Sinteză de Marco Badea.

Am intrat în cea de 21-a zi a războiului din Ucraina. Relatez mai jos [la rece] câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat peste noapte:

🔴 Astăzi are loc o nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina. „Contradicţii profunde” persistă, dar un „compromis” este încă posibil, a apreciat marți seară consilierul preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak. „Este un proces de negociere complicat şi extrem de laborios. Dar, desigur, un compromis este posibil”, a spus Podoliak pe twitter. La rândul său, Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile de pace par mai realiste, dar este nevoie de mai mult timp.

🔴 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că China „trebuie să se alăture restului lumii şi să condamne cu fermitate invazia brutală a Rusiei în Ucraina”. „Orice fel de sprijin pentru Rusia, asistenţă militară, orice alt tip de sprijin, va ajuta Rusia să ducă un război brutal împotriva unei naţiuni suverane independente, Ucraina, o va ajuta să continue un război care provoacă moarte, suferinţă şi o cantitate enormă de distrugeri”, a declarat Stoltenberg.

🔴 Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a arătat marți că Rusia a greșit numele președintelui Joe Biden, pe care l-a trecut pe lista de persoane supuse sancțiunilor Moscovei, ca răspuns la sancțiunile impuse de Statele Unite liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. „Poate l-au sancționat pe tatăl lui”, a glumit purtătoarea de cuvânt.

🔴 Mai multe explozii s-au auzit marți noapte în suburbiile Kievului, în timp ce sirenele de raid aerian au răsunat din nou în capitala Ucrainei, potrivit unei echipe CNN de la fața locului. De asemenea,  mai multe explozii au avut loc în capitala ucraineană miercuri dimineață.Serviciul de intervenție de urgență din capitala Ucrainei au transmis că un bloc cu 12 etaje din cartierul Sevcenko a fost lovit în timpul bombardamentelor în jurul orei 06.00. O clădire de nouă etaje, din apropiere, a fost de asemenea afectată, spun autoritățile. Explozii s-au auzit miercuri dimineață și în orașele Odesa și Zaporojie.

🔴 Ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, se deplasează miercuri la Moscova şi joi în Ucraina, pentru discuţii în vederea găsirii unui armistiţiu, a anunţat marţi seară preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

🔴 Parlamentul Slovaciei a autorizat marţi staţionarea în ţară a unor soldaţi străini din cadrul NATO, al căror număr ar putea ajunge la 2.100, relatează AFP.

🔴 Uniunea Europeană a interzis marţi exporturile în Rusia de maşini scumpe, şampanie, bijuterii şi alte bunuri de lux folosite de elitele care îl susţin pe preşedintele Vladimir Putin, pentru a sancţiona stilul lor de viaţă somptuos în contextul războiului dus în Ucraina.

🔴 Postul american de televiziune Fox News a anunţat uciderea unui alt membru al echipei sale din Ucraina, jurnalista Oleksandra Kuvshinova, în vârstă de 24 de ani. Aceasta a fost ucisă la Horenka, în apropiere de Kiev, împreună cu colegul ei cameramanul Pierre Zakrzewski, în timp ce corespondentul Benjamin Hall a fost rănit.

🔴 Într-un interviu exclusiv pentru Digi24, Manfred Weber, șeful Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, a declarat că „plătim Rusiei peste 600 de milioane de euro în fiecare zi, ca țări europene, pentru a finanța cererea noastră de energie. Şi aceasta este întrebarea cheie pentru noi. Eu însumi sunt de părere că cel puțin ar trebui să luăm în considerare oprirea livrărilor de cărbune și petrol din Rusia, deoarece acestea sunt simplu de găsit pe piața globală”.

🔴 Peste 100 de autobuze care transportau câteva mii de civili au reușit să părăsească marți orașul ucrainean asediat Sumî în două convoaie, a anunţat Comitetul Internațional al Crucii Roșii, citat de Reuters. Orașul este înconjurat de trupe rusești și a fost ținta unor bombardamente și lovituri aeriene mortale în ultimele zile.

🔴 Totodată, aproximativ 20.000 de persoane au putut părăsească marţi Mariupol, oraşul-port din sud-estul Ucrainei aflat sub asediul forţelor ruse, folosind un culoar umanitar, a anunţat preşedinţia ucraineană.

🔴 Aproape 100 de copii au murit în invazia Ucrainei de către Rusia, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o videoconferinţă cu parlamentarii canadieni. El a adăugat că oraşul Mariupol a rămas fără mijloace de comunicare şi aproape fără mâncare şi apă.

