În timpul plimbărilor mele zilnice, pe jos, văd și remarc o mulțime de oameni și de situații. Că ce naiba să și fac aproape trei ore?

Ei, n-am putut să nu observ că, de cinci zile încoace, de când s-a anunțat că masca nu mai este obligatorie nici măcar la interior, am întâlnit o grămadă de cetățeni care poartă masca sub nas.

Și mă gândeam eu așa, în sinea mea, că există mari șanse ca toți ăștia care încă poartă masca sub nas să fie printre ființele cel mai puțin înzestrate cu inteligență de pe Terra. Nu zic că e așa, doamne ferește, zic doar că șansele sunt bune spre foarte bune.

Dacă nu înțelgeți de ce, în mod normal n-ar avea rost să explic, dar îmi calc pe inimă și-o fac.

Obligativitatea purtării măștii nu mai există, prin urmare, dacă nu mai vrei să porți mască, atunci n-o mai purta. Dacă, dimpotrivă, te simți tu mai în siguranță purtând-o, foarte bine, poart-o. Și eu fac același lucru și probabil o s-o mai port o perioadă, la interior.

Dar s-o porți sub nas este complet lipsit de sens și de orice logică, pentru că nu aduce niciun beneficiu nici celui care o poartă, nici celor din jur. Nu te protejează nici pe tine, știi, ai nasul liber, la o adică poți să iei virusul pe ocarină liniștit. Nu-i protejează nici pe cei din jur, că același nas liber poate să dea și mai departe virusul. Deci, oricum ai lua-o, de oricare parte a măștii ai fi, dacă o porți sub nas, efectiv o porți degeaba.

Mai există și explicația, foarte plauzibilă de altfel, că n-ai aflat că nu mai e obligatorie masca. Prin urmare, o porți în continuare exact cum o purtai și până acum cinci zile: sub nas. Moment în care, pe lângă că nu ești foarte inteligent, se demonstrează că ești și nesimțit.

Mno, cam atât despre cetățenii pe care-i văd de cinci zile încoace purtând măștile sub nas. Și nu sunt puțini deloc, să știți.