Am vorbit pe aici zilele trecute despre salarii, așa că mă gândeam să povestim un pic azi, în sfântă zi de Black Friday, și despre ce ar trebui să însemne un trai decent. Evident, în funcție de ce înțelege prin „decent” fiecare dintre noi, că poate fi extrem de relativ termenul. So, ca să n-o lungim, cam ce considerați voi c-ar trebui să includă un stil de viață decent, indiferent că trăiți în România sau prin alte părți ale lumii. Și care credeți c-ar trebui să fie nivelul minim al veniturilor voastre ca să vi-l puteți asigura?
O să încep eu, ca sa vă dau curaj, mai ales că fratele vostru n-a trecut degeaba prin viață, știu extrem de bine cum e să trăiești și cu 50 de dolari pe lună. Da, da, primul meu salariu pe cartea de muncă exact atât a fost: 50 de dolari. Abia după vreo câteva luni am avut curajul să mă duc la unul dintre patroni și sa-i explic că n-am cum să trăiesc din banii ăia. Omul m-a înțeles și mi l-a făcut 100 de dolari. Ei, acum era altceva, acum aproape că-mi permiteam să mănânc zilnic.
Nfine, revenind, o să vă spun cam ce cred eu c-ar trebui să includă un trai decent pentru mine și ai mei:
👉 Să nu mai merg cu listă la supermarket. Doamne, cât uram listele alea pe care eram nevoit să le fac, că altfel de fiecare dată depășeam bugetul alocat. Iar depășirea bugetului se solda automat cu scos produse de pe bandă, la casă, că nu-mi ajungeau banii pe care-i aveam la mine.
👉 Și dacă tot nu mai merg cu listă, să nici nu mai fiu nevoit să cumpăr cel mai ieftin produs de la raft. Pe sistemul „hai că și ăsta e tot săpun, doar că e mai ieftin”. N-o să uit niciodată cum am găsit io un înlocuitor pentru Dove, pe vremea aia când aveam salariul 100 de dolari. Nu mai știu unde mergeam la cumpărăturile săptămânale, dar știu sigur că Dove se vindea doar la bax de patru bucăți, bax pe care nu mi-l permiteam decât dacă renunțam la altceva. Doar că, pe același raft, am găsit un înlocuitor de Dove, nu mai țin minte cum se numea, dar știu sigur că prețul era pe sfert. Doamne, ce fericit am fost acasă când am constatat că e la fel de cremos ca Dove, că practic e aproape același săpun, doar că mult mai ieftin. Păcat că fericirea a ținut doar până la următorul duș. Când am constatat cu stupoare că stratul ăla cremos de deasupra s-a dus, iar dedesubt era o chestie tare ca piatra. Băi, vă jur, nici măcar spumă nu făcea, atât era de tare, chiar aveai impresia că te speli cu o piatră albă. Well…
👉 Să-mi permit să merg măcar o dată la două săptămâni la restaurant, iar acolo să nu-mi aleg după preț ce vreau să mănânc. Nici eu, nici ai mei, să-și comande fiecare ce are poftă să mănânce. Știu mult prea bine ce înseamnă să deschizi meniul și, înainte de orice, să te uiți la prețuri, după care să stabilești ce-ai putea să comanzi. Mno, mi-ar plăcea să nu mai fiu nevoit să fac asta niciodată, să aflu doar când vine nota cât a costat ce ne-am comandat.
👉 Să-mi pot permite să merg la film ori de câte ori am chef, fără să mă intereseze zilele cu ofertă specială, două bilete la preț de unul, și alte din astea. Iar când zic „film”, zic și nachos, popcorn, m&m, tot ce trebuie, că nu mergem la film ca animalele. Idem, să-mi permit să merg la teatru, la concerte sau la alte spectacole, ori de câte ori am chef. Mă rog, la teatru o să încerc să intru fără nachos sau popcorn.
👉 Să nu mai fiu nevoit să aleg între chestii de genul dacă mâncăm azi la restaurant, nu mai mergem mâine la film, că nu ni le permitem pe ambele.
👉 Să-mi cumpăr de îmbrăcat și de încălțat doar ce-mi place, fără să mă intereseze cât costă. Aici trebuie să precizez că nu sunt genul care dă 800 de euro pe o pereche de adidași sau 300 pe un tricou. Și probabil nu aș da banii ăștia pe niște țoale nici dacă aș câștiga premiul cel mare la loto. Nu pot, creierul meu nu înțelege de ce aș face așa ceva.
👉 Să nu-mi mai fac concediile pe sistemul „aici am găsit cel mai bun preț”, ci să merg exact acolo unde îmi doresc să mă duc. „Știți, n-aveam chef să merg în Italia, mi-ar fi plăcut să mă duc la Nisa, dar am găsit o ofertă de neratat la Padova și ne-am dus acolo”. Nu, nene, dacă am chef să mă duc la Nisa, apăi să mă duc la Nisa.
👉 Să-mi permit să schimb mașina măcar din cinci în cinci ani. Mașină care să fie nouă, că eu nu sunt în target la SH-uri. Între un audi la 15.000 de euro, „ca nou, să moară mama”, și un sandero nou la aceiași bani, o să aleg de fiecare dată sandero cel nou. Puteți extrapola calculul la orice sumă, rezultatul e același: niciodată nu voi da banii pe un SH. Iar ideea e să pot să-mi permit mașina asta nouă, o dată la cinci ani.
👉 Să-mi permit să mă verific pe mine însumi, regulat, la clinici care să nu fie de stat. Gen, să-mi fac analizele în condiții civilizate, fără nervi și fără stres.
👉 Să-mi permit cele mai bune școli pentru fete. Și să le pot duce la activitățile extra-școlare pe care și le doresc, indiferent câte sunt, ce sunt, unde sunt. Să le pot ajuta să-și susțină pasiunile, indiferent că una vrea să picteze pe țurțuri aduși din Alaska, iar cealaltă s-a hotărât să se facă dresor de pârși.
Cam astea sunt cele care mi-au trecut prin cap, dar sunt convins că-mi mai doresc și altele pentru o viață decentă. Doar că mi le voi aminti, ca întotdeauna, după ce-am publicat articolul.
Ei bine, la un calcul ochiometric, ca să-mi pot permite toate astea ca stil de viață decent și regulat, ar trebui să ne intre în casă minim 3000 de euro, lunar. Bani care s-ar cam cheltui toți, gen n-aș reuși să pun nimic deoparte.
Acum să v-aud pe voi.
Azi trebuia să postezi mai târziu, e Black Friday, nu avem timp de blog:)))
Revin după ce termin:)
Comentariu beton!40
A trecut 1 minut. Ar cam trebui să fi rezolvat, zic. 😁
Doar bărbații rezistă un singur minut la cumpărături 😀
Comentariu beton!50
Puteai să te oprești după „minut”. :))))))))
Mi-a fost frică să nu îmi dai block😊
Comentariu beton!20
Tura asta e complicat, fără nici-un fel de glumă. Fiindcă aștept să văd până unde vor urca prețurile la orice (gaz, curent electric, apă, serviciile cablu/TV, mâncare, băutură și toate celelalte). Abia după aia aș putea veni aici cu o sumă.
Comentariu beton!31
Hai să ne bazăm pe ce știm acum, pe nivelul ăsta de prețuri.
Aha. Păi atunci MINIMUL decenței ar fi măcar 5000 lei pe familie cu două salarii și un copil. Pentru fiecare copil în plus aș mai adăuga încă vreo 6-7 sute lei la total.
Comentariu beton!37
Dacă fac un calcul simplu, la nevoile mele, de dârlău singur, sumele defalcate ar fi:
600 de lei/lună mâncare + cola, ceva dulce, cafea.
Gătesc acasă tot timpul, cele mai multe reparații în casă le fac singur, tot ce pot face cu mâna mea și foarte rar ajung să plătesc pe cineva să-mi repare un lucru.
100 de lei/ lună, detergenți, șampon, pastă de dinți, diferite consumabile.
450 de lei pe lună școala, control stomatologic ortodontic( aparat dentar+ taxa la facultate
550 de lei/lună motorină+ RCA+ diferite reparații( aici am impărțit la 12 costurile cu revizia la mașină, asigurare, eventuale reparații- 1500 de lei/an)
250 de lei/ lună internet/curent/apa/gaz/netflix+spotify
100 de lei cheltuieli neprevăzute- ieșiri la film, restaurant, ieșit la cico.
–––––––––––––
Total: 2000 de lei lunar. in care unele sume pot scădea sau crește.
Restul de bani- o parte la economii, cu o parte am făcut diferite chestii, de care mai e nevoie pentru confort de genu: montat un AC, cumpărat un aparat de cafea mai scump, schimbat o mobilă în sufragerie, tratamente stomatologice mai scumpe, o excursie pe nuș unde, cumpărat diferite lucrușoare pentru plăcerea proprie.
Menționez că am mașină ieftină pentru care am fost și luat peste picior de câte o demoazelă cu pretenții mai high-class- conduc logan dizel, cumpăr haine ieftine 150 de lei o pereche de blugi, 100 de lei o cămașă, 300 de lei o pereche de adidași, 4-500 de lei o geacă, șosetele clasice sunt Artengo de la Decathlon.
La capitolu electronice am un telefon de 800 de lei luat acum 2 ani, un laptop second hand de 1200 de lei luat acum 4 ani, un monitor de birou de 250 de lei sh, o boxă bluetooth jbl, o pereche de căști senheiser hd25, un sistem audio microlab luat de pe olx. Nimic special, nimic wow. Merg pe ieftin și funcțional.
Comentariu beton!100
Bă, de-obicei nu mă atac pe tema culorilor, dacă mânuțele-s verzi sau roșii, ffindcă am învățat de la Mihai că nu poți să cumperi nici o pâinică cu ele de la magazinul din colțul străzii. Dar azi chiar nu îi înțeleg pe cei ce mi-au dat roșii. Vino frate/soro și combate-mă. Nu fi un frustrat trist. Aș înțelege dac-o ardeam aiurea, cum fac în aproape toate celelalte zile. Dar azi chiar a fost serios postul meu. Dacă vouă, ăștia ”roșii”, nu v-ajung banii ăia veniți oameni buni cu argumente și detalii, precum @Ionut M. Care e undeva pe lângă ceea ce am zis eu – repet- MINIMUL decenței. Nu vă mai înțeleg. Am zis că până acum am văzut destule la viața mea. Iar m-am înșelat.
Celorlalți, de răzbunare! :P, vă doresc să câștigați dublul a ceea ce visați. Din ce vă rămâne dați și voi un Tuborg (care-i mai bere decât ”Corona” 😀 😀 😀 ).
Comentariu beton!46
E simplu VictorR, cei care sunt sub pragul care ti se pare tie OK, si mie mi se pare prea mic, au dat rosu. Io si restu am dat verde. Concluzia e una singura, majoritatea sunt sub. Io zic ca de la 20 000 ron pe familie fara datorii, rate si chirii, cu locuinta si auto prop personala, se traieste OK, dar nu fitze. adica de la 4000 euro/luna. Si aici mai faci compromisuri. Dar rezonabile.
Comentariu beton!35
@Victor De la mine ai avut verde. Ce nu inteleg eu :de ce să nu poți recunoaște ca 5000 de lei sunt o decență foarte sumară chiar dacă tu nu ai atâta lunar?!Eu fiind in familia descrisă de tine nu m-aș descurca cu atât.
Discutam amărât cu cineva despre articolul de azi. Trebuie să afli că la mine în familie intră aproape 3000 de euro (mă rog, echivalentul lor în lei) lunar. Nu mă plâng. Luna trecută am avut în trib o experiență spitalicească foarte puțin decontată, luna asta am luat cauciucuri de iarnă, am schimbat niște faruri pe la mașini, am plătit o chirie studențească. Am … am … am … Și am rămas cu bani. Dar eu mă refeream la banii ăia ca la un minim din care – fără cheltuieli neprevăzute sau exagerate – poți pune de-o parte ca să poți merge și la mare în concediu două săptămâni, să poți lua și rechizite și haine noi copiilor. Pune pe hârtie o dată tot ce cheltui într-o lună. Vezi cum stai. Mihai a recomandat aici cândva site-ul celor de la ”Banometru”. Au câteva ponturi OK. Altceva n-am ce să mai zic. Aaaa, ba da: o să mă feresc ca dracu` de tămâie să mai comentez vreodată la articole despre bani.
