Sinteză de Marco Badea. Imediat după informațiile sintetizate de Marco, v-am lăsat un video la care, dacă vă știți mai sensibili, vă rog să nu vă uitați. Conține unele dintre imaginile care m-au șocat cel mai mult de când a început războiul.

Am intrat în cea de-a 39-a zi a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat sâmbătă, dar și peste noapte, cât și cum arată situația pe câmpul de luptă:

🔴  Mihailo Podolyak, consilier prezidențial la Kiev și negociatorul-șef al Ucrainei în tratativele cu Rusia, a declarat sâmbătă că autoritățile de la Kiev nu se așteaptă la ceea ce numește o „afganizare” a războiului pe care Rusia îl duce împotriva vecinului său de la est de mai bine de o lună. Kievul nu se așteaptă ca acest conflict să devină „de durată și epuizant” pentru Moscova, a spus oficialul ucrainean. „Rusia se va retrage din toate teritoriile ucrainene, cu excepţia sudului şi estului”, a apreciat Podolyak, într-o postare pe contul său de Twitter. El a adăugat că duşmanul va încerca „să se baricadeze” în aceste regiuni, să-şi reducă pierderile şi „să dicteze condiţiile”.

🔴  În ciuda a ceea ce a zis Mihailo Podolyak și după ce Moscova a realizat în această săptămână o aparentă schimbare de strategie şi a început să-şi regrupeze trupele, mulţi analişti internaţionali au prezis „un război de uzură” care s-ar putea prelungi pe câteva luni.

🔴  Mihailo Podolyak a mai spus sâmbătă că forţele ruse efectuează o „retragere rapidă” din regiunile Kiev şi Cernigov din nordul Ucrainei.

🔴  Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat militarii ruşi că minează zone din nordul Ucrainei pe măsură ce se retrag sau sunt respinşi de forţele ucrainene. Sâmbătă, serviciile de urgenţă le-au cerut locuitorilor din zonele recent eliberate din regiunea Kievului să fie vigilenţi, atrăgând atenţia că peste 1.500 de explozibili au fost găsiţi într-o singură zi în timpul unei verificări în satul Dmitrivka, la vest de capitală. Zelenski a declarat că se fac eforturi pentru înlăturarea minelor şi securizarea zonelor, dar a avertizat locuitorii care au fugit de război să nu se întoarcă deocamdată.

🔴  De asemenea, președintele ucrainean a spus că situația militară din estul țării „rămâne extrem de dificilă”. Zelenski a avertizat că rușii se adună și „pregătesc pentru noi lovituri puternice” în regiunea Donbas și în orașul Harkov. „Lupte grele ne așteaptă. Nu ne putem gândi că am trecut deja de toate testele”, a mai declarat acesta, precizând că Rusia vizează să captureze estul și sudul Ucrainei.

🔴  Președintele Zelenski a avut un mesaj și pentru liderii pro-ruși instalați în orașele ocupate: nu vor rezista prea mult. Referindu-se la preluările de putere ca fiind „o glumă foarte caraghioasă de 1 Aprilie”, el a spus despre lideri că sunt „Gauleiteri” temporari – o referință la liderii districtuali din Germania nazistă. „Mesajul meu către ei e simplu: responsabilitatea colaborării este inevitabilă”, a spus președintele ucrainean.

🔴  Trupele ucrainene au reușit să recucerească întreg teritoriul care aparține de regiunea Kiev, a anunțat, sâmbătă seară, ministra adjunctă a apărării, Hanna Maliar. „Întreaga regiune Kiev este eliberată de invadator”, a spus ea, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

🔴  Explozii puternice au fost auzite duminică dimineața în portul Odesa, potrivit BBC. O parte dintre rachetele rusești care au lovit Odesa în zorii zilei de duminică au fost interceptate și doborâte de către sistemele de apărarea ale Ucrainei, relatează Kyiv Independent. Purtătorul de cuvânt al administrației militare din regiunea Odesa, Serhiy Bratchuk, a confirmat bombardamentele. În unele zone au izbucnit incendii. Autoritățile locale au avertizat localnicii să se adăpostească.

