă tratați depresiile (care le aveți, și știu că sunteți câțiva) oricum numai fără doctor. Pentru că dacă apuci să intri măcar o singură dată la psihiatrie (că acolo tratează depresia oamenii săraci), ai să porți stigmatul de nebun toată viața și, indiferent de problema medicală pe care o ai – de la o mână ruptă la o răceală sau o hepatită – toți dar absolut TOȚI doctorii pe care-i vei vizita, îți vor spune invariabil “n-ai nimic, la psihiatrie trebuie să mergi”

  D-aia, dragii mei, vă spun: fiți fericiți și feriți-vă de sistemul medical românesc (și mai ales de psihiatrii)!

  Ps: sănătate mamei tale, Mihai! Dă-i un telefon, întreab-o ce mai face ;).

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

  • @Lucian, eu am o autoimuna si am fost trimisa la psihiatru pe motiv ca-mi imaginez simptome – de un medic de la privat 😛 Nu-mi imaginam nimic, dar se pare ca psihiatria e una din destinatile favorite cand nu se poate pune un diagnostic.
   Pai sunt destui oameni ce te vor privi reticenti si daca faci terapie, asa ca se mai zici de psihiatrie. Suntem pui de daci curajosi, nu se cade s-o ardem in depresii ori dileme existentiale 😛

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

 17. Un nesimțit. Sper să ajungă să regrete într-o zi toate nemerniciile de care a dat dovadă cât timp și-a exercitat profesia.
  Vindecare ușoară și rapidă mamei. Să mai vadă vara asta și ochiul nostru o salată de vinete făcută cu simț de răspundere.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

 18. N-am avut foarte multe experiențe cu spitalele de stat, dar îndeajuns pentru a-mi dori intens (Universule, nu mă dezamăgi, ok?) să nu trebuiască vreodată să mai ajung pe-acolo, mai ales cu vreo urgență. Lăsând la o parte condițiile mizere, lipsa de materiale sau de aparatură medicală, problema mea cea mai mare este imprevizibilul ce ți-l oferă interacțiunea cu personalul medical, pe întregul lanț ierarhic. Asta pentru că refuz cu încăpățânare îmbrățișarea normelor bine implantate în mentalul colectiv de pile/șpagă și, tot cu încăpățânare, mă bazez pe profesionalismul și buna credință a celor care încă îmi place să cred că fac parte din categoria oamenilor cu înaltă ținută morală și intelectuală.

  Cu mulți ani în urmă s-a operat tata de hemoroizi, mă duc să-l vizitez la spital, regulamentar, în timpul orelor de vizită. Pe la mijlocul distanței, pe scări, mă interpelează un cadru medical de gen feminin, că nu pot să urc la pacient în salon, că să coboare tata care abia mergea, că nu știu de ce. Probabil tocmai se dăduse cu mopul sau ceva. Cum pe vremea aceea încă mai aveam îndeajuns respect pentru oamenii în halat/uniformă încât să nu contest sau să cer lămuriri care să le consume prețiosul timp, am înghițit în sec și m-am conformat. Și nici nu m-a dus capul să o invit să-mi ofere o soluție alternativă de efectuare a vizitei în condiții cât de cât umane, fără ca bolnavul să se chinuie inutil. Iar tata, un om cu o poziție socială și profesională care din două vorbe ar fi pus-o la punct pe autoritara domniță, se conformează și el, probabil o fi fost într-o pasă mai rușinoasă. Din vizita aia țin minte doar că mi-au țâșnit instant lacrimile din ochi din respect și drag pentru tata care cobora scările ca pe ace, dar zâmbea ca și cum n-ar fi mare brânză și de ciudă pe mine că n-am izbit-o pe nemernică de pereți în timp ce-mi băgam picioarele în interdicția ei. Am avut ocazia însă în anii ulteriori să mă revanșez pentru slăbiciunea de atunci și m-am surprins acționând din instinct și intervenind cu succes de câteva ori când am văzut vreun cadru din ăsta medical care fie de lene nesimțită (că doar la stat nu te dă nimeni afară dacă nu-ți îndeplinești sarcinile de serviciu), amenzie (că jurământul ăla se depune la terminarea facultății, cine-l mai ține minte), răutate gratuită sau chiar sadism, s-au purtat de la nepotrivit până la inuman cu niște pacienți.
  Sănătate mamei tale, Mihai!

