Aveți mai jos și rezumatul zilei a șaptea a războiului din Ucraina. Documentat de Marco Badea.

Cele mai importante informații din a șaptea zi a războiului din Ucraina culese și verificate de mine de la ora 09.00 până la ora 21.00:

🔴 Ucrainenii se pregătesc de o invazie masivă a armatei Federației Ruse, după ce în ultimele zile în mai multe orașe din țară s-au dus lupte grele între forțele ucrainene și cele rusești. Armata lui Putin a atacat cu rachete și a intrat în unele orașe din sud-est și nord cu trupe și tehnică militară. O parte dintre atacuri au fost respinse de ucraineni. În Kiev, rușii au ajuns doar la periferia capitalei, însă un convoi lung de 64 de kilometri cu tehnică militară se află la marginea orașului.

🔴 În fața unui atac de proporții, cu trupe terestre și lovituri aeriene, ucrainenii se pregătesc pentru a întâmpina armata lui Putin. În timp ce locuitorii mai multor orașe au blocat, cu mâinile goale, tancurile rusești să intre în localitățile lor, în alte orașe ale țării, bărbații se antrenează, în timp ce femeile pregătesc cockteiluri Molotov. Capitala Kiev devine o fortăreață, în imaginile de pe străzile pustii ale orașului fiind observate pregătirile pentru un atac masiv al rușilor. În gara din Kiev, femei și copii încearcă cu disperare să prindă un tren pentru a pleca din oraș. Unii folosesc mașinile pentru a scăpa din calea războiului. Femei și copii pleacă plângând, în urmă rămânând bărbații, soți, fii sau frați, pentru a apăra Ucraina de invazia rusească.

🔴 În orașul Mariupol, oraș-port la Marea Azov, forțele Federației Ruse continuă bombardamentele în zone rezidențiale. Un cartier în care în mod normal locuiesc peste 130.000 de oameni a fost „aproape total distrus” de atacul forțelor ruse, a anunțat viceprimarul Sergii Orlov, afirmând că „cel puțin sute de oameni au murit”.

🔴 Discuțiile dintre Ucraina și Rusia se vor relua joi, în Belarus, au confirmat miercuri cele două părți. Potrivit negocietorului rus Vladimir Medinski, va fi discutată o încetare a focului la acest noi tratative, după ce prima rundă de negocieri desfășurată luni s-a încheiat fără niciun rezultat concret. Delegaţia ucraineană este aşteptată joi în Belarus pentru noi negocieri ruso-ucrainene, a anunțat miercuri Medinski. „Delegaţia ucraineană a plecat deja de la Kiev. Aşteptăm să sosească aici mâine dimineaţă”, a declarat acesta, potrivit AFP. Între timp, președinția de la Kiev a confirmat că delegația Ucrainei se îndreaptă către locul negocierilor. Potrivit negociatorului rus, cele două părţi au ales „împreună” pentru tratative un loc din Belarus situat „nu departe de frontiera cu Polonia”. Armata rusă va securiza un coridor pentru delegaţia rusă, a mai spus Vladimir Medinski, potrivit agenţiei TASS, citată de Reuters. Agenţia ucraineană de presă UNIAN anunţase puţin mai devreme că Ucraina a acceptat să poarte noi negocieri cu Rusia miercuri seară, menţionând o declaraţia a şefului delegaţiei ucrainene, parlamentarul David Arakamia.

🔴 ONU a acordat un vot copleșitor pentru rezoluția prin care este condamnată invazia rusească în Ucraina și a cerut retragerea imediată a armatei ruse din țara vecină, într-o nouă expresie a indignării produse la nivel global de agresiunea rusească. Rezoluția a fost votată în cadrul unei sesiuni de urgență a ONU, scrie The Guardian. Dintre cei 193 de membri, 141 au votat în favoarea rezoluției, 35 s-au abținut, iar 5 au votat împotrivă. Țările care au susținut Rusia au fost Coreea de Nord, Siria, Eritreea, și Belarus. Cu doar câteva ore mai devreme, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut celorlalte state membre ale Națiunilor Unite să tragă Rusia la răspundere pentru invadarea Ucrainei. Îndemnul a fost făcut în cadrul sesiunii speciale de urgență a Adunării Generale a ONU privind Ucraina, prima astfel de sesiune în ultimii 40 de ani. Diplomatul american a acuzat Rusia că folosește în Ucraina arme interzise prin Convenția de la Geneva.