🔴  Companiile europene ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia prevăd că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să dea curs cererii Rusiei privind plata în ruble, a anunţat vineri Comisia Europeană, a informat sâmbătă Reuters.

🔴  Lituania a anunțat sâmbătă că va renunța la importurile de gaz rusesc pentru consumul intern, devenind, astfel, prima țară europeană care obține independența energetică de Rusia, relatează Reuters, care citează ministerul energiei din această țară. „Dacă noi putem să o facem, atunci și restul Europei poate”, a adăugat șeful statului lituanian.

🔴  Discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei nu au fost uşoare, dar este important ca acestea să continue, a transmis sâmbătă agenţia de presă rusă RIA, care a citat o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

🔴  La rândul său, negociatorul-şef ucrainean în discuţiile de pace cu Rusia, David Arahamia, a afirmat sâmbătă că Moscova a acceptat „verbal” principalele propuneri ucrainene, adăugând că Kievul aşteaptă în prezent o confirmare scrisă, informează AFP. Vorbind în cursul unei emisiuni la televiziune, David Arahamia a dat de înţeles că discuţiile menite să pună capăt ostilităţilor au făcut progrese semnificative.

🔴  Dacă Marea Britanie va livra Ucrainei piese de artilerie cu rază lungă de acţiune şi rachetele antinavă, aceste arme vor fi considerate „ţinte legitime” pentru forţele ruse, a avertizat sâmbătă ambasadorul rus la Londra, Andrei Kelin, citat de agenţia oficială rusă TASS. „Orice ajutor militar este destabilizator, în special când vine vorba despre armele menţionate de către ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace”, a declarat diplomatul rus. Zilele trecute, ministrul britanic al Apărării a declarat că Regatul Unit. împreună cu aliaţii săi din NATO, va trimite mai mult „ajutor letal” pentru Kiev.

🔴  Economia Ucrainei trece printr-un declin accelerat ca urmare a distrugerilor provocate de invazia rusească și cunoaște o scădere de 16% în primul sfert al acestui an. Este de așteptat ca economia ucraineană să scadă cu 40% în 2022, ca urmare a invaziei rusești și a distrugerilor provocate în toate ramurile economice, a anunțat ministrul economiei ucrainean, într-un comunicat emis sâmbătă. Oficialii ucraineni spun că cel mai mult au avut de suferit domeniile economice în care munca de la distanță nu este posibilă.

🔴  Fostul procuror internaţional Carla Del Ponte a cerut Curţii Penale Internaţionale să emită cât mai repede un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, ca urmare a războiului dus împotriva Ucrainei de peste o lună. „Putin este un criminal de război”, a declarat jurista din Elveţia, în vârstă de 75 de ani, care a investigat crime de război în Rwanda şi în fosta Iugoslavie, într-un interviu acordat cotidianului Le Temps. Emiterea unui mandat de arestare internaţional este necesară pentru ca Putin şi alţi lideri ruşi să răspundă pentru crimele comise în Ucraina de la începutul invaziei, din 24 februarie, spune ea.  Pentru Carla Del Ponte, emiterea unui mandat de arestare este semnalul că „o activitate de investigare a fost efectuată”. „Este singurul instrument care există şi care permite arestarea autorului unei crime de război şi aducerea lui în faţa” justiţiei internaţionale, explică ea. „Emiterea unui astfel de mandat nu înseamnă că Putin va fi arestat; dacă rămâne în Rusia, acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Însă îi va fi imposibil să iasă din ţară, iar acesta ar fi un semnal important care arată că numeroase state sunt împotriva lui”, explică Del Ponte.

🔴  Parchetul Curții Penale Internaționale (CPI), cu sediul la Haga, a deschis, pe 3 martie, o anchetă preliminară privind posibile crime de război în Ucraina, după ce a primit sprijinul a peste 40 de state membre ale tribunalului. De reținut însă că nici Rusia și nici Ucraina nu sunt membre ale CPI.

🔴  Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a promis sprijin oficialilor ucraineni, din partea ei și a instituției pe care o conduce, pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, relatează Euronews.