@VictorR Eu cred că un trai decent ar trebui să fie un concept similar chiar dacă veniturile sunt diferite.Asa cum e coșul lunar de exemplu.Din comentarii mi-am dat seama că oamenii cu venituri mici nu realizează ce înseamnă trai decent iar unii confundă supraviețuirea cu traiul decent.Ca nu prea imi explic cum poate cineva să spună că trăiește decent cu 1500 de lei pe lună sau o familie cu 2500.Pe de altă parte cei cu venituri mai consistente identifică mai corect noțiunea si s-au avansat sume similare cu cea a lui MV.De mine pot să zic că nu am probleme cu banii ci cu timpul si managementul sau☺.Poate nu m-am făcut înțeleasă, n-ar fi prima oară…
Și last but not least La mulți ani!
Pai d-aia urcă, pentru că aștepți!
Cam ce ai zis tu, plus să pot să-mi cumpăr cărți fără să mă uit la preț. Neavând copii, cam 1.500 îmi ajung.
Se dezbate încă. Ce zici?18
1,58 mil. români care muncesc pe salariul minim approve that.
Comentariu beton!42
Băi, da, sunt convins că în momentul în care te urci pe motorul tău de câteva mii de euro sau deschizi portiera la Subaru, te gândești cu pioșenie la cei 1,58 mil de români care nu și-ar permite nici măcar să-ți facă plinul. Hai să nu fim ipocriți când nu e cazul. În plus, am spus în text că „deccent” poate să însemne altceva pentru fiecare om. Și, da, am trăit și eu cu minimum pe economie. Se pare c-am știut să fac câte ceva să nu trăiesc așa toată viața.
Eu am o teorie tâmpită că dacă vrem o societate mai bună, performanta trebuie eradicata sărăcia. Nu putem avea pretenție la ecologism, educație si toate chestiile cât timp noi ca societate nu eradicam sărăcia. Este datoria statului să legifereze asta.1500 de lei nu poate fi plata unor cetățeni români, membri ai UE, în 2021.Eu partea mea mi-o fac,eu îmi plătesc bine oamenii, statul să își facă partea lui.
P. S. Nu prea folosesc Subaru ci mai beloved Volvo 850 T5R an 1997,impecabil, cu stage one, 321 cp.
Comentariu beton!79
Pt un trai la limita subzistentei 2500 lei net, pentru un trai decent,uman 6000-10.000 lei. Per capita.
Comentariu beton!77
Edelweiss, chiar că teorie tâmpită. Asta cu eradicatul sărăciei. Că nu ai cum. Poți să faci salariul minim cât vrei tu. Mereu vor fi oameni săraci. Pentru că pur și simplu, unii nu sunt în stare să-și depășească condiția. Am experimentat asta, crede-mă.
Se dezbate încă. Ce zici?38
Cred că deja intrăm în altă zonă, despre care nu era vorba azi. Da, și eu cred că există oameni care nu vor pur și simplu să facă nimic. N-am să uit niciodată câți nervi își făcea taică-meu în fiecare toamnă că nu reușea să găsească oameni pentru cules prunele, strugurii și merele. Sau pentru cosit. Oameni care n-avea de niciunele și cărora le oferea bani buni, plus mâncare și băutură, efectiv refuzau să muncească. Exact ca Nea Stelică, consăteanul lui Edel: https://mihaivasilescublog.ro/2017/07/10/stelica-zugravul/
Plm, o dăm în extreme. Ti’am spus eu am dat 300/350 lei pe zi la baloti. Alții la 30 de km depărtare dădeau 150 lei.
Au venit si la mine neni din ăștia că stric piața, care piață, aia de sclavi si au plecat cu urme pe degete pe ceafă.
Eu cunosc oameni care vroiau să facă dar nu aveau cu ce. De aia am ajutat oameni să isi ridice niște solarii.Pentru că nu își permiteau. Acum la ani distanta trăiesc binișor din ele.Este o discuție lungă, prostie, neprostie eu militez pentru intervenția statului în eradicarea saraciei.
Comentariu beton!65
@Edel, n-am nimic împotrivă. Doar că efectiv nu-mi dau seama cum ar putea să intervină statul. Bagă idei aici, dacă ai. Poate fac articol după ce le citesc.
Eu sunt de parere ca educatia ar ajuta mai bine la eradicarea saraciei!
Comentariu beton!37
@Cristi, educația este SINGURA măsură viabilă pentru eradicarea sărăciei. Din păcate, durează cu zecile de ani. 😔
Eu mi’am dat seama că țara asta o să fie fked up când am văzut ca nu s-a adoptat pct 8 din Declarația de la Timișoara.
Discuția este lungă si fără sens. Nu o să se facă nimic, nici educație, nici vreun efort pt ridicarea nivelului de trai. Ce au propus USR cu impozitarea la veniturile mici este un început coroborat cu creșterea salariuluii minim. Dacă colectarea ar fi mai eficienta, luat de la Ana si Caiafa pe ăia care nu își justifică veniturile, ajutoare sociale punctuale, nu s-ar simti un asemenea pas.
Si pt @ E. O, eu cred că Mihai, și sunt ultimul care l-aș pupa in rekt, dimpotrivă am momente când regret grav ca nu este lângă mine să il strâng de gât, probabil și reciproca este foarte valabilă,a făcut prin articolele lui destul. Rolul lui este să canalizeze civismul din noi.
Nu’s de acord cu reactia lui fata de tine, dar este oltean ăștia se enervează repede, vorbesc repede. În rest pare băiat bun.
Comentariu beton!23
@Edel, lasă, e ok, sunt de acord eu cu reacția mea. Care nu e venită doar pentru căcaturile ipocrite de azi. Uită-te pe blog după comentariile lui @E.O. și-ai să înțelegi ce vreau să zic. Am tot vrut sa-l banez, dar îi mai dădeam o șansă și încă o șansă. Până azi. FMM de imbecil, auzi la el, dintre noi doi doar eu sunt ăla care poate să facă ceva. Normal, ce pula mea, SĂ SE FACĂ, SĂ NI SE DEA, SĂ FACĂ ALȚII. Diateza reflexivă e cea care a băgat țara asta în căcat, mereu așteptăm SĂ SE FACĂ.
ideea e suta la suta corecta, impelmentarea lasa de dorit. Adica nu castiga nimeni din socialism si se vede asta uitandu-ne la est, sigur nisci vestu capitalist nu e ok, da parca traiesc miabine all arround nu?
Eu cred ca iesirea din saracie se face si cu bata, ca una e sa ai 80% din sat la birt pe ajutoare, alta e sa ai 20 doar si pe aia 20 ii cam marginalizeaza restu, tb sa se. mute sau sau se miste , cumva societatea trebuie sa ii traga in sus, da cand 80% sunt in mizerie cum?
Acuma, nu cu bani de la stat, nu cu minim pe economie obligatoriu, omu prin natura lui e lepra, nu munceste daca nu e nevoit. Da prin programe si constrangeri ii poti scoate dinasta, un exemplu simplu nu e normal sa stai in buricu targului sa nu ai dupa ce bea apa si sa cada casa pe tine ca nu da bine la imagine urbei (ai2 ani sa obtii fonduri sa renovezi cu ajutor d ela stat ca la Oradea) nu ai/nu vrei impozit marit and so on pana vinzi sau iti scoate statu casa la vanzare ca vin altii mai capabili – sigur discriminare hur dur…e doar un exemplu
Mihai, I feel you, bro. Cum ar zice neamțu’. Băi, eu nu mai pot cu ăștia care vor SĂ SE DEA, SĂ SE FACĂ. Avem nevoie să angajăm tehnicieni telecomunicații cu ceva experiență, permis conducere și disponibilitatea de a se deplasa în țară și chiar a lucra în Italia. Băi, nimic. Nada. Niente. Ceva interesați de prin Vietnam, Pakistan și Bangladesh. Unu’ singur, amic al copiilor, a întrebat pentru un văr ce salariu se dă. Nici vorbă de ce știe să facă. Așa că îți mulțumesc pt toate reacțiile tale. Că mă răcoresc și eu.
Idei există, problema e că ele nu vor fi implementate prea repede în România. Spre exemplu, eu consider că introducerea UBI și eliminarea diferitelor moduri de a evita taxarea ar întări destul de mult economia.
Problema e că statul are niște limite la intervenția directă, cel puțin în sistemul ăsta economic. Că dacă doar crești salariul minim, pe de-o parte crești și inflația, pe de altă parte cresc și restul salariilor, deci n-ai rezolvat nimic atâta timp cât scopul tău e să reduci inegalitatea.
Nici în visele cele mai frumoase …Asta e ! Sa fim sănătoși,cred ca e cel mai important (deși și asta costa). De sase ani de când m-am mutat în capitala, sa-mi cresc nepotica,am tot zis sa vad și eu o piesa de teatru . Sper sa nu „dau coltul” pana atunci ! Va doresc toate cele bune,inclusiv un trai mai mult decât decent !
Se dezbate încă. Ce zici?21
Stai așa. Te-ai mutat în București să-ți crești nepoțica pentru că te-au rugat copiii tăi, bănuiesc, nu? Iar tu îți dorești de șase ani să mergi la teatru și nu s-au găsit bani pentru asta? Nu, cu părere de rău, dar nu pot să cred așa ceva. Un bilet la teatru e de la 20 de lei în sus. Te mai costă metroul încă 5 (teatrele sunt toate în zone accesibile cu metroul sai mijloacele de transport în comun). Sorry, dar nu pot să cred că în ȘASE ani nu s-au găsit 25 de lei pentru treaba asta. Șase ani sunt 72 de luni. Doi lei pe lună dacă puneau într-un borcan și tot îți îndeplineau visul. Ce să zic, poate că ar trebui să te lași de crescut nepoți de copii nerecunoscători.
pentru o familie de 3 ai nevoie de un 2500 euro pe luna combinat pentru un trai decent, daca ai casa ta si nu platesti chirie sau rata la masina si mai vrei si un concediu rezonabil, nu la cort.
Comentariu beton!40
Tu te speli cu săpun solid? Parcă ești fostul meu soț. 😛
Un trai decent ar însemna să trăiesc într-un oraș mai mare, unde să am la dispoziție facilități pe care aici nu le am: librării, localuri cu mâncare bună, parcuri, aeroport și să pot să mă și bucur de ele. Nu știu ce sumă ar trebui, că prețurile sunt în continuă creștere, oricum nu mi-ar ajunge cât am acum.
Comentariu beton!19
EXCLUSIV cu săpun solid. Creierul meu nu poate să accepte că ăla lichid e tot săpun. iar dacă acceptă, trăiește cu impresia că nu m-am spălat, că sunt la fel de murdar ca atunci când am intrat în duș. Când ajung la hoteluri care au în baie doar butelcă din aia cu săoun lichid, primul drum pe care îl fac e la un supermarket de unde îmi iau săpun solid. 😀
😁
Exclusiv cu săpun solid. Lichid doar șamponul. Nu înțelegea soția și mă tot boscorodea de săpun lichid până a realizat câtă apă consumam atunci când eram silit să folosesc ăla lichid. Până să mă câsătoresc mă uitam să cumpâr săpun de Marsilia. Și ăla un fel de săpun de rufe mai așe fără sodă. Nu suport chestii uleioase pe corp, nici cremă de mâini.
Comentariu beton!21
@AleBlaga Acum muuuulți ani am descoperit în Grecia săpunul solid cu/din ulei de măsline. Verde și urât cu miros care aduce cu ăla de rufe/de casă. De atunci, de fiecare dată când calc pe acolo cumpăr câte un bax de aproximativ 20 de bucăți. Cred că se numește (într-o interpretare personală a alfabetului grec) Papoutsanis. Am avut surpriza să-l găsesc și la noi la Carrefour în intervalul 2-3 lei/bucată. Acum, căutându-l, am avut surpriza să-l găsesc și la emag la „doar” 13.99.
Dar îți/vă spun, e cel mai bun săpun care mi-a atins rubensianul corp de Adonis pe care-l posed.
Comentariu beton!17
Si uite asa ma simt si eu mai putin singura 🙂 Morrrrr dupa sapunurile solide 🙂
Iar pt un trai relativ decent mi-ar ajunge vreo 2000 de euro. Daca n-as sta intr-o zona turistica as reusi sa pun si de-o parte ceva.