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 5

 19. evit pe cat pot interactiunile cu medicii din spitalele de stat atat pt fii-mea cat si pt mine. Asta era valabil si cat am fost plecate din tara.
  Totusi, recent am fost nevoita sa ma las pe mana lor dupa ce am facut pe zburatoarea dint-o masina in miscare si am plonjat prin geam direct in decor, in apa. Au venit oamenii de la Smurd Arad si am doar cuvinte de lauda pt ei. Eu nu am patit nimic, nici macar o unghe rupta, nu am inteles nici azi cum de, dar oamenii aia au fost extraordinari. Cei din spital la fel. Nu m-au lasat pana nu m-au controlat pe toate partile, m-au curatat, imbracat, analizat, toate alea. Evident, e o diferenta, in sensul ca la mine fusese urgenta, accident, ambulanta etc. Dar oricum au fost mult peste nivelul asteptarilor mele. De-ar fi toti asa, ne-am scoate din rahat.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 0

 20. @Mihai, sănătate multă mamei tale, sper să fie ok! Cum au spus și alții, neapărat să meargă la fizioterapie, este importantă pentru recuperare.

  Înjurături nu mai am, le-am epuizat pe toate. La fel și nervii. Am “beneficiat” de mai multe intervenții chirurgicale în Ro și cel mai mult m-au secat nesimțirea și lipsa de empatie. E adevărat că nu tot personalul medical este așa dar, per ansamblu, gustul amar este dat de momentele inutil nasoale, nu de excepții. Omul vine cu o problemă la spital, nu ca să-și bea cafeaua, hai să-i mai punem și noi sare pe rană, că sigur o să se vindece miraculos și o să plece acasă. Mentalitate de rahat.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

 21. Stateam la usa unui mare profesor cu copilul (avea cca 10 ani) care in acel moment era suspecta de o groaza de diagnostice (ostiomelita si tumora erau cele mai urate pe care ni le spusesera n-spe doctori). Profesorul era in examen cu studentii iar noi fusesem plantate la usa lui de sotia lui si ea dr in spitalul de copii.,, Mama vreau pipi…mai stai putin poate iese acum si il pierdem…mama mi-e foaame (era nedormita din cauza durerilor si impanata de medicamente…mama vreau pipi si mi-e foame ”de multe ori pana cand iese el, soarele. Si in momentul in care a iesit , a insfacat dosarul medical din mana asistentei si fara exagerare mi l-a aruncat in cap, fix in moalele capului l-am primit in timp ce copilul privea socat scena. Am inghetat la propriu, norocul meu a fost ca sotul meu sosise de nici 2 minute de la serviciu si era la 5 m de noi. A plecat dupa doctor, era un glasvand acolo, stiu doar ca am auzit niste racnete, ma rugam doar sa nu il bata , iar dupa urlete surpriza…nea regele ne-a primit in cabinet , si-a cerut scuze si a acceptat sa examineze copilul. Un Cacat de doctor profesor Sula MAre, in spital de copii. Copilul e bine, nu datorita lui dar jegurile astea in halate albe exista, exista si ingeri in halate albe, am intalnit si din aceasta categorie…pe primii i-as atarna in streang la intrarea in oras, doar i-as expune spre scuipare.

