LATER EDIT. Răspunsul CEC Bank la textul de astăzi este în spiritul a tot ceea ce se întâmplă în țara asta: au scos spotul de pe youtube ca să nu-l mai puteți vedea. Dar, dovadă de inteligență maximă, l-au mutat tot pe youtube. Prin urmare, îl puteți vedea din nou.

Așadar s-a ajuns și aici. Băieții (sau fetele) de la CEC Bank au trântit un preafrumos spot comercial al cărui mesaj este fix ăsta:

Nu contează că te-ai îngrășat de nu-ți mai vine nicio haină din casă, îți dăm noi bani pe cardul de credit, te duci frumușel la shopping să-ți iei altele pe noile tale măsuri și-ai rezolvat problema.

Și nu, nu aberez, tipa din clip probează juma’ de șifonier, inclusiv rochițele de anul trecut și blugii, dar nu poate să poarte nimic. Ah, ba da, ar fi o rochiță largă care i-ar mai veni cât de cât, dar ce să vezi, e pătată de… mâncare. Păi, na, doar nu era să fie pătată cu transpirație de la sală, ce naiba.

Degeaba încercă ei s-o dreagă cum că sărmana s-ar fi îngrășat acum de sărbători (ascultați versurile coloanei sonore). Că n-ajungi peste noapte la dimensiuni care te fac să rupi o rochie în timp ce încerci s-o iei pe tine.

Și dacă mai aveam vreo umbră de îndoială cum că ăsta e mesajul transmis, urmăriți reacția tipei când le vede pe fereastră pe cele două „schiloade” care trec pe stradă. Rictusul ăla face toți banii. Banii de pe card, desigur, ăia cu care se va duce să-și cumpere haine mai largi.

Well, din nou spun că s-a ajuns prea departe, mult prea departe, și-o să murim cu politicăl corectnesu’ ăsta de gât. Și că suntem foarte aproape ca „mens sana in corpore sano” să fie înlocuit fără probleme cu „mancarem in industrialum cantitatus humanum est”. În câtiva ani o să fie considerat sfidare și simplul fapt de a fi slab. Aștept cu interes și nerăbdare primul proces intentat unui individ care a avut îndrăzneala să iasă din casă, în condițiile în care știa foarte bine că poartă mărimea „S” sau „M” la tricouri. Și-a făcut-o special, nesimțitul, ca să lezeze amorul propriu al unor făpturi nevinovate care nu au altă vină în afară de aceea că nu le mai vin hainele de anul trecut.

Ca să fiu corect până la capăt, admit că ar exista o mică șansă să nu fi înțeles eu corect mesajul și tipa, la final, de fapt dă fuga să-și ia o salată de crudități și să-și facă abonament la sală. Dar asta urmează să-mi spuneți voi.

Ia aruncați un ochi peste spot și ziceți-mi dacă nu cumva sunt eu într-o profundă și impardonabilă eroare.

mihai_vasilescu_cec_bank