Fraților, s-a întâmplat o chestie tare de tot. Și acum nu fac mișto și nici nu exagerez în stilu-mi pe care deja îl cunoașteți. Vreau să vă zic despre una dintre cela mai tari șmecherii care s-a întâmplat pe piața produselor alimentare în ultimii zece-cinșpe ani, poate chiar și mai mult. Hai că vă spun acuș despre ce-i vorba.
Vă povesteam acum câteva zile că oamenii de la Cris-Tim se pregătesc să lanseze o inovație tehnologică, dar să mor eu dacă mă așteptam la ce-a urmat. Ieri, după șase ani de muncă la acest proiect, au anunțat despre ce e vorba: au lansat mezelurile cu etichetă curată. Practic, pentru prima oară după multă vreme, o să putem să mâncăm din nou mezeluri ca la carte, după rețetele despre care ați povestit și voi prin comentarii. Fără gluten, fără MDM (sper că stiți ce e ăsta), fără aditivi, fără coloranți sintetici, fără amidon, fără soia, fără monoglutamat de sodiu adăugat. Iar chestia asta n-are cum să nu mi se pară extrem de tare.
Da, știu, cu toții am descoperit câte un mic producător sau câte o băcănie care mai vinde și mezeluri de genul ăsta. Ceea ce nu e rău. Dar, vedeți voi, eu îmi cam fac cumpărăturile prin super-market-uri, iar la băcănii hipsterish ajung foarte rar spre deloc. Așa că practic nu mă coafa de nicio culoare că pe undeva prin București, pe dreapta, puteai găsi lebăr fără coloranți și salam de vară fără soia sau gluten. Eu vreau să-mi iau mușchi țigănesc și cabanoși, de la raft, când mă duc să fac aprovizionarea pe o săptămână, nu să alerg de zăbăuc prin tot felul de prăvălii. Restul sunt povești.
De-aia mi se pare mega-tare că un producător de talia Cris-Tim (sunt cei mai mari dacă nu mă înșel) a avut curajul să facă asta și să dea tonul pe o piață îmbâcsită cu produse de o calitate îndoielnică. Cinste lor! Vă dau cuvântul meu că în weekend cumpăr tot ce găsesc cu „etichetă curată”. Doar așa să le gust, că sunt la cură.
Ah, să nu uit, în încheiere profit de această ocazie deosebită ca mă pot bucura în voie că în sfârșit n-o să mai aud corul nesfârșit de lamentări de genul: „mvaaaai, dar cum poți să mănânci mezeluri, doar știi că sunt pline de porcării”.
Well, uite că de-acum nu mai sunt. Ce ne facem, ce ne facem?
P.S. Dacă aveți câteva minute libere, aruncați un ochi peste conferința de presă (de la minutul 15 încolo). Dacă nu v-am lămurit eu, cu siguranță o s-o facă Radu Timiș.
Permite-mi să mă îndoiesc. Oricum, m-ai făcut curios și o să gust și eu, o să cer și alte păreri „avizate”, dar….. Așa-s eu, mai sceptic, când vine vorba de chestii naturale în țara lui „profitul cu orice preț”.
Comentariu beton!17
@Ionut, ai tot dreptul să te îndoiești. Dar îţi spun eu că de data asta e pe bune. În plus, cum ar putea să riște un scandal, minţind? O simplă analiză de laborator i-ar decredebiliza total.
@Mihai, așa să fie. Ca să fiu hater până la capăt, eu i-aș întreba de ce n-au făcut-o până acum. Adică, firma e destul de veche pe piață și fix acum, după ‘jde ani de vândut otrăvuri, au descoperit brusc că se poate și natural? Hmm….
P.S. Am o durere de cap de la sticla aia de Ciuc (și toate rudele ei de gradul 1 și 2?), d-aia sunt pornit pe scandal.
Comentariu beton!21
@Ionut, vezi că ai link către conferința de presă. Zice omul ăla clar de ce n-a făcut-o până acum. Bătălia preturilor i-ar fi băgat în faliment. Acum își permit s-o facă.
Asa suntem noi, ne indoim intotdeauna cand apare ceva bun si asta pe buna dreptate ca ne-am saturat sa tot fim mintiti.
Din cate am auzit nu este teapa si am mare incredere in persoanele care mi-au confirmat.
Problema este alta. Ca nu cumva in viitorul apropiat sa se piarda pe drum.
