Sinteză de Marco Badea.

Am intrat în cea de-a 11-a zi a războiului din Ucraina. După zece zile de la invazie, Rusia începe „să realizeze costul real al războiului”, spune un consilier apropiat al președintelui ucrainean, care precizează că din acest punct negocierile pot fi „constructive”, în timp ce analiștii militari americani susțin că forțele ruse din Ucraina ar fi intrat într-o posibilă pauză operațională scurtă, dar se pregătesc să reia operațiunile puternice împotriva capitalei Kievului și asupra orașelor Harkov, Nikolaiev și posibil asupra Odesei în următoarele 24-48 de ore. Mai jos câteva dintre cele mai noi informații de peste noapte.

🔴 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis sâmbătă seara un nou mesaj video, la capătul celei de-a 10-a zi a invaziei ruse. Fiecare metru din  pământul nostru, câștigat prin proteste și umilirea armatei ruse, este un pas către victorie pentru întreaga Ucraină, le-a spus Zelenski compatrioților liderul de la Kiev. El a lăudat curajul poporului ucrainean și le-a cerut locuitorilor din teritoriile ocupate din Donbas să se alăture rezistenței pe care ucrainenii o opun invadatorilor în mai multe orașe.

🔴 Totodată, preşedintele ucrainean a anunţat duminică, la primele ore ale dimineții, că a vorbit din nou la telefon cu omologul său american, Joe Biden, pentru a discuta despre sprijinul financiar american pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei. „În cadrul unui dialog permanent, am avut o nouă conversaţie cu @POTUS (preşedintele Statelor Unite). Ordinea de zi a inclus probleme de securitate, sprijinul financiar pentru Ucraina şi continuarea sancţiunilor împotriva Rusiei”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter. Și Casa Albă a anunțat convorbirea telefonică dintre cei doi șefi de stat.  „Președintele Biden a spus că administrația sa va crește asistența umanitară și economică pentru Ucraina și lucrează îndeaproape cu Congresul pentru a obține fonduri suplimentare”, se arată în comunicatul administrației Biden.

🔴 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a avut o „discuție productivă” cu secretarul de stat american Antony Blinken în legătură cu viitoarele măsuri de sprijinire a Ucrainei în fața invaziei rusești. Într-un mesaj video transmis sâmbătă, Kuleba a anunțat că tocmai s-a întors de la granița ucraineano-poloneză, unde a purtat discuții cu secretarul de stat american în zona neutră a frontierei, relatează CNN. „Am avut o discuție productivă despre eficiența sancțiunilor impuse deja Rusiei și măsurile luate, dar și, mai important, despre pașii noștri viitori în ceea ce privește furnizarea de arme necesare Ucrainei și impunerea de sancțiuni suplimentare Rusiei”, a anunțat Kuleba într-un mesaj transmis în limba engleză. El a adăugat că este „încrezător” că Ucraina și SUA vor pune în aplicare „în zilele următoare” ceea ce au convenit. El a precizat că SUA își va coordona eforturile cu aliații europeni.

🔴 Deplasarea lui Antony Blinken la granița polonzo-ucraineană, la punctul vamal Korczowa, reprezintă cea mai apropiată prezență fizică a Americii de Ucraina, notează BBC. Întâlnirea celor doi oficiali a durat aproximativ trei sferturi de oră. Kuleba a mulțumit SUA pentru ajutor, dar și-a reiterat speranța de a primi mai mult sprijin militar, în special în ceea ce privește instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Răspunsul Occidentului la această solicitare ucraineană a fost însă întotdeauna „nu”, pentru că ar însemna deschiderea unei confruntări directe între NATO și Rusia.

🔴 În același timp, într-o declarație video postată peste noapte, ministrul de externe Kuleba a salutat progresele făcute de forțele Kievului împotriva Rusiei, afirmând că „Ucraina sângerează, dar nu a căzut și stă cu ambele picioare pe pământ”.