🔴  Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, cere înăsprirea sancțiunilor europene și occidentale împotriva Rusiei și spune că măsurile de până acum nu sunt „nici pe departe suficiente”. Morawiecki s-a întâlnit, sâmbătă, cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Varşovia, la un centru de primire a refugiaţilor de război din Ucraina. Morawiecki a insistat că „nu va exista o întoarcere la normalitate” atâta vreme cât suveranitatea Ucrainei este ameninţată şi a făcut apel la „sancţiuni reale” impuse Rusiei. În opinia lui Morawiecki, preşedintele rus Vladimir Putin „a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă este suficient un extinctor”. Însă „dacă Europa dă dovadă de slăbiciune va fi umilită şi va rămâne fără apărare”, a avertizat şeful executivului de la Varşovia, citat de agenția de presă spaniolă EFE.

🔴  La rândul său, vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, considerat omul forte al puterii de la Varşovia, a acuzat Franţa şi Germania că sunt prea apropiate de Rusia în contextul războiului din Ucraina. “Germania, ca şi Franţa, are o simpatie foarte puternică pentru Moscova”, a criticat liderul partidului naţionalist-populist PiS la putere în Polonia, într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Die Welt. Jaroslaw Kaczynski şi-a rezervat cele mai ascuţite săgeţi în direcţia Berlinului. “Ani de zile, guvernul german nu a vrut să vadă ce face Rusia sub conducerea lui (Vladimir) Putin, iar astăzi se vede rezultatul”, a spus el. “Polonia nu este mulţumită de rolul Germaniei în Europa”, a subliniat el, acuzând Berlinul că a încercat “să reconstruiască ceea ce făcuse fostul cancelar al imperiului, Bismarck”, adică “o dominaţie germană, dar cot la cot cu Rusia”.

🔴  Papa Francisc a declarat sâmbătă că ar putea face o vizită la Kiev, transmite Reuters. Întrebat de un reporter care îl însoţea la bordul aeronavei Vaticanului dacă are în vedere să răspundă invitaţiei autorităţilor civile şi religioase ucrainene, Suveranul Pontif a răspuns, fără alte detalii: „Da, este luată în considerare”.

🔴  Autoritățile locale din orașul ucrainean Enerhodar, ocupat de invadatorii ruși, a transmis că forțele de ocupație au dispersat în mod violent un protest pro-Ucraina, sâmbătă, dar și că i-au reținut pe unii dintre participanți, relatează Reuters. Locuitorii s-au adunat în centrul orașului, sâmbătă, pentru a protesta pașnic – au vorbit și au cântat imnul național al Ucrainei. Soldații ruși au răspuns cu violență.

🔴  Imagini şi înregistrări video publicate pe reţelele sociale arată dezastrul lăsat în urma militarilor ruşi, după retragerea acestora de la aeroportul Antonov din Gostomel. Aeroportul, situat la nord de Kiev, a fost locul unor confruntări sângeroase încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina. Imaginile publicate pe Twitter arată mai multe avioane distruse la sol în timpul luptelor, inclusiv epava celebrului avion Antonov AN-225 Miria, distrus în hangarul său în primele zile ale invaziei, când ruşii au ocupat aeroportul Gostomel.

🔴  Procurorii americani au găsit dovezi că oligarhii ruși încearcă să ocolească sancțiunile care au fost impuse împotriva Moscovei pentru a stopa invazia din Ucraina, a transmis vineri șeful unui nou grup de lucru al Departamentului de Justiție din SUA, conform Reuters.

🔴  Noi proteste au avut loc în Rusia față de invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina. Zeci de manifestanți, care au scandat cuvinte precum „război”, au fost arestați. Ei riscă până la 15 ani de închisoare, pentru că Rusia a incriminat folosirea cuvântului „război” cu privire la operațiunea lansată în țara vecină. Cele mai mari proteste – anunțate pe rețelele sociale – au avut loc la Sankt Petersburg și Moscova, în ciuda vremii de autentică iarnă. Proteste erau anunțate însă în cel puțin 30 de orașe din Rusia.  Manifestările de opoziție față de războiul din Ucraina sunt însă din ce în ce mai riscante, iar cei care arată asta public dau dovadă de mult curaj.

🔴  Maksim Levin, un fotojurnalist ucrainean care a lucrat pentru mai multe instituții de presă occidentale importante, inclusiv pentru Reuters, Associated Press și BBC, a fost ucis de forțele rusești în apropiere de Kiev, a anunțat sâmbătă Biroul procurorului general al Ucrainei, relatează CNN.

