Îl mai țineți voi minte pe Antonios? Grecul care iubește România și care ne-a ajutat la Salonic cu parcarea pentru care n-a vrut să-mi ia bani, de-a trebuit să mă rog de el să i-o plătesc? Hai că trebuie să-l țineți minte.

Ei, nici n-am intrat bine în Atena, c-am dat de antonimul lui Antonios, daca pot să folosesc acest aproape joc de cuvinte. Imediat vă povestesc.

Când plecăm toți patru pe câte undeva, nu putem să stăm la hotel c-ar trebui să rezervăm apartament sau câte două camere și, din păcate, încă n-am câștigat la loto. Prin urmare, căutăm să rezervăm apartamente în regim hotelier, cu preț decent. Evident, asta am făcut și acum la Atena unde am găsit un apartament foarte mișto, la preț bun și pus bine de tot, la două stații de Acropole.

Problema e că, spre deosebire de cele mai multe dintre hoteluri, majoritatea apartamentelor astea în regim hotelier au o mare problemă: nu au parcare. Cum noi suntem cu mașina, asta era o problemă care trebuia musai rezolvată încă dinainte de a ajunge. În sensul că voiam să știu încă de la plecarea de la Salonic unde o să parchez, nu să mă apuc să caut de bezmetic pe străzile Atenei. Plus ca voiam o parcare care să fie cât de cât în zona unde suntem cazați.

Așa că înainte să plecăm, am dat un search după parking-uri situate în zona adresei unde urma să stăm. Am găsit două, am ales unul dintre ele, i-am băgat adresa pe waze și aia a fost, direct acolo ne-am dus.

Am ajuns, am intrat în parcare și imediat a apărut cetățeanul grec care avea grijă de ea. Evident, am întrebat de preț. La care omul s-a dat așa un pas în spate, s-a uitat la mașină cu privire de geambaș hârșit și-a decretat scurt:

– For that kind of car, price is 25 euros for 5 hours.

La auzul acestor cuvinte destoinic meșteșugite, am simțit cum ochii mi se holbează singuri fără să-i pot controla. Dar încă nu era tot, omul a continuat netulburat, fără să-l intereseze dilemele mele existențiale:

– 65 euros per day.

Băi, jur, eu nu mă prea zgârcesc în vacanțe, că vreau să mă simt bine, nu să-mi mănânc de sub unghie. Dar să nu te zgârcești e una, să arunci cu banii pe fereastră e cu totul alta. Când am auzit 65 de euro pe zi, am făcut imediat un calcul simplu din care reieșea, chiar și cu aritmetica mea precară, că vom da aproape 400 de euro doar pe parcare. Pe scurt: aidepln!

Vă dați seama c-am încercat să negociez, dar omul mi-a râs în nas pe motiv că ăsta e prețul zonei. Oricum, să ziceți merci c-ați găsit loc, că în zona asta nu mai pupați voi locuri libere la ora asta. M-a lucrat pe psihologic la marele fix.

Cu argumentul ăsta m-a făcut să scot banii din buzunar. Eram obosiți toți, efectiv nu mă vedeam căutând parcări la ora aia prin Atena, iar după ce găseam să constat că sunt la mama dracu’ și le fel de scumpe. M-a lucrat pe psihic ca pe copilași, va spun.

Măcar am avut atâta prezență de spirit încât să-l fac să accepte 20 de euro pentru cinci ore, nu m-am aruncat ca rața la muci să plătesc direct o zi întreagă. I-am dat banii, am luat bagajele am plecat la cazare.

Mi-a mai venit inima la loc când am văzut că măcar apartamentul e mișto și curat. După care s-a dus naibii venitul inimii la loc când am întrebat-o pe tipa care ni l-a închiriat care e faza cu parcările și de ce costă atât de mult.

Când a auzit femeia de cei 65 de euro pe zi, dar mai ales că i-am dat ăluia 20 de euro pentru cinci ore, a holbat ochii mai tare decât o făcusem eu cu nici jumătate de oră mai înainte.

A scos telefonul, a căutat rapid și mi-a arătat imediat prețurile de la o parcare subterană care e la vreo două minute de cazare. Opt euro, prieteni. Opt euro, preț pentru 24 de ore, da?

N-aveți idee cât m-am ofticat. Și nu pentru bani, că până la urmă dă-i în plm de 20 de euro, nu mi se schimbă viața cu ei sau fără ei. M-am ofticat pentru cum m-a făcut ăla ca pe proști, dar mai ales pentru cum am pus botul la vrăjeala lui. Nici nu terminase femeia aia de vorbit, că deja plecasem să iau Alfa și s-o mut în parcarea subterană.

Singurul meu regret este că nu mai era ăla acolo când m-am întors. Voiam să văd ce față face când îi zic:

– I hope you’ll buy candles with my money!

Dar poate îmi fac timp și trec astăzi.

sursa foto: freepik.com