Sinteză de Marco Badea.

Am intrat în ziua cu numărul 36 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte, dar și cum arată situația pe câmpul de luptă:

🔴 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în noaptea de miercuri spre joi că nu crede în promisiunile Rusiei de a-şi reduce activitatea militară şi că armata sa se pregăteşte pentru noi lupte în estul ţării. Negocierile cu Rusia sunt în desfășurare, dar sunt  „doar cuvinte”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare, scrie CNN.

🔴 Totodată, preşedintele ucrainean a afirmat că nu crede în promisiunile Rusiei de a-şi reduce activitatea militară şi că armata sa se pregăteşte pentru noi lupte în estul ţării. „Știm că nu este o diversiune retragerea rușilor, ci o consecință a faptului că au fost respinși. Este o consecință a eforturilor apărătorilor noștri. Dar vedem, în același timp, o acumulare de soldați ruși pentru noi atacuri în Donbas. Ne pregătim și pentru asta. Nu credem pe nimeni, nu credem în vorbe frumoase. Există o situație reală în teren. Iar acum, aceasta este cea mai importantă. Nu vom ceda nimic. Vom lupta pentru fiecare metru al teritoriului nostru, pentru fiecare om. Dacă luptăm pentru libertate, pentru protejarea democrațiilor, atunci avem dreptul să cerem ajutor în acest moment crucial. Tancuri, avioane, sisteme de artilerie. Libertatea nu poate fi înarmată mai prost decât tirania”, a mai spus Volodimir Zelenski.

🔴 De altfel, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a declarat miercuri seară că Franţa nu vede „niciun progres” în negocierile ruso-ucrainene şi nicio „noutate” în situaţia din Ucraina după anunţurile rușilor de reducere a activităţii militare în jurul Kievului şi în nordul Ucrainei.

🔴 Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a acuzat miercuri Ucraina că încearcă să se amestece în alegerile legislative ce vor avea loc duminică în Ungaria, Kievul dorind ca acest scrutin să fie câştigat de opoziţia ce încearcă să-l înlăture de la putere pe premierul conservator Viktor Orban.

🔴 Guvernul german a indicat că preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat miercuri pe cancelarul Olaf Scholz că Europa poate continua să plătească gazele ruseşti în euro şi nu în ruble, aşa cum ordonase recent Moscova. Germania a declanșat miercuri un plan de urgență care ar putea duce la raționalizarea energiei pentru cea mai mare economie europeană, dacă cererea Rusiei de a plăti cu ruble combustibilul livrat va duce la întreruperea sau oprirea furnizării.

🔴 Sancțiunile financiare fără precedent impuse Rusiei după invadarea Ucrainei de către aceasta amenință să dilueze treptat dominația dolarului american și să aibă ca rezultat un sistem monetar internațional mai fragmentat, a avertizat Gita Gopinath, prim-director general adjunct al FMI, într-un interviu dat Financial Times. Gopinath a mai declarat că măsurile impuse de țările occidentale în urma invaziei Rusiei, inclusiv restricțiile la adresa băncii sale centrale, ar putea încuraja apariția unor mici blocuri monetare bazate pe comerțul cu anumite state.

🔴 Statele Unite au în vedere eliberarea a până la 180 de milioane de barili din rezerva sa strategică de petrol, pe parcursul mai multor luni. Ca urmare a acestui anunț, țițeiul american (WTI) s-a ieftinit joi dimineață până la 100,8 dolari pe baril, cu cinci dolari mai puțin decât în ziua precedentă. Președintele american Joe Biden va face un anunț în acest sens în această seară, analiștii considerând că este vorba de o cantitate foarte mare ce va fi eliberată din rezervele SUA, dar încă nu este clar dacă la această acțiune vor participa și alte țări aliate prin injectare de țiței pe piață. Agenția Internațională pentru Energie a convocat vineri o întâlnire ministerială de urgență pe aceeași temă. Tot joi are loc și o întâlnire a OPEC+ (inclusiv Rusia) care va discuta despre programul de creștere treptată a producției de petrol.

🔴 Pe măsură ce asupra Rusiei s-au abătut nenumărate sancțiuni internaționale, petrolul rusesc s-a ieftinit și a început să atragă tot mai mult interesul cumpărătorilor care sunt dispuși să facă tranzacții la negru, scrie CNN. De când a început războiul în Ucraina, vasele rusești încărcate cu petrol nerafinat și alte produse petroliere au început să dispară de pe radar tot mai des.