🔴 În câteva zile, rușii nu-și vor mai putea folosi cardurile bancare. Visa și Mastercard au anunțat sâmbătă seară că suspendă toate operațiunile în Rusia. Asta înseamnă că oamenii nu vor mai putea folosi nici măcar automatele bancare, nu vor mai putea face plăți online și vor fi nevoiți să retragă banii de la ghișeu, ca în urmă cu câteva decenii.

🔴 Statele Unite lucrează cu Polonia la posibilitatea ca această țară să furnizeze Ucrainei avioane de luptă de fabricație rusă și se consultă în acest sens și cu alți aliați, a confirmat pentru CNN un purtător de cuvânt al Casei Albe. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni la Washington pentru ca țările din Europa de Est să-i furnizeze avioane de luptă pentru a putea face față invaziei ruse.  Aceste țări au în flotă avioane de fabricație rusă pe care piloții ucraineni știu deja cum să le piloteze, astfel că nu ar mai avea nevoie de instruire suplimentară. În cadrul discuțiilor cu Polonia, SUA vor să stabilească ce capacități ar putea oferi în schimb Varșoviei pentru a suplini deficitul, dacă această țară decide să transfere avioane în Ucraina, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Oficialul nu a dorit să detalieze ce opțiuni de suplimentare sunt luate în considerare, precizează CNN.

🔴 Premierul israelian Naftali Bennett a fost ieri la Kremlin pentru a negocia cu Putin. După cele două ore de discuții, s-a îndreptat apoi către capitala Germaniei pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz, Înainte de a pleca spre Berlin, Naftali Bennett a vorbit la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat purtătorul său de cuvânt. La Berlin, Bennett l-a informat pe cancelarul Scholz despre detaliile întâlnirii sale cu Putin. Bennet şi Scholz au discutat 90 de minute „rezultatele întâlnirii pe care premierul a avut-o cu preşedintele rus Putin”, a declarat cancelaria germană după întâlnire. „S-a convenit să rămână în contact strâns pe această temă, obiectivul comun rămânând acela de a pune capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil”, se arată în declaraţia de la Berlin.

🔴 Organizația de hackeri Anonymous a anunțat sâmbătă seara că a atacat site-ul FSB, principalul serviciu de informații al Rusiei, moștenitorul KGB. Site-ul nu a putut fi accesat, iar căutările pe internet arătau că nu mai există. „În câţiva ani, vom trăi ca în Coreea de Nord. De ce avem nevoie de asta? Pentru ca Putin să ajungă în cărţile de istorie? Nu este războiul nostru, aşa că să ne oprim!”, se arată în mesajul celor de la Anonymous.

🔴 Un avion guvernamental rusesc a decolat de la Sankt Petersburg cu destinația Washington DC pentru a-i aduce acasă pe diplomații ruși care au fost declarați de guvernul american persoane indezirabile, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe canalul său Telegram. Misteriosul avion rusesc a captivat utilizatorii rețelelor sociale, care i-au urmărit sâmbătă traseul în timp real pe site-urile de monitorizare a zborurilor în timp ce traversa Oceanul Atlantic îndreptându-se spre Statele Unite, în condițiile în care se știa că spațiul aerian american este închis pentru zborurile rusești.

🔴 Benjamin Ferencz, ultimul procuror supraviețuitor de la procesele de la Nürnberg, unde a pledat în favoarea condamnării naziștilor pentru crimele de război din cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat că președintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie condamnat pentru crime împotriva umanității comise de armata rusă în Ucraina.