@nacele, păi ce motiv ar avea?
Deci pana acum a trebuit sa ne vanda otravuri, ca altfel nu supravietuiau pe piata. Dar acum gata… :)))))
Comentariu beton!13
@Marius, da’ până acum cine te oprea să citești ce scrie pe etichetă și să decizi singurel dacă vrei să te „otrăvești” sau nu?
MDM=MUIE DRAGNEO, MUIE!
Asta știu eu!
Mai departe, ce să zic, abia aștept să mănânc parizer, neapărat cu muștar și pâine caldă.
Comentariu beton!28
@Elena P, uite ca a aparut si limbistul de serviciu! :))))
@Georgian, ăsta sau asta, ori e de la vreo firmă de mezeluri concurentă, ori e cel mai trist om din lume. Eu încă nu-mi dau seama de ce dracu’ vrea să-și trăiască fiecare zi făcând același lucru. Mizerabil!
@Elena P, poate e doar daltonist/daltonistă!
@Anouk, tu ești o drăguță?. Eu însă rămân la părerea mea: e o persoană tristă!
@Elena P, eu nu sunt drăguță. Sper că in fiecare om e și o parte bună care doar trebuie incurajată să iasă la iveală.
Dar sunt perfect de acord cu tine…. MDM! În ăsta nu cred că mai există vreo parte bună!
@Anouk, pentru mine asta înseamnă MDM. Dar încă îl aștept pe @Mihai (ca o mușcată-n geamul de la balcon) să-mi zică altă variantă.
@Elena P, intentionat nu am specificat genul pentru ca sunt sigur ca este o persoana asexuată.
@Elena P: Sărut-mâna pentru azi. Nu știu dacă mai apari pe blog la ora asta, dar eu încerc. Ce doream să spun? Pe telefonul vechi de foarte multe ori am dat dislike în loc de like, din cauză de touch defect…Ar fi o scuză” 😀
@VictorR, ar fi. Sau ma bine zis ar putea fi. Trist e clar ca nu esti?.
@Georgian, e Dragnea.
@Marius, ? la asta m-am gandit si eu in prima faza. Dar sunt sigur ca il bloca Mihai pana acum.
Cu siguranță voi cumpăra câte putin din toate. Ca și Ionuț, am îndoieli dar le voi da credit. Daca ei au scos pe piață produse „curate” atunci au dat lovitura. Dar fiind adeptul teoriei conspirației, aștept cu nerăbdare atacul mafiei alimentare care sigur va găsi o coada de șoricel in vreun salam Cris-Tim. Îmi aduc aminte de scandalul Danone exact când s-a lansat pe piață iaurtul Tnuva. Care a și dispărut intre timp după ce producătorii au dat tepe fermierilor de la care colectau laptele.
Comentariu beton!17
Eu aştept parizerul şi cu nişte cornuri din alea meseriaşe: crocante în exterior şi pufoase în interior.
Numai să nu ţină trei zile minunea.
@GabiI, sper ca nu ti-a promis Radu si tie ca iti trimite parizer. Intri in conflict cu Elena P si am o banuiala ca nu face urât la foame.
Rectificare: Am o banuiala ca face urât la foame. ?
Pentru Georgian:
Fie ca cel mai bun să câştige! 🙂
@GabiI, asta ar insemna ca trebuie sa castigam toti. 🙂
:)))) nu am promis decat Elenei, dar daca dupa ce-l trimit primesc feedback pozitiv poate punem de un concurs pe blog „cel mai mare caracter castiga un…parizer”
Da, Georgian, oricum suntem câștigători că avem ocazia să citim posturi foarte bune și comentarii pe măsură.
@GabiI, 😛
siiigur că da… de pe eticheta curată – mușchi file (pe ăsta l-am găsit primul în frigider):
ingrediente: cotlet porc, apă, sare, zaharuri (sirop de glucoză), stabilizatori (trifosfați), proteină animală din porc, proteină din lapte, caragenan, ascorbat de sodiu, extract drojdie, extract condimente, arome naturale, aromă, conservant (acetat de sodiu, nitrit de sodiu).
Știi cum e vorba aia: nu de „aromă” mă tem, ci de „aroma naturală”, nici de „caragenan” nu mi-e frică, ci de „extractul de condimente”.
