Treaba asta cu scrisul pe interneți, followerii și joaca de-a influensăru’ stă în felul următor. Ești foarte simpatic și mișto, până într-o zi în care cuiva nu-i place ce-ai scris. Ei bine, din momentul ăla pentru respectiva persoană devii complet indezirabil și nefrecventabil.

De aici încolo, oamenii, care până cu câteva minute înainte te admirau, se împart în două mari categorii:

Ăia care te înjură

Nu mai contează nimic din tot ce-ai făcut, scris, vorbit până în ziua textului care i-a produs disconfortul mental. Totul s-a șters cu buretele, te-ai transformat pe loc într-un nenorocit care-i vrea răul și pentru asta meriți să fii ucis. Dacă se poate, în chinuri.

Dar, pentru că-i este ușor la neîndemână să te vadă mort, preferă să te înjure: „Mai dă-te-n căcat de prost, că niciodată nu mi-a plăcut ce scrii”.

Stai, boss, ți-au plăcut 2000 de articole, dar pentru că nu-ți convine ce-am scris în al 2001-lea, m-am transformat în prost? „Da, te-ai transformat, cu primele 2000 n-ai făcut decât să mă induci în eroare, dar la ăsta ultimul, ți-ai dat arama pe față”. Oook.

Block, ban, delete comment și viața merge mai departe.

Ăia care nu te înjură

Dar îți comunică, pe un ton solemn: de azi îți dau unfollow. Sau unfriend, după caz. Dap, printre cele mai amuzante viețuitoare bipede de pe planetă mi se par cetățenii care te anunță printr-un comentariu că ei îți dau unfriend sau unfollow.

Urmați de ăia care-ți comentează „îți dau block”, dar ăștia au trecut de nivelul de amuzament, au reușit să ajungă la cel de: nu sunt cel mai ascuțit creion din penar și vreau să știe asta toată lumea. Ăăă, deci, cum? Te duci la unul, pe pagină sau pe profil, să-l anunți că-i dai block? Păi, bosule, e exact ca și cum te-ai duce neinvitat la un party, la cineva acasă, te enervezi că nu-ți place muzica și anunți gazda urlând: de azi nu mai ai ce căuta la mine. După care ieși trântind ușa, dar te oprești să mai strigi și de pe scară: „Încuie naibii odată!”.

Ăstora nu mai trebuie să le dai block, că-și dau singuri.

Să nu mă înțelegeți greșit, sunt un aprig susținător al unfollow-ului, unfriend-ului și block-ului. Dacă nu-ți place ce scrie cineva, dacă nu rezonezi cu el sau pur și simplu nu-i suporți fața, poți recurge liniștit la oricare dintre cele trei procedee. Dar fă-o fără să anunți, că devii extrem de penibil când faci asta la ăla pe profil sau pe pagină.

Dă-i, ce vrei tu să-i dai, și vezi-ți de viață, că nici ăla nu stă în unfriend-ul tău, nici tu nu stai în ce scrie el.