Da, există și situații în care scriem „metrii” sau „litrii”, dar ele sunt foarte rare.
Și oricum e de prisos să le explici celor care scriu „pe ultima sută de metrii” sau „bazin de sute de litrii” ce este un articol hotărât care necesită un al doilea „i”.
Mi se pare mult mai important să învețe cum să facă să nu mai aibă dubii dacă e „metri” sau „metrii” atunci când au de scris lucruri simple precum exemplele de mai sus.
Iată:
Da, am facut greseala asta intr-un comentariu la tine pe blog acum vreo 2 saptamani. Eram atat de furiioasa cand am scris, ca am vazut greselile (erau vreo 3 la numar – una dintre – metrii) cu intarziere. Asa ca au ramas acolo sa ma racâie pe creier.
Si nu ca nu stiam forma corecta. Pur si simplu nu am citit ce am scris.
Banuiesc ca tot din graba si furiioasa
@Jeni, cred ca mai degraba din miopie🙄.
Se poate totul,numai să vrei să înveți.Mulțumesc,tot mai am speranțe pentru copii că se va face carte la modul sănătos,aplicat,și nu mii de noțiuni care mai târziu nu ne folosesc in viață.
Scuze! Mai zilele trecute se povestea aici despre regula semnelor de punctuaţie!
„Se poate totul, numai să vrei să înveţi.”
@Vera, măcar spune cum sau unde am greșit,nu prea pun virgulă oriunde dacă sensul frazei , propoziției nu o cere.
A se citi/reciti articolul din data de 12 noiembrie 2024! Ca să nu îi fur pâinea lui Vasilescu!
@Monica1 dacă ați făcut clasa I înainte de ’89 sunt valabile si la scris pe PC și mașina de scris aceleași reguli învățate la ora se caligrafie. Fix orele la care eram beștelit.
La fel şi Lasconi, cu un i.
Comentariu beton!17
Bună dimineața și mulțumim pentru noua lecție. Sper să învețe și unii colegi de-ai mei și să nu mai citesc scrisori medicale cu „x parametrii sunt în limite normale” sau invers „parametri hepatici sunt în limite normale”
Cum deslușesti cu câți i-uri scriu medicii?
Comentariu beton!23
@Shoric, de ce să mint, am râs cu voce. :)))))))
Simplu, ametist e doctorita.
@ Shoric:
https://i.imgur.com/sgORkJD.jpeg
Medicii scriu cu câţi de i vor ei😀
“Nostrii” e des intalnit. Cum ar veni, alesii “nostrii”, ca tot e de sezon.
@Bogdan neaaaah, nu se aplică. În viitorul apropiat singura formă tolerată este „aleasa noastră”. Forma masculină nu este corectă
Am făcut deja despre noștri și voștri.
La fel si cu votul: corect e Lasconi, cu un „i” la final
Maestre, dacă tot suntem la capitolul „i”, pe când o explicație despre cum și când se folosește „fi” și „fii”?
Nu de alta, dar avem prostul obicei să învățăm pe pielea noastră că în viața e mai bine să „fi f….” decât să „fii f….”.
Mă rog, unora poate le place.
Comentariu beton!17
Dacă ai ști (să știi că știu când să folosesc un i sau doi în conjugarea verbului „a ști”! 😄 – tocmai făcui o demonstrație, nu?)… dacă ai ști, așadar, de câte ori am evitat să folosesc în scris cuvinte ca „parametri” sau „mândri” – pentru că am întâlnit o mulțime de persoane cu pretenții de intelectual care sigur m-ar fi disprețuit în secret că nu scriu corect 😁. Nepoții mei chiar, elevi la un liceu „de fițe” în București, nu cunosc reguli de ortografie elementare și nici nu par interesați să le afle. Am impresia că și profesorii au abandonat „lupta”. Cică e suficient să te faci înțeles, dă-le-ncolo de reguli!
În fine… Mulțumesc, Mihai, pentru postări, sunt „o gură de aer proaspăt”, ca să mai adaug un clișeu la câte-oi mai fi comis!
Ah, și despre vocativ te-as ruga, Mihai! Cum se desparte el, drăguțul, de restul propoziției prin virgulă!! Că – fir-ar să fie! – ăsta e un nou motiv să mă jenez când îl „comit”. Iată, de pildă, cum arată niște urări aniversare pe grupul nostru de uațap:
– La mulți ani Mihai!
– La mulți ani Mihai!
… Și vin și eu cu „la mulți ani, Mihai!” – și par o ciudată 😁
Io cred că la aceste reguli e o singură excepție, la litri de bere. Acolo câți litri bei, atâția „i” pui. Mai ales dacă te apuci de scris după vreo 4 litriiii.
Aici ai dreptate. E ca la i-urile de la copii, copiii, copiiii, în funcție de câți ai.
Într-un sat nespecificat, într-o dimineață cețoasă și plină de migrene:
„Câți litriii ai beut la cumetriii, uăi? Am băut cu metrii cu cumetrii, uăi…”
Nu vă supărați, Călin şi mai cum?
@irinoush in nici un caz georgescu, eu beau bere fără cipuri!
Ori stem suverani ori nu mai stem
De fiecare dată pe lista de cumpărături o prietenă, 32 de ani, studii superioare, scrie „ridichii”.
N-ai cu cine ….
Din punctul ei de vedere, e corect, pentru că e la fel ca la „mingii”: o ridichie – două ridichii, o mingie – două mingii.
P.S. Autocorectorul meu îmi semnalează că „ridichie” e incorect, dar la „mingie” nu! 😢
Și, ca să dau și din casă, nu reușesc s-o fac pe nevastă-mea să nu mai scrie „roși” pe listă când merge la piață, chiar dacă recunoaște de fiecare dată că a greșit.
Mi-am mai amintit una, din aceeași categorie: aveam o colegă în școala generală (acum vreo 50 și ceva de ani) care zicea „o conservie – două conservii”. 🤣
Tare de tot. Mulțumesc pentru explicații!
O cauză poate fi și faptul că la școală ne-au învățat că în limba română se scrie cum se pronunță. Ca să se evidențieze diferența față de alte limbi, în care se scrie diferit de cum se pronunță. Și atunci, oamenii se gândesc: „cum se aude când pronunț? Se aud doi i? Atunci scriu doi i”.
De fapt, ar fi trebuit să ne învețe că se pronunță cum se scrie. Așa am fi fost nevoiți să învățăm întâi cum se scrie și apoi cum se pronunță.
Daca vrei si ceva de genul „incurca-i drace” poti aminti si de situatia cand folosesti litri sau metri articulat, cu articol hotarat :). Litrii aia de bere pe care i-ai baut aseara fac metrii din ultima suta sa para imposibil de parcurs.