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 1

 22. – Doamna doctor de familie, am o problemă, mă umflu, bre.
  – Alergie! Ia repede un aerius și fugi la spitalul x
  Fac ce zice.
  – Ce căutați aici?
  – Mi s-a umflat fața, nu pot să respir, mi s-a umflat și limba-n gură…
  – Dar ce căutați AICI?
  – Doctorul de familie mi-a zis să vin aici.
  – Nu trebuia să veniți AICI, mereți la Y
  Mă sufocam, am simțit că leșin.
  Bărbati-mio, care are fața aia de om căruia nu-i bine să-i zici ”nu”, se ridică de unde era și nu zice decât:
  – O să o tratați ACUM pe nevastă-mea, AICI

  M-au tratat, adică mi-a dat un alt aerius și un pahar cu apă, dar tot la spitalul Y am ajuns.

  – Sărumâna, face asistentul care m-a preluat, vă rog să vă întindeți comod aici și să-mi spuneți ce ați pățit.
  Urgențe, pat individual, cu perdeluță pentru intimitate.
  M-au pus apoi pe un scaun SF, un fotoliu, practic, de care au atașat niște perfuzii.
  O asistentă a stat tot timpul cu ochii pe mine.
  – Sunteți bine, zice medicul de gardă?
  – Ăh …
  – Să nu vă așteptați să fie perfect.
  – Aș vrea acasă.
  – Iată foile. Mergeți la medicul de familie să vă facă o trimitere la alergologie.

  Nene! E un km între cele două spitale, dar zici că-s în alltă țară.

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 1

 23. Apai bai tizule, Romanica e mereu surprinzatoare….Pe bune! Nu am Sa comenteznimic legat de papagalul in halat,vreau Sa spun atat: Iti dai seama cat bine a facut mama ta daca Si acum o recunosc Si ajuta fostii elevi? Jos palaria!! Sanatate multa!

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 0

 24. Multă sănătate Mamei Tale!.Orice alt comentariu e de prisos.

  Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

 25. Sănătate mamei tale!
  Pentru cei cu înjurăturile, cei anti șpagă sau anti PCR, se dă următorul caz: depinzi de un doctor, Y, muist de felul lui, care nu te bagă în seamă dacă nu-i dai șpagă.
  Nu, nu poți să-l bagi în pizda mă-sii fiindcă e singurul (da, ați citit corect: SINGURUL) care te poate ajuta în caz de urgență. Nu, nu poți opta pentru altul fiindcă, ghici ce, nu există altul în spitalul respectiv, și nu, nu poți merge la privat, fiindcă privatul nu se ocupă cu ce ai tu nevoie și te trimite tot la stat. E o discuție mai lungă de ce anumite chestii trebuie făcute doar la stat: ori privatul merge pe principiul „mai bine moare la ei decât la noi”, ori e mai ușor de furat prin casele de asigurări decât prin șpăgi și comisioane, ori sunt alte motive. Cert este că nu poți apela la privat, nu poți merge nici la alt spital din oraș, nu ai alți doctori. Adică ai, dar sunt niște cabinete sau clinici private, care te ajută doar teoretic, dar îți pun în vedere că, în caz de ceva, ai nevoie de Y, deci e bine să păstrezi o relație bună cu Y. Y este dumnezeu. Ce faci?
  Păi, dai șpagă. Dar dacă principiile morale și încăpățânarea te împiedică să dai șpagă? Apelezi la PCR. Și, data viitoare, când doctorul respectiv te tratează cu sictir și în bătaie de joc, îi comunici respectuos că un anume X îi transmite salutări și îl întreabă de sănătate. Și sari peste coadă, fără să te intereseze restul, și beneficiezi de atenție și tratament mult peste ce beneficiază restul. Și ești ok. Tu. Fiindcă cei care nu-l cunosc pe domnul X vor trebui în continuare să decarteze sau să fie ignorați.
  Sigur, cazul expus mai sus este pur ipotetic, nu există nici o asemănare cu persoane sau fapte reale. Asta, cel puțin până când pacientul va ajunge să nu mai depindă de sistemul românesc de sănătate. Abia după aceea, persoanele și instituțiile amintite mai sus vor căpăta nume sau denumiri, poate chiar aici pe blogul lui @Mihai.
  Vă doresc un weekend minunat!

