Uite cum stăm, dacă te văd scriind „ghiață”, în ochii mei nu mai valorezi nici cât rahatul de câine în care am calcat azi dimineață, noroc că n-am apucat să intru în mașină.
Rahat lăsat în drum de un stăpân de câine care cu siguranță scrie „ghiață”. Pun pariu pe orice.
În altă ordine de idei, de când am început acest nobil demers de a mă bate cu morile de vânt ale analfabetismului generalizat aproape metastazic din aceată țară, nu puțini mi-ați spus că fac degeaba ce fac, că nu aici, pe blog, se regăsesc cei care nu cunosc nici măcar noțiunile de bază ale limbii române. Că aici sunt oameni care, fără îndoială știu să scrie, elita internetului cum s-ar zice.
Ei bine, ghiciți ce? De aici, de pe blog, îmi iau inspirația pentru aproape toate videourile cu greșeli. Uneori mi-e și ciudă când văd oamenii scriind cu greșeli despre care deja am vorbit, abia atunci mi se pare și mie că fac degeaba ce fac. Alea sunt momentele în care-mi vine să las dracului și greșeli, și tot.
Mă rog, acum luați cu gheață, că poate vă e cald.
Păi „ghiață” nu vine de la „a înghița”? 😂
Mi-a corectat autocorrectu’, a trebuit să schimb de două ori ca să apară „ghiață”😂😂😂
Comentariu beton!17
🤦♂️
Nu, de la înghițată vine😃
Comentariu beton!15
să vină uischiu’!!!!
acu’, pe bune, zi merci că n-ai alunecat, să te lovești la genunche…
Comentariu beton!25
Bre, la ora asta nici cafea n-am băut încă…
„lunecat”…:)))
Neața ‘ 🤗. Eu nu m-aș supăra și nici nu aș spune „typo”, dacă mi-ai corecta cu roșu acolo unde am scris greșit, m-am exprimat greșit, am mâncat un „i”, am dat-o în bară cu virgulele etc. 🤷
PS Am auzit oameni spunând „sticălă”, în loc de „sticlă”, sau „a tranversa”
Nici eu!
„A tranversa” mi-a adus aminte de „monstră”, pe care tocmai am auzit-o recent la un agent de vânzări.
Comentariu beton!13
Da, da, si de „termoplonjon”
Permiteți să adaug „fripteuză”.
Shobi, monstra mai zic si eu cand glumesc cu amicii/cunostintele … poate totusi radea agentul, sper
Oho, dar mai sunt…”opsai”, ” celălant”, „marșalier”, „grizonat” samd
@Daniel, nu, agentul zicea foarte serios „monstră”!
@Jeni, o să rîzi, da’ mulțumesc pentru temoplonjon; că nu l-am întîlnit scris pe nicăieri și așa l-am învățat io de la tata, acum mai bine de 40 de ani (a făcut unul mare, curbat, pentru încălzirea apei din cadă 😇); probabil nefolosirea device-ului a dus la inconștientizarea greșelii, că tata folosea și „manșaler” (de la manșă, probabil)…
@Shobi, monstra e femininul de la monstru😁.
Și eu știu de termoplonjon, eu ii zic fierbător. Cum o fi corect… nu mai stiu. Important e sa îmi faca o cafea când nu am alta varianta ( pe la diverse cazări, în concediu). Oare putem folosi termoplonjonul și pentru a topi ghEața? 😉
Da’ şi iernile ăstea sunt mai scurte şi mai uită omu’, dacă nu vede.
Limba română e în sine, un limbaj, ca multe altele. Doar olimpicii o pot şti foarte bine. Noi, restul, suntem supuşi greşalelor (de la durerile de şale)!
Comentariu beton!11
Mama spunea „greşalele noastre” când spunea Tatăl nostru. Nu şi in vorbirea curentă, in care nu facea nici o greşeală, deşi nu a fost deloc la şcoala! Bine, nici nu aborda subiecte sofisticate, rămânea, săraca, la ceea ce se pricepea!
Daca stau bine sa ma gandesc, si eu tot “gresalele noastre” zic, cand spun Tatal Nostru 😀 cred ca asa am prins de la bunica sau cine m o fi invatat rugaciunea, altfel sigur ca stiu ca se zice “greselile”.