Dar da, e bun la gust. Plus că mizez pe el că mă va conserva bine după ce oi da ortu popii și-o să mă transforme într-o mumie drăguță, de calitate 🙂
Comentariu beton!21
@Sabina, sunt tare curios cum l-ai găsit tu în frigider când abia ieri au lansat produsele.
Îţi place sau nu: 0 0
probabil că trăiesc în viitor? îți pun poză pe fb.
@Sabina, nu trăiești în viitor, trăiești în trecut. Ai un produs din gama veche. Gama nouă, cea despre care vorbesc eu în text, nici măcar nu a ajuns peste tot la raft. Acum am ieșit din mega de la Victoriei unde nu aveau NIMIC din noua gamă. Am cerut să mi se dea orice. Nțțț, încă nu au primit.
@Mihai, înțeleg că e eticheta curată (aia din gama veche) și etichetă foarte curată (gama nouă)? mbine, să zicem, o să caut să mă informez despre gama nouă (deși nu prea cred că există o altă gamă, poate mă înșel)
@Sabina, io așa zic, că te înșeli.
da’ te aștept la mine, dacă vrei să-l descoperi cu ochii tai și nu mă crezi pe cuvânt 😛
@Sabina, până vin, pune poza aia aici. Chiar sunt curios.
Este corect ce zice Sabina : am luat din Mega ( acum 2 zile ) niste cremwursti din gama ” obrajori” cu eticheta curata : ambalaj frumos,eticheta aerisita , fara E-uri doar nitritii aia m-au facut un pic sceptica vis-a vis de ”curatenia” produsului….. in rest un gust bunicel.
@Otilia, este foarte corect ce zice @Sabina, numai că acum două zile nu aveai cum să iei din Mega ceva ce nu se lansase încă. Ai luat produse din gama veche.
@Mihai, am impresia ca sunt in magazine de marti-miercuri. cel putin asa ma lasa sa inteleg mesajele lor de pe fb.(eu am cumparat miercuri). dar, ca sa nu ma reped ca musiu ieremia cu oistea si sa vorbesc in necunostinta de cauza, le-am trimis un mesaj referitor la vechea si noua eticheta curata, ingrediente and co. si astept raspunsul lor 🙂 macar de curiozitate…
@Sabina, produsul pe care l-ai pus pe Facebook (bănuiesc că la el te referi) are termen de garanție până pe 10.06. Nu știu data de fabricație, dar mai sunt trei săptămâni de garanție din momentul ăsta. Prin urmare pentru mine este foarte clar că nu are cum să fie un produs din gama abia lansată.
@Mihai, eu zic ca am gasit si „noua gama”, ti-am pus poza proaspata pe FB. La produsul asta nou fotografiat in Mega, eticheta e identica cu cele de „eticheta curata” de la Cristim de pe site + logou-ul cu increderea. Ala e produs din gama noua?
@Sabina, probabil că da. Pune poza aici.
@Mihai: asta e gama noua? http://bit.ly/2q37hQP
Nu de alta, da’ caut bunatati pentru copil… stii tu…
@Sabina, perfectamente. Și acum, întreb din nou. Unde e problema?
@Mihai, trebuie sa fie vreo problema? nu e nicio problema, nicaieri. Voiam doar sa stiu daca asta e noua gama au ba. Atat.
Presupuneam ca daca scrii despre, stii mai multe decat noi, muritorii de rand. Ca eu, de exemplu, habar nu aveam ca au scos gama noua de produse. De aici am aflat. Restul sunt discutii de gospodine. Zi faina sa ai.
Cat de tare, diseara incerc si eu! 😀
De rasu’-plansu’! cand am inceput sa citesc articolul, mi-a aparut in fata ochilor o „eticheta curată” – o eticheta spalata, calcata, apretata… sau macar curatata pe sub tejghea cu otet ori spirt… Pfuui… … lunea nu creste iarba iar vinerea nu gandeste EU…
Cum să nu mai fie E-uri? Eu ce mai mănânc? Vreau E-urile înapoi! VREAU E-URILE ÎNAPOOOIIII!!! ?
Lăsând gluma la o parte, îmi păstrez rezerva de îndoială cu privire la corectitudinea dusă până la capăt ?
Comentariu beton!12
@diabolic, și e de înţeles. Vedem repede. Îţi dai seama că vor incerca să le dea în cap.
Frățică, eu mă refeream să fie dusă până la capăt în sensul în care după ce trece „euforia” lansării, timp în care produsele or să fie la standardul spus de ei, să nu înceapă să facă mici modificări la rețete până să ajungă iar la produsul vechi.
