M-am amuzat în weekend citind comentariile de la postarea unei prietene. Femeia îi luase la mișto pe bărbății care împart nota de plată la întâlnire, iată:

Pentru “bărbații” care împart 50-50 nota de plată la întâlnire.

Cu ce altceva vă mai putem fi de folos? Poate să vă facem pachețel pentru serviciu sau să povestim despre mommy issues împreună? Suntem aici pentru voi.

Ne declanșați instinctul matern mai ceva ca un bebeluș.

Mi-am salvat-o, eram convins că vor ieși de prin cotloanele internetului toți cărpănoșii cu pretenții de „bărbați moderni”. Și nu m-am înșelat. Imediat au apărut cetățenii cu arici la buzunar și-au început să explice doct cum doar săracii și necivilizații insistă să plătească nota când ies cu o tipă la restaurant.

Pe când ei, civilizați și elitiști, se vor uita în ochii femeii și vor rosti calm:

– Ai cash sau îmi dai pe revolut?

Doamne, cât am râs. Râd si acum când scriu.

Nu știu cum gândiți voi, dar din punctul meu de vedere există puține momente mai pline de penibil și de lipsă de coaie decât cele în care un bărbat începe să calculeze cum se împarte nota la finalul întâlnirii.

Este ceva dincolo de puterea mea de înțelegere cum te mai poți uita în oglindă după ce i-ai zis fetei cu care ai ieșit la date: „auzi, mai pune și tu 15 lei, c-am lăsat și bacșiș”.

Exagerez, desigur, dar exact asta gândesc despre TOȚI bărbații care împart nota. Sunt deosebit de încântat să constat că indiferent cât am fost de sărac în această viață (și-am fost, fraților), niciodată nu m-am apucat să calculez nota când am ieșit cu vreo femeie. Cu prima ocazie când aș fi făcut asta, imediat după masa respectivă m-aș fi prezentat la camera de gardă a celui mai apropiat spital și i-aș fi rugat pe oamenii ăia să mă castreze, că oricum le am de pomană.

Dar știți ce e cel mai tare? Că vă consider eu zgârciți nu e mare lucru, dar exact așa vă consideră și femeile cărora le explicați voi doct că în anul 2024 bărbații și femeile sunt egali, prin urmare nota de plată trebuie împărțită la doi.

Da, da, știu toate argumentele celor care susțin împărțirea notei pe jumătate: vedeți-vă de treabă, singurul argument valid este că sunteți zgârciți. Indiferent cum vă mințiți voi ca să vi se pară că nu vă mâncați de sub unghie, tristul adevăr este că asta faceți. Știu, e greu să te uiți în oglindă și să recunoști că ești atât de zgârcit, dar fix așa stau lucrurile. Restul e doar vrăjeală.

Dacă nu vă lasă sufletul să plătiți o masă la restaurant, cam ce poate aștepta femeia aia bun de la voi? Ieșiți la întâlnire ca să vă dați seama dacă are rost să învestiți timp unul în celălalt, dar tu vii să-i explici că nota se împarte jumi-juma? Și nu înțelegi de ce ăsta e red flag pentru ea? Nu te prinzi de ce n-a mai urmat o altă întâlnire deși „părea că ne-am înțeles atât de bine”?

Vă zic eu de ce: pentru că nimănui nu-i plac zgârciții, nici măcar vouă, cărpănoșilor. Cu atât mai puțin unei femei pe care vrei s-o impresionezi. Când o s-o găsești p-aia care va pica pe spate când o să-i explici tu că îți plac femeile puternice și independente care-și plătesc ce consumă, fă tot ce poți s-o iei acasă. Fă-o femeia ta, învaț-o că telecomanda trebuie învelită în celofan și că bacșișul pentru curieri este o cutumă de care trebuie sa scăpăm. Gizăs fucking craist!

Bine, de ce să mint, am râs și când am citit justificările femeilor care insistă să-și plătească partea lor de notă. N-am râs de toate, jos pălăria pentru cele care insistă din motivele corecte. Am râs de cele care vin cu tipul ăsta de justificare: „eu insist întotdeauna să-mi plătesc partea de notă, ca să nu transmit mesaje greșite”.

Unde „mesaje greșite” bănuiesc că înseamnă că vor să-i transmită cavalerului să n-aibă pretenții la sexuț sau ceva: „îmi plătesc ce-am consumat, dar să nu te-aud că vrei să mergem la tine”.

De fiecare dată când aud o femeie că spune tâmpenia astă, mă gândesc la unul si același lucru: „femeie, dacă te-ai întâlnit cu unul care are impresia că poate să emită pretenții la pixdă, doar pentru c-a plătit o friptură și-un pahar de vin, cred că ai probleme mult mai mari decât cine plătește nota”. Mai bine te întrebi ce faci greșit de atragi doar loseri din ăștia? Părerea mea.

Vă zic, am râs bine de tot, nu de alta, dar și noi bărbații ne lovim de civilizații ăștia care împart notele la leu. Știți care sunt? Sunt ăia din cauza cărora trebuie să mai pui mereu bani când ieși cu ei la cârciumă și se strâng banii pentru notă. Civilizații sunt ăia care mereu „uită” câte ceva din ce-au comandat sau „uită” să pună și pentru bacșiș. Sunt ăia pentru care mereu pun bani ceilalți ca să se facă suma. Hai că nu se poate să nu-i știți.

Atât pentru azi.

Acum aștept să apară toți zgârie-brânză care-mi vor explica doct ce obicei machist și retrograd este ăsta cu achitatul notei la întâlnire. Ce-o să mai râd din nou.