🔴 Pierderile militare ale Ucrainei sunt mai mari decât cele ale Rusiei, conform informațiilor CNN. Rușii au pierdut între 3% și 5% dintre tancurile, avioanele, artileria și alte echipamente militare. Prin comparație, Ucraina a pierdut aproximativ 10%, spun doi oficiali americani familiarizați cu cele mai noi informații legate de invazia rusească. Totuși, oficialii occidentali avertizează că astfel de cifre sunt dificil de calculat și că ele se pot schimba foarte rapid în condițiile în care ambele părți ale războiului suferă pierderi rapide, dar și în condițiile în care armatele sunt reaprovizionate constant.

🔴Diferența dintre pierderile celor două armate, însă, confirmă evaluările americanilor și altor oficiali occidentali care arată că în ciuda rezistenței extraordinare a armatei ucrainene, încă există posibilitatea ca rușii să lanseze un asalt mai intens care să copleșească trupele care își apără țara de agresiunea rusească. În ciuda ajutoarelor occidentale, Ucraina este în continuare depășită numeric de ruși, iar Zelenski spune că deși Ucraina „va lupta și se va apăra mai puternic decât oricine, nu vom putea să-i oprim pe rușii de unii singuri”. Oficialii americani sunt de părere că Rusia începe să schimbe tactica – dacă a început, inițial, cu o abordare modernă prin care evita infrastructura civilă și se baza pe distrugerea celei militare, acum a trecut la o abordare cunoscută drept „anihilare lentă”. Conform acestora, se anticipează că bombardamentul dur asupra orașelor va continua, urmat de un asalt al unor zeci de mii de militari ruși asupra orașelor mari.

🔴 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus miercuri că aproape 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei ruse şi că puterea de la Kremlin nu va putea să-i cucerească ţara cu bombe şi atacuri aeriene. Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent. Referindu-se la atacul rus asupra Complexului memorial al Holocaustului de la Babyn Yar, locul unde trupele germane de ocupaţie şi colaboraţioniştii lor ucraineni au masacrat evrei, Zelenski a spus: „Acest atac demonstrează că pentru mulţi oameni din Rusia Kievul nostru este total străin. Ei nu ştiu absolut nimic despre Kiev, despre istoria noastră. Însă ei au cu toţii ordinul de a ne distruge istoria, de a ne distruge ţara, de a ne distruge pe noi toţi”, relatează Reuters. De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel către milioane de evrei din întreaga lume să nu rămână tăcuți, pentru că nazismul se naște din tăcere. „Cu toții am murit din nou lângă Babyn Yar”, a spus  Zelenski.

🔴 Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați a anunțat că 835.928 de refugiați au părăsit Ucraina din 24 februarie, de când a început invazia rusă.

🔴 Peste 2.000 de civili ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei rusești, potrivit serviciului de urgență al Ucrainei, citat de The Guardian. Într-o declarație de presă, serviciul a anunțat că sute de clădiri, inclusiv facilități de transport, spitale, grădinițe și case au fost distruse de bombardamentele rusești.

🔴 Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că 498 de soldați ruși au murit în Ucraina și alți 1.597 au fost răniți de la începutul operațiunii militare de la Moscova acolo, a informat agenția de presă rusă RIA, citată de CNN. Este prima dată când Moscova face public un bilanț cu victimelor sale în războiul din Ucraina. Ministerul rus susține că Ucraina ar fi suferit pierderi mai mari: peste 2.870 de soldați ucraineni și „naționaliști” au fost uciși și aproximativ 3.700 de răniți, potrivit Interfax. Cifrele nu au putut fi verificate independent.

