Și nici nu se pedepsește.

Încă sufăr de un ușor delay mental din cauza (datorită?) mini-vacanței la Paris. Motiv pentru care îmi scăpase complet știrea conform căreia în minunata noastră țară, mai precis în mirobolantul ei Parlament, au fost depuse mai multe proiecte pentru o lege care are mărețul obiectiv de a stopa violența domestică. Până aici nimic rău, ba dimpotrivă, aș putea spune.

Mno, primele semne de întrebare apar abia când citești că proiectul depus de stimabilii noștri parlamentari de la udmr permite dezincriminarea agresorului în cazul în care ajunge la împăcare cu victima doar la prima plângere penală, dar nu şi la următoarele. Mai pe românește așa, prima bătaie e la ofertă specială. Nimeni nu pățește nimic. Mă rog, în afară de femeia căreia tocmai i-au fost învinețiți ochii, dar, na, fiind prima dată trecem cu vederea. Cine știe, poate are noroc și, fiind prima oară, dă și ăla mai la ficat așea ca să nu lase urme.

Acum io nu știu cum stă treaba la domniile lor parlamentarii maghiari acasă, poate prin Harghita și Covasna e ok dacă Janosz îi mai trage câte o mamă de bătaie lu’ Ildiko, să fie primită, dar aș vrea sa păstreze și să împământenească acest obicei la domniile lor acolo. Nu să-l adopte prin lege în țara în care, chiar și fără o lege stupidă, câte-o femeie este bătută la fiecare trei minute. Știți ce zic?

Iar dacă legea cumva trece de parlament, în forma asta, atunci io propun să se meargă cu același sistem pe scară largă. Să nu-mi mai fie luat permisul când am trecut prima oară pe roșu (am greșit și io, domnu’ polițist, dar e prima oara, puteți să verificați); să nu pățesc nimic nici când sparg o bancă pentru prima dată (sunt curat ca lacrima, domnu’ procuror, și n-am luat decât un milion de euro. Știți, era pentru prima oară și n-am știut că-mi trebuie un sac mai mare), iar despre primul viol nici nu mai are rost să discutăm (domnule judecător, vedeți și dumneavoastră cum arată reclamanta, cine s-ar fi putut abține? În plus, e pentru prima oară când îmi iese, am mai avut o tentativă acum doi ani, dar eram mangă și mi-a murit la intrare).

Râdem-glumim, dar nu prea e râsul nostru. Ăștia nu sunt sănătoși la cap și sper să nu treacă niciodată mizeria asta. Din punctul meu de vedere, din momentul în care ai dat într-o femeie, aș fi cel mai fericit dacă te-aș vedea într-o celulă cu alți zece-doișpe băieți hotărâți să te transforme în muza lor. Zilnic și de mai multe ori pe zi.

În rest, rămâne cum am stabilit: după prima palmă, du-te învârtindu-te, femeie. Aia nu e iubire și cu siguranță vor mai urma și a doua și a treia și multe altele.

mihai_vasilescu_violenta_domestica