🔴  Aproape 300 de persoane au trebuit înhumate „în gropi comune” la Bucha, oraş situat la nord-vest de capitala ucraineană Kiev și teatru al unor lupte feroce, în urma cărora a fost recucerit de soldaţi ucraineni, a declarat sâmbătă pentru AFP primarul localității, Anatoli Fedoruk. De altfel, tot în Bucha, ​cadavrele a cel puţin 20 de bărbaţi îmbrăcaţi în haine civile zăceau sâmbătă pe o stradă din oraş.

🔴  Aproape 17.800 de soldați ruși au fost uciși de când a început invazia din Ucraina, potrivit forțelor ucrainene. Acestea spun că 631 de tancuri, 1776 de transportoare blindate, 143 de aeronave și 134 de elicoptere aparținând Rusiei au fost distruse până acum. Pierderile totale în luptă ale inamicului din 24.02 până în 02.04 sunt: Aproximativ 17.800 de soldați, 631 de tancuri, 1776 de transportoare blindate, 317 sisteme de artilerie/ 100 lansatoare multiple de rachete, 54 de sisteme de război antiaeriene, 143 aeronave/ 134 elicoptere, 87 drone tactice, 1236 vehicule/ 76 rezervoare de combustibil, 7 ambarcațiuni, 24 de echipamente speciale, 4 rachete balistice de rază scurtă”, arată o postare pe Twitter a Forțelor Ucrainene. ⚠️ Aceste informații nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.

🔴  Forțele ruse au tras trei rachete asupra orașului Mirhorod din regiunea Poltava, provocând un incendiu la un depozitul de combustibil și distrugând pista aeroportului local, a spus șeful administrației militare regionale, Dmytro Lunin. Nu au fost raportate victime.

🔴  Statele Unite sunt de acord și vor facilita transferul unor tancuri de fabricaţie sovietică în Ucraina, din țările aliate, informează CNN, citând o sursă familiarizată cu acest plan, despre care a scris pentru prima dată The New York Times. Tancurile le vor permite ucrainenilor să le țină piept rușilor și chiar să atace pozițiile separatiștilor din Donbas.

🔴  Un total de 4.217 de civili au fost evacuați sâmbătă prin coridoarele din Ucraina, potrivit vicepremierului țării, Irina Vereșciuk, mai scrie tot CNN.

🔴  Șeful administrației militare regionale din regiunea centrală a Ucrainei, Dnipro, a declarat că bombardamentele rusești au întrerupt traficul feroviar și au provocat un incendiu. Valentyn Reznichenko a spus că o rachetă a lovit calea ferată din districtul Pavlohrad, forțând suspendarea traficului feroviar.

🔴  Turcia s-a oferit să evacueze pe cale maritimă oamenii prinși în orașul asediat Mariupol, a anunțat sâmbătă ministrul turc al Apărării, citat de CNN. „Putem oferi sprijin navelor pentru evacuările din Mariupol, în special în ceea ce privește civilii, persoanele rănite și cetățenii turci, dar și cetățenii de alte naționalități”, a declarat ministrul Hulusi Akar. Ministerul turc al Apărării a transmis „solicitarea de sprijinire a evacuărilor” atașatului militar rus la Ankara și atașatului militar turc la Moscova.

🔴  Aproximativ 620.000 de ucraineni s-au reîntors în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei. „În primele săptămâni de război, cei mai mulți ucraineni care s-au întors acasă erau bărbați, dar acum vedem un număr tot mai mare de femei și copii care se întorc în Ucraina”, a declarat Andriy Demchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Grăniceri de Stat, citat de publicația ucraineană The Kyiv Independent.

🔴  Și tot The Kyiv Independent, citând serviciul de Informații al Ministerului ucrainean al Apărării, scrie că soldații ruși au înființat într-un oraș din Belarus un bazar unde vând lucrurile furate din casele ucrainenilor pe care le-au jefuit în timpul invaziei.

