Sinteză de Marco Badea.

Cele mai importante informații din cea de-a 18-a zi a războiului din Ucraina, culese și verificate de mine de la ora 10.00 până la ora 22.00:

🔴 NATO se aşteaptă ca luptele şi criza umanitară din Ucraina să se intensifice în următoarele zile, la peste două săptămâni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, informează agenția de presă germană DPA. „Vedem cu groază numărul tot mai mare de victime civile şi distrugerile necugetate comise de forţele ruse. Poporul ucrainean rezistă cu curaj şi hotărâre, însă următoarele zile vor aduce cel mai probabil o suferinţă şi mai mare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru publicaţia germană Welt am Sonntag. Secretarul general NATO i-a cerut din nou preşedintelui Vladimir Putin „să oprească războiul, să retragă toate trupele şi să accepte diplomaţia”. Totodată, Stoltenberg a respins acuzaţiile guvernului rus că SUA au administrat în mod secret laboratoare în Ucraina pentru dezvoltarea de arme biologice.

🔴 Rusia a declarat duminică că se bazează pe China pentru a o ajuta să reziste la lovitura dată economiei sale de sancțiunile occidentale, despre care a spus că au dus la blocarea a aproape jumătate din rezervele sale de aur și valută străină, transmite Reuters. „Avem o parte din rezervele noastre de aur și de valută în moneda chineză, în yuani. Și vedem ce presiuni sunt exercitate de țările occidentale asupra Chinei pentru a limita comerțul nostru cu China. Bineînțeles, există presiuni pentru a limita accesul la aceste rezerve”, a declarat ministrul de finanțe Anton Siluanov. „Dar cred că parteneriatul nostru cu China ne va permite în continuare să menținem cooperarea pe care am realizat-o și nu doar să o menținem, ci și să o creștem într-un mediu în care piețele occidentale se închid”, a adăugat acesta. Comentariile lui Siluanov într-un interviu televizat au marcat cea mai clară declarație de până acum a Moscovei că va căuta ajutor din partea Chinei pentru a atenua impactul măsurilor luate de Occident.

🔴 Un acord ruso-ucrainean ar fi posibil în curând. E o chestiune de zile, spun delegațiile celor două țări. Kievul susține că Moscova a înțeles că ucrainenii nu vor ceda, motiv pentru care discuțiile ar fi devenit, în sfârșit, constructive. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat duminică că el crede că se vor obține „rezultate concrete” în urma discuțiilor cu Rusia în următoarele zile. CNN transmite că, într-o înregistrare video postată pe Twitter, Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia „devine mult mai sensibilă la poziția ucraineană” și „a început să vorbească într-un mod constructiv”. „Propunerile noastre sunt pe masă. Ele sunt foarte dure. Printre ele, retragerea trupelor, încetarea focului”, a precizat Podoliak. „Nu vom renunța la niciun punct, din principiu”, a mai adăugat acesta.

🔴 De partea cealaltă, Leonid Sluțki, membru al delegației ruse pentru negocierile dintre Ucraina și Rusia, a declarat că s-au înregistrat „progrese semnificative” în negocierile cu delegația ucraineană de la începutul discuțiilor, conform relatărilor agenției de presă rusă RIA, citată de CNN. „Dacă comparăm pozițiile Rusiei și Ucrainei în cadrul negocierilor de la început și acum, putem observa progrese semnificative”, a declarat Sluțki. „Mă aștept ca acest progres să se transforme într-o poziție unificată a ambelor delegații și într-un document care să fie semnat”, a mai precizat acesta.

🔴 De amintit că discuțiile dintre diplomații ucraineni și cei ruși de săptămâna trecută nu au dus la niciun progres vizibil. Presupusele rute sigure de ieșire din țară nu au funcționat, în mod repetat. Bilanțul victimelor civile continuă să crească, iar în urmă cu câteva zile ambele părți se acuzau reciproc cu privire la utilizarea armelor chimice. În timp ce președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că au avut loc „anumite progrese pozitive” în negocierile cu Ucraina, oficialii și diplomații americani și europeni și-au exprimat cu toții scepticismul profund cu privire la stadiul discuțiilor. Nimeni nu consideră că acțiunile lui Putin de până acum ar sugera că liderul rus este dispus să găsească o soluție diplomatică pentru a pune capăt războiului.

