Pe stradă la mine, un pic mai jos, e un club de înot pentru copii mici și foarte mici. Vinerea trecută, mergeam agale spre casă și exact când treceam pe lângă poarta clubului, de-acolo tocmai ieșeau o mamă cu un pișpirică de vreo 3-4 ani de mână. Au închis poarta în urma lor și dintr-o dată o aud pe femeie:

– Dacă mai dai vreodată în mine, NU MAI PRIMEȘTI NIMIC.

Evident, ăla micu’ a început să plângă, că doar ce era să și facă. Moment în care maică-sa îl oprește în mijlocul trotuarului și începe să-l zgâlțâie:

– Acum ce mai ai? De ce te-ai supărat?

Și mai evident, ăla micu’ a dat-o din plâns în urlat, în timp ce maică-sa zbiera și ea pe partea ei:

– CE MAI AI? CE MAI VREI? TOT TU EȘTI SUPĂRAT?

Iar pișpirică răspundea tot cu urlete neinteligibile și lacrimi.

Nfine, nu știu cum s-a terminat povestea, că s-au urcat într-o mașină, până să apuc să-mi dau seama dacă e o situație în care ar fi trebuit să intervin sau nu. Că de dat în ăla micu’, n-a dat și, na, nu sunt eu justițiarul suprem, ca să mă apuc să le spun oamenilor pe stradă cum să-și crească copiii.

Dar, dacă tot am blogul la îndemână, vreau să-i transmit femeii câte ceva pe această cale: Doamnă, cu regret trebuie sa vă informez că nu numai de cursuri de înot are nevoie copilul dumneavoastră, ci și de o mamă cu ceva creier. Gen, până să învețe să înoate, ar cam fi cazul să-l învețe cineva să se poarte (n-am găsit altă rimă).

A, și încă ceva, iar acum mi se rupe de toți adepții parentigului modern care vor sări ca arși, dacă aș fi ridicat vreodată mâna la maică-mea, în secunda doi mi-ar fi zburat capul de pe umeri cu o iuțeală și o dexteritate pe care le-ar fi invidiat și călăii de pe vremea Imperiului Otoman. Desigur, exagrez, dar nici nu vreau să-mi imaginez cam care ar fi fost reacția maică-mii dacă măcar mi-ar fi trecut prin cap năstrușnica idee s-o lovesc.

Da, știu, nu îngrădim personalitatea copilului, că vezi doamne nu se mai dezvoltă liber și alte blabla-uri. Sunt de acord, n-o îngrădim, dar totul are o limită. Iar limita aia în niciun caz nu are voie să fie setată la „dacă mai dai vreodată în mine”.

Dar, na, asta e doar părerea mea de amator care nu și-a prins niciodată degetele în vreun manual de parenting d-ăsta modern.