@diabolic, nu văd de ce ar face asta. Din ce înțeleg eu, ei vor avea în continuare și produsele vechi.
Haterul o fi vegetarian?
@GabiI, n-are cum atâta timp cât mă mănâncă de cur pe mine. 😉
Paradoxal e ca te mănâncă deși nu te-nghite….
Se pare ca vor avea totusi nitrit de sodiu pentru conservare (nu scrie nimic de el pe eticheta curata), altfel n-ar rezista 3 zile la raft. Dar tot e bine ca renunta la celelalte
Eu am încercat să fac mezel de casă, respectiv un soi de jambon presat. După ce m-am luptat în bucătărie cu rețeta și-am pus produsul într-o pungă – pentru că nu aveam maț din ăla, a venit și momentul în care am vrut să-mi feliez opera. S-a destrămat toată și arăta fix ca un vomitat 😛 😛
Nu mănânc exagerat mezeluri, prefer parizerul și șunca, dar o să mă uit prin magazine după eticheta aia curată. Că de experimentat în bucătărie mi s-a cam luat 🙂
@miha, m-ai lăsat cu gura căscată. Nu mi-ar fi dat în veci prin cap să-mi fac singur mezeluri. 🙂
Am făcut și eu mezeluri in casă. Doar unele simple. Mușchiul tigănesc a ieșit foarte bun.
Am să incerc din toate produsele apărute in gama asta nouă. Eu le acord credit și voi decide după ce gust dacă au meritat încrederea.
@Anouk, asta mi se pare atitudinea corectă. Să fiu hater doar de dragul haterelii is not for me. Și pot să fiu hater la greu, dar abia după ce am ce să hateresc.
Primesti minusuri de la membrii Coaliției pentru Familie.Găndul că vor băga doar carne în gură i-a șocat!
@Paco, membrii coaliției pentru vanilie.
Mersi pentru informatie. Sigur le voi incerca si, pentru ca-mi aduc destul de bine aminte gustul mezelurilor de ” pe vremuri”, voi putea sa-mi dau seama daca sunt asa cum spun. Oricum, bravo Cris-Tim, pentru initiativa.
Eu cred că suntem prea spălați pe creier cu imensul pericol al conservanților și aditivilor din produse. Credeți cumva că acel parizer (mult râvnit și băloșit, de pe vremuri) n-avea conservanți? Avea!
Dacă vrem produse care să reziste mai mult de 24 de ore, trebuie să înghițim și conservanții din ele. În murături, mama punea aspirină – e conservant!
Taică-miu a lucrat 20 de ani într-un abator – e drept, făcut de Ceaușescu pentru piața americană, la vremea aia. Se foloseau aditivi și conservanți în mod normal, totul era ok. Curățenia din abator – impecabilă!! Nicio încăpere (nici baia) nu avea colțuri, erau toate rotunjite din construcție pentru a nu se aduna praf și mizerie în ele, pentru a se putea curăța perfect. Am mâncat o sumedenie de cărnuri, salamuri, cârnați și pateuri, n-am avut nici pe naiba, iar taică-miu vedea și știa cum se fac, dacă n-ar fi fost ok, n-ar fi adus familiei.
Revenind în secolul nostru, mass-media – ca să-și umple paginile și programele, ne-a bagat pe gât un bau-bau mai urât decât e în realitate…
Și revenind la Cris-Tim și alți producători (care se zbat pentru ceva respectabilitate), ați văzut filmul? Păi în fabrica aia e de mii de ori mai curat decât în orice spital din țara asta! E mai curat decât în casa și frigiderul nostru.
P.S. Și mie-mi curg balele după un hot-dog, dar mi-au băgat toți în cap ca acel crenvurști e otravă curată. Cris-tim face crenvurști? Ca să-mi potolesc ”pohta ce-o pohtesc” 🙂
@Laura G., io așa stiu, că face. Dar mă lămuresc măine. 😛
nu au crenvurști 🙁 fix la asta pofteam si eu http://etichetacurata.cristim.ro/ verificand pe site-ul lor (jos in pagina) apar produsele din gama noua
@mada, daaaaaar, au mușchi țigănesc. 😀
las un link aici, poate ajuta, pt cei care inca mai cred in reclama asta…..poate mai ridica totusi un semn de intrebare (si tot ar fi un plus 🙂 )…. ETICHETA – este tot acolo, pe spate.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=404675923265626&id=100011696648661&hc_location=ufi
@Alexandra, lasă ce link vrei tu. Produsele din gama nouă nu au ajuns încă pe rafturi. Am încercat și eu sa cumpăr azi. Nada.