+1. Bunica zicea asa…
Tot la biserică se zice și „mormânturi”, într-o cântare de Paște, în loc de „morminte”.🤦♂️
Da, da, si de „termoplonjon”
S-avem pardon, mon cher, eu tot timpul am crezut că Ghiața e nevasta lui Ghiță.. Îi cer scuze lu’ domnu’ blogger 😁.
Comentariu beton!13
Hai cǎ mi-a înghițat uischiul în pahar. Pe polonǎ e lòd a se citi LUD puii mei se trezi limba românǎ cu ghe si ghi sa încurce bieții oameni.Giogei, ghiațǎ si altele la fel de grele.
Da ce-are ? Cu ce se schimba daca e „ghiata, calnson, tranversat, conplect, iexact” ? In „peroada” asta ne mai si lamentam ? 🙂
Vrei să spui “mai și ne lamentăm”, dacă tot scriem corect! 😁
da eu vreau o ighietata. e cam frig afara dar merge sia sa
Ghiață facuta din apa de la ghiveta? 😊
Eu subscriu la ceea ce a zis (pardon, scris) cineva mai ‘nainte: te rog sa ne corectezi, ca nu ma supar. Nu om fi noi pe aici vreo bula de perfecti, dar cu siguranta suntem mult mai dispusi sa ne corectam.
Și oricum poți să eviți termenul. Folosești în loc de „aluneci pe ghiață” „aluneci pe pulei”
Comentariu beton!17
Am vrut să zic ceva de Dumitru Ghiață, dar când am văzut cum începe articolul, mă gândesc să schimb tema spre Maria Ploae…
N-ai dat play, este? 🤭
Normal că nu, nu comentăm întâi și dup-aia vedem despre ce-i vorba?
(oricum postam aceeași chestie, că mi-am utilizat deja creditele de inspirație pe dimineață, și nu cred că ai vreun articol despre cum se scrie „ploaie” )
Comentariu beton!12
și, în plus, nu dăm play să vedem cum ți s-au tras obrăjorii dolofani, să ne-nervăm la crierii capului…
Tocmai mă uitam la televizor când am auzit o duduie: „Ce ar prevede această lege?”. Vede-o-aș cu cartea de gramatică în mână!
Ca să te deplasezi pe „ghiață” ai nevoie de „ghiare”.
Și sunetul cuvântului “ghiață” se aude aiurea la pronunție.
Suna ciudat „ghiata”si arata si mai ciudat scris.
Nu stiu cati oameni atingi cu lectiile din fiecare marti, dar pe mine chiar ma ajuta. Deci ai un + 1 sigur.
Eu încerc să scap de „vroia”! Mă taxează fiică-mea imediat! Dar „ghiață” mă zgârie tare.
Asta e floare la ureche, eu fac idiosincrazie la omnipotentul ”ca și”, mai ales ca văd că se generalizează si tare am impresia ca se va ”legaliza” !!! 🙁
Tu vrei să ne „arați” cum să devenim mai buni.
Hai că se poate!
Mihai, nu e cumva „metastatic”?
Să vezi cum e pișcina, scris probabil de cei care chiar fac piș in ea 🙄
Poate au avut oamenii o cină lichidă și-i taie grav…
Am murit la asta cu pişcina!!
Ghiața-i pistol cu apă! ”De când sunt mic”, rostit de adulți, evident, asta mă seacă mai mult.
Da’ rahatu’, rahatu’ ierea înghiețat?
Nu, că e cald. 🤷♂️
Serus Vasilescule, aici unguru’, faza e că tu explici, dar până reușesc să și aplic constant lecțiile tale, mai e nevoie de un pic de exercițiu 🙂
Deci, clemență, Sire.
Crede-mă, nu m-am gândit o secundă la tine.
@Vasilescule, tu nu te-ai gândit, dar m-am simțit eu. E nesiguranța aia enervantă, când știi instinctiv unde e nevoie de una, unde de alta.