🔴 Premierul britanic Boris Johnson va prezenta un „plan internațional de acţiune” pentru a determina eșecul invaziei ruse în Ucraina şi îşi va intensifica în acest scop întâlnirile diplomatice, săptămâna viitoare, la Londra, a anunțat sâmbătă departamentul de comunicare din 10 Downing Street, reședința oficială a șefului guvernului de la Londra. Preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să eşueze şi trebuie să ne asigurăm că eşuează în acest act de agresiune”, a declarat prim-ministrul britanic într-un comunicat. „Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, ci trebuie să o apărăm de tentativele persistente de a rescrie regulile prin forţă militară”, a adăugat el. Planul lui Boris Johnson are șase puncte și nu presupune ca aliații occidentali să se angajeze în acțiuni militare împotriva Rusiei, ci vizează îngenunchierea economică a Moscovei, scrie The Guardian. În ceea ce o privește, Marea Britanie vrea să accelereze sancționarea oamenilor de afaceri ruși, așa că Downing Street va trimite luni în parlament pachetul de măsuri în acest sens.

🔴 Rusia este pe cale „să realizeze costul real al războiului” în faţa rezistenţei ucrainene, iar negocierile dintre delegaţiile celor două ţări încep sa fie „constructive”, a declarat sâmbătă negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, intervievat la Liov, în Ucraina, de cotidianul canadian The Globe and Mail. Mihailo Podoliak, considerat un colaborator apropiat al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că începe să perceapă o schimbare în atitudinea Rusiei în faţa rezistenţei ucrainene şi a sancţiunilor internaţionale. „La începutul războiului, (ruşii) insistau asupra unei dominaţii totale. Nu se aşteptau la o rezistenţă atât de puternică din partea Ucrainei. Acum, tocmai încep să realizeze costul real al războiului. Şi acum începem să avem negocieri constructive”, a declarat Podoliak.

🔴 Insistând că cele două părţi au convenit să nu facă publice detalii ale discuţiilor, Mihailo Podoliak a spus că obiectivele ucrainene rămân o încetare imediată a focului, garanţii de securitate că Ucraina nu va mai fi atacată şi compensaţii „însemnate” pentru pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele din oraşele ucrainene. Oficialul a participat la primele două runde de negocieri între Rusia şi Ucraina, desfășurate la frontiera cu Belarus. A treia rundă de discuţii ar urma să aibă loc luni, potrivit delegaţiei ucrainene, dar partea rusă nu a dat un termen atât de ferm. A treia rundă de negocieri cu Ucraina „ar putea avea loc într-adevăr în zilele următoare, este posibil să fie luni”, a declarat sâmbătă negociatorul rus Leonid Sluţki, citat de agenția de presă rusă Interfax. Pe de altă parte, agenţia de presă rusă TASS îl citează pe același negociator rus Leonid Sluţki, care a declarat că partea ucraineană a arătat „o anumită deschidere” în a doua rundă de discuții pentru a se ajunge la un acord.

🔴 Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a criticat sâmbătă, într-o scrisoare adresată omologului său britanic Priti Patel, „răspunsul total inadaptat” al Marii Britanii şi „lipsa de umanitate” faţă de refugiaţii ucraineni respinşi la Calais, relatează AFP. Încercând să se alăture familiilor lor de peste Canalul Mânecii, aproximativ 150 de ucraineni care au fugit din ţara lor invadată de Rusia au fost invitaţi în ultimele zile de oficiali britanici „să se întoarcă” şi „să meargă la Paris sau Bruxelles” pentru a obţine vizele necesare de la consulate, a arătat ministrul francez în această scrisoare. În total, peste 400 de cetăţeni ucraineni au sosit la Calais de la începutul războiului, potrivit ministrului francez de interne.  De câteva zile, situaţia lor este o sursă de fricţiuni între Londra şi Paris, ale căror relaţii sunt deja tensionate de problema trecerilor ilegale de migranţi.

🔴 Regimul de la Kremlin condus de Vladimir Putin a cerut, sâmbătă seară, Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să nu mai furnizeze armament Ucrainei, informează agenţia de presă RIA Novosti, citată de Reuters. Moscova a avertizat că există riscul ca sistemele de rachete portabile Stinger să ajungă la grupuri teroriste, ceea ce ar genera ameninţări pentru avioanele comerciale.

