În ultima vreme aud din ce în ce mai des formulări de genul „ai grijă ce şi cum scrii, că eşti formator de opinie”. De fiecare dată când cineva mi se adresează în acest mod, mă uit în spate să văd dacă vorbeşte cu mine ori între timp au apărut prin zonă Cristian Tudor Popescu sau Mîndruţă şi nu i-am observat eu.

Acum, lăsând gluma la o parte, nu mă consider formator de opinie şi, mai mult de atât, nu cred în formatorii de opinie. Sunt de părere că orice persoană, cu o brumă de creier la purtător, poate să hotărască singură ce informaţii să extragă dintr-o situaţie, un text, o ştire, un articol pe un blog sau o postare de-ale lui Tony Poptămaş. Iar dacă nu te duce capul să faci atâta lucru, îţi meriţi soarta.

Dar să ştiţi, că problema este chiar mai delicată de atât şi o să vă spun imediat de ce. Evident că am servit explicaţia de mai sus tuturor celor care mi-au băgat textul cu „ai grijă ce scrii”. Şi aproape de fiecare dată am primit acelaşi răspuns: „da, dar există şi o grămadă de proşti care se informează de pe internet şi care nu prea pot să aprecieze singuri, aşa că vor lua de bun ce le zici tu”.

Hmm, am serioase îndoieli în privinţa asta, pentru că în 99.99% din cazuri acestă teorie este eronată. Ştiţi de ce? Proştii au, de obicei, opiniile şi părerile lor extrem de bine conturate.  Şi, cel mai important, sunt şi foarte încăpăţânaţi. Niciun argument din lume, indiferent cât ar fi de logic şi bine demonstrat, nu vă convinge un prost că nu are dreptate şi ar cam fi cazul să se răzgândească. Credeţi că de pomană a apărut vorba aia cu „numai prostul este consecvent”? Nicidecum, îţi trebuie ceva inteligenţă ca să accepţi că ai greşit şi să-ţi schimbi părerea.

Bref, hai s-o lăsam mai moale cu formatorii de opinie. Eu, cel puţin, nu mă simt în niciun fel. Da, îmi voi da cu părerea despre subiecte care-mi atrag atenţia, dar o s-o fac exact ca într-o discuţie cu prietenii mei (asta vă şi consider, pe voi, cei care-mi citiţi blogul). Iar prietenii mei sunt suficient de inteligenţi ca să ia, din spusele mele, doar ceea ce cred ei că este corect. Sau să mă contrazică atunci când bat câmpii. Aşa că, vă aştept în continuare pe aici şi nu ezitaţi să-mi dati peste bot când vedeţi că o iau razna.

Ah, să nu uit, nici măcar despre televiziuni nu cred că sunt formatoare de opinie. Sunt doar nişte canale către public, cu un grad de expunere sau vizibilitate mai mare, dar atât. Teoria mea rămâne valabilă, dacă ai creier poţi să-ţi iei liniştit informaţiile şi de acolo, o să-ti dai seama cu siguranţă când vor să te „facă”. Dacă nu, o sa iei de bun ce ai văzut, sub pretextul că „dacă au zis la tv, sigur trebuie să fie adevărat”.

Gata, atât pentru azi, ca lumea e ocupată cu Black Friday-ul. Chiar, aţi reuşit să vă luaţi câte ceva?

mihai_vasilescu_creier

sursa foto