Comentariu beton!17
Și eu ma spăl cu săpun solid, astfel: pun pe buretele de baie gel de dus, pun apă, face spumă și apoi dau cu săpun solid peste el. Altfel nu pot. 😁😂
Si rasolul cica e un fel de mancare….
Suma pe care o propui tu este ok, întrebarea care se pune este de unde iei acești bani? Dacă ești un om de condiție medie, absolut normal.
Se dezbate încă. Ce zici?13
Nu înțeleg întrebarea. Cum adică „de unde o iei”? Aici vorbim despre cât ar trebui să CÂȘTIGI, nu să IEI.
Noi, romanii, suntem ca acordeonul…câteodat’ se mai rupe și burduful, de cât îl întindem.
Ca să o duc, cum zici tu, decent, cam 1500 de cap de bou furajer aș avea nevoie. Momentan mai am nevoie de mai mult de 2 treimi.
Stai, mă, că nu e obligatoriu să-ți dorești aceleași lucruri pe care mi le doresc și eu. Poate pentru tine „decent” înseamnă cu totul și cu totul altceva, iar eu asta voiam să aflu, ce înseamnă pentru fiecare dintr enoi.
@MV, nu e obligatoriu, dar și eu îmi doresc cam tot așa. Doar că în loc de țoale, să punem lucruri în care intră curent electric. Aș putea spune că sunt dependent de curent…hmmm, doar eu ?!
PS. Așteptăm zilele următoare articolul despre peripețiile de BF.
Da,teoretic,ai dreptate,dar situația este ceva mai complicata ! Eu nu am găsit bilete la prețul asta,dacă știi undeva poți sa-mi recomanzi. Mulțumesc.
Se dezbate încă. Ce zici?10
@Nicoleta, dar la cât ai găsit, la 50 de lei, la 60, la 100, la 200? Nu vreau să mă apuc de făcut calcule, dar indiferent cât ar costa biletul ăla, n-ai cum sa nu poți să strângi banii ÎN ȘASE ANI. Sorry, dar pe mine mă depășește, indiferent căt de complicată ar fi situația. Dacă era maică-mea la mine să-mi crească copilul și dorința ei cea mai mare era să meargă la teatru, mâncam iaurt cu covrigi până strângeam nenorcociții ăia de bani de bilet.
Îmi pare rău, înțeleg că nu e vina ta. Dar încă rămân uimit de puterea pe care o găsesc părinții să-și apere copiii în orice situație. Dar eu nu sunt părintele celor cărora le crești tu copilul și pot să-ți spun doar atât: oricum ai da-o, e de mare porc că nu te-ai dus la teatru, dacă asta e una dintre dorințele tale cele mai mari. Dacă nu existai tu să le crești copilul, ar fi plătit muuuuulte bilete de teatru în fiecare lună cuiva care să aibă grijă de el.
@Mihai
1.S-ar putea sa nu le zica nimic de dorintele ei.
2.Am patit o si eu la un moment dat cu ai mei cand i am auzit ca faceau calcule de genul si le am dat fix exemplut tau: suma x inseamna 20 de lei pe luna timp de un an. Nu e mult si nu te saraceste.
Put si simplu nu au genetic puterea sa inteleaga asta. Ei se raporteaza la suma totala fix in acel moment.
Comentariu beton!22
@dny, evident că este posibil să nu le zică nimic. Doar că, să trăiești cu maică-ta în casă, pe care ai adus-o special să-ți crească copilul, și în ȘASE ani de zile să nu afli ce i-ar plăcea să facă, unde și-ar dori să meargă? N-ai cum așa ceva decât dacă efectiv nu te interesează. Poți să-mi zici tu orice.
De acord cu dny. Au un mod de a gandi ce noua ni se pare foarte ciudat. Ai mei zic ca ei nu si-au permis niciodata vacante. Dar isi petrec 6 ore pe seara (minim) privind tv si indopandu-se cu diverse, de au capatat o obezitate morbida de toata frumusetea. Arunca sunca expirata la caine, dar vesnic se plang de bani. Zic, bun, dar ai cautat vreodata oferte de vacante, bilete prin statiuni pentru pensionari, etc? Prea greu. E asa o greutate in a face lucruri ce ii scot din zona de confort… Toti suntem asa intr-un fel, dar pe masura ce imbatranesti chestia asta se accentueaza.
Comentariu beton!27
Visez la 4000 LEI / luna.
2mii sa platesc chiria si utilitatile.
1mie sa mananc.
500 sa-mi iau carti si chestii pt jobul meu.
500 sa pun deoparte pt medic/vacanta.
Comentariu beton!29
G – keep dreaming in sensu bun, cu totii am inceput mai de jos, eu de ex nu chiar ca mr Mihai cu 50 , da am pornit cu 150de dolari, dupa 18 ani in campu muncii si o grama de prostii facute (nema educatie financiara) sutn ok acuma, foarte ok, am 2 ap platite, am job de mii de euro, da am tras si am invatat si sunt bun pe ce fac.
Iar pt Mihai am masina de 1000 maxim ca nu dau bani pe masini noi nici sa ma bati :))
Se dezbate încă. Ce zici?11
@Octtavyan Da, si eu am pornit de la mancat numai coji de paine uscata, apoi mi-a mers mai bine ca lui Vasilescu acum, dar acum iar e rau. Am aproape 50. De multe ori nu are de a face cu cat muncesti si „tragi”, ci cu domeniul pe care ti l-ai ales – poti sa fii cel mai bun si tot sa fie prost platit – alegeri pe care le faci sau evenimente dificile in viata. Sau pur si simplu ca locuiesti in Romania. Habar n-am. E greu.
Comentariu beton!30
Octavian, masinile alea de 1000 de euro omoara oameni – poluare, accidente. Nu mai fa economii pe vietile altora.
Imi doresc sa se interzica vanzarea masinilor peste o anumita varsta sau grad de degradare.
Dacă nu aș avea ratele de la bancă și având în vedere că nu am copii, aș avea un trai decent cu 1800 euro/lună. Să fac/cumpăr cam tot ce-mi place și să pot pune și deoparte câțiva bănuți, pentru schimbarea mașinii la câțiva ani, așa cum ai zis și tu.
Și pentru că n-am mai apucat să modific, scriu aici😅. Mi-ar plăcea să-mi pot permite să schimb chestii prin casă de câte ori vreau (mobilier, decorațiuni, etc). Îmi dă o stare bună când fac asta. Apoi, aș vrea să am posibilitatea să am și o căsuță mică, undeva într-un sătuc pitoresc, pe care să o întrețin și să merg de câte ori îmi permite timpul. Și cam atât (pe lângă tot ce ai spus tu mai sus, cu excepția cheltuielilor pentru copii, pentru că nu-i am😊)
@ Nicole
Uite, că tot ai pomenit de casă, iti povestesc ceva recent.
A cumpărat o cunoștință o casă bătrânească, undeva aproape de ai mei la țară.
50 de km de unde stau eu. 25.000 de lei.
Să zic că amenajatul ei ca să o țin pe post de casă de vacanță, că nu imi trebuie nimic wow, îs animal simplu și fără pretenții mă costă 15.000 de lei materialele. De mână de lucru mă descurc, că mai cunosc pe unu altu și nu m-ar jumuli. Instalația de apă, electrică, munca de spinare prin curte mi le pot face eu. Aș avea banii ăștia cu un pic de efort și m-aș alege cu o casă de vacanță unde să mă duc pe weekend, la relaxare, fără rate mari, fără să îmi bat capul prea tare. Este o soluție.
Soluții se găsesc și asta se poate face in timp, că nu trebuie ridicate toate ieri.
Depinde de pretenții și de reperele la care ne raportăm.
@Ionut M Ai dreptate. Așa m-am gândit și eu, doar că aș găsi la un preț decent cumva mai departe de București (aici locuiesc). În jurul Bucureștiului sunt niște prețuri de-ți vine să plângi câteodată😅. De făcut prin și pe lângă casă ne pricepem cât de cât și eu și soțul. Ne mai trebuie doar timp și posibilitatea să punem deoparte câțiva banuți, ca să ne orientăm undeva mai departe de București și să ne realizăm visul. 😊 Nu suntem pretențioși, vrem doar strictul necesar.
După ani și ani în care am trăit bine sau mai puțin bine, cu mulți bani sau cu puțini bani, am ajuns la concluzia că nu contează suma de bani atât de mult, ci ce primești de banii aceia. Am acum într-o lună cheltuieli mai mari decât aveam în 12 luni acu’ 10 ani, deci e irelevant.
Am fost surprins să constat la un articol zilele trecute că majoritatea celor de afară care comentează pe aici trăiesc cu mult mai puțini bani acolo decât avem noi (familia mea) aici în prezent, lucru care m-a derutat un pic. Băi, mult mai puțini, da?Am ajuns la concluzia că în Ro cheltuim mult și prost, și că e foarte relativă și subiectivă treaba cu traiul decent.
Deci, indiferent ce sumă aș spune, nu pot lega banii de trăitul decent sub nici o formă. Nu pot, nu am cum, nici măcar teoretic, de dragul discuției.
Comentariu beton!51
Tu știi că m-am găndit și eu la asta? Că noi, aici, chleltuim banii mult mai haotic decât cei care trăiesc prin țări mai dezvoltate?
Altfel, n-ai cum să nu legi banii de trăitul decent. Ce vrei tu să spui este că nu poți lega banii de calitatea vieții, care e cu totul altceva. Altfel, fără bani, nu poți să trăiești decent la Viena, să zicem, orașul cu cea mai ridicată calitate a vieții din Europa.
Boss, am fost in delegatie intr o tara cu apa calda, mergeam cam 250 km/ zi cu masina. Benzina si masina asigurata de ei, se baga combustibil din locuri unde gasea cu 0,01 euro/l mai ieftin pe traseu. Am crezut ca e zgarcenie dar era educatie. Si multe altele care mie imi pareau ciudate, ei asa sunt invatati, un eurocent e un eurocent, la noi 10 bani, pff.
Comentariu beton!33
a fii atent cum e cu decent si nivelul de trai aparent. aseara am parcat la mol langa un x5 tot numai ecrane si led-uri. sau el a parcat langa mine, oricum am admirat masina asa un pic invidios. m-am tot gandit ce trebuie sa muncesti ca sa iti permiti asa ceva pana am vazut ca omul pune motorina de 50 ron. m-am uitat de doua ori ca sa ma conving. eu mi-am permis un plin de 300 ron in masina veche de 12 ani. nu l-am mai invidiat, mi-a fost mila de el. m-am gandit cat de mare trebuie sa fie rata la masina aia. ce vreau sa spun este ca la noi exista un nivel de trai decent real si un nivel de trai decent pe care vrei sa il perceapa altii ca il ai. depinde ce iti doresti 🙂 nu are legatura cu postarea ta dar nu am eu chef de munca si inca ma amuza faza.
Comentariu beton!55
Am, mă rog aveam, un prieten care și-a cumpărat un Audi nou-nouț, de la dealer. Dăduse pe el mai mult de 60.000 euro, banii jos, nu în rate sau leasing. Când a trebuit să pună cauciucuri de iarnă pe el, a rupt netul în două până găsit niște reșapate (jur, nu glumesc), că toate celelate erau „prea scumpe”.
da, cunosc 🙂 am mai vazut 🙂 apai ca sa zic asa , imi bag picioarele in ea de masina si dau banii pe casa si excursii. parca e mai folositor. si echipament de alergat 🙂 si echipament de sport in general. am facut odata o poza la skoda aia veche cu bicicletele pe ea si am constatat ca sunt mai scumpe decat masina. 🙂 fiecare cu prioritatile lui 🙂
Comentariu beton!27
Ceea ce descrii tu e lux, nu decenta, mai ales partea cu masinile si cu scoala.
Anyway, pot sa iti propun un articol? Despre produse ieftine, dar bune si produse ieftine, dar cu care iti iei plasa. Ar fi o idee buna, mai ales prin prisma comentariilor?
Se dezbate încă. Ce zici?25
Nu știu dacă să mă bucur sau să mă întristez că ție ți se pare trai de lux să-ți schimbi mașina la 5 ani sau că le oferi copiilor o școlarizare cât de cât ok.
Vrei cele mai bune scoli pentru fete si activitati extracuriculare. Te-ai intrebat vreodat acum este pentru oamenii care nu isi permit decat scolile statului si, uneori, doar cele din zona? Care nu au bani de activitati extracuriculare? Cum ne asteptam ca oamenii care locuiesc in Ferentari, de exemplu, sa isi creasca copiii asa si acei copii sa devina membri functionali ai comunitatii?