🔴 Vladimir Putin a semnat un decret care prevede sumele pe care le vor primi drept despăgubire familiile soldaților ruși morți, precum și soldații răniți în conflictul din Ucraina. Astfel, membrii familiei unui militar care a murit în Ucraina va primi cinci milioane de ruble, iar un soldat rănit va primi trei milioane de ruble. Financial Times amintește de scăderea drastică a rublei de la debutul conflictului din Ucraina: 24 februarie. Prin urmare, cinci milioane de ruble însemnau pe 23 februarie 55.000 de euro, în timp ce ieri, pe 5 martie, înseamnau 47.500 de euro. Totodată, trei milioane de ruble însemnau pe 23 februarie 33.000 de euro, în timp ce pe 5 martie înseamnau 28.500 de euro.

🔴 Borodeanka, un oraș situat la nord-vest de Kiev, este „aproape complet distrus”, a anunțat Oleksiy Kuleba, şeful administraţiei regionale, citat de CNN. „Nu există apă și electricitate acolo. Nu mai există Borodeanka. Este aproape complet distrus. Centrul orașului este pur și simplu îngrozitor. Borodeanka este sub influența trupelor ruse; ei controlează această așezare”, a spus Kuleba.

🔴 Volodimir Zelenski a vorbit la telefon cu Elon Musk și a declarat ulterior că Ucraina va primi antene Starlink suplimentare pentru a ajuta orașele distruse fără acces la internet, relatează CNN. Totodată, Zelenski l-ar fi invitat pe Musk în Ucraina, după terminarea războiului inițiat de Rusia. „Îi sunt recunoscător pentru că a sprijinit Ucraina cu cuvinte și fapte”, a spus Zelenski într-un mesaj pe Twitter duminică dimineață. „Săptămâna viitoare vom primi un alt lot de sisteme Starlink pentru orașele distruse”, a adăugat președintele. Antenele Starlink pot fi folosite pentru a se conecta la serviciul de internet prin satelit al companiei, care, conform site-ului web Starlink, este „ideal potrivit pentru zonele în care conectivitatea a fost nesigură sau complet indisponibilă”.

🔴 Fără apă, fără căldură și fără hrană sau provizii medicale, locuitorii din Mariupol trag speranța că rușii vor debloca coridorul umanitar, pentru a scăpa din iadul bombardamentelor. Între timp, armata rusă le-a distrus și autobuzele pregătite pentru evacuare. Vadim Boicenko, primarul orașului Mariupol, spune că numărul morților ar ajunge acum probabil la ordinul miilor. „Nu putem nici să ne recuperăm morții din cauza bombardamentelor continue”, a transmis o localnică pentru echipa CNN.

🔴 Locuitorii din Harkov au raportat aseară noi explozii. Pe la ora locală 22:40 s-au auzit explozii de obuze, iar o clădire înaltă a fost cuprinsă de flăcări. A fost auzită o explozie puternică și în apropierea centrului orașului. De asemenea, sirenele care dau alarma în privința iminenței unui atac au început să sune aseară și la Liov, orașul din vestul Ucrainei.

🔴 Armata ucraineană a declarat că forțele ruse continuă să se concentreze asupra Kievului, în timp ce continuă cu atacurile asupra Harkovului, orașului Nikolaiev și crearea unui coridor terestru cu Crimeea, în ultimul său raport operațional. Raportul spunea că avioanele de pe aeroporturile din Belarus au fost implicate în atacuri aeriene asupra infrastructurii militare și civile din Kiev și Zhytomyr.

🔴 De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington a publicat un raport în care spune că forțele ruse din Ucraina ar fi intrat într-o posibilă pauză operațională scurtă, în timp ce se pregătesc să reia operațiunile împotriva capitalei Kievului și asupra orașelor Harkov, Nikolaiev și posibil asupra Odesei în următoarele 24-48 de ore. Trupele ruse nu au lansat operațiuni ofensive terestre majore împotriva Kievului, Harkovului sau a orașului Nikolaiev în ultimele 24 de ore. Pe de altă parte, forțele ucrainene de lângă Harkov au desfășurat o contraofensivă care ar fi pătruns până la granița ucraineană-rusă.