🔴 Invazia Ucrainei a transformat Rusia într-un stat paria pe piața mondială a energiei, iar embargoul de facto asupra petrolului rusesc a dus la retragerea de pe piața rusească a multor companii, bănci și transportatori. În același timp, a crescut contrabanda cu petrol din Rusia. Așa-numitul „comerț la negru”, în care transponderul, sistemul de indentificare automată a navelor, este închis pentru mai multe ore, a fost observat în trecut de oficialii americani și este văzut ca o practică înșelătoare prin care reușeau să evite sancțiunile. Comerțul la negru al petrolierelor afiliate cu Rusia este acum de șase ori mai ridicat decât la începutul războiului, potrivit estimărilor companiei Windward, care se ocupă cu evaluări de risc în domeniul maritim.

🔴 Marea Britanie se concentrează pe protejarea și ajutorarea ucrainenilor care suferă din cauza războiului și nu intenționează să-l îndepărteze de la putere pe Vladimir Putin, a spus, miercuri, prim-ministrul Boris Johnson, conform Reuters.

🔴 Guvernul lituanian a cerut miercuri un ajutor suplimentar de la Uniunea Europeană pentru a finanţa securizarea culoarului care leagă enclava rusă Kaliningrad de restul Rusiei, la sud de republica baltică.

🔴 Liderul din Osetia de Sud, teritoriu prorus din Caucaz care s-a desprins în 2008 de Georgia, a declarat miercuri că are în vedere o consultare populară cu privire la alipirea de Rusia.

🔴 Ramzan Kadîrov, liderul cecen din Rusia, spune că Moscova nu va face nicio concesie în războiul din Ucraina, contrazicându-l pe negociatorul-șef rus care spusese, anterior, că armata rusă va începe dezescaladarea conflictului, reducând atacurile în zonele Kiev și Chernihiv.

🔴 Decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina „are de-a face cu vârsta şi eficienţa lui”, printre alţi factori, a declarat miercuri comandantul forţelor SUA în Europa (EUCOM), generalul Tod Wolters. „Cred că Putin simte că are sprijinul popular al cetăţenilor Rusiei şi am impresia că a încercat să profite de fisurile care ar fi putut apărea în NATO ca urmare a situaţiei generate de retragerea din Afganistan”, a mai precizat Tom Wolters, scrie The Guarian.

🔴 Orașul-port din sudul Ucrainei, Mariupol, este sub bombardament din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina. Aproape 5.000 de oameni și-au pierdut viața, iar clădirile orașului sunt la pământ, potrivit primarului. El spune că 290.000 de oameni au părăsit orașul până pe 27 martie, dar alți 160.000 sunt încă prinși în oraș, fără electricitate și cu puține rezerve de hrană. De ce este orașul atât de important? Reuters pune în perspectivă strategică și economică importanța orașului-port Mariupol, dar nu omite și rolul capital pe care îl joacă pentru psihologia războiului: dacă pică în mâinile rușilor, ar fi o grea lovitură pentru moralul ucrainenilor și, în același timp, ar constitui o primă victorie importantă pentru Vladimir Putin, ale cărui trupe sunt blocate după mai bine de o lună de invazie. De altfel, Mariupol a devenit un simbol al rezistenței Ucrainei, apărătorii orașului fiind văzuți ca niște eroi care duc o luptă inegală, asemănătoare cu confruntarea biblică dintre David și Goliat.

🔴 Comerțul cu diamante rusești va fi cu siguranță ținta criticilor pe care Zelenski le va lansa la adresa Belgiei când se va adresa joi parlamentului de la Bruxelles. Cu toate că petrolul și gazele rusești cumpărate de europeni finanțează în mod indirect războiul purtat de Rusia în Ucraina, într-o mai mare măsură, Zelenski nu își va permite să ignore comerțul cu pietre prețioase din Rusia, scrie Politico. Zelenski și-a construit o reputație formidabilă cu privire la abordarea unor adevăruri incomode pentru europeni, inclusiv atunci când i-a acuzat pe germani că favorizează afacerile cu Rusia în detrimentul principiilor etice și când l-a întrebat în mod direct pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, de care parte a războiului se situează.

🔴 În cazul Belgiei, parlamentarii se așteaptă ca președintele ucrainean să ia la țintă importurile de diamante neprelucrate din Rusia. Comerțul cu diamante rusești este în beneficiul Alrosa, o companie deținută parțial de statul rus. Rusia este cel mai mare exportator de diamante neprelucrate din lume. Anul trecut, a exportat diamante în valoare de 1,8 miliarde de euro către a doua localitate ca mărime din Belgia, Antwerp, ceea ce face din acest oraș cea mai importantă destinație a exporturilor cu diamante rusești. În ultimul pachet de sancțiuni, UE a interzis exportul mai multor bunuri de lux, inclusiv a diamantelor, către Rusia. Dar, politicienii și activiștii cer ca UE să ia și mai multe măsuri.

