Mă gândeam că trebuie să ajut și eu cum pot în această isterie gereralizată în care fake news-urile curg într-o veselie și oamenii chiar nu mai știu ce să creadă.

Înțeleg că circulă la greu pe grupuri de whatsapp și pe alte canale mizeria asta:

Am văzut oameni care au mai mult de doi neuroni în cap neștiind cum să reacționeze, să creadă, să nu creadă. Și poate pe bună dreptate, că nu prea ai de face cu pandemii în fiecare zi.

Ca să vă liniștiți, a venit comunicatul Departamentului pentru Situații de Urgență:

Infirmăm în mod categoric informațiile vehiculate prin intermediul rețelelor sociale, folosindu-se inclusiv canale de comunicare privată, pentru diseminarea ipotezei „închiderii/carantinării” municipiului București. NU există nicio discuție despre „închiderea/carantinarea” Capitalei sau a vreunui oraș din România!*

Avertizăm asupra faptului că în ultima perioadă, în mod sistematic, sunt transmise informații false, fie prin intermediul rețelelor sociale, fie în unele cazuri prin intermediul anumitor publicații.

Constatăm că acest fenomen este unul programatic, alimentat de intenții ostile ordinii sociale și de o agendă contrară interesului public. Această situație devine cu atât mai gravă în contextul acțiunilor de prevenire a răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19), întrucât determină comportamente sociale nejustificate.

Grupul de Comunicare Strategică a luat în discuție evoluția situației din ultimele zile și gravitatea vehiculării de informații false de natură să determine panică în rândul cetățenilor.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției Române s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de “comunicarea de informații false”, faptă prevazută de art 404 Cod Penal și pedepsită cu închisoare de la unu la 5 ani.

Facem apel la responsabilitate către toate instituțiile de presă să NU dea publicității informații care nu sunt verificate din surse oficiale.

Totodată, facem un apel public la cetățeni să nu răspândească pe rețelele de socializare, sau pe alte canale, informații care nu provin din surse oficiale.

Grupul de Comunicare Strategică

Pe cât posibil, verificați din surse oficiale când primiți chestii menite să inducă panica.

Calm, că trecem noi și peste asta.