Începând de azi, o să preiau pe blog sintezele fiecărei zile de război pe care le scrie Marco Badea. Cu acceptul lui, desigur. Accept pe care mi l-a dat pe loc, pentru că informarea din surse cât mai corecte este vitală în aceste zile. Așadar, aveți mai jos sinteza zilei de ieri

Am intrat în a șaptea zi de război, iar Ucraina rezistă, deși rușii încep să pună tot mai mult presiune. Am scris mai jos ce s-a întâmplat peste noapte, dar și cele mai importante informații legate de situația din Ucraina, care au apărut ieri după ora 18.00:

🔴 În a șaptea zi de când Vladimir Putin a dat ordin armatei ruse să invadeze Ucraina, încă de la primele ore ale dimineții, Kievul, Harkovul și alte orașe din Ucraina au întâmplinat noi bombardamente, în condițiile în care forțele rusești își amplifică ofensiva și se apropie și mai mult de capitala ucraineană.

🔴 Presa ucraineană notează că în jurul orei 03.00 dimineața, forțe de parașutiști ruși au fost lansate asupra Harkovului, acestea intrând în lupte grele cu apărătorii ucraineni. Parașutiștii ruși au aterizat la Harkov și au atacat unul dintre centrele medicale militare ale orașului, potrivit publicației The Kyiv Independent. De altfel, o rachetă a lovit centrul regional de poliție al orașului în această dimineață. Al doilea cel mai mare oraș din Ucraina a fost lovit pe tot parcursul nopții cu rachete de forțele Federației Ruse. Autoritățile locale arată că bilanțul după noaptea trecută este de cel puțin 21 de persoane ucise și 112 răniți.De asemenea, explozii uriașe s-au înregistrat noaptea trecută și în orașul ucrainean Ciuhuiv, aflat la sud de Harkov. Ținta atacurilor rușilor ar fi fost un aeroport militar din acest oraș.

🔴 În raioanele Gorenichiv, Buzova și Bilogorodki de lângă Kiev au început bătălii în dimineața unei noi runde de negocieri. De reamintit că miercuri este programată o a doua rundă de negocieri între oficialii ruși și ucraineni, după ce primele discuții între cele două părți, care au avut loc luni, s-au încheiat fără o concluzie concretă. Au fost bombardamente de artilerie, a intrat o coloană de 13 vehicule blindate de transport de trupe, potrivit presei ucrainene.

🔴 Totodată, în orașul sudic Herson, primarul orașului, Igor Kolykhayev, a declarat pentru radioul local că forțele ruse au capturat gara și portul orașului marți seară, potrivit BBC Russian. Nu este clar care este situația exactă în Herson, dar rapoartele din zonă indică faptul că armata rusă este pe străzi. „Luptele au loc acum, iar ocuparea orașului nostru este în curs”, a spus primarul. El a afirmat că mulți oameni au murit, inclusiv soldați și civili ucraineni, iar oficialii guvernamentali încearcă acum să se asigure că oamenii pot pleca sau pot ajunge la adăposturi. Imaginile de pe rețelele sociale arată că armata rusă pare să fi cucerit centrul orașului Herson.

🔴 Orașul Trostianets din regiunea Sumî a fost ocupat de forțele ruse, relatează jurnaliştii. Trei coloane de trupe ruse au intrat în oraș pe 1 martie, demolând poarta de la The Round Court, un reper istoric, și distrugând o galerie de artă. Liniile electrice și drumurile din oraș au fost, de asemenea, avariate. Nu există TV sau radio în Trostianets în acest moment și internetul este instabil.

🔴 Sunt alerte de raid aerian în mai multe orașe din Ucraina, inclusiv în capitală. Sirenele s-au auzit miercuri dimineață în Chernihiv și Sumî, Pryatyn și Mirhorod dar și în Kiev.

🔴 „Începând cu ora 6:00, pe 2 martie, a 7-a zi a războiului Rusiei în Ucraina, forțele ruse încearcă să avanseze în toate direcțiile, dar armata Ucrainei se opune pretutindeni și suferă pierderi. Nereușind să-și avanseze forțele, forțele ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete și bombe pentru a intimida populația civilă”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook în această dimineață de  Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

🔴 Forțele aeriene ucrainene, împreună cu unități ale armatei și apărării teritoriale, au distrus un mare convoi militar rusesc în apropierea orașului Baștanka din regiunea Nikolaiev, în sudul Ucrainei, a anunțat Mykola Lukashuk, președintele Consiliului raionului Dnipro, pe Facebook. Militarii spun că acest convoi distrus conținea până la 800 de vehicule.