🔴 Rubla rusească și-a revenit la nivelul la care era atunci când a început războiul, după o perioadă în care a scăzut dramatic pe fondul sancțiunilor internaționale, scrie BBC News. Miercuri, moneda se tranzacționa la un curs de 85 de ruble pentru un dolar american, aproximativ aceeași valoare pe care o avea înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în 24 februarie. Cel mai scăzut curs a fost în 7 martie – 150 de ruble pentru dolar -, acela fiind momentul când administrația Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia.

🔴 Și tot BBC News citează oficiali de la Casa Albă, care susțin că Vladimir Putin a fost indus în eroare de consilieri cărora le este frică să-i spună cât de prost merge războiul din Ucraina şi cât de eficiente au fost, de fapt, sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.

🔴 Minele navale care plutesc în derivă în Marea Neagră sunt eliberate de Rusia, acuză autoritățile de la Kiev. Minele care plutesc acum în Marea Neagră au fost confiscate de ruşi la Sevastopol în timpul anexării Crimeii în anul 2014 şi acum sunt eliberate în mare pentru a păta reputaţia Ucrainei, mai susţine MAE de la Kiev.

🔴 Armata rusă își continuă asaltul la scară largă împotriva Ucrainei, în timp ce forțele ucrainene au început o operațiune de apărare în direcțiile estică, sud-estică și nord-estică, a anunțat Ministerul Apărării ucrainean. Oficialii de la Kiev spun și că trupele ruse au suferit pierderi masive și că au renunțat, temporar, la obiectivul de a bloca Kievul.

🔴 „Armata rusă s-a regrupat și se concentrează pe operațiuni ofensive în zona operațională estică pentru creșterea sprijinului logistic în regiunea din est, Donețk și Tavria”, a transmis ministerul ucrainean. Conform oficialilor ucraineni, eforturile rușilor se concentrează pe cucerirea orașelor Popasana, Rubizhne și Mariupol. Ei mai spun și că armata rusă este demoralizată și puțin motivată să continue ostilitățile în Ucraina.

🔴 Lupte grele s-au dat miercuri între soldații ucraineni și invadatori ruși în jurul capitalei ucrainene, în ciuda anunțului Rusiei de marți că va reduce atacurile în zonele Kiev și Chernihiv. Pe lângă lupte, rușii continuă să bombardeze fără încetare orașele ucrainene din zona Kiev, scrie CNN.

🔴 După cinci săptămâni de război, ministerul rus al Apărării anunță din nou o încetare a focului în Mariupol, orașul pe care bombardamentele l-au distrus aproape complet.  La ora locală 10, atacurile ar urma să înceteze, pentru ca civilii care vor să plece să poată fi evacuați. Nu ar fi pentru prima dată când Moscova promite încetarea focului la Mariupol, pentru crearea unui coridor umanitar. Până acum, de cele mai multe ori, nu și-a respectat această promisiune și militarii ruși au deschis focul asupra civililor care fugeau din oraș.

🔴 Autorităţile ucrainene au afirmat că aproximativ jumătate din teritoriul ucrainean a fost deja  „poluat” de muniţiile folosite de forţele ruse de la începutul invaziei, la 24 februarie. „Suprafaţa totală a zonelor poluate cu dispozitive explozive în cadrul agresiunii ruse se ridică la 300.000 de kilometri pătraţi”, a declarat un înalt responsabil al Ministerului de Interne ucrainean, Evgheni Ienin, care nu a oferit alte detalii.

🔴 Ucraina îl consideră pe miliardarul Roman Abramovich un mediator eficace între Kiev și Moscova, care ajută la prevenirea unor neînțelegeri între cele două părți, a declarat miercuri responsabilul ucrainean care conduce echipa de negociatori cu Rusia, consilierul prezidențial Mihailo Podolyak.

