Eu nu sunt panicos și-mi place să cred că nici panicard, dar de data asta chiar m-am speriat. Băi, oricum ai lua-o și oricum ai da-o, 40.000 de cetățeni care au intrat în România venind din Italia, în ultimele două săptămâni, n-au cum să nu te sperie. Cât oi fi tu de curajos și cât nu ți-o păsa de coronavirus, dacă ai măcar un neuron care funcționează, numărul ăsta te pune serios pe gânduri. Și nu din alea bune.

De ce mă sperie? Pentru că zilele astea m-am lămurit încă o dată, deși nu simțeam nevoia, că pe noi, pe români, inconștiența și șmecheria aia de neam prost, aia care ne face să nu respectăm nicio regulă, or să ne omoare.

Sâmbăta trecută au fugit românii ca potârnichile, spre țară, în noaptea în care au aflat că se închide Lombardia. Nu i-a interesat că poate deja sunt infectați și că, venind acasă, în loc să rămână acolo în carantină, îi pun în pericol pe toți cei din jurul lor, inclusiv pe cei la care țin cel mai mult, pe copii, pe părinți, pe prieteni.

Cum să nu-ți fie frică de niște oameni care n-au niciun fel de scrupule și pentru care efectiv nu contează că-i pot omorî pe cei din jur, tot ce contează e să le fie lor bine? Niște oameni pentru care n-a contat nici cât negru sub unghie că autoritățile din Italia, dacă au hotărât să închidă zona, au făcut-o cu cu scopul bine determinat de a limita extinderea coronavirusului și proporțiile dezastrului. Ei au vrut să plece și-au plecat, că lor nu le spune nimeni ce să facă și unde să se ducă. Și-au venit acasă.

Și atunci, cum să nu mă sperie gândul că printre cei 40.000 de intrați în țară, un procent însemnat sunt chiar indivizii ăștia cărora nu le pasă de nimic? Procent care se adaugă nesimțiților și inconștienților care sunt aici dintotdeauna, că n-au plecat nicăieri.

Ați citit despre fostul polițist care și-a infectat toată familia, după care, când a ajuns la spital, a mințit liniștit că el n-a ieșit din țară în ultimele două luni, da? Sau despre povestea absolut halucinantă de la OSIM?

Și ca ăștia mai sunt mulți, foarte mulți, enorm de mulți, care au procedat și vor proceda exact la fel. Pentru că pur și simplu nu le pasă de nimeni și de nimic.

Poate credeți că delirez, dar uitați ce vă spun încă de azi, când e doar miercuri: pun pariu pe orice că în weekend-ul ăsta care urmează mall-urile, cluburile și cârciumile vor fi pline. PE ORICE. Pentru că ce, bă, vreți să nu mai ieșim din casă pentru c-au zis niște unii la televizor? Păi ce, ne spun ei ce să facem?

Și-atunci poți să iei tu, stat român, orice măsură, că se vor găsi mereu niște băieți deștepți pe care o să-i doară in fund de măsurile tale.

De-aia sunt speriat. Pentru că dacă pentru coronavirus poate s-o găsi până la urmă leac, pentru prostie, nesimțire, inconștiență și bătaie de joc, încă nu avem.