Ma contraziceam cu un coleg la birou, foarte contrariat de postarea pe care o pusese pe facebook Mihai Stoica, din inchisoare. Si era destul de revoltat colegul meu. Pe genul „cum de isi permite sa faca asa ceva cand se stie ca in puscarie nu ai acces la internet”??? Am inceput sa ma contrazic un pic cu el, explicandu-i ca poate a avut acces legal la internet. Sau poate si-a sunat vreun prieten si l-a rugat sa posteze. Pe cand discutam mai aprins, mi-am dat seama ca nu stiu care este regimul telefoanelor si internetului in temnita, asa ca m-am apucat sa caut surse de informare. Cand eram la un pas sa ma plictisesc si sa renunt, am gasit cate ceva. Si mi-am dat seama ca, desi traim in plin secol douazecisiunu, suntem foarte foarte in urma.

mihai_vasilescu_phone_lock

sursa foto

Din ce inteleg eu detinutilor le este cu desavarsire interzis sa posede un telefon mobil. Iar chestia asta ma depaseste. Pur si simplu nu pricep de ce. Eu inteleg ca te afli acolo ca sa platesti pentru faptele comise, prin privarea de libertate. De ce asta presupune si privarea de libertati? Bun, ma tineti inchis, dar de ce nu am voie sa vorbesc la telefon? Cand vreau, cum, vreau si cu cine vreau. Da, inregistrati-mi convorbirea, ca sa va convingeti ca nu sun pentru a elabora planuri fanteziste de evadare (cred ca e plin de Papilloni moderni prin puscariile noastre, nu?), dar lasati-ma sa vorbesc la telefon. Ok, inteleg motivatia pentru care nu ai voie cu un celular prevazut cu camera foto (secret de stat, cacaturi din astea), dar sunt mii de modele fara camera. De ce nu au voie macar cu unul din asta? Citeam ca au acces limitat la un telefon public. Convorbiri care se presupune ca ar fi confidentiale si sunt supravegheate doar video. Pai nu mai bine verifici ce vorbeste, in loc sa te uiti la el cand  face asta? Daca are chef de Prison Break, il auzi cand concepe planul, nu te uiti la el cand se scobeste in fund sau in nas. Parerea mea.

Am incercat sa ma lamuresc cum e si cu accesul la internet. Si asta este interzis. De ce? Sunt privat de libertate, nu am dreptul nici la informare si informatie? Mi se pare doar nepasare si rea vointa a autoritatilor. Cred ca ar fi relativ usor de pus la punct un sistem care sa permita utilizarea telefoanelor si internetului in cadrul inchisorilor. Si care sa mai aduca si bani la bugetul ANP-ului. Un fel de abonament lunar. Vrei sa vorbesti? Platesti. Si mai scadem din cheltuiala aia pe care statul o face cu fiecare detinut. Vrei internet? Platesti!

mihai_vasilescu_notebook

sursa foto

Cat despre aberatiile ca nu le dam voie, ca sa nu puna la cale cine stie ce sau sa nu transmita informatii secrete, sa fim seriosi. Cred ca baietii de la IT din orice firma mai rasarita pot pune la punct un sistem care iti da voie sa accesezi doar ce ai voie (ba uneori, cand sunt mai zelosi, nici pe alea). Nu inteleg de ce trebuie sa faci puscarie si sa iesi de acolo un fel de vita fara legatura cu realitatea, dupa ce ai stat cativa ani. Asta e ideea? Sau ar trebui sa te poti readapta cat mai repede la viata in libertate, cu tot ce presupune ea? Odata intrat acolo ar trebui sa ai acces la orice iti poti permite (financiar vorbind) si sa fii privat DOAR (decat, ca poate ma citeste si Tariceanu) de libertate. Totul inregistrat si tinut sub control.

mihai_vasilescu_prison

sursa foto

Tara asta este ramasa in urma in toate domeniile pe care le gestioneaza statul. Nu sunt in stare sa puna la punct nici chestii care le-ar scadea costurile si le-ar mari veniturile. Eu cred ca s-ar rotunji binisor conturile ANP-ului, cu un sistem bine pus la punct, care sa le ofere detinutilor accesul la telefon, internet sau tv. Totul contra-cost. Dar pentru ca pe toti ii doare in partea aia unde nu bate soarele, o sa se intample cand „vor zbura puii de broasca”. Am incheiat citatul din Nea Piti.

Cat despre Meme, in locul lui as ruga pe cineva sa-mi posteze in fiecare zi. De cate doua-trei ori. Ca sa ia foc toate televiziunile din spatiul Carpato-Danubiano-Pontic. I-ar tine in „priza” pana iese. Pentru ca am vazut stirea cu postarea lui pe facebook pe absolut toate canalele. Ziceai ca e subiect de interes national.

mihai_vasilescu_twitter

sursa foto