@Mihai, totuși, cineva a folosit aceste etichete/ambalaje la tranșa veche de produse. Altfel nu se explică existența etichetei înaintea produsului. Io-s de partea lu’ Cris-Tim, dar cineva de la ei ar trebui să explice anomalia asta. Altfel, oamenii nu-i vor crede, și-așa-s sceptici, iată…
Alooo!! se aude?!!! Misule, Vasilescule sa-ti traiasca fucsia si sa se inmulteasca, dar un muschi din ala tiganesc tot imi esti dator.
@Marius, se face, man. Mai ales că-l și au în gama nouă. Stai să și reușesc să-l cumpăr de pe undeva.
Se poarta roz. De ieri 🙂
Dextroza/zahar/glucoza? Nu le-am gasit inca prin magazine ca sa le studiez.
@Pisicutta, zahăr și glucoză știu că nu. Despre dextroză trebuie să întreb.
Eu sunt suspicios in legatura cu fezabilitatea unui astfel de demers.
Mezelurile fara conservanti sunt foarte perisabile. De aceea le gasesti doar la „boutique”. Omul le produce astazi si fie tot el le comercializeaza fie ajung in aceeasi zi la raft si fiind cantitate mica se vinde repede.
In momentul in care produci la scara industriala si distribui marfa prin hipermarket-uri prin toata tara trebuie sa te asiguri ca nu se strica mezelurile respective.
@Toma, păi nu degeaba te numești „Toma”. 😉
Intră pe site și vezi că oamenii scriu exact care e procesul de conservare.
carne de porc, carne de vita, gusa de porc, apa, sare, piper, usturoi, boia dulce … pana aici bine. Mai departe incepe distractia:
aroma naturala de fum, proteine animale, stabilizatori (difosfati)- E450,antioxidant (acid ascorbic), dextroza, arome naturale, agent gelatinizant – Caragenan adica E407, colorant (carmine- praf rosu facut din gandaci, conservant (nitrit de sodiu) – E250 interzis în Norvegia, Suedia si Canada
In plus oamenii au raspuns oficial unor intrebari:
„Produsele cu „Eticheta Curata” sunt aprobate si comercializate în 16 tari din Europa cu respectarea normelor alimentare naționale și europene. Aditivii alimentari sunt utilizati cu masura si raspundere in productia mezelurilor Cris-Tim, iar concentratia lor in produs este conforma cu prevederile si limitarile legislatiei europene. Productia de masa aduce cu sine cerinte de livrare nationale si internationale speciale; trebuie sa livram produse conforme legilor si care respecta termenul de valabilitate impus. Stim cu totii ca salamurile facute in casa, in cantitati mici, sunt delicioase, dar chiar si acestea, scalate la o nevoie mai mare si la cerintele stricte de mai sus, ar avea nevoie de elementele mai sus-mentionate de noi.”
Prin urmare e asa cum ziceam eu: nu poti face mezeluri la scara industriala si sa fii si profitabil fara sa pui tot felul de porcarii in ele.
Articolul de azi mi-a adus aminte de perioada cand eram eleva si aveam pachetel 2 sandvisuri: unul cu salam si unul cu branza. Si mi s-a facut o poftaaaa… Sunt convinsa ca si atunci mezelurile contineau diverse chestii, dupa cum zicea cineva mai sus (care a si primit ceva minusuri), dar parca nu era agitatia de acum. Asa ca, dupa munca, am mers la mega si am cumparat un salam si niste chifle, am avut norocul sa fie si calde, si m-am bucurat de modesta mea cina.
Oameni buni, nimeni nu o sa moara sanatos tun, asa ca haideti sa fim un pic mai relaxati in aceasta privinta! 🙂
O seara frumoasa va doresc!
Bia, sa vezi relaxare la musca tete care se baga si ea in seama……….de cateva luni am trecut pe buruieni….asa ca, Mihai, sa nu-mi dai cu muschiul tiganesc pe la nas…..dauneaza grav balelor din gura…
Cat pe ce sa intru si eu in gura lui Mihai cu produsele cu eticheta verde de la cris-tim care sunt pline de e-uri.:))
Am luat zilele trecute salam de vara uscat de la cris-tim-Gostat. Din nostalgie pt.produsele de demult.