🔴 Miercuri, Uniunea Europeană a decis să excludă șapte bănci rusești importante din sistemul de plăți bancare SWIFT. Măsura vine în cadrul unui pachet mai larg de sancțiuni decise de UE după ce Rusia a invadat Ucraina și va intra în vigoare în termen de 10 zile. Potrivit listei publicate în Jurnalul oficial al UE, este vorba despre băncile Bank Otkritie, Novikombank, Promsviazbank, Bank Rossia, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) și VTB BANK.

🔴 Apple, ExxonMobil, Ford, Boeing și Airbus s-au alăturat listei de mari companii care își închid sau își suspendă operațiunile în Rusia, ca răspuns la invazia din Ucraina. Sucursala europeană a celei mai mari bănci rusești s-a prăbușit în urma unei crize a depozitelor. Cotația rublei scade și mai mult în fiecare zi. Prin urmare, economia rusă primește „lovituri serioase” în urma sancțiunilor impuse de Occident, a recunoscut miercuri Kremlinul. Izolarea din ce în ce mai mare a țării pune presiuni suplimentare asupra sistemului financiar rusesc deja fragil, relatează CNN.  „Dar există o anumită marjă de siguranță, există potențial, există niște planuri, lucrările sunt în desfășurare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

🔴 Unul dintre adjuncții ministrului rus de externe, Alexandr Gruşko, a atenţionat miercuri că „nu există garanţii” că nu vor avea loc ciocniri militare între Rusia şi NATO atâta timp cât statele Alianţei Nord-Atlantice aprovizionează cu armament Ucraina, relatează agenţia DPA.

🔴 În orașul Konotop, trupele ruse au intrat în oraș, iar o delegație formată din soldați ruși a negociat cu autoritățile locale predarea orașului, amenințând că altfel localitatea va fi bombardată. La o întâlnire în aer liber, Artem Semenikhin, primarul orașului Konotop, din regiunea de est Sumî, le-a spus locuitorilor: „Ne-au dat un ultimatum. Dacă începem să opunem rezistență, vor șterge orașul de pe fața pământului folosind artileria.” În imaginile publicate pe rețelele sociale, primarul Semenikhin poate fi văzut cum îi întreabă pe locuitori: „Cine votează pentru a lupta?”, strigă el în timp ce rezidenții îi răspund că vor rezista.

🔴 Dacă ar fi să aibă loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare şi ar fi distructiv, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Şeful diplomaţiei ruse a mai spus că Rusia, care a lansat săptămâna trecută un atac în Ucraina pe care îl numeşte „operaţiune militară specială”, s-ar confrunta cu un „pericol real” dacă Kievul ar obţine arme nucleare.

🔴 Totodată, ministrul rus de externe a declarat că Rusia îl recunoaşte pe preşedintele Volodimir Zelenski ca lider al Ucrainei şi că e un „pas pozitiv” faptul că Zelenski doreşte să primească garanţii de securitate, informează Reuters.

🔴 Astăzi, sute de oameni au blocat tehnica militară rusă cu propriile trupuri, pentru a-i împiedica pe ruși să înainteze pe teritoriul Ucrainei. Imaginile au fost filmate în miercuri dimineață în două orașe, unul dintre ele chiar în regiunea separatistă Lugansk, a cărei independență a recunoscut-o Vladimir Putin înainte de a da ordinul de invazie în Ucraina. Orașul Starobilsk, de lângă Lugansk, a fost cucerit de ruși. Totuși, sute de oameni au ieșit în stradă și au blocat drumul pentru a opri coloana de tancuri rusești. La fel s-a întâmplat în Erhodar și Melitopol, în sudul Ucrainei. Oamenii, neînarmați, s-au pus în fața blindatelor rusești.