Se dezbate încă. Ce zici?26
Sigur că m-am întrebat, dar nu despre asta este vorba azi. Și dacă tot a venit vorba, zi-mi si mie când ai fost ultima oară în Ferentari cu un pachet de alimente și nițe bani pentru una dintre familiile nevoiașe despre care vorbești? Sau, în general, când ai donat ultima oară ceva consistent, nu 1,5 euro prin sms.
E mișto să fii cool pe net, vorbind căcaturi din astea ipocrite, nu?
Dintre mine si tine cred ca dumneata esti mai in masura sa faci ceva pentru oamenii aceia.
Ma rog, intelegi ce vrei. Ciao.
Auzi, „cacaturi ipocrite”. Cand inviti pe cineva la tine in casa, asa ii vorbesti?
Se dezbate încă. Ce zici?15
@E.O., ia arată-mi, bosule, unde scrie că te-am invitat eu aici? Dar chiar dacă te invitam eu, exact la fel îți vorbeam, că tot căcaturi ipocrite erau. Și fix la fel ți-aș vorbi și dacă ai veni la mine acasă pe bune. După care te-aș da afară.
Mi-aș pula în voi de ipocriți care doar dați din gură. „Dintre mine si tine cred ca dumneata esti mai in masura sa faci ceva pentru oamenii aceia.”. De ce coaie? De ce DOAR EU SĂ FAC? De ce pula mea nu poți sa faci și tu ceva în afară de să dai din gură pe internet? Știi de ce? Pemtru că de fapt te doare în pulă de săracii din Ferentari, ai zis-o doar ca să pari „implicat”. Marș, băga-mi-aș pula în morții tăi de labagiu.
legat de ultima propoziție, nu că aș fi vreun gingaș, dar de cîte ori ți se întîmplă, jur că am în cap următoarea scenă:
@MV, gătit prună, cu papion, de mînă cu doamna, undeva, să zicem la festivaldeocanabucarest, arzînd-o boem- artistic cu alde caranfil și irinamargaretanistor…
și apare @EO care-și exprimă o opinie neconformă cu principiile maestrului, la care matale, galant, către doamna:
– șeri, mergi te rog la bar să iei o cupă de șampanie…
iar în secunda următoare, către preopinent:
– ….f&)(&756!&, de idiot, bă&€!?,7+%%}?$…
în timp ce nae se retrage strategic („să-mi notez undeva să votez la fel cu el, la următoare jurizare”), doamna irina asigură subtitrarea („sfinte sisoie!”) iar cabral te ia pe după gît „lasă-l bre, nu merită! hai mai bine să dai berea aia promisă încă de pe cînd îți făceai tu blog…”
Comentariu beton!18
@costicăm, 🤣🤣🤣
@E.O. Nu, ceea ce a scris Mihai nu e lux, e chiar decența. Lux e să ai yachturi,lanțuri de hoteluri sau mine de diamante. Lux e să fie proprietatea ta fabrica de mașini, nu să o schimbi la 5 ani.Sau scoala privată.
Mno așe, bre nea Costică, că aproape mă supărasem pe ieșirea-n decor a Vasilescului☺ Îl lasă nervii pe blogăru’ nost care nu realizează că și ăia 1,5 euro prin SMS tot sunt ceva decât nimic. Bip,bip – Rage Road Runner – io așa mi-l imaginez pe MV când ia la un 3 păzește injurios pe careva🤣🤣🤣
Părerea mea este că pentru un trai decent, o familie cu un copil ar avea nevoie de minimum 2000 de euro lunar (fără rate). Eu cu nevastă-mea câștigăm un pic mai mult, fără să avem copii, dar plătim rate la casă și mașină, plus pensii facultative, ceea ce înseamnă cam o mie de euro. Și consider că trăim decent cu restul de 1500.
Comentariu beton!16
Habar n am, sincer. La un 1500-2000 euro net cred ca as fi boier Bibescu. Pana atunci, vise taica, dar nu pot spune ca o duc rau in comparatie cu multi altii. Bine, n am rate, nu platesc chirie.
Comentariu beton!16
Atât de decent încât să uit de salariu pe card și să iau șpăgi cash.
😀
Referință (nu se vede umorul cinic): https://www.digi24.ro/stiri/video-un-medic-din-brasov-a-fost-retinut-pentru-luare-de-mita-acesta-ar-fi-cerut-10-000-de-lei-pentru-o-operatie-1723125
Asa cum spuneai tu ,trai decent inseamna diferit pentru fiecare dintre noi.A trai decent e atunci cand nu astepti cu ochii pe calendar ziua de salariu ,cand nu te apuca durerea de stomac daca se strica frigiderul,aragazul,masina de spalat sau se sparge vre un calorifer si te gandesti ,Doamne de unde naiba scot acum banii ca sa le inlocuiesc sau repar ,poate ati observat dar nimic nu se mai repara pentru ca nu mai renteaza ,e mai ieftin sa le inlocuiesti.Trai decent inseamna sa ti permiti macar o vacanta pe an ,sa ti permiti macar in week end sa iesi sa mananci la un restaurant sau na, macar sa bei o bere la o terasa .Costul unui trai decent depinde de locul unde stai,de faptul ca stai la casa ta sau in chirie ,daca esti casatorit si ai copii sau nu ….Sa stii ca se poate trai decent in uk cu 3000 de lire pe luna ,in Romania ,sincer nu prea mai stiu preturile dar stiind salariile si vazand ca oamenii supravietuiesc si terasele ,vara ,cand vin eu acasa sunt pline ,cred ca te descurci destul de bine si cu jumatate din suma ,nu huzur dar decent.
Comentariu beton!16
Tot 50 dolari luam si eu primul salariu ca medic stagiar, noroc ca nu traiam din banii aia, stateam acasa cu parintii, am fost intretinuta pana la 27 de ani, cand au murit. Atunci am dat cu nasul de prag, mi-a fost greu in doua ocazii, prima, cand m-am mutat in alt oras, ca sa am jobul meu si am tras tare sa am pacienti, ca altfel nu primeam bani de la CAS si a doua la criza din 2009 (zic 2009 pentru ca in 2008 nu s-au vazut inca efectele, cel mai greu a fost in 2009 si 2010). In 2005 era o scoala de vara la Praga la care nu m-am putut duce din lipsa de bani. Atunci am zis ca voi munci pe branci sa pot sa merg la orice congres in Europa, ca pa alt continent e cam scump totusi pe banii mei. Acum castig (din munca mea, nu din spaga, n-o sa iau in veci bani de la pacienti), mai mult decat decent si imi permit sa ajut si pe altii.
Comentariu beton!62
Pentru mine momentan decent ar insemna 6500 lei(o persoana).
Comentariu beton!18
E prima dată când cumpăr ceva de black friday. Am reușit datorită informațiilor primite de la tine. Mulțumesc!
Am avut un trai decent. Cu posibilitatea de a face ce spui tu. Acum e mai greu. Dar de o lună am un job mai bun și mai bine plătit. Nu știu dacă voi putea pleca în concediu oriunde îmi doresc, dar o să vină și momentul ăla.
Păi și mă lași așa neterminat? Zi-mi și ce ți-ai luat.
@MV, Espressorul Phillips.
Să-mi spui cum iese prima cafea. <3
@MV, știu de pe acum că va fi cea mai bună cafea.
Primul meu salar in 1995, economista la finante, angajata la stat, nu la patron, echivalentul a 50 de dolari, mancam 2 covrigi la pranz,aici nu aveai cui sa te plangi.
Am avut venituri astfel încât am trăit decent de-a lungul timpului. În fiecare etapă a vieții noastre, decentul a fost altul, diferit. Acum avem un nivel de trai decent care mi s-ar fi părut lux acum 10 ani când amândoi aveam zero venituri. Și când am constatat că putem trăi toți patru și cu 50 de lei pe săptămână. Dar pentru traiul ăsta decent, muncim și noi și copiii în firmă. Fără a avea mereu weekend sau program de lucru care se termină la 17.30. Iar soțul meu are zile când pur și simplu e copleșit de câte are de făcut. Îmi doresc ca traiul decent de azi, să nu mi se pară lux peste 10 ani😁.
Se dezbate încă. Ce zici?18
@Adina, vezi ca sunt persoane care te-ar cam calca pe cap sa te bage in…noroi, ca tu o duci decent și ei nu. Îi roade invidia mai ceva decât o pereche de pantofi noi (de proasta calitate). Sa moara și capra lui Adina! 😜😂
Emil, aia e. Să fie la ei acolo toată invidia. Noi ne vedem de treabă cu și fără ei.
Pe lângă suma pe care o credem necesară eu observ și că majoritatea nu avem pic de educație financiară și că indiferent de câți bani am avea tot prost am trăi pentru că habar nu avem să i cheltuim.
Cred ca suma spusă de tine e fix la ce mi aș dori si eu, cu 3000 euro pe lună am trai ok.
Dar apoi realizez că la acest moment suma care ne intră în casă e de aproximativ 2500 euri.
Din ea scădem din start ratele lunare, de 3500 lei si rămân destui bănuți.
Ghici ce…la 1 săptămână după ce i am primit deja mai avem doar 1500 de lei.
Și n am cumpărat nimic fantastic, nu am fost nici la lăutari…doar cumpărături clasice si câteva jucării pt bebe de vreo 400 de lei.
Habar n am unde au zburat însă de fiecare dată când ii pun pe hârtie ies la calcul.
Clar avem o problemă în modul în care îi cheltuim și e in plan să o rezolvăm.
Dar de luni 😂
Și la ce visez e partea de vacanțe, îmi doresc sa ajung in Mauritius de vreo 7 ani dar niciodată nu am reușit să strângem banii, mereu a intervenit ceva(adică nu suntem in stare sa strangem bani😂).
Cum ziceam, de luni o rezolvăm.
Comentariu beton!36
intrările-s p-acolo, ratele cu 20% mai mari și nu mă chinui să (mă) disciplinez de luni; de ani de zile tot îmi promit c-o fac; bomboana pe colivă? sunt economist! da’ nici cizmaru’ n-are papuci, la noi în țară…
iar mauritius îs deja obsolete; încearcă maldivele de est; dacă nu știi care-s alea, te lămurește tătaru’; nu fostul ministru, de Arhi ziceam…
Dacă îmi permiți un sfat pentru o vacanță mai scumpicica. Caută earlybooking pentru iunie sau septembrie in ianuarie,achiti avans in februarie(eu atunci am prins cele mai bune prețuri) si pana la jumate prețul in martie sau aprilie.Diferența in mai si așa parcă e mai digerabilă suma.
Cam tot așa, mai puțin faza cu mașina nouă – nu mă omor, nu zic că nu aș vrea, dar nu e un „must”.
Nu o să zic cât câștigăm, dar ca să ajungem la cele de mai sus, ne-ar trebui încă vreo 3-500 euro în plus, de căciulă.
Asta în ideea de a putea pune mai mult în contul de economii, pentru mizerii neprevăzute. E foarte liniștitor, pentru căpuț, să știu că am o rezervă.
Cu 3000 euro pe lună nu îți permiți nici un sfert din arogantele din lista ;)). Unless vb de 3000 euro/membru de familie, adică 12 000. Atunci îți permiți mai mult de jumătate.
O școală de top te costa 1000/lună/copil.
Comentariu beton!20
Că să clarific, am banii aia și tot mă uit la oferte de mâncare la livrări sau restaurant. La cinema am fost acum 4 ani.
Pt că timpul e bani, și ești bogat abia când le ai pe ambele.
Iar că să trăiești decent nu ajung doar banii ci și timpul, pe care momentan nu îl am.
Nu e de ajuns sa strângă bani de vacanta, mai trebuie sa ai și timp liber sa o faci, iar trăitul in Romania ne ocupa tot timpul.
In weekend am fost plecat să îl duc pe tata acasă, care ne ajutase sa stea cu cea mica, bolnava de varicela…
Sâmbătă duminică am făcut 1000km.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Ah, citate emoționale din Mircea Badea…
Deci lipsa timpului te face să te uiți la oferte de mâncare. Da, înțeleg, pare logic. 🤷
Nu man, nu citez din badea ca nu l-am mai urmarit in ultimii 10 ani deloc si am memoria scurta. Poate nu ai inteles. Unele din lista ta tot le faci, de genu sa te uiti la preturi si sa alegi in restaurante ce e mai convenabil, daca e un restaurant scump. Ca sa nu iti mai pese de preturile din restaurante trebuie sa fii milionar minimum. Sau sa nu iti pese ca asa e firea ta. Nu ca un atribut al nivelului de venituri la care ai ajuns.