Pentru că nu ni se predă limba corect, dar asta e altă discuție.
eu am fost fan al momentului in care ai scris despre spatiile dintre virgule si a doua zi aparea wall of text cu cuvant , cuvant
Eu nu greșesc niciodată, e de la autocorrect 🤭 Pe naiba, ma bate la fund romana noastră uneori, degeaba aveam întotdeauna 10 la lucrarea de gramatica din gimnaziu, ca de atunci am uitat o tona de chestii 😢
Stați așa! Eu am trăit zeci de ani zicând poloboc la scula aia cu care se măsoară dacă stă drept un lucru. Știți ce față am făcut când am aflat că nu e bine? Adică nu stătea drept cuvântul 😁
Dar ce ziceți de clasicul craston? Sau miere de albini? Sau Kaumfland? Sau am prigătit? Sau, cireașa de pe tort, risturn în loc de retur? Și astea sunt doar câteva din perlele unui șef contabil de șaizeci și ceva ani.
De „rișeu” încă n-ați dat pe undeva?
Dar de „ciolofan” ce ziceți? Pe mine mă ia capu’ când aud ….
Foras in loc de faras, sminghen in loc de smirghel, spasm in loc de spam (hai c-aici o fi de la engleza, nu-i obligatoriu s-o stim cu totii), cele trei puncte puse generos in ORICE mesaj scris. Si mai sunt o gramada dar nu-mi vin acum in minte.
„Ghiață” chiar nu prea am întâlnit. Ce am întâlnit (in afară de cele enumerate deja pe aici) și m-a zgâriat grav in trompa lui Eustachio: hambal (scris de cineva care avea ceva cunoștințe din sportul respectiv, măcar în calitate de spectator, dacă n-o fi chiar practicat prin tinerețe – m-aș fi așteptat să știe că măcar cum se numește sportul pe care îl îndrăgește) și deja clasicizatul repercuRsiune/repercurSiuni.
Greșeli știu că mai fac și eu, deși eram foarte bun la gramatică „pe vremea mea”. Unele reguli recunosc că le-am mai uitat, la virgule mai greșesc din viteză și, ocazional, mă mai prostește autocorrect-ul (mai ales pe la diacritice).
Una peste alte, apreciez lecțiile tale, boss. Urmăresc postările pe subiect, pentru că nu strică să mai învăț cate ceva (sau sa îmi amintesc, in cazul in care am uitat).
Apreciez efortul depus întru apărarea acurateții frumoasei noastre limbi, care merită tot respectul și care poate e lucrul care ne unește cel mai mult ca popor.
Scuze, dar, în schimb, nu pot aprecia disprețul pe care-l arunci asupra celor care fac niște amărîte de greșeli gramaticale. Și că încerci să desființezi pe cineva pt o expresie greșită, pt niște virgule.
Sînt oameni pe care poate nu-i duce capul, sau nu au avut condiții să facă mai multă școală.
Totuși, rămîn oameni. Toți avem greșeli și păcate, asta nu ne desființează ca ființe umane.
Cred că în orice om există și o părticică bună, chiar și într-un criminal, e victima unor împrejurări nefericite și probabil a unor tare genetice.
Aroganța asta disprețuitoare mi se pare mai blamabilă decît o greșeală gramaticală.
Pt mine nu există om pe care să-l cunosc și despre care să spun că e un rahat în ochii mei, chiar dacă e incult, agramat șamd.
Și, în general, iert mult mai ușor prostia decît răutatea.
Răutatea oamenilor zis inteligenți mă înspăimîntă cel mai mult, chit că oamenii cu adevărat inteligenți nu pot fi răi, tocmai pt că-și cunosc limitele și slăbiciunile.
Un pedagog adevărat știe să-l ia pe învățăcel cu buna, să-l aducă pe calea cea bună, a progresului, un profesor disprețuitor nu va reuși niciodată asta.
Unu. Eu nu sunt nici pedagog, nici educator.
Doi. Înțeleg ce zici, doar că tu vorbești din postura unui om care nu are de-a face de peste 10 ani cu toți cretinii de pe internet. Să mai vii cu opinii din astea după ce-o să ai și tu de-a face cu toți imbecilii Pământului.
De mic copil știu forma corectă pentru că înghețată vine de la gheață și așa scria pe magazinu lu moș Andrei, plasat strategic lângă căminul cultural care avea cinema, pe care scria: ÎNGHEȚATĂ. Mbine, mă mai înjura bunică-miu cu: Tu-ți moașta pe gheață dar nu știam atunci ce înseamnă și nici nu mă interesa dacă zice gheață sau ghiață.
Cred că ar fi avut chiar mai mult farmec dacă zicea „ghiață”. 😁