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 3

  • Ce soft ai fost 😋 Rămâi la fel. Nu ieși în public cu scandal 😁. Mulțumesc.
   Sunt curios care e maximul de șpagă(nu onorariu) dat în spitalele din .ro 😁
   Ia mailul meu de la Vasilescu și trimite-mi un mail să îți istorisesc o “dumnezeire” întinsă pe vre-o zece ani ce se mapează pe ce intuiesc eu că ai pățit 😁 și sigur vei înțelege cât de mult contează să știi ce e aia discreție când vine vorba de sănătate , chiar dacă ești destul de vocal în rest.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @Habarnam, habar n-ai (ca să zic așa 😜)cât mi-aș dori să ies în public cu un asemenea scandal. Mamă, și ce vocal aș fi!! Dar nu pot. Nu încă. Și sunt conștient că-ți dai seama de ce. De altfel, cred că și alții sunt în această, hai să zicem, situație, și se vede în numărul de comentarii.😉
   Ne auzim pe mail.

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Ionut si “dupa” degeaba iesi boss pentru ca nu-i strici combinatia doar doctorului ci si unor altor persoane care ca si tine fac ca trebuie facut.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Ionut, pentru că mă simt vizată de comentariul tău vreau să-ți răspund sincer că dacă aș fi într-o astfel de situație cu siguranță aș folosi toate pârghiile disponibile și aș lua toate măsurile de siguranță pentru ca pacientul (cineva foarte apropiat sau chiar propria persoană) să aibă parte de tratamentul optim. Cu toată încăpățânarea și principii & stuff sunt situații în care cu siguranță le-aș încălca și persoane pentru care aș face-o fără să clipesc. Până acum o singură dată s-a întâmplat, era o chestiune de viață și de moarte, mai nasol e că cu toată șpaga și relațiile puse în priză, somitățile locale (Iași) care se ocupau de pacient ne anunțau tot mai des că, în ciuda tratamentului optim aplicat, ar cam trebui să comandăm coliva. Doar că eu așa hotărâtă am fost să păstrez acest delicios desert în topul preferințelor mele (ceea ce ar fi fost cam imposibil în eventualitatea decesului persoanei de care povestesc) încât am luat muribundul și l-am dus în altă parte. Cum am reușit în câteva ore să fac rost de bani (și mulți), de avion medical și de semnătura uneia dintre somități pentru a putea pleca (pare simplu, dar nu a fost deloc, a trebuit să-mi pun în aplicare tot tactul și diplomația pentru a nu o ofensa prin neacceptarea verdictului) nici nu mai vreau să-mi aduc aminte. Cert e că a fost cu happy end, coliva still rules for me.
   Totuși, în cei 19 ani de când sunt pe picioarele mele, este singura situație în care mi-am încălcat regulile (anti șpagă/anti PCR) în zona medicală și, deși sper să nu mai fie cazul, sunt destul de realistă încât să fiu pregătită s-o fac din nou, dar doar în cazuri excepționale. Dar ce-mi propun să nu fac vreodată e să mă resemnez, să accept și să-mi alin conștiința că astfel de practici sunt cumva normale/uzuale/necondamnabile, indiferent de cât de întoarsă pe dos și bolnavă este societatea în care trăim.

