Dacă aveți impresia că în București e haos în trafic, dar, mai ales haos cu parcatul, recomand o vizită la Salonic. Duminica, dacă se poate. Nu știu cum e în restul săptămânii, dar pentru duminică pot eu să garantez că veți avea o experiență eclectică, dar și electrizantă.

Lasă că nu găsești niciun loc de parcare (indiferent că vorbim despre cele pe stradă sau cele din parking-uri), lasă că în toată zona centrală sunt parcate mașini în paralel cu cele parcate legal, astea sunt nimicuri.

Să vedeți cum e să reușești să intri într-un parking și să trăiești cu impresia că n-o să mai ieși vreodată din el. Pentru că nimeni nu respecta vreun sens de mers, toți intrau pe toate aleile parking-ului, din toate direcțiile, nu conta că era contrasens sau nu.

Douășcinci de minute a durat să ies dintr-un parking în care s-a blocat tot. În jurul meu, nimeni nu părea impacientat, cel mult coborau din mașini să fumeze câte o țigară.

Într-un final am ieșit și-am continuat să căutăm parcări. Nimic, nada, peste tot plin ochi, peste tot domnea haosul.

Ajungem la a nu știu câta parcare în care speram să găsim loc, când apare omul care administra locul și-mi face același semn pe care îl mai văzusem deja de mă săturasem: e full.

După care, observă numărul mașinii și adaugă într-o română curată:

– E plin aici, dar oricum la ora trei se închide.

Trec lejer peste faptul că tocmai mi-a vorbit cineva în română și cobor geamul:

– Aveți idee unde am putea să găsim un loc să parcăm? Că ne chinuim de aproape două ore.

Acu’ nu știu să vă spun de ce, probabil a văzut pe fața mea că sunt total descurajat, pentru că exact când mă pregăteam să plec, a continuat:

– Cât stați?

– Câteva ore, cât să vedem un pic din oraș.

Ăsta a fost momentul în care a început să licărească luminița de la capătul tunelului. Out of nowhere, îl aud:

– Vă ajut eu.

N-am cum să povestesc tot ce-am vorbit cu el. Atât vă mai zic: Antonios, un grec născut și crescut în Grecia, care a făcut facultatea la Timișoara, mi-a spus într-o parcare oarecare din Salonic că el iubește România și c-a trăit toată viața cu regretul că părinții nu l-au lăsat să rămână în țara noastră. Și vorbim despre cineva care, ochiometric, e trecut de 60 de ani.

Băi, vă jur, când l-am auzit zicând textual „vă ajut pentru că iubesc România”, m-au trecut fiori prin tot corpul.

Și da, m-a ajutat. M-a lăsat să parchez chiar dacă peste o oră se închidea parking-ul respectiv. După care, când am vrut să-i plătesc s-a uitat la mine de parcă tocmai îmi răsărea o mână din frunte. Cu chiu cu vai l-am convins să-mi ia banii.

Și toate astea pentru că undeva în Grecia, la multe sute de kilometri de noi, Antonios, un grec oarecare, iubește o țară pe care probabil nici mulți dintre noi n-o iubim la fel.

Fa-bu-los!