LATER EDIT

Gata, am tras la sorți și avem cei trei câștigători:

  1. Mioara M.
  2. Anel
  3. Ananas

Sper să vă bucurați de bateriile astea externe în cele mai mișto vacanțe.

Ăla care o să inventeze bateria de smartphone care să țină mai mult de 36 de ore (eventual să se ducă autonomia spre 3-4 zile) o să devină cel mai bogat om al Planetei în secunda doi. Punct.

Dar cum nu sunt semne că asta se va întâmpla prea curând, bănuiesc că toți faceți ce fac și eu când plecați în vacanțe: vă luați cu voi măcar o baterie externă (powerbank). Pentru că telefoanele au darul să se descarce complet exact când ți-e lumea mai dragă.

Evident, și eu fac la fel, doar că eu nu-mi luam o baterie externă după mine, ci măcar vreo trei bucăți. De ce? Vă zic eu de ce: pentru că nu mă duce capul foarte tare, de-aia. Vă explic imediat.

Am acasă opt baterii externe (nu glumesc, le-am numărat fix acum), dar niciuna dintre ele nu e ce trebuie. Motiv pentru care, oriunde plecam, luam la mine mai multe, în speranța că una își va face treaba. Ce să vezi, nu și-o făcea niciuna.

Motivele ar fi mai multe: toate sunt noname, pentru că niciodată nu mă înduram să dau banii pe un powerbank de brand. Mereu mă zgârceam la câteva zeci de lei diferența până la ceva de calitate, pe sistemul „oricine poate să facă o baterie externă, de ce să plătesc pentru brand?”.

Și uite-așa până am ajuns la opt bucăți. Mă rog, ca să fiu complet cinstit, doar cinci sunt cumpărate, celelalte trei sunt primite. Dar și cinci bucăți e foarte mult, în condițiile în care „suntem prea săraci să ne cumpărăm lucruri ieftine” se poate aplica perfect în acest caz. Dacă-mi luam unul singur sau două, de brand, aș fi plătit mult mai puțin decât pe cele cinci răpciugi care nu-și fac treaba.

Dacă vă întrebați ce înseamnă că un powerbank nu-și face treaba, vă lămuresc eu imediat. Au capacitatea mai mică decât cea scrisă de producător pe carcasă. Mi-am luat baterie externă de 20.000 mAh crezând că o să-mi încarce telefonul măcar de 3 ori, dacă nu spre 4. Nu mi l-a încărcat complet nici măcar o dată.

Livrează mai puțină energie decât consumă telefonul. În sensul că telefonul se încarcă doar dacă nu-l folosești, dar dacă stai pe net sau cine știe ce mai ai nevoie să faci urgent, te uiți la el cum se descarcă chiar dacă e pus la încărcat la bateria externă.

Dar cel mai mare dezavantaj, cel care efectiv mă scotea din minți, este că toate opt au mufă micro-usb pentru încărcare. Adică mai trebuia să car un încărcător sau măcar un cablu după mine. De fiecare dată când plecam pe undeva, dura măcar jumătate de oră să găsesc încărcător sau cablu micro-usb, pentru că nu mai am niciun device care să aibă mufă din asta.

Iar cel mai și cel mai trist este că după fiecare plecare îmi juram că-mi cumpăr un powerbank bun, cu mufă USB-C și care face ce trebuie să facă, dar de fiecare dată uitam și-mi aduceam aminte în seara dinaintea plecării când făceam bagajele.

Dar cum toate au un sfârșit, inclusiv să fii tăntălău, chinul meu a luat sfârșit odată cu plecarea în Sicilia, prieteni. Cu fix trei zile înainte de plecare mi-am adus aminte c-o să am nevoie de baterie externă și că în casă am doar cele opt ciurucuri.

Știți cât a durat de când mi-am adus aminte până aveam deja pe email confirmarea comenzii online pentru baterie externă? Nici 5 minute. Iar a doua zi mi-a și venit powerbank-ul, care este un Huawei de 10.000 mAh.

L-am avut în Sicilia, unde ne-am încărcat telefoanele și eu și Mara cu el de câte ori am avut nevoie, fără să reușim să-l golim vreodată peste zi. Seara, la cazare, îl încărcam, a doua zi o luam de la capăt. Evident, are mufă de încărcare USB-C și putere de încărcare de 22,5W.

Și mai are ce n-avea niciunul dintre cele opt de acasă: Quick Charge și Power Delivery. Bănuiesc că n-aveți nevoie de traducere, nu?

Dar ca să fie limpede: nu doar că-mi încărca telefonul, dar mi-l încărca extrem de rapid. Iar ce mi-a plăcut cel mai tare este că puteam să ne punem amândoi telefoanele la încărcat, simultan, și powerbank-ul făcea față lejer. Atenție! Nu ne-am pus telefoanele la încărcat de la 0% la 100%, le încărcam cât aveam nevoie să știm că suntem safe.

În condițiile astea, repet, cei 10.000 mAh ne ajungeau fără probleme pentru toată ziua. Păi să nu le arunc eu pe toate opt de acasă? Ba fix asta o să fac.

Uite, ca să fie și mai limpede cât de mulțumit sunt, o să facem așa: vă dau trei bucăți ca premiu. Jur că nu glumesc, pun la bătaie trei premii a câte un powerbank Huawei identic cu al meu. Îmi permit, tocmai ce-am văzut că acum e în ofertă la GSMnet.ro, la 59,99 lei (eu l-am luat cu 99,99 lei).

Tot ce aveți de făcut e să-mi lăsați un comentariu în care să-mi ziceți în ce loc va fi vacanța sau excursia în care o să aveți nevoie de baterie externă. Duminică, 3 martie, fac tragerea la sorți și-i anunț pe cei trei care au pus mâna pe câte o bucată.

P.S. Știu că par extrem de bogat (și mă bucur că par), dar să vedeți ce, nu sunt. Prin urmare, puteți participa la concurs din orice colț al planetei Terra, dar dacă e să câștigați, o să vă rog eu frumos să-mi dați o adresă de livrare de România, că n-am chef să mă apuc să trimit baterii externe la Antananarivo sau pe unde mai sunteți voi.