🔴  Dmitri Rogozin a apărut din nou în peisaj. Potrivit The Guardian, directorul agenției spațiale ruse, Roscosmos, a sugerat din nou sâmbătă că Rusia ar putea înceta cooperarea la Stația Spațială Internațională (ISS) din cauza sancțiunilor internaționale impuse capitalei țării, Moscova.

🔴  Presa de la Kiev susține că, potrivit echipei de specialiști în materie de intelligence, racheta care a lovit vineri regiunea Belgorod de pe teritoriul Rusiei ar fi venit din zona de nord-est sau est, ceea ce exclude implicarea Ucrainei. The Kyiv independent amintește că presa din Rusia și autoritățile locale au acuzat Ucraina de atacul de la Belgorod.  Oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski și ministrul afacerilor externe, au spus că nu pot confirma sau infirma informațiile potrivit cărora două elicoptere ale forțelor aeriene ucrainene au lovit zona.

🔴  Statul Major al Armatei Ucrainei a susținut sâmbătă dimineața, într-o postare pe Facebook, că din informațiile sale Rusia și-ar fi comasat trupe în așa-zisa republică Transnistria cu scopul unor mișcări de intimidare și chiar în vederea unor posibile atacuri împotriva Ucrainei. Ulterior, Ministerul afacerilor externe de la Chișinău, într-o declarație de presă, a transmis sâmbătă la prânz că în acest moment nu există nicio informație care să confirme mobilizarea trupelor în regiunea Transnistria.

🔴  Ultimul bilanț al administrației locale din Kiev privind distrugerile comise de armata rusă arată că au fost distruse 154 de blocuri, 20 de proprietăți private, 27 de grădinițe și 44 de școli.

🔴  Președintele Zelenski i-a mulțumit președintelui Columbiei, Iván Duque, pentru ajutorul umanitar trimis de această țară Ucrainei. „Am convenit să începem proiecte economice comune și în domeniul apărării, după război”.

🔴  Cel puţin 158 de copii au fost ucişi şi peste 254 au fost răniţi în Ucraina de când ţara a fost invadată de Rusia, a anunţat biroul procurorului general ucrainean, potrivit The Guardian. Bilanţul deceselor nu este unul exact și autoritățile avertizează că poate fi mult mai mare.

🔴  Rușii au mai răpit un primar, pe Nikolay Rizak, din Tavriysk, oraș regional în regiunea Herson, conform informațiilor furnizate de canalul independent Nexta TV.

🔴  Serviciile de informații ale armatei britanice spun că minele din zona Mării Negre reprezintă un risc serios pentru activitatea maritimă din regiune, transmite Reuters.

🔴  Ministrul britanic de externe Liz Truss a condamnat atrocitățile de la Bucha și din alte orașe ale Ucrainei, referindu-se la masacrarea oamenilor inocenți de către trupele ruse. Oficialul britanic a anunțat că Marea Britanie colaborează cu alți parteneri pentru colectarea probelor în vederea anchetei privind crimele de război.

🗺️  În analiza la zi a războiului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) subliniază duminică dimineață că rușii au dispărut complet din zona capitalei Kiev și se retrag de la Chernihiv spre Sumî. Potrivit autorităților locale din acest ultim oraș, citate de ISW în evaluare sa, mari coloane de vehicule militare au fost observate sâmbătă îndreptându-se spre granița cu Rusia. Rușii au lăsat în urmă zone largi minate, ceea ce forțează armata ucraineană să desfășoare operațiuni lente de deminare.

🗺️  Experții militari ai ISW transmit și că unitățile rusești retrase din nord-estul Ucrainei pentru redistribuire pe frontul de Est sunt grav avariate și necesită probabil o pauză operațională extinsă pentru a putea fi repoziționate în Donbas. „Cum nu există niciun indiciu că rușii ar planifica o astfel de pauză, este probabil că forțele ruse nu vor reuși să spargă apărarea ucraineană dacă vor continua să trimită în mod constant unități avariate în lupta din estul Ucrainei”, mai arată ISW în evaluarea sa privind câmpul de luptă.