🔴 Mihailo Podoliak a mai declarat duminică că Ucraina colaborează cu Israelul și Turcia, în calitate de mediatori, pentru a stabili un loc și un cadru pentru negocierile de pace cu Rusia. „Atunci când se vor stabili, va avea loc o întâlnire. Cred că nu va dura mult timp pentru a ajunge acolo”, a spus acesta pentru presa ucraineană citată de The Guardian.

🔴 Canalul independent de presă NEXTA TV a scris pe twitter duminică seară, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, că noi negocieri Rusia – Ucraina prin videoconferință au fost stabilite pentru luni, 14 martie.

🔴 Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că folosirea de arme chimice de către Rusia în Ucraina ar însemna o „schimbare de paradigmă” şi că NATO şi SUA vor trebui atunci să se gândească la cel mai potrivit răspuns, informează Reuters.

🔴 La rândul său, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a reiterat duminică că Rusia va plăti un „preţ scump” dacă va folosi arme chimice în Ucraina, scrie The Guardian. Într-o intervenţie la postul CBS News, Jake Sullivan a spus că orice atac asupra NATO va declanşa un răspuns complet din partea Alianţei. Sullivan a adăugat că a fost în contact direct cu Moscova pentru a avertiza împotriva oricărei mişcări privind armele chimice. „Folosirea armelor de distrugere în masă ar fi o linie suplimentară şocantă pe care preşedintele rus Vladimir Putin o trece în ceea ce priveşte atacul său asupra dreptului internaţional şi a normelor internaţionale”, a spus Sullivan.

🔴 Totodată,  Jake Sullivan a mai spus că duminică că regimul de la Beijing va suporta „cu siguranţă” consecinţe dacă va ajuta Rusia să evite sancţiunile drastice impuse.

🔴 Într-o intervenție pentru CNN, primarul Kievului Vitali Klitschko a spus că este îngrijorat de un potențial atac chimic sau biologic al Rusiei asupra Ucrainei.

🔴 Situația din Cernihov, oraș puternic bombardat de armata lui Putin, este critică. Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, guvernatorul din Cernihov a prezentat situația din mijlocul dezastrului. Mai mulți civili au fost uciși, un hotel a fost distrus, iar orașul a rămas fără electricitate, sursă de apă, gaz și încălzire.

🔴 Forțele ruse l-au răpit pe primarul orașului Dniprorudne, din sudul țării, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, citat de BBC News. Evhen Matveyev ar fi al doilea primar ucrainean care ar fi fost răpit de trupele ruse, după ce vineri primarul orașului Melitopol, aflat în apropiere, a fost scos cu forța din clădirea administrativă și dus într-un loc necunoscut. „Pentru că nu primesc deloc sprijin local, invadatorii apelează la teroare. Fac apel la toate statele și organizațiile internaționale să oprească teroarea rusă împotriva Ucrainei și a democrației”, a transmis șeful diplomației de la Kiev.

🔴 Casele și proprietățile oligarhilor ruși vizați de sancțiuni ar putea fi folosite pentru a găzdui refugiații din Ucraina, a declarat, duminică ministrul britanic Michael Gove. Guvernul de la Londra, criticat pentru lentoarea şi reticenţa sa în ceea ce priveşte primirea cetăţenilor ucraineni după invazia rusă, a prezentat duminică un program care le permite britanicilor să găzduiască în locuinţele lor refugiaţi care au fugit din calea războiului. Noul program, denumit „Homes for Ukraine”, va permite găzduirea a zeci de mii de persoane din Ucraina care vor avea acces la locuri de muncă, asigurări sociale şi educaţie, chiar dacă nu au legături familiale cu Marea Britanie, a anunţat ministrul britanic Michael Gove într-o declaraţie făcută pentru postul Sky News.