In general oamenii cu bani munciti nu combinatii cu statu si terenuri sunt destul de cumpatati in viata personala. Chiar daca isi permit multe.
Alta chestie, sa schimbi masina noua odata la 5 ani, masina se schimba cand iese din garantie sau nu mai corespunde nevoilor nu dupa chef/moft. E un lucru care ofera o utilitate. Daca o vezi ca pe o jucarie de care te plictisesti, inseamna ca joci in liga celor bogati. Pe ultima am tinut-o 12 ani, si a fost luata sh de 1 an si ceva cu 28 de mii in bord si garantie de fabrica si de la dealer, la 60% din pretul de noua.
Deci rezum.
Unele idei din lista ta se preteaza si la oameni obisnuiti, pt altele trebuie sa fii bogat. Daca tu crezi ca din 3000 euro pe luna le faci pe toate, vreau si eu reteta. Io zic ca nu ajung nici pe departe. Fara sa ne gandim ca omul mai are rate etc. Unless you are single, fara rate, fara chirie, si vrei sa spargi toti banii sa iti traiesti viata fara economii sau planuri de viitor.
Comentariu beton!39
legat de lispa timpului, gradinita a fost inchisa 6 sapt consecutive. Imagineaza-ti ca ai 2 copii si 2 parinti cu joburi full time, unu chiar cu un extra part time. Si ca ai destui bani sa mergi in ce vacanta vrei sau la ce restairamte vrei. crezi ca mai ai timp si chef?
Sau vrei sa stai pe 75% din sal mediu pe economie, ca sa ingrijesti copiii? Ca atunci ajungi la o fractie din veniturile actuale, dar ai timp sa stai cu copiii.
De asta am zis ca pana esti bogat, timpul sau banii nu ambele. La alegere.
Comentariu beton!29
Decent este atunci când intri într-un restaurant cu 3 stele Michelin și comanzi fără să te uiți la prețuri:))
Acu’, serios, depinde și de pretențiile fiecăruia dintre noi! Pentru că la noi, românii, a fi pretențios se consideră un defect, nu o calitate. Mai aud uneori „dacă am ce pune pe masă mă interesează doar să fiu sănătos”. De parcă viața s-ar rezuma doar la mâncare! Cred că minim 1500 de euro mi s-ar părea rezonabil
pai noua ne intra 3000euro lunar, chiar ceva mai mult, dar nu cred ca m-as incadra la ce vezi tu trai decent.
sau poate m-as incadra, ca n-am incercat, viziunea mea e alta despre trai decent.
ceea ce nu vad pe lista, ar fi partea de economisire, chestie care ptr noi e foarte importanta. plasa de siguranta, asigurarea ca nu mi s-ar schimba dramatic viata in cazul unei nenorociri – care oricum te afecteaza grav.
eu am langa mine, in biroul vecin, dovada clara ca fara o plasa de siguranta, ajungi in pragul nebuniei (sot mort, singura cu doi copii mici).
nu degeaba se spune ca inainte de toate, plateste-te pe tine!
Comentariu beton!31
Păi, da, decent ăla înseamnă altceva pentru fiecare dintre noi. Pentru oricine partea d eeconomisire e importantă, dar n-am considerat necesar să mai scriu și asta.
Exact. Decent nu inseamna sa intri in cazino cand ai chef sa dai la ruleta 😀 ci indecent. Idem sa intri in restaurant pe litoral fara sa deschizi meniul, daca ati prins analogia :D. Am fost recent sa mananc la Esplanada din Constanta. Supele de la 38, pui cu cartofi de la 68, restul mai sus. Noroc cu berea fara alcool, ca era ieftina fata de apa 😀
Io consider ca daca castifgi de 3-4 ori peste media, cam asa ar trebui sa si economisesti/investesti, de 3-4 ori peste medie.
Ca pana la urma si venitul si tineretea sunt trecatoare, dar datoriile si costul vietii raman pana la sfarsit.
Comentariu beton!19
Acum trăiesc decent, cu un salariu care se apropie de 500 de euro. La care se adaugă și veniturile soției, care sunt cam tot pe-acolo (le bag laolaltă pentru că asta înseamnă cheltuielile casei împărțite la doi). Acest trai decent înseamnă că nu-mi fac griji că n-am cu ce să-mi plătesc utilitățile, cheltuielile cu mașina, rata la bancă, am tot timpul ce mânca, am bani să-mi cumpăr îmbrăcăminte/încălțăminte când am nevoie, precum și produsele de curățenie/igienă necesare plus să-mi fac plăcerea de a-mi cumpăra minim o carte și un album muzical pe lună. De asemenea, banii îmi ajung pentru ca, punând deoparte în fiecare lună, să-mi permit la câteva luni să fac îmbunătățiri la casă, ori să-mi cumpăr diverse scule și alte chestii pentru casă și grădină, să merg la medic dacă apare vreo problemă, ori să particip la vreun eveniment literar care mă interesează.
Dacă aș ajunge pe la 700 de euro pe lună, mi-aș permite ca, o dată pe an, să-mi fac un control medical general și să merg pe undeva când sunt în concediu – adică deja aș spune că trăiesc peste nivelul decent și să sunt la „bine”.
Comentariu beton!32
Dacă nu mă înșel, tu trăiești în Italia, nu?
Nope. România.
Trebuie neapărat sa ne dai soluția. Nu înțeleg cum cu 1000 de euro pe familie plătești si rate, te si descurci cu toate cheltuielile, cumperi si haine si mai si economisești. Mie îmi da cu virgula in fiecare luna, dar mereu spun ca probabil ca greșesc eu pe undeva. So, help us! 🙂
Comentariu beton!19
@Ms E
Cum am spus, cheltuielile se împart la doi (eu și soția). În mare, iese cam așa:
– cheltuielile casei (curent, gaz, apă, gunoi, impozit, cablu) – o medie între vară și iarnă iese pe la 700 lei/lună – deci 350 lei în contul meu;
– motorina – 500 lei/lună – deci 250 lei la mine;
– cheltuieli cu mașina (revizii, schimb cauciucuri, schimb ulei, ITP, rovinietă, asigurare, spălat) – cca. 3000 lei/an, deci iese vreo 250 lei/lună – adică 125 lei în contul meu;
– rate la bancă – 700 lei/lună – deci 350 lei la mine;
– alimente, produse de igienă și curățenie – cca. 1200 lei/lună – deci 600 lei la mine;
Deci sunt cca. 1675 lei / lună – să punem 1700, să fie rotund.
La astea se mai adaugă cheltuielile personale:
– îmbrăcăminte și încălțăminte – aici e simplu, că niciodată n-am considerat că merită să-mi bat capul cu domeniu ăsta; să zicem undeva pe la 600 de lei pe an (deși sunt ani în care e posibil să nu cheltuiesc mai mult de 2-300) – asta înseamnă o medie de 50 lei/lună;
– hobby: minim o carte și un album muzical pe lună – iese undeva pe la 150 lei/lună;
– diverse evenimente la care particip – undeva pe la vreo 3500 lei pe an – să rotunjim la 300 lei/lună.
Adică de aici se mai adună vreo 500 de lei.
Totalul iese pe la maxim 2200 lei/lună. Și mai rămân vreo 2-300 de lei care se acumulează de la o lună la alta pentru cheltuielile mai mari, pe care le fac o dată la câteva luni.
Dar nu știu dacă are sens o comparație, pentru că fiecare dintre noi are propriul stil de viață, propriile priorități în materie de cheltuieli, propriul sistem de referință legat de ce înseamnă „trai decent”, propria familie (cu nevoile aferente) etc.
Comentariu beton!24
Tinand cont de cheltuielile standard si alea neprevazute, un 3000-4000 euro lunar zic ca e ok. Ah, si asta in conditiile in care nu platim chirie si fetele sunt scolarizate la stat, nu ne imbracam de la D&G si nici nu conducem masini de fite. Cand mai vad pe anunturi de angajare salarii de 1700-2000 lei mi se ridica parul pe ceafa. Ce spanac faci cu ei cand eu acum 2 saptamani am lasat la supermarket 800 lei pe chestii uzuale. Ah, am luat 3 perechi de pijamale ca erau bumbac si mi-am luat eu o masca de par si un balsam, in rest nimic altceva in afara de apa si mancare.
Se dezbate încă. Ce zici?18
Soacra-mea are o teorie pe care am si verificat-o fara sa vreau. Teoria e „cat ai atat cheltui”, astfel eu am ajuns la concluzia ca nu pot da o suma exacta pentru ca necesitatile se vor modifica. Sunt absolut convinsa ca pot trai cu salariul minim pe economie si ca un salariu de 10.000 de lei si tot sa am ceva rate. Doar ca difera produsele si valoarea ratelor. Asa ca mi-am propus sa casc ochii la preturi, sa le calculez indiferent de cati bani am, de ce pentru acelasi produs sa platesc un pret mai mare? E adevarat ca e mult mai frustrant cand calculezi de nevoie. Am internet, am conturi pe tot felul de magazine online, deci imi e si mai usor sa fac comparatii.
Ce am mai observat in jurul meu este si ca totusi cei cu venituri mai mici au tendinta de a se arunca mai usor catre cheltuieli mai mari, calcule mai putine.
Dar imi doresc ce iti doresti si tu plus ca daca imi da prin cap sa schimb chestii prin casa sa le pot face, cu limitele de rigoare, schimbat mobila la cativa ani.
Comentariu beton!24
Ai observat corect. Lipsa educatiei financiare e mai puternica in paturile de jos.
Cred ca teoria „cat ai, atat cheltui” este principala problema a traiului decent.
Cand incepi cu 50$, mult sub limita „living wage” – simti nevoia banilor si la fiecare marirea a salariului, mai adaugi cate ceva la lista cheltuielilor care sa te faca sa traiesti un pic mai decent.
Doar ca, nu te mai opresti odata ce traiesti decent. Orice alt salt financiar vrei sa o transformi in cheltuiala pentru a iti creste standardul de viata (de multe ori nu iti creste). Ajungi sa ai zeci de abonamente la servicii pe le folosesti foarte rar, mergi cu uber in loc de metrou, dai 100 de lei pe un tricou de firma care te tine 6 luni, in loc sa dai 10 lei pe un tricou noname care te tine 2 ani, etc.
Cred ca in primul rand trebuie sa iti faci o analiza drastica a tuturor cheltuielilor si sa te intrebi ce merita si ce nu. Si, oricat de mult ai castiga, sa iti pui o limita pe care tu o crezi ca e necesara pentru un trai decent si sa te comporti ca si cum ai cistiga doar banii aceia.
Asta pentru ca. atunci cand ar scadea drastic veniturile, nu o sa mai fie socul asa mare sa traiesti cu mai putin bani lunar, si o sa ai si un fond de rezerva la care sa poti apela.
Pentru mine traiul decent e atunci cand nu te mai intereseaza cand iti intra banii in cont.
Comentariu beton!22
Dan, ai perfecta dreptate, sunt in curs de analiza a cheltuielilor inutile pentru ca mi-am dat seama ca degeaba ma vait ca nu imi ajung banii in timp ce eu imi cresc singura cheltuielile. Si da, la fiecare marire de salariu, am crescut cheltuielile pentru a ma simti mai bine.
Si totusi, solutia optima nu e sa-ti limitezi drastic cheltuielile, pentru ca asta, mai devreme sau mai tarziu, duce la acumularea de frustrari.
Solutia e sa fii orientat permanent pe cresterea veniturilor, pe cat posibil din surse variate.
Comentariu beton!12
Pentru că n-am apucat să comentez atunci, zic acum: trăiesc la Viena cu soțul și copilul mic. Avem 1900€ pe lună, plătim chirie 640 (3 camere, de la stat). Avem mașină, mergem în vacanță anual, dar tot pe principiul „cât mai ieftin dar nu cel mai prost”. Adică nu-mi place să arunc cu banii. Dar mă roade că nu reușim să economisim nimic. Deci cred că vreo 2500-3000€ ar fi perfect ca să am și sentimentul că nu trebuie să compar prețuri.
