Pe la sfârșitul lui martie am scris un articol în care povesteam câte ceva despre cum școala n-ar trebui să aibă nimic în comun cu violența. Mă rog, mai mult voi ați povestit, pentru că articolul respectiv a strâns peste 130 de comentarii, toate cu poveștile voastre despre bullying. Nici nu mai știu dacă v-am mulțumit atunci, dar, dacă nu, o fac acum.

Mă gândeam că poate vreți sa aflați și care este continuarea firească și, mai ales, aplicată în realitate.

Proiectul „Școala încrederii” le-a dat curaj să vorbească, despre bullying în școală, unui număr de peste 200 de copii, părinți și profesori. Ceea ce este minunat, e mare lucru să poți face să-și povestească experiențele de genul ăsta niște oameni care în mod normal poate n-ar fi avut curajul s-o facă. Ăsta este un mare pas înainte.

Dar mai avem nevoie și de alți pași înainte pentru a scădea cifrele din ce în ce mai alarmante ale violenței în școli. Ministerul Educației a semnalat pentru anul școlar anterior 10.000 de acte de violență, însă organizația Salvați Copiii susține că, în realitate, unul din doi elevi este amenințat, umilit sau agresat fizic. Iar eu sunt convins că acesta este procentul real, cel de 50%, procent care nu este prins în niciun fel de statistici.

După care, dacă ne gândim că în România învață aproape 3 milioane de elevi, un simplu calcul matematic ne va spune nouă că în jur de 1,5 milioane de elevi (asta înseamnă 50% din 3 milioane, nu?) au parte într-un fel sau altul de bullying, adică de acte de violență în timp ce sunt la școală. Nu sună foarte dătător de speranțe, nu?

Ei bine, aici intervine acest program, numit „Școala încrederii”, proiect care și-a propus să contribuie la readucerea siguranței în școli. Pentru ca, într-un viitor cât mai apropiat, să putem toți să ne trimitem copiii la școală fără teama că vor fi supuși bullying-ului.

Iar la toată treaba asta putem contribui și noi, să știți. Imediat vă explic cum.

În România sunt peste 7000 de școli, iar ca programul să poată fi implementat în cât mai multe, e nevoie de susținerea oamenilor, pentru că oricine poate contribui la siguranța copiilor.

Donațiile se fac prin SMS la 8845 cu textul INCREDERE pentru suma de 2 euro lunar. Sau, la fel de simplu, prin intermediul site-ului școalaîncrederii.ro/donează. Cu mențiunea că pe site suma nu mai e fixă, puteți dona orice sumă, după cum vă lasă sufletul și bugetul, desigur.

Nu vă mai explic, știți și singuri ce aveți de făcut dacă vreți să vă alăturați revoluției în educație și să donați.

Acum o să vă las doar niște argumente care să vă ajute să vă răspundeți la întrebarea: „de ce-aș dona?”.

👉 Cu 120 lei ajutăm un copil să meargă un an întreg într-o școală a încrederii;

👉 Cu 875 lei ajutăm un profesor să primească un an sprijinul de care are nevoie, ca să aibă grijă de fiecare copil din clasa lui;

👉 După 2 ani de la lansare, „Școala Încrederii” lucrează deja cu 200 de școli și grădinițe de stat din 36 de județe din România, o comunitate de 100.000 de copii și 10.000 de adulți. Alte 250 de școli își doresc să facă parte din program.

👉 Fact: elevii din România nu sunt văzuți așa cum sunt ei cu adevărat, ceea ce afectează în mod negativ dezvoltarea lor.

Din acest motiv, programul educațional „Școala Încrederii” pune în aplicare gratuit un nou model de școală de stat recunoscut și validat internațional, întemeiat pe 4 piloni: leadership, wellbeing, progres academic și comunitate activă.

Pentru susținerea în practică a programului există o echipă de specialiști în educație care lucrează timp de 5 ani cu directorii, personalul didactic și auxiliar, și părinții pentru a crea un mediu sigur de învățare și creștere pentru elevi, în care aceștia să se simtă văzuți și în siguranță.

Pentru „Școala Încrederii” fiecare copil, din fiecare școală, contează. De-asta și-au propus ca fiecare școală să devină o Școală a Încrederii.

👉 Cum se întâmplă toate astea, cum ajung banii noștri să contribuie la siguranță în școli, puteți afla la o simplă lectură despre ce presupune tot acest program.

Acum înțelegeți de ce e nevoie de susținerea noastră?