O statuie care reprezintă o lupoaică ce crește doi copii, Relu și Radu. O propui drept omagiu al Bucureștiului pentru orașul înfrățit, Roman. Ar fi o idee absolut genială și nici nu te poate acuza nimeni că te-ai inspirat din “Cartea Junglei”. Lupoaica din romanul lui Kipling creștea un singur copil, nu doi, care mai era și mulatru și-avea un nume imposibil, Mowgli. Deci mergi cu propunerea la marele fix. Dacă nu te lăcomești la bani și ții prețul undeva sub 500.000 de euro, e ca și făcută. 

O chetă publică pentru reabilitarea Ateneului și susținerea actului cultural, în general, a cărei campanie publicitară să se defășoare sub sloganul „dați un leu pentru Ateneu”. Ar rupe. Sună bine de tot. De-aia poți să plusezi liniștit la bani și nu te dai jos din pat fără ofertă scrisă de măcar două-trei milioane de coconeți.

O nouă denumire pentru răul care străbate Bucureștiul. Cea actuală “Dâmbovița” este complet irelevantă. Doi-trei publicitari hotărâți și în câteva luni am putea să ne facem plimbarea de seară pe malul Tamisei. Ca bani să nu te aștepți la cine știe ce. Părerea mea e că după para-ndărăt nu rămâi nici cu un milion. De lei. Subțire, dar merită făcută for fun.

Schimbarea denumirii Catedralei Neamului în Notre Dame, precum și a principalului Bulevard al Capitalei din Magheru în Champs-Élysées. Ideile sunt bune, dar pentru ca urmează hârțogăreală multă au puține șanse de reușită dacă nu lași la preț. Zi bogdaproste cu un opt-nouă sute de mii și-o plăcuță memorială la intersecția dintre noul Champs-Élysées și Batiștei.

Ah, și neapărat o propunere beton pentru o denumire actuală și modernă a Pieței Victoriei. Până la urmă ce nume e ăla “Victoriei”? Victoria cui? Pe când Piața Roșie, de exemplu (l-am luat așa la întâmplare), parcă spune ceva, transmite altfel. Pentru asta poți să ceri oricât, sky is the limit. Nu-i problemă, ți-i plătește Dragnea din buzunar. Dacă ești baiat deștept le ceri să-ți facă și statuie în mărime naturală (din bronz și călare, ca să fie aroganța completă) pe care s-o amplaseze fix în fața Guvernului. Se face, garantat.

P.S. Am un coleg cu un spirit civic desăvârșit care urăște psd-ul din ficați. În februarie omu’ mai avea un pic și se muta de tot în Piața Victoriei. I-a luat fix zece minute să descopere mizeria asta cu logo-ul furat și vândut Primăriei Municipiului București. Jegoșii ăștia pe lângă că sunt proști sunt și anacronici. Pur și simplu nu vor înțelege niciodată că în epoca internetului nu mai poți să ții nimic ascuns. Și mai ales că ar trebui să verifici pe ce plm arunci cu banii. Partea nasoală e că nu le pasă.

mihai_vasilescu_bucuresti