Prieteni, mi-a ajuns în fața ochilor această postare:

Dacă nu înțelegeți ce vrea să spună, vă traduc.

Știu că sunteți mulți pe aici care nu cunoașteți topografia capitalei, dar vă spun eu că zona Dorobanți, de care se plânge doamna, este una centrală, de fițe.

Ei bine, în zona asta considerată printre cele mai bune și scumpe din București, doamna se plânge că s-a redus drastic numărul locurilor de parcare. Ce omite să spună este că s-a redus drastic doar numărul celor gratuite. În rest, în zonă, numărul locurilor de parcare a rămas fix același, doar că, ce sa vezi, acum sunt cu plată.

Adică primăria a făcut în sfârșit ce trebuia sa facă de-acum minimum 15 ani. În niciun oraș mare din Europa cu apă caldă nu parchezi gratis în centrul orașului. Nicăieri, niciodată. Doar în București se putea. Ei bine, acum nu se mai poate.

După care doamna aberează voios mai departe despre cum trebuie să plătească parcare dacă vine mai devreme de ora 20:00 de la „servici” sau în weekend-urile în care nu vrea să miște mașina.

Vedeți voi, prieteni, toată postarea asta este chintesența românismului. Doamna a preferat să se plângă pe internet, fără să aibă nici cea mai mică idee cum stau lucrurile de fapt. Și, cel mai important, fără să vrea să afle cum stau cu adevărat. Pentru că la un simplu search pe google, ar fi aflat că rezidenții nu plătesc parcarea la prețuri de vizitator.

Hai să vă spun eu cum stau lucrurile în realitate, că am un prieten care locuiește în zonă.

Dacă ești rezident (adică dacă ai în buletin adresă din zona respectivă) plătești un abonament care costă 500 de lei pe an (sau 600, nu rețin exact). Abonamentul ăsta îți permite să parchezi oriunde pe străzile din zona unde ai adresa.

Toate străzile au numere de cod și fiecărui abonament i se oferă acces de parcare pentru trei coduri. Sper că nu mai trebuie să precizez că odată plătit abonamentul, nu mai plătești parcarea în regim de vizitator.

Pe scurt, în schimbul a 500 de lei pe an (100 de euro mari și lați), poți să parchezi oriunde în zona ta, pe orice loc de parcare, fie el cu plată sau gratuit. Despre sumă nici măcar nu discut, că mi se pare derizorie, vorbim despre 1,37 lei pe zi. Gizăs!

Dar nu e mai ușor sa te plângi pe net în loc să te duci să plătești abonamentul ăla? Când eu vă spun că postarea aia este esența românismului…

Altfel, dacă e să stai de vorbă cu doamna la un pahar de prosecco, sunt convins că-și dorește o țară ca afară și se plânge de lipsa de civilizație din România.

PLM

sursa foto: freepik.com