🔴 Preţul gazelor în Europa a crescut miercuri, iar la Bursa de la Amsterdam cotaţiile la gaze naturale au atins un nivel record, din cauza temerilor că sancţiunile impuse Rusiei de UE ar putea atinge livrările de gaze, unele nave care transportau gaze naturale lichefiate ruseşti schimbându-şi direcţia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

🔴 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba a transmis miercuri dimineață că cinci copii cu vârste de 7 până la 11 ani au fost arestați în Moscova, ca urmare a afișării mesajului „Nu războiului”. „Putin duce un război cu copiii. În Ucraina, unde rachetele au lovit grădinițe și orfelinate, și în Rusia. David și Sofia, în vârstă de 7 ani, Matvei, 9 ani, Goșa și Liza, în vârstă de 11 ani, au petrecut noaptea asta în spatele gratiilor în Moscova pentru afișele cu „Nu războiului”. Atât de speriat este omul”, a scris Dmytro Kuleba pe Twitter. Fotografiile au fost publicate inițial de Alexandra Arkhipova, care pe Facebook apare ca docent la Universitatea de stat a Rusiei. Aceasta a scris că copiii ar fi fost luați într-o dubă a poliției după ce au încercat să pună flori la ambasada Ucrainei din Moscova.

🔴 Peste 1.000 de străini s-au alăturat până acum luptei împotriva Rusiei, a mai anunțat miercuri ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

🔴 Alte patru persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în atacul cu rachete rusești care au lovit miercuri dimineața orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, au declarat serviciile locale de urgență și primarul Ihor Terekhov. În jurul prânzului, rușii au tras cu rachete în turnul de televiziune din Harkov. Totodată, ​​oamenii din orașul Harkov, aflat sub atacuri intense ale trupelor rusești, folosesc tunelul metroului pentru a se deplasa în siguranță.

🔴 În plus, alte patru persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în atacul cu rachete rusești care au lovit miercuri dimineața orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, au declarat serviciile locale de urgență și primarul Ihor Terekhov. În jurul prânzului, rușii au tras cu rachete în turnul de televiziune din Harkov.

🔴 Agenţia de presă croată Hina transmite că Ministerul de Externe al Sloveniei a anunţat marţi distrugerea consulatului acestei ţări de la Harkov. Clădirea misiunii slovene a fost deteriorată grav în timpul ofensivei ruse asupra oraşului, dar consulul onorific Anatoli Bondarenko şi restul personalului nu au fost răniţi. Premierul sloven Janez Jansa a scris pe Twitter că atacurile asupra clădirilor civile îi reamintesc de tacticile fostei armate iugoslave din urmă cu 30 de ani, iar eurodeputata Tanja Fajon a condamnat ferm „agresiunea barbară” împotriva Ucrainei. Diplomatul eston Matti Maasikas, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Ucraina, a comentat în aceeaşi reţea socială că distrugerea consulatului Sloveniei reprezintă o „pagubă colaterală diplomatică”.

🔴 Rusia adună trupe din ce în ce mai aproape de Kiev, a scris miercuri primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, pe rețelele sociale.

🔴 Ucraina a publicat un nou bilanț al pierderilor rusești: peste 5.800 de militari, sute de vehicule blindate, 30 de avioane.

🔴 Forțele armate ale Ucrainei au publicat un nou bilanț al pierderilor trupelor rusești, potrivit BBC News. Lista pierderilor rusești anunțate de Ucraina conține 5.840 de militari, 30 de avioane, 31 de elicoptere, până la 211 tancuri, 862 vehicule blindate de patrulare, 85 sisteme de artilerie, 9 sisteme antiaeriene, 60 de cisterne de combustibil, 355 de vehicule, 40 de lansatoare de rachete MLRS capturate. Cifrele nu au putut fi verificate independent.

🔴 Primarul din Vilnius a scris cu mâna lui un mesaj pentru Vladimir Putin: „Haga te aşteaptă!”. Lituania va cere Curții Penale Internaționale să investigheze crimele de război și crimele împotriva umanității comise de Rusia și Belarus în Ucraina.

🔴 Invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina va deveni mai brutală, a atenţionat miercuri ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. „Oricine gândeşte logic nu ar face ceea ce face el (Putin), prin urmare vom vedea… brutalitatea lui crescând”, a spus Wallace la postul de radio LBC, preluat de Reuters.

