Ca în fiecare an, în perioada asta au început să-mi curgă în feed grămezi de articole sau postări pe tema „cum să faci să nu te îngrași de sărbători“. Mă rog, titlurile diferă ușor între ele, dar ați prins ideea, în perioada asta se sparge conducta cu nutriționiștii de lebăr și dieteticienii de sarmale.

Și ăsta n-ar fi cel mai rău lucru, dar când începi să vezi și predici vegane despre cât de indicat ar fi să înlocuim porcul cu ienupăr sălbatic și sarmalele cu rucola fiartă în sos de păpădie cu măceșe crude, ți se strepezesc dinții instantaneu și te duci la bucătărie să te dregi cu niște untură pe pâine peste care ai spart o ceapă roșie.

Acestea fiind zise, prieteni, o să vă spună fratele vostru pe scurt, foarte pe scurt, cum stă treaba cu îngrășatul de sărbători. Mai precis cu NEîngrășatul de sărbători. Iar fratele vostru știe ce vorbește, că în ultimii cinșpe ani s-a tot jucat de-a slăbitul și îngrășatul.

Așadar:

Unu. Să-ți iasă din cap că te îngrași în cele câteva zile dintre Crăciun și Revelion. Nu cred că există zicală motivațională mai puternică decât: „nu contează cât mănânci între Crăciun și Revelion, contează doar între Revelion și Crăciun”. Ăla care a zis asta prima oară este singurul guru dietetician de pe planeta asta, restul sunt doar niște epigoni. Dacă i-aș cunoaște numele, mi l-aș tatua pe piept.

Pentru că exact așa este. Nu te îngrași în astea cinci zile, ci în celelalte 360 în care ai trecut cu grație pe lângă „de mâine mănânc sănătos” și „de luni mă apuc de sală”, în timp ce te îndreptai hotărât spre frigider. Abdomenul meu plat stă mărturie.

Da, ok, dacă exagerezi poți sa pui unu-două kilograme pe tine de sărbători. Maximum trei. Dar cam atât. Dacă te îngrași mai mult de trei kilograme înseamnă că te-ai pus la masă pe 24 decembrie seara și te-ai mai ridicat de-acolo pe 7 ianuarie.

Prin urmare, mănâncă ce și cât vrei de Crăciun, că nu acum și aici e problema, nu la spartul târgului o să te îngrași.

Doi. E foarte posibil să te intereseze foarte puțin spre deloc ce-am zis la punctul unu și sa te încăpățânezi că nu vrei să te îngrași de sărbători nici măcar alea două kilograme.

Te înțeleg, și eu mi-aș propune fix același lucru dacă n-aș fi un individ atât de slab, supus tentațiilor. Arată-mi o oală cu sarmale în foi de varză peste care plutesc alene câteva bucăți de costiță afumată și voința mea se retrage într-un colț să plângă în timp ce bag primele zece sarmale cu mămăligă și ciușchi.

Așa, revenind, ziceam că vrei să termini sărbătorile cu același beach body cu care le-ai început. Păi în acest caz ai de făcut un singur lucru, să cunoști care e răspunsul corect la întrebarea: ce facem noi atunci când e masa plină cu de toate, dar n-am vrea să ne îngrășăm nici măcar 300 de grame?

Deși eu zic că e imposibil să nu știi răspunsul, îl mai las aici o dată: nu mâncăm ca porcii, în plm!

Cu plăcere!

Trei. E posibil să te afli în aceeași situație delicată în care mă aflu și eu. Gen, să te doară-n lupă de punctele unu și doi de mai sus. Prin urmare, tot ce ai de făcut e să intri în prima farmacie și să-ți refaci stocurile de Triferment, Dicarbocalm si Colebil. Poftă mare!

Gata! Ați văzut ce simplu e? Iar rezultatele sunt garantate în proporție de sută la sută de cercetătorii britanici.

sursa foto: freepik.com