🔴 În plus, procurorul general al Marii Britanii, Suella Braverman, a declarat că a semnat o declaraţie comună cu procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, pentru a reafirma sprijinul guvernului britanic în „tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele pe care le comite pe teritoriul Ucrainei”.

🔴 Volodimir Zelenski a discutat telefonic cu președintele Klaus Iohannis și cu președinta Slovaciei, Zuzana Caputova și a mulțumit celor doi lideri pentru sprijinul oferit poporului ucrainean după invazia rușilor. Klaus Iohannis l-a asigurat pe președintele ucrainean de tot sprijinul României. Printre temele de discuție între lideri s-au numărat crimele de război ale armatei lui Putin, dar și procesul de integrare europeană a Ucrainei.

🔴 Totodată, președintele ucrainean a fost, duminică, la un spital pentru a vizita militarii răniţi în urma invaziei rusești. „Însănătoşire grabnică, băieţi!”, le-a urat Volodimir Zelenski, potrivit corespondentului publicației americane Buzz Feed News, Christopher Miller. În plus, Zelenski a discutat cu soldaţii răniţi, cărora le-a transmis că cel mai bun cadou va fi „victoria”. De asemenea, preşedintele ucrainean i-a decorat pe soldaţii aflaţi pe patul de spital, dar şi pe reprezentanţi ai instituţiei medicale.

🔴 Președintele leton Egils Levits a declarat duminică la CNN că NATO ar trebui să instaleze baze militare permanente în toate țările din flancul său estic – țările baltice, Polonia și România.  „Acesta ar fi un semnal puternic pentru Moscova că NATO e gata să își apere statele membre”, a transmis Levits.

🔴 Primarul orașului Nikolaev a transmis un mesaj de recunoștință comunității brașovene, care a trimis în Ucraina două camioane pline cu alimente și alte produse necesare.

🔴 Brent Renaud este numele primului jurnalist omorât de armata rusă în războiul din Ucraina. Deși primele informații arătau că jurnalistul era un reporter New York Times, cotidianul american a clarificat că acesta nu îi era afiliat, ci era independent.

🔴 Papa Francisc a condamnat în termenii cei mai duri de până acum invazia rusească în Ucraina pe care a numit-o  „o agresiune armată inacceptabilă” și a spus că Mariupol, asediat cu brutalitate de invadatori, este un „oraș martir”, dar și că orașele ucrainene riscă să fie „reduse la a fi niște cimitire” relatează Reuters. Vorbind în fața a mii de oameni adunați în Piața Sfântul Petru, pentru slujba de duminică, Papa a spus că uciderea copiilor și a civililor neînarmați este barbară și lipsită de vreun motiv strategic valid. „În numele lui Dumnezeu vă cer: Opriți acest masacru!”, a mai declarat suveranul pontif.

🔴 Oficialii ucraineni din Mariupol spun că aproape 2.200 de oameni au murit în oraș ca urmare a ofensivei invadatorilor ruși, iar orașul a trecut prin 22 de atacuri cu bombardamente în ultimele 24 de ore, a raportat CNN. În același timp, canalul independent de presă NEXTA TV a scris că convoiul umanitar prin care guvernul Ucrainei voia să alimenteze orașul asediat Mariupol cu mâncare și apă s-a oprit din cauza atacurilor armatei ruse. Vicepremierul Irina Vereșciuc a anunțat că toate camioanele din convoi s-au oprit în orașul Berdiansk și vor relua luni drumul.

🔴 Un tren de pasageri care se îndrepta să preia refugiații evacuați din estul Ucrainei a fost atacat de forțele ruse în apropierea stației Brusyn din regiunea Donețk, a anunțat compania națională de căi ferate din Ucraina, citată de BBC News. Conductorul a fost ucis, iar un alt angajat a fost dus la spital cu răni. Trenul urma să preia în stația Lyman locuitorii evacuați din regiunile Donețk și Lugansk, inclusiv 100 de copii. Compania afirmă că „depune toate eforturile” pentru a evacua toți pasagerii și echipajul trenului, precum și persoanele din stație.