🔴 Oraşele Sumî şi Lebedin din nord-estul Ucrainei au continuat să se afle sub atacurile ruseşti sâmbătă, a declarat şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitro Jiviţki, pe contul său de Telegram. Avioane ruseşti au distrus un depozit pentru alimente, materiale de construcţii şi o parcare, a relatat Jivițki, potrivit dpa.

🔴 O analiză a celor de la Al Jazeera subliniază că este posibil ca Vladimir Putin să se fi așteptat la o situație similară cu cea în care a confiscat Crimeea, dar modul în care se derulează conflictul din Ucraina pare să semene mai degrabă cu Primul Război Cecen din 1994, când Rusia a planificat o ofensivă masivă împotriva capitalei, iar atacul a eșuat. Puterea rezistenței ucrainene pare să fi surprins Moscova și în ultimele zile a avut loc o schimbare în abordarea rusă, îndreptându-se către o utilizare mai mare a artileriei și atacurilor cu rachete împotriva orașelor importante, precum Herson, Harkov și Mariupol. Experiența din Cecenia a demonstrat, de asemenea, o aparentă desconsiderare în rândul celor aflați la conducere a lecțiilor învățate în Afganistan. Sovieticii au contat pe șocul surpriză al invaziei inițiale și al ocupației militare pe termen scurt pentru a-și submina adversarul, dar au subestimat hotărârea populației afgane și voința acesteia de a rezista.

🔴 Fostul ministru rus al Apărării, Pavel Grachev, a susținut că rezistența cecenă va fi zdrobită în câteva ore cu forțe minime, dar forțele cecene erau pregătite pentru o invazie. Progresul forței de intervenție ruse a fost, de asemenea, lent, împiedicat de blocaje civile, defecțiuni și vreme nefavorabilă, se mai arată în analiza Al Jazeera. Țintirea deliberată a civililor și distrugerea pe scară largă a orașelor are scopul de a slăbi moralul populației în încercarea de a le submina voința de a rezista. În același timp, Kremlinul încearcă să se asigure că deține controlul asupra fluxurilor de informații în interiorul Rusiei. Și-a sporit controlul asupra presei interne pentru a se asigura că narațiunea statului este dominantă, încercând să prevină protestele împotriva războiului care amenință stabilitatea internă, mai arată experții canalului internațional de știri din Orientul Mijlociu.

🔴 Aproximativ 3.000 de americani s-au oferit voluntari să lupte în Ucraina, a declarat un reprezentant al ambasadei ucrainene la Washington pentru Voice of America, potrivit BBC. În urmă cu câteva zile, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat la 16.000 numărul voluntarilor străini care s-au oferit să lupte pentru Ucraina.

🔴 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit duminică la telefon cu ministrul chinez de externe Wang Yi , care i-a spus că Beijingul se opune oricăror mișcări care „pun gaz pe focul deja aprins în Ucraina”, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe, citat de Associated Press. Yi a spus șefului diplomației americane că „evoluția” situației din Ucraina este „ceva ce China nu vrea să vadă”, adăugând că criza din Ucraina ar trebui rezolvată prin „dialog și negociere”. Șeful diplomației de la Beijing i-a Secretarului de Stat american ca SUA, NATO  și UE să se angajează într-un „dialog egal” cu Rusia, precizând că trebui „să se acorde atenție impactului negativ al expansiunii continue a NATO către est asupra securității Rusiei”. „China sprijină toate eforturile care conduc la detensionarea și soluționarea politică a situației, în timp ce se opune oricăror mișcări care sunt negative pentru promovarea unei soluții diplomatice și adaugă combustibil la flăcări”, a spus Wang, potrivit The Guardian. Pe fondul indignării internaționale și al creșterii sancțiunilor împotriva Rusiei, Beijingul se străduiește să nu fie afectat de asocierea cu Moscova, menținând în același timp legăturile din ce în ce mai strânse cu regimul de la Kremlin.

