Eu nu am amintiri legate de bullying, din școală. Cel puțin nu de bullying între noi, elevii. Singura mea amintire de genul este că eram în clasa 1 și că în fiecare pauză mă agresa o zdrahoancă de clasa a treia sau a patra. Nu țin minte violență fizică, dar cu siguranță exista violență verbală. Știu că mereu mă trezeam cu aia pe lângă mine deranjându-mă într-un fel sau altul.

Am răbdat vreo două zile, după care m-am dus la Pișchi. Pișchi era în clasa a patra la aceeași școală și vecin de bloc cu mine. Din atitudine, părea tartorul suprem al curții școlii.

Paranteză: clasa a patra era cea mai mare din ciclul care învăța dimineața, deci mai sus decât Pișchi nu prea aveam unde să merg.

Așadar, m-am dus la Pișchi si i-am spus că e una care nu mă lasă-n pace. Pișchi s-a uitat în jur evaluându-și supușii de la înălțimea tronului, după care a ordonat scurt:

– Calule, mergi cu Mihai și vezi ce se întâmplă.

A mers Calu’ cu mine, i-am arătat-o cu un deget tremurând pe zdrahoancă, și aia a fost tot. Nu știu ce i-a spus, nu știu ce-a făcut, dar din secunda aia n-am mai fost deranjat vreo secundă.

Aceasta, prieteni, este cam singura mea amintire, cât de cât tangentă cu bullyingul, din școală. Nu am amintiri din alea nasoale, așa cum vezi acum că se întâmplă în zilele noastre prin mai toate școlile din țara asta. Cu bătăi, cu hărțuiri, cu violență extremă, cu bullying în toată regula, de-ți vine să spargi tot în jur când citești despre. Nu am așa ceva.

În schimb, știți cine practica bullyingul pe scară extinsă? Știți cine n-avea nicio problemă să agreseze elevii, de-a valma, indiferent că vorbim despre băieți sau fete? Vă spun eu cine: învățătorii și profesorii.

În ciclul primar, cel mai bun prieten al meu învăța la o clasă paralelă. I-a terorizat învățătoarea lor în toți cei patru ani, ca la manualul torționarilor. Fraților, mi se strângea carnea pe mine când îmi povestea ăsta despre bătăile la palmă cu rigla de lemn în trei colțuri.

Știți voi cum arăta rigla aia de lemn în trei colțuri? Sper că nu știți, m-aș bucura tare mult să nu știți. Iar cei care știți, am o bănuială că știți exact și cum era să-ți iei o muchie din aia peste palma întinsă. Pentru că dacă nu țineai palma perfect întinsă, să vezi ce, lovitura se repeta. Manualul torționarilor, vă spun.

După ce-am trecut de clasa a patra (la mine n-a fost cazul, învățătoarea mea era un înger de femeie), am început să am și eu de-a face cu bullyingul din partea profesorilor. Știți ce-am constatat? Cu cât era un profesor mai bătut în cap, cu atât era mai creativ în a găsi modurile prin care să pedepsească elevii. Jur, era ca o regulă nescrisă.

Profu’ de lucru manual din liceu (era profesor o pulă, era doar un maistru reșapat), în ciuda faptului că era doar un pic mai evoluat decât o maimuță, știa exact cum și cât să te tragă de perciuni ca să-ți dea lacrimile de durere. Și-o făcea de fiecare dată când avea ocazia, cu o satisfacție vecină cu orgasmul.

Am trăit una dintre cele mai mari satisfacții din viața mea când i-au pus pătura în cap și l-au bătut gospodărește unii care tocmai terminaseră clasa a doișpea și li se fâlfâia de el. Credeți că s-a potolit după? Nici gând, a mai terorizat niște generații până a ieșit la pensie.

Și ca ăsta erau mulți, erau mult prea mulți profesori care, în loc să fie profesori, erau doar niște agresori, niște bully desăvârșiți care terorizau generație după generație. Dar cel mai trist este că le făcea și plăcere să terorizeze. Și nimeni nu le făcea nimic, nu exista vreo consecință pe parte profesională, pentru că așa erau vremurile și trebuia să li te conformezi.

Li se mai întâmplau chestii doar dacă aveau ghinionul să le pice în bătaia puștii fix elevii ăia de care n-ar fi trebuit să se ia: copii sau rude de-ale ștabilor din partid. Dar asta se intâmpla rar, pentru că știu exact care sunt ăia și-i lăsau în pace.

Partea extrem de nasoală este că lucrurile nu prea s-au schimbat nici în prezent, în sensul că nimeni nu prea face nimic referitor la bullyingul din școlile noastre. Iar noua lege a educației nici atât, nu ne va proteja nici ea copiii de violența din școli.

De altfel, ăsta este și scopul acestui articol: să vă provoc să-mi povestiți pe acest subiect. Mulți de pe aici aveți copii la școală, iar eu sunt foarte curios dacă s-au lovit de bullying, agresiune și violență. Iar dacă răspunsul este „da”, cum ați aflat? V-au povestit copiii? După ce v-au povestit ați făcut ceva, ați acționat în vreun fel?

Mărturisesc că nu mi-ar fi trecut prin cap să scriu despre asta, dar am o amică ce lucrează la un ONG numit „Școala Încrederii”. Ea mi-a dat ideea să vă întreb despre bullying și violență în școală, pentru că orice aflu de la voi, pe acest subiect, o va ajuta pe ea și pe ONG în proiectul numit exact „Școala Încrederii”. Iar cum eu cred cu toată convingerea că fără educație suntem morți, voi sprijini mereu orice proiect menit să miște lucrurile măcar un milimetru în direcția corectă.

Așadar, dacă aveți întâmplări legate de bullying și violență în școli, puteți să le lăsați cu încredere aici. Indiferent dacă este vorba despre elevi sau profesori.

P.S. Din fericire, până la acest moment fetele mele n-au trecut prin nicio poveste de genul. Dar sunt foarte atent mereu la ce-mi povestesc de la școală, sa văd dacă identific vreun comportament agresiv la adresa lor. Pe lângă asta, le-am zis clar: dacă doar simțiți că vi se întâmplă ceva în neregulă din partea colegilor sau profesorilor, mi-ați spus în secunda doi. De-acolo, mă ocup eu.

sursa foto: freepik.com