Nu-l halesc pe Selly, treabă pe care am mai spus-o pe aici de câteva ori. Nu-mi place, nu-l urmăresc (din fericire, nici fetele mele), deci nu sunt la curent cu activitatea pe care o desfășoară. Da, știu cine e, știu cu ce se ocupă, dar activitatea lui nu-mi ajunge în niciun fel în fața ochilor.

Desigur, nu-mi ajunge, cu excepția momentelor în care se revoltă internetul pentru ceva ce-a spus sau a făcut Selly. Adică fix cum s-a întâmplat zilele astea, ăsta fiind și motivul articolului meu de astăzi.

Prieteni, una e că nu-l halesc și cu totul alta ce văd în online de câteva zile. Dacă nu știți despre ce e vorba, o să vă explic pe scurt. Selly a fost la emisiunea aia a lui Denise Rifai, unde a fost întrebat câți bani cheltuie pe lună. Iar eu, din revolta de pe net, am înțeles că omul ar fi răspuns: „sunt cumpătat, nu cheltui mai mult de 10.000 – 20.000 de euro pe lună”.

De ce să mint, sună rău răspunsul ăsta. Sună a luat la mișto o mare parte dintre oamenii din țara asta, oameni care nici nu pot visa la astfel de sume cheltuite lunar. Darămite să le mai și asocieze cu termenul de „cumpătat”. Pe scurt, când auzi așa ceva, te revolți în sinea ta și îți cam crește pe loc tensiunea.

Așa cum mi-a crescut și mie până la punctul în care m-am hotărât să scriu câte ceva foarte ironic despre cum s-a găsit Selly să ne învețe nu mai fim săraki, cheltuind pe lună bănet pe care mulți din țara asta nu-l fac într-un an sau doi. Doar că, înainte să mă apuc de scris, am zis că vreau să aud și eu cu urechile mele cum a formulat, cum sună exact răspunsul. Am intrat pe youtube, am găsit emisiunea și-am început să caut partea cu cheltuitul pe lună.

Am găsit rapid, dar am avut și surpriza să constat că în realitate răspunsul lui Selly, la întrebarea „cât cheltuiți pe lună?”, sună cu totul altfel decât citisem eu pe la diverși pe internet. Adică exact așa:

„Pe plan personal cred că între 10 și 20.000 euro, n-aș ști să-ți spun o sumă exactă. Cu siguranță mult, însă sunt sume pe care mi le permit și încerc să fiu pe cât posibil cumpătat. Poate nu pare, după sume, însă în momentul în care te obișnuiești cu un anumit stil de viață, tinzi să menții acel stil de viață, și banii se cheltuie mai ușor decât ai crede”.

Păi parcă sună un pic altfel decât în postările de pe Facebook, nu? Parcă e o diferență mare între ce zice lumea pe net și cum sună ce-a răspuns în realitate. Da, scos din context suna extrem de rău, suna arogant, suna a „săracilor care sunteți voi săraci”. În realitate, parcă nu mai sună chiar așa, nu? De-aia e bine să verifici cum stau lucrurile, să vezi dacă omul chiar a spus ce-a spus, înainte să te arunci ca rața la muci.

Desigur, o să veniți să-mi spuneți că nici răspunsul real nu e ce trebuie. Că n-ai cum să povestești despre atâția bani cheltuiți pe lună, când în țara asta sunt foarte mulți oameni care abia trăiesc de pe o zi pe alta. Păi și dacă nu răspundea Selly așa, oamenii ăia trăiau mai bine sau cum?

Mie, personal, mi se pare că omul a răspuns foarte pertinent, deloc arogant și, mai ales, extrem de cinstit. C-ar fi putut să evite să răspundă (doar nu-l obliga nimeni) sau, mai rău, să mintă. Vă spun extrem de sincer că eu, în locul lui, aș fi ales să nu răspund. Tocmai pentru că știu exact ce rapid se inflamează oamenii pe subiectul „banii pe care-i câștigă alții”.

Știți ce mă distrează? Dacă omul se apuca să mintă și să spună că trăiește foarte modest, că urmărește promoțiile din supermarket-uri, că se duce la cumpărături numai după ofertele din cataloagele Lidl, că-i gătește maică-sa ca să mai economisească niște bani, nimeni n-ar fi avut nicio problemă. Deși ar fi fost evident pentru oricine că e o minciună, ar fi halit-o toți ca gâștele. Uite, mă, ce matur e Selly ăsta la vârsta lui, așa se face. De-aia are atâția bani, pentru că știe să fie și econom, bravo lui. Și asta ar fi fost tot, n-ar mai fi existat nicio revoltă pe net. Dar a ales să răspundă sincer la întrebare și și-a dat foc la valiză.

Pentru că, vedeți voi, românul poate să ierte multe, dar nu și succesul altuia. Românul se simte ofensat de oamenii care au succes, de oamenii cărora succesul le aduce mulți bani, de oamenii care mai au și „tupeul” să recunoască toate astea. Nu așa se face, boss, minte-ne că trăiești greu, că abia te descurci cu banii, ca să ne simțim și noi bine.

Ca să nu mai spun că foarte mulți cetățeni nu înțeleg ce aia să faci bani din videouri postate pe YouTube. Păi ce, aia e meserie serioasă? Să pună mâna să muncească, nu sa dea din gură pe internet. Și-n condițiile astea, vine Selly să le spună că el cheltuiește 20.000 de euro pe lună? Păi să nu-l iei la lupă?

Ah, încă ceva, mă amuză foarte tare și ăia care se revoltă pe motiv că sigur-sigur nu plătește impozite pe banii pe care-i face. Asta fiind, de altfel, o tâmpenie. La banii pe care-i face Selly, n-am nicio îndoială că veniturile omului sunt impozitate. La nivelul la care lucrează, cu echipă de producție în spate, cu încasări mari, dar și cu cheltuieli pe măsură, nu prea ai cum să lucrezi la negru.

Eu nu-mi imaginez vreun scenariu prin care agențiile sau clienții i-ar putea plăti niște zeci de mii de euro, pentru colaborări, fără niște acte justificative pentru acele plăți. Adică facturi, contracte, anexe și tot tacâmul. Iar toate astea, spre dezamăgirea celor care susțin contrariul, înseamnă că banii pe care-i face sunt impozitați conform legii. Punct.

Și-atunci care e problema? Credeți că e singurul om din țara asta care face foarte mulți bani, dar și cheltuie mulți bani? Nu, nu e, doar că, spre deosebire de alții, băiatul ăsta este foarte vizibil.

Nu este nevoie să-ți placă Selly ca să înțelegi toate lucrurile pe care le-am scris mai sus. E nevoie doar să vrei să le înțelegi trecând peste faptul că nu-ți place Selly, adică fix cazul meu.

Nfine, hai că m-am întins mult, de fapt am vrut să scriu o postare despre cum se revoltă oamenii, în lanț, preluând unul de la altul, fără să verifice nimeni cum stau lucrurile cu adevărat. Nu era greu să cauți emisiunea, după care să cauți fragmentul respectiv, dar pentru toate astea trebuia să muncești un pic. Și de ce-ai face-o, când e mult mai simplu să nu, dar să ai o părere foarte fermă?

P.S. Pentru conformitate (cu scuzele de rigoare către deținătorii de drepturi), aveți mai jos fix fragmentul de emisiune despre care este vorba (dacă vreți s-o vedeți pe toată, o găsiți aici).