🔴 Comisia Europeană a propus miercuri acordarea de protecţie temporară pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina, inclusiv un permis de şedere şi acces la piaţa forţei de muncă şi la beneficii sociale. Noua legislaţie, care vizează sosirile masive de persoane deplasate în UE, va oferi acelaşi nivel de protecţie în toate statele membre ale blocului comunitar. În acelaşi timp, executivul UE prezintă orientări operaţionale pentru a ajuta gărzile de frontieră ale statelor membre să gestioneze eficient sosirile la graniţele cu Ucraina, menţinând un nivel ridicat de securitate. De asemenea, aceste orientări recomandă ca statele membre să creeze culoare speciale pentru sprijin de urgenţă pentru transporturile umanitare.

🔴 Rusia cere explicații României referitor la pretinse încălcări are drepturilor rușilor din țară. Invocă, printre altele, “cazuri concrete” în care cetățeni ruși nu au mai putut folosi serviciile bancare, în contextul sancțiunilor impuse de UE. Ambasadorul Rusiei în România a făcut declarațiile pentru un post de televiziune rusesc. Conform TASS, Valery Kuzmin susține că a transmis autorităților de la București exemple de cazuri concrete în care rușilor le-au fost încălcate drepturile. Astfel, ambasadorul chiar numește câteva bănci pe care le acuză că au refuzat să mai ofere servicii cetățenilor ruși.

🔴 Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru rolul său de sprijinire a invaziei militare ruse în Ucraina, a anunţat preşedinţia franceză a Consiliului UE.

🔴 Rusia va trata orice atac cibernetic asupra sateliţilor săi drept o justificare pentru război, a anunţat miercuri directorul Agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin.

🔴 Opozantul rus Alexei Navalnîi îi cheamă pe ruși să protesteze zilnic împotriva războiului pornit de Putin în Ucraina.

🔴 Jucătoarea ucraineană de tenis Elina Svitolina a învins-o marţi pe rusoaica Anastasia Potapova în primul tur al turneului WTA de la Monterrey din Mexic.

🔴 China nu se va alătura guvernelor SUA și UE la impunerea sancțiunilor financiare împotriva Rusiei, a anunțat autoritatea de reglementare bancară a statului, conform The Guardian. China este un important consumator al gazului și petrolului rusesc și singurul guvern important care s-a abținut de la a critica atacul Moscovei asupra Ucrainei, arată Associated Press. Beijing se opune sancțiunilor, spune Guo Shuqing, președintele Comisiei de Reglementare Bancare și Asigurătoare Chineze. Guo a spus, în cadrul conferinței de presă: „Nu ne vom alătura unor asemenea sancțiuni și ne vom păstra schimburile economice, financiare normale cu toate părțile relevante. Dezaprobăm sancțiunile financiare, în mod special cele lansate unilateral, deoarece nu au o bază legală solidă și nu vor avea efecte benefice”.

🔴 De altfel, Rusia continuă planurile de a construi un gazoduct uriaș care va transporta gaze naturale în China, pe măsură ce sancțiunile impuse de Occident îi afectează puternic economia, informează Business Insider.

🔴 Kremlinul ar pregăti o operaţiune specială pentru a-l înlocui pe actualul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski cu fostul președinte Viktor Ianukovici, potrivit publicaţiei Ukrainska Pravda, care citează serviciile de informaţii ucrainene. Ianukovici a fost înlăturat de la putere de valul de proteste „EuroMaidan”, din 2014. Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în 2014, a fost adus la Minsk, unde ar urma să fie proclamat drept „preşedinte al Ucrainei”, conform unuia dintre scenariile dezvăluite publicaţiei Ukrainska Pravda de o sursă din serviciile secrete ucrainene. Aceste informaţii relevă posibilitatea ca Kremlinul să pregătească o operaţiune de dezinformare sau acţiuni pentru aducerea lui Ianukovici în Ucraina sau publicarea în viitorul apropiat a unui apel în numele său către poporul ucrainean.

🔴 În loc să comenteze despre mâncarea și serviciile din restaurantele și cafenelele rusești, mai mulți utilizatori de internet au început să posteze recenzii online care detaliază acțiunile rusești în Ucraina, pentru a încerca să treacă de controlul strict al presei de stat și să le spună rușilor ce se întâmplă de fapt, relatează Reuters.

