[drumul spre Punta de Tarifa – Ziua 1]

Drumul de ieri a fost cel mai scurt drum București – Budapesta (ca timp, zic) pe care l-am făcut vreodată: nouă ore de la mine din fața casei până în parcarea hotelului. În total au fost 823 de kilometri.

E drept că s-a mers bine de tot, trafic fluent pe ambele porțiuni de care îmi era cel mai teamă: Pitești – Vâlcea și Valea Oltului. Nu s-a stat nicio secundă, am mers ca pe vremuri când mă duceam acasă la final de semestru, să-mi facă mama salată de vinete și să-mi spele munții de haine murdare.

Iar partea ce mai tare este c-aș fi scos un timp mult mai bun dacă n-ar fi fost ambuteiaj la intrarea în Budapesta. Din cauza lui am făcut ultimii 10-15 kilometri în aproape 40 de minute. Dacă nu era ambuteiajul ăsta aș fi ajuns în sub 8 ore și 30 de minute, ceea ce mi se pare absolut fenomenal.

Știți câte ore am făcut până la Budapesta în anul 2005, când am ieșit prima oară din țară cu mașina? 15 ore. Practic, 20 de ani mai târziu, aproape s-a înjumătățit timpul parcurs.

Voi vă dați seama că dacă ar exista autostradă Pitești – Sibiu, ăsta ar fi drum de sub șase ore? Te trezești sâmbătă dimineața la 7:00, te pui pe autostradă, și la ora 13:00 bagi liniștit un gulaș în Budapesta pe malul gârlei.

Uite, dacă tot a venit vorba despre cum ar fi să avem autostrăzi, aș vrea să vă expun o teorie personală.

Voi ați sesizat că ăștia care ne conduc au început subit să facă drumuri și autostrăzi? Nu doar c-au început, dar dacă se merge în ritmul ăsta, în urmărtorii cinci ani se vor da în folosință mai mulți kilometri de autostrăzi și drumuri expres decât în ultimii 60 de ani la un loc.

Dacă au început ei până și Autostrada Moldovei, adică vom avea autostradă spre Iași, ceva de domeniul fantasticului acum câțiva ani.

Și-acum vine teoria mea personală. Trăiesc cu convingerea că nu s-au apucat ăștia de făcut drumuri pentru că sunt fierți pe infrastructură și-i dă hărnicia afară din casă. Nu, prieteni, nicidecum. Eu sunt aproape convins ca după ce-a intrat Putin în Ucraina, le-a bătut NATO obrazul:

– Bă, voi sunteți sănătoși la cap? Dacă intră ăla peste voi n-aveți nici măcar un drum decent pe care să putem aduce trupele să vă apărăm. Puneți dracului mâna și faceți o autostradă spre Moldova, că nu putem să băgăm trupele pe E85, să stăm în spatele tirurilor și sa ne dea flashuri bemveurile cu numere de Bulgaria.

Și uite-așa s-au apucat băieții de făcut drumuri în țara asta. Și-n special Autostrada Moldovei pe care n-ar fi făcut-o nici morți dacă era după ei.

Vă rog să mă contraziceți dacă n-am dreptate.

sursa foto: freepik.com