Tot una scurtă şi azi, ca de vacanţă.

Tocmai fuse de curând ziua mea şi povesteam cu un prieten despre ce înseamnă treaba asta pe Facebook. Mai precis îi explicam că indiferent câte mesaje pe privat primeşti, este de bun simţ să răspunzi fiecăruia în parte. A propos, fac o paranteză, chiar am stat şi am răspuns la toate. Dacă cineva a simţit că vrea să-mi ureze în particular „la mulţi ani”, atunci nu aveam cum să nu zic măcar un „mulţumesc”.

Revenim, tocmai îi spuneam omului meu cum stă treaba , din punctul meu de vedere, când îşi aduce aminte de-o chestie tare. Şi-mi povesteşte cum proceda fostul lui socru, Nea Ion, care avea un fel de Facebook personal, invenţie proprie. Ia fiţi atenţi aici.

În fiecare an, când venea ziua omului şi începea să sune telefonul cu urările de rigoare, „la mulţi ani, nea Ioane, să trăieşti, să înfloreşţi” şi alte d-astea de le ştim cu toţii, Nea Ion avea agenda pregătită şi pixul aşezat la îndemână, în spatele urechii. Termina convorbirea, scuipa pe degete, dădea o filă din carneţe şi nota: „Titel Ionescu, m-a sunat să-mi ureze la mulţi ani”. Iar suna telefonul, iar urări, iar scria: „Nelu Cumpănaşu, m-a sunat…”. Şi tot aşa, până seara când se cam termina cu felicitările, Nea Ion îi nota conştiincios pe fiecare în parte.

După care venea vremea răzbunării. În aceeaşi agendă avea trecute toate zilele de naştere ale prietenilor, amicilor şi cunoştinţelor. Dar să nu vă imaginaţi că-i lua la sunat, aşa fără discernământ. Neeee, nicidecum. Vedea că e ziua lui Bebe de la Constanţa, nu se arunca din prima pe telefon. Deschidea frumuşel la fila cu cine-l felicitase de ziua lui şi verifica dacă e şi Bebe trecut acolo. Dacă-l găsea printre ei, toate bune şi frumoase: „Alo, Bebiţă, ce mai faci, mă, băiatule? La mulţi ani, dom’le, să trăieşti o mie de ani!”.

Dacă nu era trecut, sănătate şi la revedere: „ia mai dă-l dreacu’ şi pe Bebe ăsta, de ce să-l sun, ca el nu m-a sunat pe mine?!”.

Asta ca să nu vă mai aud spunând ce inutil este Facebook-ul, da? Nu vedeţi cât ne simplifcă viaţa? Nea Ion nu mai are nevoie de carneţel, că rămâne istoricul conversaţiilor direct pe chat.

mihai_vasilescu_multi_ani3