🔴 Bulgaria, Polonia şi Slovacia au transmis că nu vor furniza avioane de luptă Ucrainei, lămurind astfel o confuzie care a pornit de la o declaraţie hazardată a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit unui articol publicat de Politico Europe.  „Vom furniza (Ucrainei) chiar şi avioane de luptă”, declarase Borrell duminică la o conferinţă de presă, vorbind despre sprijinul militar european pentru Ucraina după invazia rusă şi sugerând că UE ar putea cumpăra acele avioane. Luni seară, un oficial ucrainean spus că piloţi ucraineni au sosit deja în Polonia pentru a prelua de la parteneri europeni avioane, respectiv aparate din epoca sovietică, precum MIG-29. Parlamentul ucrainean a fost chiar şi mai precis, anunţând pe Twitter că armata ucraineană va primi ca donaţie 70 de avioane, şi anume 28 de MIG-29 din Polonia, 12 din Slovacia şi 16 din Bulgaria, plus 14 SU-25 din Bulgaria. Premierul bulgar și cel polonez au infirmat aceste informații la scurt timp. Toate aceste trei ţări au dezminţit însă informaţia şi s-au arătat „indignate” că Borrell a făcut acea declaraţie fără ca înainte să se fi consultat cu ele.

🔴 Premierul britanic a acuzat miercuri Rusia că se face vinovată de „crime de război” în Ucraina din cauza armelor utilizate împotriva civililor şi a lansat un apel către ONU să ceară „retragerea” trupelor ruse de pe teritoriul acestei ţări. „Ceea ce am văzut deja din partea regimului lui Vladimir Putin privind utilizarea muniţiilor lansate împotriva civililor nevinovaţi constituie, în opinia mea, o crimă de război”, a declarat Johnson într-o alocuţiune rostită în Parlament.

🔴 Invadarea Ucrainei de către Rusia a determinat Italia să suspende partea sa de finanţare pentru proiectul Arctic LNG 2, în valoare de 21 miliarde de dolari, condus de producătorul rus privat de gaze Novatek, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

🔴 Pugilistul ucrainean Oleksandr Usyk, campion mondial la categoria grea, s-a întors acasă în Ucraina și este pregătit să plece la război. „Este de datoria mea să lupt”, a spus el, pentru CNN.

🔴 Cel mai bogat om din Rusia, Alexei Mordașov, a intrat pe lista sancțiunilor UE, relatează The Guardian.

🔴 Trupele rusești au preluat controlul deplin al orașului Herson, relatează, miercuri, presa de stat a Rusiei, care citează purtătorul de cuvânt al ministerului apărării, Generalul Maior Igor Konașenkov. „Orașul nu a căzut, ai noștri continuă să se apere”, a declarat la rândul său Oleksiy Arestovych, consilier al lui Zelenski.

🔴 Uniunea Europeană a interzis miercuri transferul de bancnote euro în Rusia, o nouă sancțiune impusă de blocul comunitar asupra economiei ruse din cauza invadării Ucrainei de către Moscova. De asemenea, UE va include criptomonedele în sancțiunile la adresa Rusiei.

🔴 Germania va debloca o anvelopă financiară excepțională de 1,5 miliarde de euro pentru a cumpăra cât mai curând posibil gaz natural lichefiat (GNL) pentru a asigura aprovizionarea cu energie în contextul războiului cu Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul german al Economiei.

🔴 Guvernul maltez a decis miercuri să suspende acordarea pentru cetăţeni ruşi şi belaruşi a „paşapoartelor de aur”, documente de şedere sau de cetăţenie emise investitorilor străini.

🔴 Vladimir Zelenski, i-a înlocuit pe șefii administrațiilor regionale de stat Odesa și Cerkasi și a numit în locul lor militari. Decretele au fost publicate pe site-ul oficial al șefului statului.

🔴 Cel puțin cinci super-iahturi deținute de oligarhi ruși au fost văzute ancorate sau călătorind spre Maldive, țară insulară din Oceanul Indian care nu are tratat de extrădare cu Statele Unite, relatează Reuters. Informațiile vin în condițiile în care sancțiunile impuse de comunitatea internațională împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul de agresiune început împotriva Ucrainei, pun o presiune tot mai mare pe economia rusească și pe anturajul lui Putin.