🔴 Aproape 125.000 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare din zonele de conflict din Ucraina, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video.

🔴 Duminică, un bloc de locuințe din Cernihov a fost distrus în timpul unui atac aerian al forțelor ruse, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei. Cel puțin o persoană a fost ucisă și o altă a fost rănită în atac. Șapte civili au fost salvați.

🔴 Tot duminică, oamenii din Nikolaev s-au așezat la cozi uriașe pentru a cumpăra mâncare. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu străzile care erau pline de oameni care încercau să găsească alimente pentru a supraviețui. Orașul Nikolaev a fost grav afectat de bombardamentele rusești în ultimele zile și se află sub asediu. În plus, nouă persoane au fost ucise duminică în urma unor lovituri aeriene asupra orașului, a declarat guvernatorul regional Vitaliy Kim, citat de France 24. Orașul este considerat esențial pentru orice atac viitor asupra portului Odesa, aflat mai jos pe coasta Mării Negre. Ministerul britanic al Apărării a transmis duminică că forțele rusești care avansează din Crimeea caută să ocolească Nikolaev în timp ce se îndreaptă spre Odesa.

🔴 Turcia a făcut apel la Rusia să o ajute cu evacuarea cetăţenilor săi blocaţi în Mariupol, a declarat presei duminică ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu. Şeful diplomaţiei turce a spus că l-a sunat sâmbătă pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi i-a cerut ajutorul pentru evacuarea cetăţenilor turci.

🔴 Elon Musk a postat un mesaj criptic de doar câteva cuvinte pe Twitter, provocând nedumerire și speculații privind legătura cu războiul din Ucraina. New York Times susține că mesajul pare să fie o trimitere la cartea publicată de britanicul Edward Shepherd Creasy în 1851: ”Cele cincisprezece bătălii decisive ale lumii: de la Marathon la Waterloo”. Volumul scris acum peste 170 de ani prezintă povestea celor cincisprezece confruntări militare care au avut un impact semnificativ asupra istoriei lumii.

🔴 35 de persoane au fost ucise şi 134 au fost spitalizate în urma rănilor după atacul cu rachete de la o bază militară ucraineană în regiunea Liov, în vestul Ucrainei, situată la mai puţin de 25 de kilometri de graniţa cu Polonia şi folosită pentru exerciţii comune cu NATO, informează CNN.

🔴 Rusia a anunțat duminică că a atacat baza militară de antrenament din Iavoriv, vestul Ucrainei, în apropiere de granița cu Polonia, și că loviturile aeriene rusești au ucis „până la 180 de mercenari străini” și au distrus o mare cantitate de arme furnizate de națiuni străine, scrie Reuters. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a afirmat într-un briefing de presă că Rusia își va continua atacurile împotriva a ce el a numit „mercenari străini”. ⚠️ Reuters precizează că nu a putut verifica independent declarațiile oficialului rus. Aceste date trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.

🔴 De altfel, Ucraina a respins acuzațiile Rusiei despre existența presupușilor mercenari. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Markian Lubkivschi, a declarat pentru CNN că informația reprezintă o ”pură propagandă rusă”.

🔴 De asemenea, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat duminică că au fost distruse 3.687 de obiective din infrastructura militară ucraineană, de la începutul războiului, potrivit agenției ruse de presă Interfax. În plus, au fost doborâte 99 de avioane și 128 de vehicule aeriene fără pilot și distruse 1.194 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 121 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 443 de tunuri și mortiere de artilerie de câmp și 991 de unități de vehicule militare speciale, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. ⚠️ Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.