🔴 Rachetele Kalibr au distrus o bază aeriană, mai multe case și un spital, a declarat primarul localității Jîtomîr, situată la vest de Kiev. În atac ar fi fost folosită o rachetă de croazieră. Racheta ar fi fost lansată din Belarus. Bilanțul persoanelor decedate este neclar, în timp ce Serviciul de urgență dă doi morți, iar Anton Gerașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a vorbit despre patru morți, printre care și un copil.

🔴 ONU transmite că cel puțin 136 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse a Ucrainei joia trecută. Printre ei ar fi și 13 copii. Liz Throssell, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat că numărul real de morți va fi probabil mult mai mare. Throssell a spus că majoritatea au fost victime ale bombardamentelor de artilerie grea, a loviturilor aeriene și ale exploziilor. ONU a mai spus că până acum aproximativ 400 de persoane au fost rănite în lupte. Cifrele publicate de guvernul Ucrainei sugerează că 352 de civili sunt morți și 1.684 sunt răniți.

🔴 Uniunea Europeană va analiza cu seriozitate posibilitatea ca Ucraina să devină țară-candidată pentru a aderarea la blocul european, au declarat, marți, principalii lideri de instituții europene, Ursula von der Leyen și Charles Michel. Ei au atras, totuși, atenția că drumul Ucrainei spre UE va fi unul lung.

🔴 Joe Biden anunță interzicerea aeronavelor rusești în spațiul aerian american în discursul privind Starea Uniunii. De asemenea, președintele american a spus că Vladimir Putin este „un dictator mai izolat ca oricând de restul lumii”. În plus, Biden a spus că SUA și alte țări vor elibera 60 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice pentru a reduce prețul carburanților, care a crescut rapid după începerea războiului din Ucraina.

🔴 Bursa de la Moscova va rămâne închisă și miercuri, anunță banca centrală a Rusiei

🔴 Bombardamentele ruseşti asupra Kievului au lovit Memorialul Holocaustului Babîn Iar din capitala ucraineană, a declarat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Yermak. Memorialul e situat în apropierea turnului de televiziune din Kiev, lovit şi el în cursul zilei de marţi, a informat CNN. Serviciul de Urgență din Ucraina precizează că în urma atacului asupra turnului televiziunii au murit cinci oameni. Alte 5 persoane au fost rănite.

🔴 A crescut numărul celor care vor să se înroleze în armata poloneză. Un număr semnificativ mai mare de polonezi, bărbaţi şi femei, vor să se înroleze în armată după ce Rusia a invadat Ucraina, potrivit datelor Ministerului Apărării de la Varşovia.

🔴 Totodată, aproximativ 70 de japonezi au depus cereri pentru a deveni voluntari care să lupte în Ucraina, potrivit cotidianului Mainichi Shimbun, care citează o companie din Tokyo ce se ocupă de voluntari.

🔴 Pe fondul războiului, prețul țițeiului continuă să crească și a atins 110 dolari pe baril miercuri dimineața, în ciuda anunțului privind intervenția din rezerve a SUA și a altor state. Cotațiile pentru gazele europene sunt la +60% față de săptămâna trecută, deși Gazprom pompează acum chiar prin Ucraina.

🔴 Parlamentul bulgar a votat marţi cu o largă majoritate numirea actualului ambasador al Bulgariei la NATO, Dragomir Zarkov, în postul de ministru al apărării, după ce ministrul Stefan Ianev a fost demis în urma refuzului său de califica invazia rusă în Ucraina drept „război”.

🔴 Președintele Turciei, Recep Erdogan, a cerut Uniunii Europene să trateze Turcia la fel cum tratează Ucraina, în ce privește aspirațiile de aderare la blocul european, fără să aștepte ca ea să fie „lovită de război”.

🔴 Reprezentanţi ai FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) au oferit informaţii Kievului despre cecenii trimişi în Ucraina cu scopul de a-l asasina pe Volodimir Zelenski, ceea ce a ajutat la eliminarea grupului, a spus secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov. De reamintit că liderul cecen Ramzan Kadârov a confirmat sâmbătă participarea unor combatanţi ceceni alături de trupele ruse angajate în ofensiva împotriva Ucrainei.