Comentariu beton!20
TL;DR
Mai mult decat poate sa cheltuiasca partenera.
Ce ati scris dvs mai sus mi s-ar potrivi perfect ca si nivel de trai decent.
La noi in casa sunt 2000+2100+3000+3700. Scazand toate utilitatile si mancarea, cam cu cat credeti ca raman patru oameni per total???
Nu, 3000 euro nu ajung pentru tot ce e enumerat mai sus in articol, la o familie de patru oameni, ca sa isi permita si restaurante si filme, si distractie…. 3000 de euro e suficient pentru o familie de patru persoane pt strictul necesar.
Daca mai vrem si concedii, si distractie, atunci mai punem vreo 1500 euro pe luna.
Deci valoarea DECENTA a unei familii cu patru persoane pe luna: 4500 €
Si cand te gandesti ca sunt oameni care stau degeaba la stat si castiga atat intr-o luna, ei singuri.. 😐😒
Se dezbate încă. Ce zici?12
Decent? Decent ar fi in primul rând să nu duc grija ca dacă ramân fară serviciu in doua-trei luni nu mai pot plăti facturile pentru o locuința cumparată cu multă trudă. Decent ar fi dacă nu m-ar apuca defilatul pe holul blocului, la miezul nopții, in cămașă de noapte si pantofi cu toc ca să citesc contorii de lumină pentru simplu fapt ca nu suport căldura si folosesc continuu aerul condiționat sau de gaz și apă pentru că uneori imi place sa stau in cada plina. Decent ar fi să nu mi se pară mult că ieri am dat 100 de lei numai pentru a schimba banda cu care tragi jaluzeaua exterioara( veche de 20 de ani🙄). Da, decent ar fi ca să am bani incât sa plătesc meseriași pentru diverse lucrări prin casă, nu să le fac eu pe toate…
Comentariu beton!19
Se poate doamnă?!Atâția meseriași pe blog si nu le-ați cerut ajutorul?Numa de unu Stelica să vă feriți 😁
Una dintre chestiile care îmi vine în minte este să ne permitem să comandăm mâncare când nu avem timp/chef de gătit pentru masa principală a zilei, chiar dacă e ceva banal gen meniul zilei. Practic diferența aia de bani îmi cumpără timp în care să fac ceva ce-mi doresc mai mult.
Să am o mașină, de care o fi, care să-mi economisească timpul pe care altfel l-aș petrece așteptând și schimbând mijloace de transport în comun (presupun că nu e valabil în București 🙂 )
Să plătesc pe cineva să facă curățenie (asta e în „curs de”, nu se întâmplă momentan).
Deci după primele 3 chestii un trai decent e unul prin care „cumpăr” timp.
Apoi măcar două vacanțe pe an în străinătate (una la o mare, una nu neapărat), plus câte-o ieșire de weekend din când în când (cu cazare, nu plimbare de-o zi).
Să pot să pun o sursă de încălzire suplimentară în casă în loc să stau în frig când nu este căldură de la oraș (echivalent cu a porni centrala când e frig, chiar dacă e septembrie sau mai).
Să pot să merg la medic la privat dacă am o urgență sau dacă acolo e medicul la care vreau să ajung.
Să pot să pun bani deoparte pentru zile negre.
Astea îmi vine în minte deocamdată.
Comentariu beton!15
În nordul Bavariei, cred că poate trăi decent cu 5.000 euro o familie de 4 persoane făcând în general ce-și dorește dom’ Vasilescu plus ceva acțiuni caritabile inițate de biserică.
Dacă aș avea și casă aș mai putea reduce 1.000 euro, mai ales dacă și pleacă copii. Ideea e că de la o vreme nu mă interesează să-mi cumpăr nu’ș ce chestii de care să mă plictisesc. Nu mă mai intereseaza chestii electronice (PC, TV, laptop, telefon, smartwatch etc) să fie la zi, le schimb doar când nu-și mai fac treaba. Acum mă gândesc și cum să mai raresc ce e prin casă. Nu merg la spectacole că la cinema nu dă subtitrare ce să mai zic de teatru. Da’am trecut în revistă toate ălea de copii: Legoland, Playmobil Park, Gardaland, Thurn Park ș.a.md. Extracurricula la greu pentru copii. Mmm, și pizzerii și chinezești și asiatice.
Salutare.
Aparent, nivelul „decent” raportat de fiecare tine seama si de varsta si situatia socio-familiala in care se afla.
La mine a fost un paradox, cu cat am crescut la salariu (lucrez de 6 ani, am schimbat ceva angajatori), cu atat planurile mele financiare au fost mai mici.
Cand eram student, aveam planuri sa castig multi bani, mai bagam banii si la pariuri (nu puneam 10 lei sa iau 50 lei ci 50 lei sa iau 10 lei, daca ma intelegeti). Nu eram genul de om prea sociabil, asa ca iesirile mele au fost minime, in afara de cele cu partenera. Care m-a iubit, chiar si fara serviciu, dar aici a fost cheia prezentului meu actual.
Ulterior, mi-am dat seama ca obiectele pe care doream sa le cumpar de fapt nu aveam asa mare nevoie de ele.
De ce sa imi cumpar masina daca imi faceam treaba cu dubita de la serviciu, pe care o puteam folosi sa ma duc ici colo, ba chiar acum cu noul job mi s-a spus oficial ca pot sa o folosesc si in interes personal, desigur motorina pica la mine evident.
De laptop am rezolvat-o usor luand ceva SH, e bun, important e ca nu mai stau cu ditamai carcasa pe birou.
Am pus banuti deoparte, inca mai pun, am facut mici sacrificii, nu prea am fost eu cu concediile, din momente ce nu aveam cu cine sa ma duc. Sau aveam, dar am gasit confortul de a citi o carte buna in parc. Si chiar am iesit mai castigat.
Da, banii sunt importanti, nu trebuie taiate cheltuielile din alimentatie, sanatate, deoarece cine cumpara ieftin – cumpara de 2 ori, cum e o vorba.
Dar in rest ajuta in functie de… alte criterii. Nu ma ajuta sa dorm mai bine noaptea, daca dorm singur.
As da orice sa ma pot intoarce in acea camera de pensiune din Eforie si sa pot imbratisa o persoana draga, decat camera dintr-un hotel premium dintr-o tara din vest, unde am fost cu training, dar unde am dormit singur.
Am schimbat serviciul, am schimbat si salariul, dar nu sunt deloc fericit, ba chiar am momente cand plang de acele chestiuni ale vietii care nu se pot compensa, nici cumpara cu bani.
Am banuti pusi deoparte, teoretic n-ar trebui sa mai stau cu janghina de telefon S6, dar am primit telefon de la serviciu.
Nici de masina nu ma mai intereseaza, o sa primesc alta de la serviciu. Dar ce naiba, nascut in Bucuresti, chiar nu am nevoie de ea.
Traiul decent inseamna sa fii tu fericit si implinit. Restul sunt obiecte.
Da, am plantat cativa copacei, unul a facut fructe (1 mar), am si donat.
Cand o sa strang o persoana draga (pe langa mama mea) in brate si o sa plang de fericire ca este cu mine si ca ne iubim neconditionat, abia atunci pot spune ca……………………………… sunt bogat.
Comentariu beton!67
Și eu care crezusem că a murit romantismul pe plaiurile noastre.Fata ta te așteaptă pe undeva dar pari prea nefericit actualmente ca să o recunoști.
Spre rusinea mea, am dat un search pe google sa vad ce-s ăia „pârși”. :))) Revenind, trai decent poate insemna multe lucruri, eu consider ca am un trai relativ decent, adica bag benzina fara sa ma vaiet cat costa, imi fac rca-ul lejer desi s-a dublat ca pret, mergem si in concediu fara sa fac o drama din asta (poate nu chiar unde mi-as dori, dar asta nu din cauza lipsei de bani). Cea mai tare chestie pe care ai zis-o mi se pare aia cu grija fata de tine, adica am ajuns la o varsta (oh, well… 😏) cand trebuie musai sa ma caut, am un pomelnic de medici la care ar trebui sa merg. Practic e una din putinele chestii care ma ingrijoreaza cand ma gandesc la bani. Per total as zice ca traim decent, dar modest, nu concep sa dau multi bani pe haine, nu cumpar chestii scumpe de care nu am nevoie, nu cumpar chestii „la oferta” daca nu am nevoie de ele, nu am masina scumpa, dar imi doresc tare, tare un VW Tiguan. Intra lunar in casa cam 8000 lei, suntem doi adulti si un copil. Pe masura ce creste pitica, va trebui cu siguranta sa fac sa intre mai multi bani in casa. 😁
tiguanul e scump raportat la venit. Numai rotile de iarna, doar gumele costa intre 2000 si 3500 ron,+jante 3000+senzori, si ati dat banii de pe o luna.
Mergeti pe Golf 7, e mai ieftin de intretinut.
Am urat listele de cumparaturi, asta era in perioada in care strangeam fisele primite ca rest la cumparaturi intr-o cutie de carton in care fusese cate un sampon sau vopsea de par. Iar spre sfarsitul lunii, mancam doar paine pana venea salariul cu fisele stranse in cutia aia. Decent pentru mine inseamna: sa nu stau sa verific preturile la alimente cand merg la cumparaturi, sa pot merge in vacante de 3-4 ori/an (de 1-2 ori traversand oceanul si restul prin Europa), sa pot sa-i ofer fiului meu posibilitatea de a face activitati extracuriculare, sa-mi platesc un abonament la sala, sa pot merge la oricate concerte vreau, sa pot merge ori de cate ori vreau la cinema si la teatru, sa pot merge la restaurant sa mananc daca am chef sau sa comand mancare acasa, sa-mi cumpar o carte sau un CD cu muzica ori de cate ori vreau, sa platesc pe cineva sa-mi faca curat in casa atunci cand nu am timp de asta, sa pot sa duc costume si haine – gen paltoane sau geci la curatat, nu sa ma chinui eu sa le spal acasa, sa pot plati un abonament la o clinica medicala privata si sa-mi fac investigatiile suplimentare necesare tot in privat, sa pot plati o pensie privata si sa pot si economisi si ceva lunar. Consider ca o suma potrivita ar fi cuprinsa undeva intre 1500-2000 Euro/persoana. Si asa cum spunea cineva mai sus, sa nu intru in depresie ca nu am cu ce plati intretinerea sau utilitatile daca as ramane fara serviciu.
-sa NU ma bucur in exces cand vine ziua de salariu. Nu vreau sa fiu inteleasa prost dar nu am suportat niciodata ideea ca ziua de salariu trebuie sarbatorita cumparand ceva, sau iesind in oras. Asta presupune ca as putea oricand sa imi cumpar acel obiect sau sa mananc/beau ceva in oras
– la o problema de sanatate care nenesita analize uzuale sau ceva nu foarte scump, sa mi le permit fara sa ma umilesc pe la casa de asigurari..gen asteptat 3 luni pt un rmn gratuit, 1 luna jumate pentru o ecografie abdominala.
-tot la medical, daca eu sau cineva din familie avem nevoie de o suma de 2,3 mii de euro pt o interventie sa nu ni se para sfarsitul pamantului si a vietii
– sa nu simt ca mor si eu de disperare in caz ca moare cineva din familie. Stim cu totii ca un astfel de eveniment e mult mai dificil atunci cand nu ai bani pentru cele necesare
– sa merg in vacanta si sa nu fiu nevoita sa mananc de la supermarket
– sa pot cumpara cadouri celor dragi dar sa fie calitative ca si cand ar fi pentru mine (si sa nu fie esarfe si cani)
– sa pot schimba electrocasnicele prin casa fara sa ma apuce disperarea daca se strica vreunul
– sa nu fiu nevoita sa urmaresc sezonul de reduceri ca sa imi cumpar haine sau alte obiecte.
Un venit de 10000lei pentru 2 persoane fara copii mi se pare decent.
Comentariu beton!23
Fiind mai tânără ca majoritatea celor care comentează aici am pornit în câmpul muncii cu un salariu ceva mai măricel (aproape 1000 lei în 2013). Anul următor am primit faimoasa bursă de 650 lei, neimpozitată şi sistată pe perioada concediului (indiferent că de odihnă sau de boală).
