Hai c-am ajuns acasă cu o zi mai devreme decât îmi programasem, că n-am mai avut chef să stau pe nicăieri, pentru moment mi-a cam ajuns cu plimbările. Mai vedem peste vreo lună așa, dar deocamdată am chef doar să zac.

Până atunci, azi o să vă spun care este una dintre cele mai întâlnite țepe pe care ți le iei atunci când pleci în vacanță cu mașina. E una la care nici nu v-ați gândi, să știți. Și anume, parcările hotelurilor.

Când știu că voi pleca pe undeva cu mașina, atunci când îmi caut hotelurile și fac rezervările, unul dintre filtrele de căutare, pe care le aplic pe booking, este „parcare”. Bănuiesc că nu trebuie sa vă explic de ce am nevoie de un hotel care să aibă neapărat parcare atunci când sunt cu mașina, nu?

Ai zice că din momentul în care ți-ai rezervat un hotel cu parcare nu mai are ce sa se întâmple rău, nici ce surprize să apară. Doar că, din păcate, există trei situații în care lucrurile nu stau chiar așa. Imediat vi le zic:

Prima

Hotelul are parcare proprie, dar e cu plată. Ăsta este, de altfel, și cazul cel mai fericit, pentru că măcar scapi de căutat parcări, de obicei niște la ore imposibile și fiind frânt de oboseală după multă vreme la volan. Plătești și aia e, te duci să te culci, dar măcar știi că e mașina în siguranță.

Ce nu e în regulă cu toată treaba asta este ca foarte rar găsești în descrierea facilităților oferite de hotel că parcarea este contra cost. Afli doar la fața locului, când nu prea mai ai ce să faci, că parcarea te costă niște zeci de euro pe noapte. Nu, nu exagerez deloc, în țările cu apă caldă plătești de la 20 de euro în sus, pe noapte, pentru parcare.

E ok, înțeleg că trebuie să plătesc și că parcarea costă, ce nu înțeleg este de ce nu comunici asta pe site, ca să pot decide din momentul în care fac rezervarea dacă am chef să-ți dau banii ăștia sau nu.

A doua

Hotelul nu are parcare proprie, dar are un „parteneriat” cu o parcare cu plată din apropiere. Treabă pe care, din nou, o afli doar la fața locului, odată cu prețul. E de prisos să vă mai spun că e de mare căcat să nu menționezi nicăieri pe site asta. Nu poți sa te promovezi ca având parcare, când tu nu ai așa ceva.

Dacă ai noroc, „parteneriatul” ăla presupune și niște locuri rezervate pentru hotelul cu pricina. Dacă n-ai noroc, cu tot „parteneriatul” lor, riști să nu găsești loc de parcare. Am pățit și nu e deloc plăcut, credeți-mă, să începi să cauți locuri de parcare, deși tu rezervaseși cameră la un hotel care cică avea.

A treia

Hotelul nu are deloc parcare. Iar când îi spui ăluia de la recepție că tu ai nevoie de parcare, că ai rezervat la ei tocmai pentru că au parcare, ridică din umeri și-ți explică despre cât multe locuri de parcare sunt pe stradă, în fată hotelului.

Nu, nu glumesc deloc, am pățit eu asta, nu altcineva. Din fericire, mi s-a întâmplat doar de două ori și în ambele dăți am avut mare bulan și chiar am găsit loc de parcare pe stradă. Dar este de mare porc să te promovezi pe baza a ceva ce nu ai.

Ca să fiu corect până la capăt, mai există și o a patra situație.

Hotelul are câteva locuri de parcare, de obicei până-n patru sau cinci, am întâlnit și situații în care aveau doar două sau trei. Locuri pe care, dacă nu ești mamăl și tatăl zeiței Fortuna, ai mari șanse să le găsești ocupate. Iar când le spui la recepție că nu prea ai unde parca, ești întrebat senin: „ați făcut rezervare pentru loc de parcare?”. N-am făcut, în plm, că nu scrie nicăieri c-ar fi trebuit să fac. Nu mă durea mâna să dau un telefon sau un email dacă ați fi comunicat în vreun fel că pentru parcare trebuie făcută rezervare.

Să știți că toate situațiile de mai sus se întâlnesc mult mai des decât ați fi dispuși să credeți. Iar cel mai tare mă enervează că la toate patru contribuie din plin și cei de la booking care lasă hotelurile să se promoveze la ei pe site ca având parcare, deși nu au. Sau au, dar în anumite condiții.

Nu e normal așa ceva, ar trebui să se specifice extrem de clar care sunt condițiile de parcare, ca să știi încă din momentul rezervării ce te așteaptă la fața locului.

Hai că sunteți destui pe aici care v-ați mai făcut concediile cu mașina. La voi a mers totul uns sau v-ați lovit și voi de ce-am scris mai sus?

sursa foto: freepik.com