Vazand discutia, am deschis repede frigiderul, luat salamul, vazut o zona verde pe el. Dar pe verdele ala scrie Omagiu intovarasit gustului preaiubit :))
Acum nu-s specialista in publicitate dar, daca au deja produse cu eticheta/zona verde, nu trebuiau sa lanseze altele tot cu verde dar cu altceva scris. Ca uite cum lumea e derutata 🙂 Nu sta sa citeasca ce e scris cu litere mici, vede verde, ia si apoi cand are timp citeste ca a luat produsul gresit.
In alta ordine de idei si tata a lucrat zeci de ani la abatoare pe timpul lui Ceasca, era inginer chimist. Si mi-a spus, vazand toate scandalurile cu E-uri, ca si inainte se foloseau aditivi dar ca intotdeauna respectau cu sfintenie proportiile, gramajul. Si ca, intr-adevar, crenvustii si parizerul sunt cele mai pacatoase mezeluri, pur si simplu se macinau oase, zgarciuri si se adaugau in compozitie.:)
Sa vedeti relaxare de la musca tete care se baga si ea in seama…….de ceva timp am trecut pe buruieni…….sa nu aruncati cu muschiul tiganesc in mine ca am devenit vegetariana…..
Îţi place sau nu: 0 0
Nu cred. Nu mai exista nimic „curat” de mancat dupa ce a trecut prin industria alimentara. De exemplu toti laptarii spun ca laptele lor e natural, fara alea alea, din inima ardealului, de la tara, de la munte bla bla. Sa-mi explice cineva care se pricepe, fara presupuneri, ce e praful ala care cade cand deschid capacul de la sticla de sana, iaurt sau kefir? si care la iaurtul de la bunca nu exista (pentru cine stie) cititi un pic codex alimentarius.
Vad ca sunt persoane preocupate de ceea ce se pune in produse ca sa reziste mai mult de 1-3 zile.
Cred ca nu e o noutate pentru nimeni ca produsele din carne pot sa reziste chiar mai mult fara urma de conservati, cu doua metode vechi de pe la primul Ignat: saramura si afumarea.
Socrul meu taie porcu’ prin noiembrie-decembrie (sau unul in noimbrie, altul in decembrie, dupa cum estimeaza el asa, din ochi, ca e stratul de bacon pe animal) si mancam carnatul cu pricina cateva luni de zile si pe cuvant ca nu-l mancam sticat. Si am asistat la o taiere de porc si stiu sigur ca nu pune conservanti in el.
Iar sunca o pune in sare pana prin martie cand nu mai rezista cu atata „Da nu-i gata? Da’ mai dureaza? Cand o putem manca?” si se da startul si la sunca si e perfecta.
Cam asta inteleg eu prin „mezeluri curate” (si la propriu, si la figurat – cred ca omul lucreaza mai curat decat la multe macelarii). Nu inteleg ce nevoie au de arome, nitriti, potentiatori, conservanti.
PS. O sa incerc mezeurile Cris-Tim. Daca mi-e pofta de cremvursti cu mustar, nu mai imi pasa de niciun conservant. Dar de la 6 cremvusti nesanatosi pe an sau niste felii de salam de Sibiu nu moare nimeni.
Da, fără fără gluten, fără amidon, fără MDM, fără soia, fără coloranți sintetici și fără monoglutamat de sodiu, dar cu dextroză, nitrit de sodiu, trifosfați, carmin. :))
Dextroza – o substanță cu indez glicemic foarte ridicat, interzis în dieta bolnavilor de diabet.
Fosfați care îmbunătățesc textura alimentelor, dar care împiedică fixarea calciului în oase. Osteoporoză, probleme stomatologice grave etc.
Fără coloranți sinteteci, dar cu unii naturali (carmin-E120) obținut din gândaci exotici, doar pentru că vrem o culoare mai roșie a mezelului :))
Nitrit de sodiu sau E250, un conservant artificial, care se folosește pentru intensificarea culorii. O substanţă ce poate produce cancer din cauza interacţiunii acestuia cu proteinele din alimente. Duce la formarea de nitrozamine, iar nitrozaminele sunt considerate ca fiind compuşi cancerigeni.
Îţi place sau nu: 0 0