   Habarnam, uite aici ceva drăguț, poate găsești ce te interesează https://www.piatadespaga.ro/

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 1

 26. Acum trei ani, secția de oncologie din orașul meu. O aducem pe mama, că nu mai era nimic de făcut. Printre toți medicii extraordinari și asistentele sufletiste care au avut grijă de ea în ultimele ei zile s-a strecurat și o creatură ciufută, care a aruncat o privire la mâna de femeie de 40 de kile din patul mobil (să fiu cinică, dietă mai eficientă decât cancerul și chemoterapia nu există!) și a refuzat s-o interneze, să nu-i moară pe tură. Am reușit în final și au avut grijă de ea cum se cuvine. Mi-am imaginat de multe ori că-i trag o flegmă din străfundul bronhiilor fix în ceașca de cafea individei.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 27. Misule, sanatate mamei. restul e tacere.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 28. Sănătate mamei!…Tocmai pentru ca lucrez in domeniu,nu pot sa tac. Situatiile astea, in care un halat/uniforma(indiferent de culoare) iti da puteri pe care nu le meriti, ma enervează o gramada. Din cauza unor specimene, noi,ceilalți care incercam sa ne facem meseria in orice conditii, suntem bagati in aceeasi oala. Cand sunt pacienta, vad situatii pe care nu reusesc mereu sa le ignor si ripostez. Cred ca atitudinea justa e sa nu mai acceptam orice doar pentru ca el/ea este cel/cea care ne poate” ajuta”…dar, ca sa schimbam mentalităti, trebuie sa incepem sa acționăm, nu sa asteptam mereu ca altul sa faca primul pas. Nicăieri nu sunt câinii cu colaci in coada,peste tot sunt uscaturi( ma refer la diferite tari), asa cum nu toti pacientii sunt ok( boala pe care o ai nu te face expert in acea maladie, politețea nu trebuie sa dispara doar pentru ca esti suferind)…as zice ca, fiecare trebuie sa lucreze la propria-i persoana.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

 29. Mici dumnezei… fmm lor !

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 30. Sanatate multa mamei tale si recuperare usoara!

  Am intalnit atat medici extraordinari cat si specimene indoielnice.Sunt momente in viata, cand ajungi sa te lupti pentru viata unui membru al familiei si te lovesti de indiferenta,neprofesionalism si cinism.Dar ai
  cateodata noroc si descoperi ca totusi sunt doctori cu suflet in aceasta bransa si atunci parca primesti putina speranta ca reusesti sa treci cu bine.

  Mihai,doctorul ala merita facut celebru pentru ca altfel vor beneficia de acelasi tratament si alti pacienti exact ca mama ta.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 31. Sănătate mamei tale! Mi-e frică de spitalele de stat ca de dracu! Am avut câteva experiențe neplăcute, mă bucur că nu nefaste. Avem și noi un “dumnezeu” ortoped în oraș, pe care l-am vizitat când avea fii-mea câteva săptămâni ca să îi examineze tălpile (le avea ușor întoarse spre interior). Toată consultația a tras din țigară, eram prea șocată să zic ceva. Pe urmă, m-am obișnuit. Tot la dumnealui am ajuns când și-a fracturat fata clavicula la zece luni (cu ocazia primei căderi din pat). Când a făcut băiatul fimoză la un an și ceva. Când și-a rupt băiatul mâna dreaptă toamna trecută (l-a împins soră-sa din pat în timp ce se certau care să stingă lumina), gips trei săptămâni. Tot El l-a operat pe nepotul meu de apendicită. Nu m-aș mira să aflu că asistă și la nașteri tot trăgând din țigară!

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • Ortopedul operează de apendicită? Fimoză?
   Scoate și măsele? Cioturi? Întreb pentru un blogăr 😁

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @Blanche,eu am fost operat de apendicita de catre un doctor care tragea din tigara in acelasi timp,in sala de operatii.Avea si prostul obicei de a uita sa scuture scrumul…puteam sa fiu oricand scrumiera lui.Si vreau sa iti spun ca in momentele alea,era cel mai putin grav lucru care mi se putea intampla-eram operat “pe viu”….ma certam cu el spunandu-i ca simt si el se distra pe seama faptului ca nu sunt pregatit psihic.Eu am inceput sa dau din picioare,demonstrativ si el s-a speriat si a atins ceva vase de sange….Cred ca as putea scrie o carte cu intamplarile din acele 2 ore de acum 20 de ani.Ceea ce trebuia sa fie o formalitate a devenit un chin pentru un timp….A,si ca drept dovada a psihicului meu slab sta marturie recuperarea relativ rapida fata de gravitatea si complicatiile aduse bonus de catre “binefacatorul”meu.Deci se poate si cu tigara in sala de nasteri,sunt sigur!