În primul an de specialitate m-am învârtit în jurul salariului minim (contract CAS, plată în funcție de nr de pacienți; eram propriul salariat, moartă-coaptă trebuia să plătesc contribuțiile), în al doilea an a început să fie mai bine, apoi pac! control de la CAS, imputare, m-am întors de unde am plecat. De 2 ani sunt şi rezident în a doua specialitate, plătesc o taxă de 6450 lei anual, dar am salariu.
Pentru mine, ca să pot trăi decent (să-mi plătesc utilitățile, chiria, să-mi permit cărți/cursuri/congrese, să mănânc în oraş/comand de măcar 3 ori/săptămână, să cumpăr ceva neplanificat, să donez lunar pt cauze umanitare) am nevoie de aprox 4500 lei.
Cred ca m-as descurca foarte bine cu 1500 euro. In conditiile in care nu sunt singura, locuiesc cu partenerul. Cu salariul asta, as fi mai independenta financiar si mi-as permite sa platesc facturile, cumpărăturile pentru acasa, si as avea bănuți si pentru placerile mele personale, uneori destul de scumpe
Inspirată postare. Chiar mă gândeam într-o zi, ce înseamnă nivel de trai decent sau clasă de mijloc în România? Cât de mare e diferența față de alte țări?
Revenind la mine cred că decență e în primul rând să nu aloci cantități mari de timp și griji detectării surselor financiare ale acoperirii nevoilor. Știți voi piramida lui Maslow…
Decență e să poți să îți faci o plăcere spontan, a ta sau a familiei fără să pui în pericol alte cheltuieli necesare sau nu.
Trai decent e dpmdv legat de job decent, adică fără burnout sau lucrat în weekend că nu te mai ajuta să ai cu ce pleca în vacanță dacă nu îți permite jobul.
Trai decent e să îți iei ce îți dorești măcar în cele câteva ocazii speciale de peste an fără să conteze prețul.
Când trăiești decent simți cumva asta, nu e numai despre lucruri bani sau vacanțe, e despre starea ta de a fi lipsit de griji financiare și de a face ceea ce îți dorești.
Comentariu beton!15
Ah, am uitat. Familia mea compusă din doi adulți și un copil are nevoie de 2500-3000 euro pentru asta, marja fiind în funcție de nr. de ieșiri în weekend și vacanțe.
Suma care sa satisfaca cerintele puse de tine variaza foarte mult in functie de „detalii”:
– masina noua la fiecare 5 ani. De care masina? De 15.000 EUR sau de 40.000 EUR?
– ai casa ta sau platesti rate pentru ea? E rata de 500EUR pe luna sau rata de 1500EUR pe luna?
– ce inseamna scoala privata buna? Ma documentez intensiv pe tema asta pentru ca urmeaza relativ curand sa treaca picii de la gradinita la scoala. Am prieteni care sunt profesori, unii la stat altii la privat. Din discutiile cu ei a reiesit ca simplu fapt ca e o scoala privata nu inseamna automat ca e mai buna ca cele de stat cotate bine in Bucuresti. Prin urmare e nevoie sa te indrepti spre „crema” de la privat care are niste preturi peste posibilitatile noastre actuale. Pentru doi copii inseamna cam 16.000-20.000EUR pe an, la care se adauga costuri de transport si activitati aditionale. Nu mai spun de AISB unde, la liceu, treci de 40.000EUR pe an pentru doi copii.
Raspunsul meu la intrebare este ca o familie de 4, 2 adulti si 2 copii, pot trai bine in Bucuresti cu un venit lunar de 3000EUR insa nu vor schimba masina la 5 ani. Iar pentru a-si permite o scoala privata buna vor strange cureaua, vor taia de la concedii si alte lucruri, prin urmare vor iesi din definita traiului decent data de tine.
Comentariu beton!18
exact, si cu 4000 euro tot acolo esti.
Confirm, de la 3000euro venit incepe o familie 2 adulti +2 copii sa traiasca decent. Dar si dupa ce am depasit aceasta suma nu am renuntat la unele obiceiuri de om „zgarcit”.
Masina nu as cumpara noua..consider ca sunt bani aruncati aiurea. La imbracaminte nu imi aduc aminte sa fi dat mai mult de 100euro pe vreun obiect vestimentar. In mintea mea e ceva de genu: Fuckkkkk…sa dau pe o pereche de adidasi salariul meu din 2005. In schimb pe vacante aruncam cu bani si nu ne pare rau – mai putin la sfarsit de an cand calculam cheltuielile si ne doare un picut sufletul ..dar ne trece repede.
Lista la supermarket tot fac, asta ca sa nu uit ce am de cumparat. 🙂
Comentariu beton!16
Insist sa precizez cum am ajuns la concluzia ca la 3000euro incepi sa traiesti „decent”. 🙂
In 2005, cand eram doar 2, dupa ce scandeam toate cheltuielile lunare ( chirie, facturi utilitati, transport…) ne mai ramaneau 11ron/zi (5.5ron de persoana) pentru mancare, haine, vacante….. sa facem si economii din banii astia. La mancare ne mai descurcam ca luam de la tara. In fiecare seara vorbeam daca am depasit bugetul pe ‘zi’. Bugetul zilnic a crescut de-a lungu anilor dar tot trebuia sa facem calcule cat am chetuit. Calcule in cat timp strangem bani sa ne luam o masina SH, calcule daca plecam sau nu in vacanta, calcule daca ne permitem sa platim o rata imobiliara si cat la % din veniturile noastre ar trebui sa fie rata, „calcule” la cine ne imprumutam daca ceva nasol se intampla…… In momentul in care am ajuns~3000euro stresul cu calcule a disparut. Inca sunt multe lururi pe care nu mi le permit si fericirea mea a fost constanta de-a lungu vietii indiferent ce venituri am avut. Daca eu si sotul ne-am retrage la casuta de la tara as trai o viata decenta cu mai putin de 500euro si as fi cel mai fericit om de pe planeta.
Comentariu beton!12
Habar nu am ce înseamnă “suma necesară pentru un trai decent” in Aussie, dar știu ca bifez toate căsuțele tale (mai puțin chestia cu scoala, nu e cazul), și mai punem și deoparte câteva zeci de mii de dolari pe an (asta pe lângă rata la casa și mașina). Muncesc de ma cac pe mine pt un salariu cu adevărat bun, dar nu îmi pare rău. Tocmai ce ne-am întors din vacanța, 11 zile in WA, cu dat cu elicopterul, cumpărat jumătății mele iubite o perla adevarata de la ferma unde cresc așa ceva, și am spart $9000. Adică ceva mai puțin decât câștig pe o luna. Depinde de fiecare unde e nivelul ăla “decent” de trai.
Se dezbate încă. Ce zici?34
Ooooo, Emil, ce ziceai de capră? Aute ce de mânuții roșii ai loat! Cum boss, 9000 de dolari? De unde plm are ăsta atâția bani? Doar în vacanță a cheltuit atât?
Unii nu s-ar muta in Australia pt dublu banilor astia, eu stiu cativa 😀
Acuma honestly, decat sa faci foamea pacolo de ce nu vii inapoi? un contract cu statul iti asigura suma aia pe 3 vieti inainte.
Glumesc Emil, salutari din bucale. Am un vecin de bloc care facea 12 000+ pe luna de pe scaun ca angajat. Si nu din videochat unde poti face mult mai mult 😀
@Adina, @Cucurigu, nu mor cai când vor câinii! 😉😂
Pe toate mânuțele alea roșii fac ceva…cu bolta! @Mihai a întrebat ceva, și eu am răspuns. Fără exagerări, adevarul pur. Nu este treaba mea sa le pun altora in farfurie sau in traista, sa o ducă bine. Așa cum @Mihai se chinuie sa facă sa meargă acest blog, adică sa producă bani pt familia lui, tot așa și eu ma chinui sa fac bani pt familia mea. Cred ca dacă pe mulți i-as pune sa lucreze in stilul meu, ar zice “nu mersi” după scurt timp. Este o viața foarte grea. Dar…bine plătită. Pot sa îmi cumpăr practic o mașina noua din 3-4 salarii câștigate. E vreo problema? Nu dau in cap nimănui, și nu iau nici măcar un cent șpagă. Sunt bani munciți din greu. Cui nu îi convine “fuck off”!
Comentariu beton!20
Mihai, eu zic ca pt ce ai spus ca iti doresti, 3000 euro e cam putin. Dar tu stii mai bine 😊
Eu sunt ok cu 4000 (-5000) euro/luna ca sa ma simt relaxata. Eu cu fii-mea liceana.
Nu am rate la casa, nu platesc chirie, nu (mai) platesc scoala privata. Dar da, ar trebui sa schimb masina. Si da, in curand vor incepe meditatiile 🤦♀️ Plecarile la munte in week-end ale fiica-mii ma rup, dar noroc ca doar iarna 😁.
O haina mai in firea ei, un vin bun, o iesire la un restaurant bun. Cosmeticale, coafor&co pt doua demoazele, sala. Vacantele iar ma rup, mai putin de cand cu pandemia.
Lista de cumparaturi inca fac, ca tot timpul uit cate ceva.
Se dezbate încă. Ce zici?17
@THE Cristina: chiaburo! 🤣🤣🤣
Io abia mă descurc cu 5000 oiro lunar.
Deh, posesor dă biamveu. 🤪
@JT, dear, nu mai plati femeile!! Ia si tu una, doo, pa sentiment, ashea, ca de-aia nu-ti ajung 5000 de „oiro” 😜
@THE Cristina: femeile ie viața mea! 🤗
Unde-ai văzut tu tinerică pă sentiment? Toate ie pă coco. 😅
@JT adica draga John, vrei sa spui ca nu te iubesc femeile doar pt caracterul tau ales si inima ta de aur?! Ntz, ntz, ntz, eu chiar nu cred asa ceva!
@THE Cristina: no, pățăsc. 🤪
Un pic mai mult decat acum. Asta tot zic de cand m-am angajat, daaar să ne înțelegem…..fără mai multă muncă. Acum 5 ani, proaspăt angajat, îmi doream 2000 de lei. În 2021 AD nu știu cum m-aș descurca cu banii ăștia în condițiile în care nu am rate/datorii etc.
Subiectele de genul asta ma fac sa ma simt inconfortabil. Fac parte din acei one percenters care lucreaza in IT si au salarii peste media lui Câțu. Evident ca pot justifica acest salariu cu nopti nedormite, invatare continua (tehnologia nu sta nici ea pe loc), am plecat de la un salariu din care nu puteam plati nici chiria… Si as mai putea sa insir un milion de alte lucruri pentru care consider ca e pe merit, mamica si taticu’ nu au avut „relatii”, au contribuit cu pachete trimise pe microbuz si finante cat sa nu moara odrasla de foame. Insa traim vremuri in care asta se considera un privilegiu iar mie imi e jena sa spun ca imi permit toate cele de care ziceai mai sus si poate si un pic pe langa.
Comentariu beton!32
N-are de ce să-ți fie jenă de câștigurile tale venite pe muncă și pe creier. Eu mă bucur când oamenii îmi spun că au câștiguri mari, repet, venite pe eforturi proprii. Astea sunt semne de normalitate. Bravos, felicitări!
Dacă m-ar scuti și pe mine de impozitul pe venit mi-aș permite și eu viață de baștan.
.
.
.
.
.
.
.
Țin să precizez că era o glumă. Nu săriți cu hate pe mine pls.
Lee, pot să înțeleg faza cu te simți inconfortabil. Am trecut recent prin ea. Să exemplific. Ne-am întors din Italia unde am fost și cu treabă dar am și rupt două-trei zile de concediu. Și ne-am întors cu unul dintre angajații noștri care lucrează acolo. La ultima benzinărie dinainte de Slovenia am oprit să bem o cafea, să luăm un sandviș și ce s-o mai găsi pe acolo. Și ce să vezi? Promoții la Prosecco, panettone, Toblerone și multe altele. Io să iau ca sparta și d’aia și d’ailaltă. L-am întrebat pe colegul meu ce vrea să-i cumpăr ca să ducă acasă. Ceva din partea noastră. Și m-a refuzat. A zis că e de-ajuns cafeaua și sandvișul. Atunci i-am mărturisit că mi-e rușine că eu cumpăr atâtea. El mi-a răspuns că nu am de ce. Și da, nu aveam de ce. De ce să-mi fie rușine că am bani? De ce să-mi fie rușine că putem mai mult? Că ne duce capul să creștem o afacere? Că muncim în draci?