🗺️  Analiștii americani precizează că forțele ruse, după ce au cucerit Izium, s-au regrupat și au construit un pod de pontoane, în pregătirea unor operațiuni ofensive ulterioare. Însă experții ISW presupun că forțele ruse din acest punct vor primi probabil întăriri de la Belgorod, unde au fost retrase o divizie de tancuri și una aeroportuară de pe frontul de nord.  ISW mai notează că este așteptată o operațiune pe la Sud-Est de Izium spre Donbas, pentru încercuirea armatei ucrainene. Însă operațiunile sunt deocamdată îngreunate de inundațiile din zonă, cauzate de aruncarea în aer a unui baraj. Nu este clar de cine a făcut asta, pentru că cele două părți se acuză reciproc.

🗺️  Conform analizei ISW, armata rusă a desfășurat sâmbătă trei atacuri din Donețk și Lugansk, respinse de ucraineni. Statul Major ucrainean a raportat sâmbătă dimineața că forțele ucrainene au respins  vineri nouă atacuri rusești, distrugând opt tancuri, 44 de blindate, 16 vehicule fără blindaj și 10 sisteme de artilerie. ISW observă că aceste cifre sunt mult mai mari decât raportările obișnuite ale forțele ucrainene și, deși ele nu pot fi confirmate în mod independent, este posibil ca forțele ucrainene să fi respins un atac semnificativ în ultimele 24 de ore și să fi provocat pierderi grele, posibil și din cauza faptului că rușii aruncă imediat în luptă unități aduse de pe alte fronturi și care ar fi necesitat o refacere mai consistentă.

🗺️  La Mariupol, forțele ruse continuă avansul în oraș, în timp ce ucrainenii încă rezistă, deși s-au dispersat în trei zone. ISW susține, citând Statul Major ucrainean, că sâmbătă după prânz forțele ruse au efectuat atacuri limitate la Herson și au bombardat Krivoi Rog.

🗺️  Ucrainenii urmăresc mișcările de trupe din Transnistria și se așteaptă ca rușii să deschidă un nou front de acolo. Însă experții ISW nu pot confirma independent acest raport și consideră că este foarte puțin probabil ca forțele ruse din Transnistria să lanseze operațiuni ofensive majore împotriva Odesei fără sprijin din altă parte. Poate fi vorba doar de manevre care să-i forțeze pe ucraineni să mențină forțe la Odesa. Duminică dimineața, largi explozii au fost auzite în Odesa, iar primele informații arată că rușii au lovit cu rachete un depozit de carburant.

🗺️  În evaluarea zilnică a câmpului de luptă, Ministerul britanic al Apărării transmite duminică că în ultima săptămână a existat o concentrare a activității aeriene rusești către sud-estul Ucrainei, probabil ca urmare a concentrării operațiunilor militare ale Rusiei în această zonă. Londra spune că în ciuda eforturilor în curs de desfășurare ale Rusiei de a diminua capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei, Ucraina continuă să ofere o provocare semnificativă operațiunilor aeriene și antirachete ale Rusiei. Drept urmare, aeronavele rusești sunt încă vulnerabile la sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă și medie de acțiune.

🗺️  În plus, Ministerul britanic al Apărării notează că incapacitatea Rusiei de a găsi și distruge sistemele de apărare aeriană le-a împiedicat serios eforturile de a obține un control larg asupra spațiului aerian ucrainean, ceea ce a dus la afectarea semnificativă a capacității de a sprijini avansul forțelor lor terestre pe mai multe fronturi.

📸 În colajul din această dimineață se poate observa harta realizată pe 2 aprilie 2022 de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), care evidențiază situația de pe câmpul de luptă, dar și două imagini din orașul ucrainean Bucha, din regiunea Kiev, acolo unde soldații ucraineni au trecut pe lângă rămășițele unui convoi militar rusesc, în timp ce autoritățile ucrainene au distribuit mâncare localnicilor, mulți dintre aceștia fiind lipsiți de electricitate sau gaz pentru a găti, de mai mult de o lună.

M-am gândit mult dacă să las imaginile astea aici sau nu. Până la urmă le-am lăsat, ca să le am le îndemână ori de câte ori mai văd rusofilii explicând superiori despre cum totul e doar propagandă a celor din Ucraina. Și asta e tot propagandă? Corpurile alea de pe jos sunt manechine sau actori plătiți, nu?

Futuvăngurăsăvăfut!