🔴 Compania de pariuri sportive Superbet anunţă într-o postare pe Facebook încheierea oricărei colaborări cu fostul fotbalist Daniel Pancu începând din data de sâmbătă, după ce acesta a vorbit în termeni elogioşi într-un interviu pentru o publicație din România, despre liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat al lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina. Întrebat ce l-a şocat în Cecenia şi dacă avem ceva de învăţat de la ei, fostul fotbalist român, cunoscut mai ales pentru cariera la Rapid, a răspuns: „Acolo poţi să omori femeile oricând! Nu neapărat că sunt de acord cu aşa ceva, dar mi se pare că ei îşi păstrează nişte tradiţii cu care eu sunt de acord. Asta e viziunea mea despre viaţă! Nu putem să mai fim niciodată ca ei”. „În urma unor declaraţii publice care contravin în totalitate valorilor brandului Superbet, conducerea companiei anunţă încheierea oricărei colaborări cu Daniel Pancu, începând de astăzi, 5 martie. Ne delimităm cu fermitate de orice fel de declaraţii care, din ignoranţă sau rea voinţă, nu ţin cont de dramele trăite de poporul ucrainean. La fel de ferm ne delimităm de declaraţiile cu privire la comentariul în care Daniel Pancu face referire la modul de a înţelege tradiţiile, asociindu-le cu acte de violenţă împotriva femeilor”, anunţă Superbet. De asemenea, toate campaniile în care este utilizată imaginea lui Daniel Pancu au fost oprite de la difuzare.

🔴 Canada i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii săi să evite orice călătorie în Rusia din cauza conflictului armat din Ucraina, iar pe canadienii din Rusia să părăsească ţara, notează AFP.

🔴 Câțiva oficialii americani ai administrației Biden au călătorit în Venezuela, încercând să izoleze Rusia de aliații săi. Nu este clar care a fost deznodământul discuțiilor.

🔴 Radio Free Europe, instituția de presă finanțată de SUA, fondată în timpul Războiului Rece pentru a transmite știri în țările controlate de comuniști, a anunțat că își va înceta operațiunile în Rusia, deoarece țara reprimă informațiile după invazia lor în Ucraina.

🔴 Artistul britanic Sting a făcut un apel la solidaritate şi donaţii cu poporul ucrainean pe pagina sa de Instagram, în felul său original, cântând melodia Russians, scrisă în 1985, în perioada Războiului Rece. „Rareori am cântat această melodie în mulţii ani de când a fost scrisă, pentru că nu m-am gândit niciodată că va mai fi relevantă. Dar, în lumina deciziei sângeroase şi îngrozitor de greşite a unui om de a invada un vecin paşnic, care nu amenință, cântecul este, din nou, o pledoarie pentru umanitatea noastră comună. Pentru curajoşii ucraineni care luptă împotriva acestei tiranii brutale şi, de asemenea, pentru mulţi ruşi care protestează faţă de această grozăvie, în ciuda ameninţării cu arestarea şi închisoarea – Noi, toţi, ne iubim copiii. Opriţi războiul”, este mesajul lui Sting.

În dimineața asta nu las aici o poză, ci un video făcut de Departamentul de stat al SUA și postat pe twitter de secretarul Antony Blinken. El spun că în toate colțurile globului, inclusiv în Rusia însăși, oamenii ies în stradă și cer încetarea atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei.

P.S. [nota deținătorul blogului] Dacă ți-a plăcut acest articol, am să te rog să intri pe pagina mea de Facebook (adică AICI) și să-i dai un like sau, de ce nu, un share. Pentru că cei de la Facebook încurajează fake news și propaganda rusă, odată cu suspendarea contului, mi-a fost redus reach-ul postărilor. Pot contracara asta într-un singur mod: dacă oamenii interacționează cu postările mele. O să vedeți acest Post Scriptum timp de încă 54 de zile, când îmi expiră toate restricțiile pe cont. Până atunci, doar de voi ține să le faceți mai vizibile.