🔴 Muzeul Grevin din Paris a retras de la expoziție statuia de ceară a președintelui Vladimir Putin, în semn de protest față de invazia rusă în Ucraina. În locul ei ar putea fi amplasată o statuie a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

🔴 Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank Group, a anunțat miercuri că se va retrage de pe piața europeană, după ce a fost lovită de sancțiuni financiare masive ca represalii la invazia Moscovei în Ucraina.

🔴 O jurnalistă ucraineană l-a criticat deschis pe prim-ministrul britanic, Boris Johnson, chiar în timpul unei conferințe de presă, criticându-l pe acesta pentru faptul că Occidentul nu a impus încă o zonă de interdicție de zbor în Ucraina și nici sancțiuni suficient de puternice împotriva lui Putin și oligarhilor săi, ai căror copii „se află în siguranță, la Londra, în Olanda, în Germania în vile de lux”, în timp ce copiii ucraineni „îndură bombele și rachetele” rușilor.

🔴 Adunarea Generală a Națiunilor Unite va critica miercuri Rusia pentru invazia sa în Ucraina și va cere Moscovei să înceteze luptele și să își retragă forțele militare, votul de miercuri având ca scop izolarea diplomatică a Rusiei, transmite Reuters.

🔴 Oficialii ruși au amenințat că vor bloca Wikipedia după publicarea unui articol despre invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit The Guardian. Roskomnadzor, agenția rusă de monitorizare a presei, amenință că va interzice site-ul web în toată țara pentru un articol intitulat „Invazia rusă a Ucrainei în 2022”. Agenția acuză Wikipedia de „informații difuzate ilegal” despre armata rusă, victimele civile ucrainene și operațiunile bancare.

🔴 Regatul Unit a anunțat că va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv o interdicție a navelor rusești de a intra în porturile britanice.

🔴 Vladimir Putin se angajează în tactici „barbare” care vizează și civilii, a spus premierul britanic Boris Johnson, aflat marți într-o vizită în Polonia, potrivit BBC. În timpul unei conferințe de presă cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki, el a spus că Putin este pregătit să „bombardeze blocurile turn, să trimită rachete în blocuri, să omoare copii, așa cum vedem în număr tot mai mare”.

🔴 Statele Unite spun că Rusia a tras până acum peste 400 de rachete de precizie asupra Ucrainei, de la începutul invaziei. Oficialii americani citaţi de CNN au spus că Ucraina încă mai deţine sisteme de apărare antiaeriană viabile şi intacte. În acelaşi timp, chiar dacă ruşii nu deţin superioritate aeriană totală, există anumite zone în care aceştia controlează în mare parte spaţiul aerian.

🔴 Miniștrii de externe ai statelor NATO se vor întâlni de urgență, vineri, pentru a discuta pe tema războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Într-un comunicat emis, marți, Alianța Nord-Atlantică a anunțat că întâlnirea va avea loc în format fizic la sediul NATO de la Bruxelles și va fi prezidată de secratarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

🔴 Fostul ministru rus de externe Andrei Kozîrev a cerut diplomaților ruși să demisioneze în semn de protest față de războiul din Ucraina, transmite CNN.

🔴 Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat marți la CNN că forțele aeriene ale țării vizează coloanele militare rusești care se îndreaptă spre orașele ucrainene. „Problema este că Rusia domină pe cer. Piloții noștri luptă cu înverșunare împotriva lor, dar avem și pierderi”, a spus Kuleba.

🔴 Serviciul de Urgență din Ucraina a transmis marți seară că în urma atacului asupra turnului televiziunii au murit cinci oameni. Alte 5 persoane au fost rănite.

🔴 Mai multe spitale din Belgorod, un oraș din Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina, au încetat să accepte pacienți civili. Unitățile medicale vor fi reprofilate pentru a primi soldații ruși care au fost răniți în timpul ostilităților din Ucraina. Informația a fost anunțată de „Novaya Gazeta”, potrivit canalului independent Nexta.

🔴 Regatul Unit a introdus marți noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea accesului navelor cu conexiuni rusești în porturile britanice, a anunțat guvernul într-un comunicat, potivit CNN.

🔴 Parlamentul European a adoptat marți o rezoluție prin care solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei și, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea în piața unică a UE.