🔴 Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, citate de publicația ucraineană The Kyiv Independent, armata rusă a pierdut peste 12 mii de soldați, de la începutul războiului, 74 de avioane și 86 de elicoptere , 374 de tancuri și 62 de sisteme de lansare multiplă de rachete. ⚠️ Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.

🔴 Washington Post notează că Oameni din întreaga lume folosesc un nou site web pentru a ocoli aparatul de cenzură și propagandă al Kremlinului și a trimite SMS-uri și email-uri despre războiul din Ucraina către persoane aleatorii din Rusia. Site-ul a fost dezvoltat de un grup de programatori polonezi care au obținut aproximativ 20 de milioane de numere de telefon mobil și aproape 140 de milioane de adrese de e-mail deținute de persoane fizice și juridice din Rusia. 1920.in generează aleatoriu numere și adrese din aceste baze de date și permite oricui, oriunde în lume, să le trimită mesaje oamenilor din Rusia, existând și opțiunea de a folosi un mesaj standard în limba rusă care face apel la oameni să ocolească cenzura presei de către președintele Vladimir Putin.

🔴 Agenţia nucleară ucraineană Energoatom anunță că a fost restabilită alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl.

🔴 Un număr de 3.753 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, dintre care 65 în ultimele 24 de ore, informează Ministerul Afacerilor Interne.

🔴 Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat o aplicație care prezintă coridoarele verzi de tranzit pe teritoriul României, pentru persoanele refugiate din Ucraina.

🔴 Aproape 70 de civili au fost înmormântaţi într-o groapă comună în oraşul Bucea, din apropiere de Kiev, după luptele grele care s-au dat în zonă între forţele ucrainene şi invadatorii ruşi, relatează agenția de presă germană DPA. O altă înregistrare video cu o groapă comună din oraşul asediat Mariupol a ajuns zilele trecute în presa din întreaga lume, arătând impactul invaziei începute la 24 februarie.

🔴 Aproximativ 100.000 de ucraineni au părăsit Ucraina din cauza invaziei ruse în ultimele 24 de ore, conform celui mai nou bilanț al ONU, publicat duminică. Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a înregistrat exact 2.698.280 de refugiaţi din Ucraina pe site-ul său, în jurul orei 11:00 GMT, duminică. Sunt cu 100.733 mai mulţi refugiaţi decât se arăta în bilanţul anterior. Europa nu a mai avut un aflux atât de rapid de refugiaţi de la cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit Înaltului Comisar pentru Refugiaţi, Filippo Grandi. Patru milioane de persoane ar putea dori să părăsească ţara pentru a scăpa de război, conform primelor estimări ale ONU, cifră care, cu siguranţă, ar urma să fie revizuită în creştere, potrivit UNHCR.

🔴 Regimul Putin a arestat duminică peste peste 700 de persoane. Potrivit OVD-Info, un proiect mass-media rus independent pentru drepturile omului care vizează combaterea persecuției politice, până la ora 18:30, ora Moscovei, poliția a reținut 745 de persoane în timpul demonstrațiilor din 37 de orașe rusești. Cel puțin 353 dintre ei au fost arestați la Moscova, a spus monitorul independent. În total, peste 14.000 de manifestanţi au fost arestaţi de la începutul atacului Rusiei din Ucraina, din 24 februarie, conform OVD-Info. Dar observatorii OVD-Info susțin că cifra reală ar putea fi mai mare.

📸 În final vă las cu această imagine. În mai multe orașe din Germania, peste 125 de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva războiului început de Rusia în Ucraina. Manifestanții au cerut ca Putin să pună capăt războiului cât mai curând posibil în orașe precum Frankfurt, Leipzig și Stuttgart și Berlin. În capitala germană, aproximativ 30 de mii de oameni au defilat prin centrul orașului, în fața Porții Brandenburg. Reperul a fost un simbol al diviziunii germane în timpul Războiului Rece, când țara a fost împărțită Germania de Est și Vest. După unificarea de la începutul anilor ‘90, Poarta Brandenburg a fost văzută ca fiind un simbol ce reprezintă pacea și libertatea.