🔴 Armata ucraineană le-a invitat miercuri pe mamele soldaţilor ruşi capturaţi pe teritoriul său să vină să îi ia, Kievul afirmând că a luat prizonieri zeci de militari de la începutul invaziei ruse, relatează AFP.

🔴 Ucrainenii care lucrează pentru companiile de tehnologie occidentale se grupează pentru a-și ajuta patria aflată sub asediu, urmărind să doboare site-uri de dezinformare, să-i încurajeze pe ruși să se opună acțiunilor guvernului de la Moscova și să accelereze livrarea ajutoarelor umanitare.

🔴 Statele Unite sunt „foarte deschise” la ideea de a impune sancţiuni industriei de petrol şi gaze a Rusiei, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, adăugând că Washingtonul analizează posibilul impact asupra pieţelor globale şi a preţurilor la energie din SUA.

🔴 Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a afirmat că ţara sa este supusă unor presiuni uriaşe legat de criza din Ucraina, dar şi-a exprimat încrederea că va putea rezista acestor presiuni şi se va putea apăra fără ca reputaţia să-i fie afectată, relatează cotidianul Tanjug, citat de Agerpres. Comentând, marţi, o remarcă făcută la televiziunea croată RTL în sensul că nu ar mai trebui să i se permită să „stea aşezat pe două scaune, unul la Bruxelles şi unul la Moscova”, Vucic a subliniat că Serbia „are un singur scaun, cel al ei propriu”.

🔴 Netflix a anunțat că intenționează să sfideze o reglementare adoptată în Rusia care obligă gigantul american de streaming să difuzeze programe de stat, alăturându-se unui număr tot mai mare de companii media care ripostează împotriva Moscovei în urma invadării Ucrainei.

🔴 Două avioane MiG 29 ucrainene s-au luptat și au doborât cu două avioane Su-35S rusești în zona Kiev, în luptă fiind pierdută și o aeronavă ucraineană, afirmă forțele aeriene ucrainene. Cele două MiG-uri au fost ajutate de la sol de un sistem antiaerian S-300.

🔴 Ungaria a anunțat că nu mai primește refugiați ucraineni decât dacă îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen.

🔴 Unul dintre cei mai mari producători mondiali de băuturi alcoolice, Pernod Ricard, care deține brandurile Chivas Regal și Jameson, printre altele, a suspendat livrările către Rusia până cel puțin pe 9 martie, anunță publicația rusă Kommersant.

🔴 Georgia va solicita „imediat” aderarea la UE, a declarat președintele partidului de guvernământ, Irakli Kobakhidze, precizând că a cerut Bruxelles-ului să examineze „de urgență” această solicitare și să confere Georgiei statutul de candidat la aderare.

🔴 BBC News anunță miercuri seară că miliardarul rus Roman Abramovich a anunțat că va vinde clubul de fotbal Chelsea FC, iar  profitul net obținut din tranzacție va fi donat victimelor războiului din Ucraina.

🔴 Rușii văd la TV o versiune complet diferită a războiului din Ucraina, iar realitatea alternativă prezentată de presa de stat din Rusia nu a fost poate niciodată mai evidentă decât marți, 1 martie, când în toată lumea se prezentau imagini cu atacul rusesc asupra unui turn de televiziune din Kiev, în timp ce la televiziunile rusești se spunea că ucrainenii sunt responsabili pentru bombardamentele din orașele lor.

🔴 Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a declarat miercuri că „totul este pe masă”, în timp ce SUA evaluează sancțiunile economice impuse Rusiei. „Ceea ce va arăta istoria este că Vladimir Putin practic a ajuns să întărească NATO și să slăbească Rusia”, a spus vicepreședintele SUA pentru NBC. Ea l-a lăudat și pe președintele ucrainean, spunând că „a dat dovadă de un curaj extraordinar” și „a fost o inspirație pentru noi toți”.