🔴 Rusia a blocat două mass-media independente pentru ”răspândirea deliberată a informațiilor false” despre invazia Ucrainei de către Moscova, relatează The Guardian. Procurorul general al Rusiei a ordonat organului de control al presei din țară să „restricționeze accesul” la postul de televiziune Dozhd, cunoscut și sub numele de TVRain, și la postul de radio Ekho Moskvy (Ecoul Moscovei).

🔴 Curtea Internațională de Justiție, instanţa supremă a ONU cu sediul la Haga, a confirmat marți că în 7 și 8 martie vor avea loc audieri în cazul războiul din Ucraina. Duminică, Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a intentat proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție, instanța care soluționează litigiile dintre state cu privire la dreptul internațional.

🔴 Autoritățile din Ucraina își sfătuiesc cetățenii să nu atingă proiectilele sau rachetele cazute, precum și alte tipuri de muniție, pentru a nu-și periclita viața, deoarece multe ar putea fi neexplodate.

🔴 Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi-a exprimat „sprijinul puternic” pentru Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică avută marţi, în timp ce trupele ruse continuau invadarea Ucrainei, spune Kremlinul, citat de AFP.

🔴 Ucraina a strâns peste 277 milioane de dolari din vânzarea de obligațiuni de război, în cadrul ultimului efort al țării de a finanța forțele armate în lupta cu Rusia. Fiecare obligațiune anuală valorează o mie de grivne ucrainene, echivalentul a 33 de dolari.

🔴 O scrisoare de condamnare a Rusiei și sprijin pentru Ucraina a fost semnată de 163 laureați ai Premiului Nobel. „Războiul pătează reputația internațională a Rusiei pentru decenii; Respectăm puterea poporului ucrainean”, sunt printre principalele afirmații ale scrisorii.

🔴 SUA rămâne în contact regulat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski printr-un telefon prin satelit, securizat, pe care Statele Unite l-au oferit guvernului ucrainean luna trecută înainte de invazie, potrivit unui oficial american familiarizat cu problema, citat de CNN.

🔴 Serviciul de Stat pentru Comunicații din Ucraina a raportat că la miezul nopții de marți spre miercuri au avut loc în mai multe cartiere din Kiev au loc bombardamente și că o explozie puternică a avut la Biserica Albă, relatează publicația Kiev Independent. De asemenea, explozii au avut loc și într-o zonă apropiată de Aeroportul din Kiev.

🔴 Charlie Hebdo a publicat în această dimineață o caricatură cu Vladimir Putin în timp ce face pipi pe butonul roșu nuclear.

🔴 Ucraina şi Polonia au decis să deschisă încă două puncte de trecere a frontierei comune, destinate pietonilor, pentru a reduce numărul celor care aşteaptă la cozi.

🔴 Grupul de hackeri Anonymous anunță marți seară că a spart site-ul Ministerului rus al Economiei și Dezvoltării și a desecretizat toată baza de date, care e disponibilă online acum, potrivit unei postări pe Twitter.

🔴 Ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Lyashko, a scris pe pagina sa de Facebook că forțele ruse au ucis o doctoriță trăgând în mașina ei, în timp ce aceasta își conducea nepotul rănit la spitalul din localitatea Kuhari, în regiunea Kiev. Femeia era anestezist pediatru, scrie Reuters.

🔴 Grupul italian de hidrocarburi Eni intenționează să-și vândă cota de 50% din gazoductul Blue Stream, pe care o controlează în egală măsură cu gigantul rus Gazprom, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, a anunțat marți seară un purtător de cuvânt al companiei pentru AFP.

🔴 La rândul său, gigantul petrolier american ExxonMobil a anunţat marţi că se va retrage din ultimul său proiect major din Rusia şi nu va mai investi în ţară, urmând astfel exemplul multor concurenţi internaţionali după invazia Ucrainei.

🔴 Boardul executiv al companiei austriece OMV, acționarul majoritar al Petrom, a luat marți seară o decizie istorică, potrivit unui comunicat oficial. Astfel, compania a anunțat că renunță la marile proiecte de investiții comune cu compania rusă Gazprom și că ”revizuiește” participarea în consorțiul Nord Stream 2, unde este unul dintre acționari. OMV a decis să renunțe la negocierile cu Gazprom pentru achiziția a 24,9% din acțiunile pentru proiectul de exploatare a gazelor Urengoy. Compania nu a invocat nici un motiv pentru decizie, dar ruperea legăturilor cu Rusia vine pe fondul invaziei ruse în Ucraina.