🔴 Pentagonul spune că trupele rusești continuă să facă progrese slabe pe teren în Ucraina, la 20 de zile de la începutul invaziei, relatează BBC News. Dar mai multe orașe mari sunt lovite de bombardamente puternice, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării. Convoiul care se deplasează spre Kiev rămâne la aproximativ 20 de km în afara capitalei, unde oficialul a spus că civilii se confruntă din ce în ce mai mult cu atacuri.

🔴 Președintele american Joe Biden a semnat proiectul de lege care prevede un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, care să o ajute să reziste invaziei Rusiei, relatează CNN. Ajutorul pentru Ucraina este atașat unei legi care stabilește limite de cheltuieli pentru guvernul federal pentru anul fiscal 2022, care a început în octombrie.  Pachetul va oferi aproape 1,8 miliarde de dolari pentru a răspunde nevoilor economice ale Ucrainei și țărilor învecinate, cum ar fi problemele legate de securitatea cibernetică și energetică.

🔴 ONU a transmis miercuri dimineață că 70.000 de copii în fiecare zi au devenit refugiați de la începutul războiului pe 24 februarie. Numărul total al refugiaților din Ucraina a depășit trei milioane.

🔴 Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, profund divizat, transmite Reuters. Rezoluţia, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

🔴 Consiliul Europei a votat excluderea Rusiei din acest for, din cauza invaziei Ucrainei, un semn suplimentar al înstrăinării Kremlinului de ordinea democratică vestică. Votul a avut însă o valoare simbolică și a fost o formalitate, după ce Rusia a anunțat că a început demersul de a se retrage din organizația europeană pentru drepturile omului, relatează The Guardian.

🔴 Publicația americană The Atlantic notează că rezistența ucraineană este capabilă să respingă o serie de atacuri, dar nu suficient de puternică pentru a relua integral teritoriul ocupat de soldații ruși. În plus, Putin, încolțit, este puțin probabil să-și vină în fire. Un Putin care nu mai are nimic de pierdut, dar forțat să cedeze în fața Ucrainei în acest război, sprijinită de armele NATO, este probabil să facă orice pentru a preveni tocmai asta, mai scriu jurnaliștii de la The Atlantic. Aceștia mai subliniază și că Rusia ar putea pierde războiul. Invadatorii vor continua să facă victime, iar mulți soldați vor dezerta. În cele din urmă, ceea ce a mai rămas din armată se va retrage în mod rușinos. Acesta este, de asemenea, un scenariu posibil, dar, din păcate, nu foarte probabil, notează The Atlantic, care avertizează că situația politică globală este mai amenințătoare decât în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962.

🔴 Liderul partidului de guvernământ al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, în timpul unei conferințe de presă la Kiev, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis că o misiune internațională de menținere a păcii ar trebui trimisă să opereze în Ucraina. Declarația se desprinde de poziția secretarului general al NATO, care a transmis că Alianța nu se va implica în conflictul din Ucraina, dar va apăra fiecare centimetru din teritoriu. De altfel, NATO urmează să transmită miercuri comandanților să elaboreze planuri privind noi modalități de a descuraja Rusia după invazia Ucrainei de către Moscova, inclusiv trimiterea de noi trupe și dispozitive antirachetă în Europa de Est.

🔴 La rândul său, premierul ceh Petr Fiala a spus că „scopul principal” al vizitei prim-miniștrilor polonez, sloven și ceh la Kiev a fost de a le spune ucrainenilor că „nu sunt singuri” în lupta lor împotriva invaziei ruse, potrivit New York Times.

🔴 Eforturile Europei de a renunța la gazul rusesc sunt în desfășurare și sunt susținute de livrări de gaz natural lichefiat din Statele Unite, a declarat comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, la CNN.

🔴 Totodată, premierul britanic Boris Johnson vizitează miercuri Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, „partenerii cheie” pentru a calma piața mondială a energiei după invazia Ucrainei și pentru a ajuta Occidentul să se îndepărteze de hidrocarburile rusești, potrivit AFP.

🔴 În plus, statele din Uniunea Europeană vor cere să înceapă imediat să-şi refacă rezervele de gaze naturale pentru iarna viitoare pentru a crea o protecţie împotriva şocurilor de aprovizionare. Această poziție va fi susținută la un summit care va avea loc săptămâna viitoare.

