Câteva concluzii după articolul de azi dimineață.

Unu. Nu-mi vine să cred câți oameni au fost extrem de agresivi cu cineva despre care nu știau absolut nimic. Nu-mi vine să cred câți oameni s-au simțit îndreptățiți s-o jignească doar pentru că puteau să facă asta.

Dacă aduni cele două categorii, agresivii și cei care au jignit, te iei cu mâinile de cap. Ceea ce de altfel a făcut și Nadine care mi-a scris la un moment dat că nu mai duce să citească comentariile, deci nu o va mai face.

Trist, atât de trist, să vezi că un om, care-mi scrisese în ideea să mai prindă un pic de curaj, alege să nu mai vrea să citească comentariile.

Sunt atât de curios câți dintre voi, cei care ați dat în ea, ați fi avut curajul să vă expuneți public pe un blog citit de câteva mii de oameni? Vreți să vă spun eu câți? NICIUNUL. Pentru că în sinea voastră sunteți niște râme capabile să-i judece agresiv doar pe alții. Sau să jignească. Oare ce vedeți în oglindă când vă uitați la voi?

Dacă toate astea se întâmplă aici, în bula cât de cât educată, mi-e groază să-mi imaginez cum stau lucrurile în cealaltă bulă.

Doi. Nu-mi vine să cred câte sentințe definitive și verdicte irevocabile s-au pronunțat. Evident, de la oameni care n-au trecut niciodată prin așa ceva.

De altfel, printre puținii oameni care au empatizat cu Nadine au fost fix cei care au trecut prin situații asemănătoare.

Asta m-a dezgustat și m-a dezamăgit cel mai tare: cât de fermi erau în opinii oameni care n-au trecut prin nimic de genul ăsta. Oameni care o sfătuiau să plece fără să se uite înapoi sau fără ca măcar să-i spună lui R., pur și simplu să dispară de acasă. Doamne ferește! Citeam și îmi făceam cruce.

Cât mi-aș dori să vă știu în situația lui Nadine, să vă văd atunci cât de intransigenți și duri sunteți voi. Sictir! Atâta lipsă de empatie, doamne ferește!

Repet: dacă toate astea se întâmplă aici, în bula cât de cât educată, mi-e groază să-mi imaginez cum stau lucrurile în cealaltă bulă.

Doi bis. M-au spart și cei care îi spuneau să-și vadă de relația ei, să nu se apuce să-i spună și soțului ăleia. Din nou, sfaturi venite de la oameni care n-au trecut niciodată prin așa ceva, dar își dau cu părerea doar pentru că pot și au unde.

Boșilor, când ești acolo, în situația lui Nadine, n-ai cum să te abții să-i faci și tu ăleia cât de mult rău poți. Da, știu, când emiți teorii docte pe interneți, DESPRE ALȚII, e foarte ușor să fii intransigent și dur. Dar când e vorba despre viața reală și DESPRE TINE, dintr-odată lucrurile nu mai stau chiar așa, intransigența dispare ca prin farmec.

În plus, mulți dintre cei care îi recomandau să nu-l implice și pe soțul ăleia (deși admiteau că înșelatul online e tot înșelat) au o problemă și cu dubla măsură. Păi ăla, soțul, nu era și el înșelat? El de ce n-ar fi avut dreptul să afle adevărul și ce poamă are acasă?

Trei. Am rămas absolut siderat să constat cum au apărut toți procurorii de tastatură care-i explicau femeii că ce-a făcut ea e infracțiune și se pedepsește conform legii.

Oameni care n-au trecut printr-o astfel de suferință explicau doct cum poate să aibă Nadine probleme mari cu justiția pentru ca parolă and shit.

Bă, voi sunteți sănătoși la cap? Dacă eu aș fi fost în situația asta, ULTIMUL lucru care m-ar fi interesat ar fi fost consecințele legale. Adică eu asist cum mi se duc pe pulă patru ani de viață, odată cu omul pe care îl iubesc, dar îmi pasă de consecințele legale ale modului în care l-am prins p-ăla?

Gizăs fucking craist! Doamne, cât mi-aș dori să vă știu exact în aceeași situație pe toți cei care ați sărit ca arși că e ilegal.

Trei bis. Trăiți într-o lume paralelă și neconformă cu realitatea dacă vă imaginați că poliția i-ar mișca vreun fir de păr fetei ăsteia, pe motiv că i-a aflat parola lui R. Cine și de ce ar face ceva în sensul ăsta?

O să vină ca o lovitură pentru voi, dar în această țară există câteva mii de cazuri de agresiune domestică ÎN FIECARE ZI. AGRESIUNE, da? Din aia care se lasă cu vânătăi și cu ajuns la spital. Cazuri în legătură cu care poliția face foarte puține spre deloc. Vreți să vi le aduc aminte doar pe cele mediatizate în ultimele luni?

Și voi aveați impresia că fata asta pățea ceva doar pentru c-a reușit să-i acceseze telefonul ăluia? Și cum, mă rog, se întâmpla asta din punct de vedere logistic? Se ducea el la secție sa depună plângere? Voi vă imaginați cam câte luni se râdea în secția respectivă pe motiv de „ăla care a venit să se plângă că l-a prins nevastă-sa cu una pe net”.

Repet, bă, voi sunteți sănătoși la cap? În țara unde, dacă te duci să reclami un viol, te întreabă poliția ce căutai noaptea în zona aia și de ce erai îmbrăcată provocator, o anchetau pe Nadine pentru parolă? Trăiți într-o lume paralelă, și nici măcar nu vă dați seama de asta.

Patru. Nu aveți idee cât de mult v-am apreciat pe toți cei care ați fost calmi și v-ați spus părerea fără patimă, fără s-o judecați și, MAI ALES, fără să dați într-o femeie care deja era pe jos. Aveți tot respectul meu, sunteți genul de oameni alături de care aș pleca până la capătul lumii. Chapeau bas!

Cam atât.