Trei constatări am și eu după vestitul miting de ieri al lui Putin. Primele două sunt făcute din postura omului care a prins în viața asta niște defilări și niște mitinguri pe stadioane, pe vremea cealaltă. Adică pe vremea lui Ceaușescu, atunci când toți eram obligați să participăm la orice acțiune de genul ăsta.

Când se apropiau 1 mai sau 23 august, știai când plecai de acasă, dar habar nu aveai când te mai vedeai cu ai tăi. Pentru că toți membrii familiei, cu vârste mai mari de 14 ai, erau obligați să participe într-un fel sau altul la imensele manifestări populare de recunoștință pentru partid și neînfricatul lui conducător. Dacă nu mă credeți, sunați-vă părinții și întrebați-i.

Prima. M-a uimit faptul că toți ăia de pe stadion, toți bieții ruși care sunt dezinformați și nu știu adevărul despre ce se întâmplă în Ucraina, știți voi, rușii de rând care în sinea lor suferă enorm pentru crimele lui Putin, pe scurt, toți cei prezenți acolo, se veseleau ca la nuntă.

În aproape toate imaginile și cadrele pe care le-am văzut, nu prea existau oameni triști. Bănene, era o veselie generală și o voioșie, de zici că veniseră toți de bună voie la un concert unde mai aveau și norocul să-și aplaude mărețul conducător. Oh, wait…

Prin comparație, dacă aveți curiozitatea, căutați pe youtube videouri de pe la cuvântările și mitingurile lui Ceaușescu. O să vedeți pe fețele oamenilor care era trista realitate din țara asta. Și cu cât mitingurile sunt mai înspre anul 1989, cu atât aproape că nu mai vezi nicio față zâmbitoare. După care comparați cu ce-a fost ieri pe stadionul ăla.

A doua. Numărul mare de participanți care aveau vopsit pe față steagul Rusiei. Ceea ce îmi întărește încă o dată convingerea că erau acolo de bună voie, fără să-i oblige nici dracu’. Știți, steagul ăla nu-ți apare singur pe față, ți-l pictezi tu frumușel cu mânuța ta. Da, știu, i-au obligat autoritățile să și-l facă. Caz în care mă întreb de ce i-au obligat doar pe unii? Ăia care n-au steagul pe față au prezentat la intrare scutiri medicale din care reieșea că sunt alergici la vopsea? Plm…

A treia. Și cea care mă îngrozește cel mai tare: media de vârstă a participanților. Am văzut acolo extrem de mulți oameni tineri și foarte tineri. Ceea ce mi se pare de-a dreptul înspăimântător.

Așadar ești un tânăr rus care se pregătește de weekend. La un moment dat, de nicăieri, te trezești cu unii la ușă, sau la telefon, sau la facultate, sau pe unde-ți mai petreci tu timpul. Ei, oamenii ăștia răi aproape că te iau pe sus și te obligă să mergi la mitingul tovarășului Putin. Te duci, că n-ai ce naiba să faci, doar n-o să te pui cu sistemul de opresiune și de propagandă al dementului, dar în sinea ta îți vine doar să înjuri și nu știi cum să scapi mai repede de acolo.

Da? Așa? Păi atunci mai citiți o dată primele două puncte de mai sus.