Pare de domeniul incredibilului, dar am fost martor ocular la un record european de asistenţă. Am aflat abia ieri şi n-am avut când să vă zic. Despre ce e vorba? La meciul de sâmbătă, România-Turcia, s-a stabilit un record absolut pentru baschetul feminin românesc, dar şi pentru primele trei etape din calificările la Campionatul European. Mai precis, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a fost prezent un număr impresionant de spectatori: 6817. Ceea ce este absolut fantastic!

Aş vrea să realizaţi ce înseamnă asta, în condiţiile în care devansăm ţări cu mare tradiţie în acest sport, precum Serbia sau Turcia, în timp ce la noi baschetul feminin este promovat puţin spre deloc. Înseamnă enorm, înseamnă că uşor-uşor ne îndreptăm spre civilizaţie, înseamnă că nu mai sunt aşa departe zilele în care jurnalele de sport nu vor mai conţine doar ştiri despre fotbal, puţin Halep (şi asta acum, cât e pe val) sau ultimele aventuri ale lui Mutu.

De mii de ori m-am întrebat de ce în străinătate sunt săli pline la sporturi care la noi nu au nicio şansă. Aţi observat asta? Afară, meciurile de volei, handbal, baschet, rugby şi multe altele, se dispută aproape mereu în faţa unor tribune pline. Şi nu înţelegeam cum de este posibil. După recordul ăsta de asistenţă de la Cluj, am început să mă lămuresc. Aşa arată civilizaţia. Aşa trebuie să se întâmple lucrurile.

mihai_vasilescu_polivalenta_cluj

Dacă aveţi impresia că exagerez sau nu mă credeţi pe cuvânt, o să vă las aici ce-a declarat imediat după meci Florina Paşcalău, pivotul naţionalei, una dintre cele mai experimentate jucătoare din lot, care la 34 de ani şi după trei participări la turnee finale, cred că ştie ce vorbeşte. Ia uitaţi:

Ce am simțit aici, e peste puterile mele. Nimeni nu a reușit așa ceva până acum pentru echipa națională feminină, iar eu sunt aici de 15 ani. A juca în fața a 7000 de oameni e ceva inimaginabil. Ceva ce nu am crezut că voi trăi vreodată. Am trăit asta acum și mulțumesc încă o data atât colegelor, cât și celorlalți implicați. Sper să mai apuc să mai trăiesc așa ceva în cariera mea.

Sunt bucuros că am fost unul dintre cei 6817 spectatori care au contribuit la acest record. Sunt bucuros că am văzut Sala Polivalentă din Cluj plină ochi, vibrând, scandând şi cântând. Sunt bucuros că erau o grămadă de copii la meci. Sunt bucuros că, deşi Turcia a avut o galerie de câteva sute de suporteri care au cântat non-stop, nimeni nu le-a adresat nici măcar o privire urâtă. Sunt bucuros că am văzut nişte jucătoare triste pentru că n-au putut face 7000 de oameni fericiţi. Sunt bucuros că echipa naţională de baschet feminin are şanse reale de calificare la Campionatul European. Sunt bucuros că şi în ţara asta se pot face lucruri la care altădată doar puteam să visăm.

Hai România!

mihai_vasilescu_nationala_baschet_feminin

sursa foto