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • @Alex, ăla era măcelar după reconversia profesională. 🙁

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

 32. Zic și eu , mă mănâncă tare buricele degetelor,și îi dau dreptate și d-lui care a scris de Ploiești și dvs in același fel.Pai ,la noi la Ploiești să te ferească Măicuța din ceruri să ai nevoie la urgențe,și să nu fie de ei, că dacă e de urologie sau altceva,alt spital,stai ore bune până pleci la altul, că numai să constate le trebuie 5-6 ore lejer,ia orice urgență înaintea ta, poți să mori pe targă dacă te aduce salvarea și ești singur.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 33. Sa-ti spun ca pe socrul meu, 78 de ani, adus cu salvarea la spital pentru o problema la stomac nu au vrut sa-l interneze spunandu-i ca e prea in varsta si ca tratamentul va fi ambulatoriu, el fiind adus de la 50 km?
  Dar altceva vreau sa spun, asta vis a vis de pacienti. S-a intamplat in Cernavoda, daca tin bine minte. Era acolo un medic cardiolog, singurul din toata zona aceea. Veneau la el la tratament de prin toate satele de acolo, de pe o raza de vreo 100km. Pacientii ii mai dadeau una-alta, asa, ca o atentie. Probabil ca la un moment dat a calcat pe cineva pe bombeu sau cineva i-a ravnit locul, pentru ca procurorii au pus geana pe el si i-au organizat un flagrant. Au ales un tigan mai cu dare de mana care venea regulat la doctor si l-au bagat la inaintare, tiganul fiind in vizorul lor cu ceva dosarel. I-au dat un plic cu 2 bacnote insemnate, de cate 500 lei. plic pe care tiganul l-a lasat pe biroul doctorului cand a iesit, doctorul nepunand mana pe bani. Au intrat baietii imediat si l-au insfacat pe om. Partea faina e ca atunci cand au deschis plicul, in el se aflka o singura bacnota!!! Tiganul isi trasese partea dar nu a recunoscut. S-au multumit baietrii cu atata si gata. Urmarea a fost ca toti pacientii lui au fost nevoiti sa ia drumul Bucurestiului pentru control si tratament. Nu stiu daca omul a fost condamnat, pe plic si pe bani nu erau amprentele lui.
  Si acum vine partea cea mai faina, dupa 2 saptamani, tiganul pune de un infarct si paraseste lumea vie!
  Una din concluzii ar fi ca Dumnezeu nu-i tigan, Alta ar fi ca si doctorii si pacientii sunt oameni iar omul e supus regulilor stabilite tacit de societatea in care traieste.
  In fata actului medical toti ar trebui sa fim egali, doar ca unii sunt mai egali decat altii! Doar in fata mortii totul se niveleaza.
  Sanatate mamei tale, respect d-nei profesor!

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 34. Caz concret eu insarcinata in 6 luni , colica renala si evident spital.Gravidele prioritate 0 sa nu se contamineze .Bun asa! Si surpriza exact 2 ore in urgenta cu dureri si vazuta de medic dupa ce hormonii(sa traiasca) au expodat cu injuraturi pe care nici eu nu stiam ca le stiu!Culmea ridicolului doctora care venise in sictir o certa pe asistenta ca dc nu a anuntat ca e o gravida acolo desi si eu auzisem cum anuntase!Deci sictir!!!

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 35. numele odctorului?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.