🔴 Guvernul canadian a decis să interzică accesul navelor şi al vaselor de pescuit ruseşti în porturile şi în apele sale interne, ca răspuns la invadarea Ucrainei. Decizia va intra în vigoare la finalul săptămânii. O decizie asemănătoare a luat anterior și Marea Britanie.

🔴 Delegaţiile Rusiei nu vor fi primite, anul acesta, la prestigiosul Festival de Film de la Cannes, atât timp cât invazia Ucrainei de către Rusia continuă, anunţă organizatorii acestui eveniment ce va avea loc între 17 şi 28 mai.

🔴 Ministrul britanic de Externe, Liz Truss a anunțat, marți, „o primă tranșă de sancțiuni” împotriva unor persoane și organizații din Belarus, ca răspuns la rolul pe care îl joacă țara în invazia Ucrainei de către Rusia, anunță Guvernul britanic într-un comunicat de presă. Sancțiunile, care vor avea efect imediat, îi vizează pe șeful Statului Major din Belarus și alți trei miniștri adjuncți ai apărării, precum și două întreprinderi militare. Persoanele vizate de sancțiuni nu vor putea călători în Regatul Unit și toate bunurile din Regatul Unit vor fi înghețate.

🔴 Președintele bielorus Alexandr Lukașenko le-a prezentat marți generalilor săi o hartă care prezintă direcții de atac asupra Ucrainei care este divizată în 4 părți, aceasta arătând și mișcări de trupe în direcția Transnistriei. Imaginile video înregistrate la Consiliul de Securitate al Belarusului care s-a întrunit marți au fost publicate pe canalul de Telegram al președinției bieloruse și preluate de mai mulți corespondenți ai presei internaționale. Este posibil ca cele patru părți în care Ucraina este împărțită în hartă să fie zonele de comandament operațional ale armatei ruse și să prezinte direcțiile de atac ale trupelor rusești.

🔴 Producătorul american de avioane Boeing a anunțat marți că își va suspenda serviciile operaționale către companiile aeriene ruse (piese de schimb, întreținere și suport tehnic), precum și „operațiunile majore” la Moscova.

🔴 Compania Ford a anunțat marți seară că își suspendă operațiunile din Rusia ca urmare a invaziei Ucrainei. În ultimii ani, Ford și-a încetat în mod semnificativ operațiunile din Rusia, care acum se concentrează exclusiv pe producția de furgonete comerciale.

🔴 De asemenea, producătorul auto german BMW, unul dintre cei mai mari producători la nivel global, a anunțat marți că oprește producția la uzina din Kaliningrad (Rusia) și, de asemenea, stopează exporturile în această țară, transmite Wall Street Journal.

🔴 Organizaţia de caritate catolică Caritas a anunţat marţi că va primi 2.000 de orfani ucraineni în Polonia, un prim grup de 300 de copii urmând să sosească miercuri.

🔴 Guvernul federal austriac va furniza Ucrainei combustibil, căști, veste antiglonț și ajutor umanitar, spune ambasadorul Ucrainei în Austria.

🔴 Fintech-ul Revolut, al cărui CEO este originar din Rusia, îndeamnă utilizatorii să doneze pentru a ajuta persoanele afectate de războiul din Ucraina.

🔴 Vladimir Putin a semnat un decret prin care le interzice rușilor să părăsească țara cu mai mult de 10.000 de dolari în valută străină asupra lor.

🔴 Mexicul nu va impune sancțiuni economice Rusiei, a declarat președintele mexican Andrés Manuel López Obrador într-o conferință de presă, marți, citat de CNN. „Nu vom lua niciun fel de represalii economice pentru că vrem să avem relații bune cu toate guvernele din lume și vrem să putem vorbi cu părțile aflate în conflict”, a spus López Obrador după ce a fost întrebat despre poziția sa în această chestiune.

🔴 Compania aeriană Wizz Air oferă refugiaților ucraineni 100.000 de bilete gratuite pentru zborurile pe distanțe scurte cu plecare din Polonia, Slovacia, Ungaria și România în luna martie.

🔴 Într-un interviu pentru Reuters și CNN, Volodimir Zelenski a spus că este necesar „măcar ca Rusia să oprească bombardarea civililor, pentru a purta discuții privind încetarea focului”. Președintele ucrainean a cerut, de asemenea, garanții de securitate obligatorii, dacă Ucraina nu este primită în NATO.

În colajul de mai jos se poate observa cum arată orașul Harkov în dimineața celei de-a șaptea zi de război.