🔴 Una dintre cele mai mari soprane ale lumii din toate timpurile, rusoaica Anna Netrebko, criticată pentru că nu a denunțat războiul din Ucraina, a condamnat „clar” miercuri invazia rusă și a anunțat că la sfârșitul lunii mai își va relua concertele în Europa, într-un mesaj publicat pe Facebook. „Regret că acțiunile sau declarațiile mele din trecut ar fi putut fi interpretate greșit”, a scris celebra artistă în vârstă de 50 de ani care locuiește la Viena. „Condamn expres războiul împotriva Ucrainei. Poziția mea este clară”, a adăugat aceasta. Site-ul său menționează trei date: 25 mai la Paris, 27 mai la Scala din Milano, apoi 5 iunie la Lucerna, Elveția. Dar nu este anunțat nici un spectacol pe scena Metropolitan Opera din New York, unde Anna Netrebko a fost retrasă de pe afișele spectacolelor din aprilie și mai, precum și în sezonul următor.

🔴 Șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a declarat că țara sa „nu exclude” o candidatură de aderare la NATO ca o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina, după ce îşi exprimase până acum opțiunea de a vedea Suedia rămânând în afara alianţelor militare.

🔴 Președintele rus Vladimir Putin a apreciat greșit situația din Ucraina, iar unii soldați ruși au refuzat să execute ordinele și chiar şi-au doborât din greşeală propriile avioane, potrivit șefului agenției britanice de informații GCHQ.

🔴 Forțele ruse încep să se retragă de la situl nuclear de la Cernobîl, unde au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei din 24 februarie, a declarat miercuri un înalt oficial al Pentagonului, citat de AFP. Armata rusă a început să se retragă de pe aeroportul Gostomel, la nord-vest de Kiev, iar „Cernobîl este o altă zonă în care încep să se repoziționeze, lăsând Cernobîlul și plecând spre Belarus”, a declarat presei acest înalt oficial care a cerut anonimatul.

🗺️ În evaluarea zilnică privind războiul din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării transmite joi dimineață că în ciuda declarațiilor Moscovei privind reducerea operațiunilor în nordul Ucrainei, trupele rusești continuă bombardamentele în Chernihiv, iar în suburbiile Kievului vor avea loc probabil în următoarele zile lupte grele. De asemenea, britanicii mai notează că trupele ucrainene încă dețin controlul asupra centrului Mariupolului.

🗺️ În cea mai nouă analiză a situație din teren, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) notează că rapoartele privind mișcările de trupe rusești din jurul Kievului sunt aparent contradictorii. Marele Stat Major Ucrainean a confirmat ieri că sunt coloane militare care se retrag de la Gostomel și de la Cernobîl spre Belarus, dar, aparent, au lăsat în urmă poziții defensive active, unități care luptă pentru păstrarea încercuirii capitalei ucrainene la Nord-Vest și la Est de oraș. Forțele ucrainene s-au angajat cu acestea pe toată linia, dar într-un mod precaut, nefiind foarte clar ce au rușii de gând, mai notează experții ISW.

🗺️ De asemenea, experții militari ai ISW observă că ucrainenii au efectuat două contraatacuri, dar limitate, la Nord-Est și Sud-Est de Harkov, cel mai probabil cu scopul de a degaja presiunea pe oraș. ISW transmite și că la Izium, punctul pentru stabilitatea frontului din Donbas, nu s-au dat lupte, dar ucrainenii raportează că noi unități rusești au sosit în zonă, probabil pentru o ofensivă ulterioară. Singurele ofensive rusești de miercuri au fost consemnate în Donbas, dar și acestea au fost respinse, mai notează ISW.

🗺️ Totodată, experții ISW mai spun că armata rusă a stabilit poziții defensive și o nouă tabără  la aerodromul Chaplinka, mai aproape de Crimeea. Acest lucru sugerează pregătirea unei apărări pentru situația în care ucrainenii recuceresc Hersonul.

🗺️ Se pare că Rusia desfășoară tot mai mult personal de sprijin și unități auxiliare pentru a înlocui pierderile de luptă din Ucraina. Statul Major ucrainean a raportat că Rusia desfășoară militari din unitățile militare de sprijin, inclusiv din instituțiile de învățământ, pentru a înlocui pierderile din luptă, mai spune ISW, care precizează și că pierderile ofițerilor ruși și decizia de a elimina personalul unităților de antrenament rusești vor împiedica și mai mult capacitatea armatei ruse de a antrena noi recrutați și înlocuitori.

📸 Imaginea dimineții a fost surprinsă de fotoreporterul Alexander Ermochenko de la Reuters și vine din Mariupol, acolo unde un localnic pe nume Pavel, în vârstă de 42 de ani, stă lângă mormântul prietenului său Igor, care a fost ucis de obuzele rusești în timp ce mergeau împreună într-o mașină într-o zonă rezidențială a orașului. Pentru că situația este extrem de dramatică în orașul-port de la Marea Azov, Igor a fost îngropat de Pavel chiar lângă blocul în care locuiau.