🔴 De la Budapesta, premierul maghiar Viktor Orban a declarat că Ungaria nu va sprijini Ucraina cu arme și va rămâne în afara războiului. În plus, a acuzat opoziția de la Budapesta că încearcă să aducă țara în conflictul armat de la est.

🔴 Într-un interviu pentru CNN, secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Ucraina va fi independentă „pentru mult mai mult timp decât va trăi Vladimir Putin”.„Ucraina va fi tot acolo, iar la un moment dat Putin nu va mai fi”, a declarat șeful diplomației americane, care a mai precizat că SUA încearcă să limiteze pagubele umane și materiale ale războiului pornit de Rusia în Ucraina.

🔴 Invazia Rusiei în Ucraina va afecta întreaga economie mondială prin încetinirea creșterii economice și creșterea inflației și ar putea remodela fundamental ordinea economică globală pe termen lung, a transmis Fondul Monetar Internațional.

🔴 Ucraina a făcut apel la o armată globală de experți în IT care să ajute țara în lupta împotriva lui Vladimir Putin. Aproximativ 300.000 de voluntariau răspuns apelului.

🔴 Potrivit analizei la zi a situației din teren, pe care o realizează experții americani ai Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), în ultimele 24 de ore Rusia a continuat bombardamentele asupra principalelor orașe ucrainene, limitându-și la minimum ofensiva la nord, pentru a se concentra pe închiderea unei linii între Donețk și Zaporojie.

🔴 Analiștii ISW subliniază că o nouă încercare a rușilor de a stabili un pod de pontoane la Nord-Vest de Kiev a fost respinsă și de această dată de ucraineni. Forțele ruse nu au desfășurat operațiuni ofensive nici la nord-est de oraș, și nici în jurul orașului Sumî, iar atacurile limitate și fără succes de la sud-est de Harkov indică faptul că forțele din jurul acestuia au nevoie de provizii de muniție. Totodată, ISW apreciază că eforturile de regenerare a forțelor ruse de pe front, prin convocarea unor rezerviști și aducerea unor luptători din Siria, nu pot schimba echilibrul de forțe din jurul Kievului în următoarele zile.

🔴 ISW mai transmite că în acest moment, soldații ruși din Donbas par a avea în acest moment cea mai mare capacitate de luptă și avansează constant în trei direcții: la nord-est de Herson, dinspre Donețk și Lugansk, cu intenția de a face joncțiunea cu trupele din regiunea Zaporojie, iar a treia direcție este la Mariupol, unde au cucerit părți atât din estul cât și din vestul orașului.

🔴 Datele colectate de observatorii ISW în teren mai arată că este puțin probabil ca forțele ruse să atace cu succes orașul Nicolaev și să amenințe Odesa în viitorul apropiat, dar păstrează rezerve neangajate de infanterie navală care ar putea conduce o operațiune amfibie sau ar putea debarca pentru a întări operațiunile terestre. De asemenea, Rusia ar putea încerca să încercuiască orașul Zaporojie, înaintând prin nord-est, pe malul de vest al râului Nipru, după ce tentativa de străpungere pe la sud de oraș a eșuat în ultimele zile.

🔴 Armata lui Putin face progrese limitate, mai notează analiștii ISW, dar constante împotriva apărătorilor ucraineni de pe linia de contact din Donbas, încercând să împingă treptat frontul. O eventuală capturare a orașului Mariupol de către Rusia va da ulterior posibilitatea relocării de forțe fie în Donbas fie spre Nicolaev și Odesa. Această evaluare presupune că apărătorii de la Mariupol vor rămâne destul de curând fără muniție și alimente. Dar orașul este fortificat și este posibil ca apărătorii săi să aibă suficiente provizii pentru a rezista mai mult timp. Pe scurt, armata rusă  va continua probabil să intensifice bombardamentele până la distrugerea orașului, pur și simplu.

🔴 Agenția de presă ucraineană Ukrinform, citând date ale Ministerului Justiției de la Kiev, transmite că de la începutul războiului, de pe data de 24 februarie, în Ucraina au fost înregistrate 10.683 de căsătorii și 10.767 de nașteri.

📸 Imaginea dimineții vine din Mariupol, acolo unde fotoreporterul Evgeniy Maloletka de la Associated Press a surprins foarte clar fața bombardamentelor rusești, care nu poate fi ascunsă de propaganda de la Moscova. O biserică și ce era în jurul ei (obiective civile) au fost distruse, deși rușii încă susțin că atacă doar ținte militare. În plus, trupele ruse țin ostatici 400 de medici și pacienți, potrivit primarului din Mariupol.