Ok, 100 de comentarii mai târziu, este extrem de limpede că lucrurile stau exact așa cum mă așteptam. În unele zone au funcționat alarmele, în altele nu, au existat și zone unde s-au auzit prea încet (gen, dacă nu știai de ele nu le băgai în seamă), fix cum mă așteptam. Mă rog, poate că e normal să fie așa după ce nu le-a mai pus nimeni în funcțiune trei ani, lucrurile se mai strică.

Întrebarea mea e alta: ce se va întâmpla din momentul ăsta? Dacă eu aici, pe blog, am aflat de la voi că sunt multe locuri unde n-au funcționat sau au funcționat deficitar, cu siguranță au aflat și ăia care se ocupă de treaba asta. Bun, au aflat, și? Ce urmează? Se duc să le repare? Se va face ceva în sensul ăsta? Sau rămânem tot la voia sorții? Dacă e ceva, scapă ăia din zonele unde funcționează alarmele. Ceilalți, ghinion.

Asta aș vrea să văd eu comunicat de către autorități în zilele următoare. „Exercițiul a fost util pentru că ne-a indicat și zonele în care există probleme. Le-am identificat pe toate și-am început deja să le remediem”. După care, dacă mai întreb pe aici despre alarme, în prima miercuri din fiecare lună, să constat că după o vreme toată lumea răspunde cu: „da, dom’le la mine s-au auzit zdravăn”.

Iar după ce le repară pe toate, ar trebui să urmeze o campanie masivă de informare a populației pentru a putea să recunoască semnalele emise de alarme. Că degeaba auzi că sună alarma, dar habar nu ai motivul pentru care sună.

Știți, dacă este vorba despre o alarmă reală, nu prea mai ai timp să cauți pe net ce naiba înseamnă 5 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Oare o fi alarmă aeriană sau e din aia de dezastru?

Plus că mai trebuie să-i înveți pe oameni și unde trebuie să se ducă când sună alarmele pe bune, că doar nu-i lași să fugă de nebuni pe străzi. Că adăposturi, că subsoluri, că guri de metrou. Le spui exact ce au de făcut și nu o singură dată. Lucrurile astea trebuie repetate, iar și iar, până le învață toată lumea.

De-aia zic că ar trebui să urmeze o campanie masivă de informare a populației, cu băgat foarte mulți bani și multe resurse. Altfel, degeaba or să sune alarmele alea.

Dar mi-e tare teamă că nimic din toate acestea nu se va întâmpla.