Îți doresc la mai mulți bani. Și să citesc în presă de încă o afacere din IT care rupe piața. Te-ai gândit la asta?🙂
Se dezbate încă. Ce zici?13
@AdinaL: nu, nu cred ca este vorba de rusine pentru a avea bani ci despre a o arata intr-un mod mai mult sau mai putin ostentativ.
Comentariu beton!20
@Lee, super, bravo ție! 👍😊
@Adino, ești pe bogăție, Panettone, Toblerone, Proseco, vai tu! De unde ai tu bani de toate astea? 😉😂
35.000 plus șpagă…..🤣🤣🤣…..da n.am facut medicina așa că undeva la 2000 de euro aș fi ok…până atunci mă descurc cu jumate din sumă….🙃
3.000 euro e la limita. Cu inflatia care a explodat, nu mai reusesti toate alea…..
„Puțin și bun” – adepta acestui principiu la toate : mâncare, haine, vacanțe. Pentru mine, în acest moment, e bine. Dar am ajuns la acest „bine” când mai am câteva luni și ies la pensie. Sora mea s-a pensionat acum șapte ani – 600 de lei, inițial(ajutorul de la stat pentru cei care nu munciseră vreun an în viața lor era vreo 500 de lei). Cu stagiul de cotizare complet, la limită de vârstă. Acum are vreo 1000 lei. Cum să trăiești demn așa? Norocul ei că a avut niște pământ(de la care primea mai nimic anual), l-a vândut și a cumpărat un imobil pe care l-a închiriat ca să își asigure traiul fără ajutorul copiilor.
Comentariu beton!15
Eu as zice sa mai pui cel putin 1000 € asta in conditiile in care sunt si 2 copii. E adevarat ca si treaba asta cu traiul decent e f particulara pt fiecare dar iti dau dreptate cu mersul la magazin si sa nu faci calcule, sa iei cascavalul cel mai ieftin ca tot cascaval este. Si cine vine sa imi spuna ca eeeiii si daca o sa ajung sa am un buget mai mare tot pe ala il cumpar eu nu il cred ca mie mi a fost foarte usor sa ma obisnuiesc sa imi iau somon fume in loc de parizer.
Cat despre o suma de la care sa pornesc nu stiu ce sa zic, 2500 € fara copii, cu o rata la casa 🙂 si totusi nu punem deoparte pe cat ne am dori, in rest nu pot spune ca mai fac calcule adica ma duc la Nice daca acolo vreau, e adrvarat ca nu o sa zbor cu avionul de la Nice la Cannes tot 2 euro pe autobuz o sa dau dar…
Împreună cu soția ne ducem la 9-10000 de lei lunar, din care aproape jumate încă se mai duc pe ratele de la casa. Suntem patru, noi și doua teroriste și nu pot zice că ne lipsim dar tot mai umblăm după oferte. În condițiile în care nu am mai avea nici un fel de datorii probabil că am putea trai relativ decent, fara excese că vreau concediu in Dubai la all inclusive 5* dar nici prin vreun hotel oscur de pe mărețele meleaguri pontice. Ce pot spune… Că oricât am câștiga niciodată nu va fi suficient, la inceput e bun Loganul apoi vrei un VW .. și la urma vrei merțan , a fost bun și parizerul dar ai evoluat vrei vita Live sau alte rahaturi …. E in firea noastra, e imprimata in genetica națională.
Câștig suficient cât să-mi iau un Logan nou anual dar trăiesc în prezent din 2000 de lei lunar plus bonurile de masă, când nu-s cheltuieli majore de făcut. Restul merge într-un cont comun de economii. Când e de cheltuit știu de unde pot lua. Am scăpat de rate, n-a fost ușor, dar acum e o plăcere să știm că lucrăm doar pentru noi, nu pentru bancă în primul rând.
Comentariu beton!12
doamne, vis paradis! cat imi place sa traiesc din cat mai putini bani!
nu inteleg dc oamenii cumpara si cumpara si cumpara! de ce avem nevoie de mobilier in fiecare fucking an sau la 5 ani.
de ce haine in fiecare sezon?
de ce 3 parfumuri?
de ce 10 perechi de incaltaminte!
eu as trai minunat cu 2000 eur/luna. lucrez la asta!
Locuim in zona pariziană si am început cu foarte puțini bani pe vremea studenției (cam 1000 de euro lunar pt 2 oameni in conditiile in care chiria plus utilitățile ajungeau pe la 800). Atunci trăiam foarte greu.
Am trecut prin măriri salariale care s-au înlănțuit destul de rapid datorită terminării studiilor si promovarilor ce au urmat.
Drept concluzie cam pe la 4000 de euro lunar am inceput sa fim mai relaxați și sa facem excursii, cumpărături si sa ieșim pe unde ne am dorit cand ne am dorit.
In schimb vremurile grele ne au învățat să punem mereu deoparte, așa că acum la 6000 pe lună nu trăim f diferit față de atunci cand aveam 4000. Suntem doar mai zen.
@roxana, asa zic și eu. Nu suntem ceea ce mâncăm, și nici haina nu face pe om. În schimb suntem suma deciziilor noastre. Asa ca prefer sa am ceva deoparte astfel încât la pensionare sa nu ma întreb din ce trăiesc, având în vedere ca nu vom avea pensii sau vor fi simbolice. Și nu îmi doresc sa pun presiune pe copii, din contra sa ii ajut cu ce pot. Dacă asta înseamnă să iau mâncare takeout la ofertele zilei, e ok pe mine. Am întâlnit oameni din top mgmt din corporații care produc la nivel mondial bunuri de lux, pt fitosi, dar care pe plan personal sunt foarte cumpătați. Nu cred ca e ok sa judecam asa superficial, pe întrări și ieșiri de capital. Am refuzat paris pe ca prefer o coasta de mediterana dacă e sa plec din tara. Învață ceva bine plătit și în 3 ani vei scăpa de frustrări sau poate nu ;). Pt ca educația financiara nu e legata doar de venit și nivel de trai
Interesant, am avut recent oferta de 6500 net+masa zilnica in Paris, dar mi-a zis un amic că e cam puțin, chiria ajungând la 1700 cu utilitățile pe lângă defense. Acu vreo lună. Zici că e ok?
Netul e greu de calculat in Franța pt ca impozitul e progresiv, in funcție de situația ta familială ( copii, soție care nu lucrează etc).
Dar si 5000 net e f bine. In afară de chirie si utilități care îs într-adevăr cum zice colegul, n-aș zice ca viața pariziană e extrem de scumpă.
Dacă ești francofon si este șansa creșterii salariului pe viitor eu zic să profiti.Dar să negociezi si calitatea vinului la masa aia😁
@Cucurigu: depinde mult de contextul familial si de ceea ce cauti. In caz ca job-ul e in La Defense (zona oribila de locuit, daca e sa ma intrebi pe mine) si vrei neaparat sa mergi pe jos la slujba, e chiar ok, atata timp cat astia-s banii pentru un cuplu cu 1 copil, fara ca nevasta sa munceasca ceva.
Se poate gasi foarte bine chire ca lumea intr-un oras foarte aproape de la La Defense, precum Suresnes sau Nanterre, caz in care vei fi pe la 1000-1200 pt ceva decent.
Ca idee, cu salariul ala net sigur-sigur esti in primii 7-8% cele mai bune salarii in Franta. Ca idee, salariul mediu net in Franta este de vreo 2400€, iar cel median de vreo 1900€. Deci bastan de bastan cu 6500.
Lucrez deja cu francezi de 10 ani+ dar prefer la distanță, defense, curbevoie, puteaux mă lăsa rece că lifestyle. Nu mai zic de Saint Denis. Dar, o fam cu 2 sadulti și 2 copii, cred că o duce mai ok in bucale cu 4000, și am preferat să zic pas. Amicul care azis că e puțin are un post de mega șef la o mega banca de acolo…îmi place Parisul in august când e lumea în vacanță ;). Dar nu îmi place să merg cu metroul că e prea aglomerat pe ruta aia. Așa că prefer sa lucrez de acasă la bucale, sunt tot mai multe poziții care acceptă remote.
Nu mă interesează că sunt in top x%>, ci cum o duc eu. Nu mă compar cu restul.
Pentru un om care cauta meniul zilei, zic ca e ok
Fiind singur cred ca te poți descurca cu 2000 lei pe luna, dacă ști exact ce vrei și ce produse vrei. Depinde de pretențiile fiecăruia. Ca și familie este greu. Normal chiria, ca doar nu stai în garsoniera, (sau cine știe) depinde de buget, sau rata la prima casa. Vin copiii, îți iei mașina mai încăpătoare, alimentațiea se schimba, ca na copii, scoli, doctori, haine nu știu de care ca mai rad și alți copiii la școală. Mulți părinți renunța la a-și lua lor pt a le lua copiilor. Plus lista e lunga, salariile sunt mizere în aceasta tara. Se te duci cu copilul în parc și sa îți ia 12 lai pe 3 cupe de înghețată și tu sa mai ai 50lei bani în portofel e greu, și sa să mai întrebe copilul „tu nu vrei înghețată”….. Și când ii vezi pe aia în parlament ca dorm și iau o grămadă de bani, cum sa nu te apuce când tu muncești de dimineață până seara pe 1500lei.
Comentariu beton!13
Avand în vedere inflația galopanta, de la anul ar fi cam 750 euro/persoana pentru trai într-un oraș mic, fără rate sau chirie de plătit, fără mașină. Pentru trai decent într-un oraș mare, 1000 de euro de persoana ar fi un prag de referință, din nou fără mașină.
Decent pentru mine înseamnă mâncat sănătos, bani de transport în comun, mers o data pe luna la restaurant, mers la sala, haine și incaltaminte care sa tina mai mult (deci mid-range ca pret, dar cumpărate mai rar), bani de cărți/divertisment, bani de pus deoparte pentru cheltuieli planificate/prevăzute (control medical/dentar de rutina), și bani de pus într-un cont de investiții. Ah, și cel mai important – fără credite sau alte datorii.
Masina e un lux, dar foarte multa lume o calculează/cataloghează ca investiție/necesitate. Lăsând însa asta la o parte, dacă chiar e nevoie de mașină, ea trebuie sa fie achiziționată cu cel mult 15% din venitul anual și sa coste cel mult 10% din venitul anual pentru a fi întreținută/alimentata cu combustibil. Cei mai multi posesori de mașini din România nu și le permit în mod real pe cele pe care le conduc, sau nu și le permit deloc, dar fac sacrificii/datorii pentru a le avea.
La vacante și călătorit depinde de om. Sunt oameni care isi fac concedii în Dubai și în Ibiza, sunt și oameni care doar vor sa urce un munte, sau sa viziteze niște sate prin Maramureș. În funcție de pretenții sumele cheltuite în acest sens diferă de la caz la caz, dar eu zic ca nu trebuie alocat mai mult de 1000-1500 euro pe an în acest sens pentru a se considera ca iti permiți un concediu „decent.”
Nu imi e 100% clar din punctele expuse de tine, dar cred ca ceea ce iti dorești e un nivel înalt de confort financiar, și pentru asta e nevoie sa ai investiții din care sa poți trai fără munca cel putin 5 ani în stilul de viață dorit. De fapt, asta și e problema cea mai mare cu definitul decentei – multi oameni nu au posibilitatea de a-și lua pauza din ceea ce fac sau sa isi ia timp liber sa învețe pentru o reconversie profesionala, etc.. Multi trebuie sa muncească intr-o companie cu mediu toxic care ii exploatează la maxim, și nu pot renunța pentru ca au rate de plătit și cheltuieli lunare care pur și simplu nu pot fi acoperite pe mai mult de câteva luni fără activitate/un loc de munca. Și acum problema și mai mare: destui dintre cei care ajung la acel nivel de confort financiar au cam 50 de ani sau mai mult, și oamenii în general isi doresc sa obțină asta mult mai devreme, desi asta devine din ce în ce mai greu cu fiecare an care trece.
In Romania stam prost de tot și din perspectiva oportunităților de a face bani, și din perspectiva educației (mai ales cea financiară). Se poate trai destul de bine aici cu 3-4000 de euro pentru o familie cu doi copii, dacă reusesti sa ajungi la un astfel de nivel de venituri, dar pentru multi va rămâne doar un vis din cauza unui cumul de factori sociali, politici, și economici. Pentru cine vrea și se zbate, învață pe brânci, și are și un pic de noroc, trebuie musai țintit către 1000 de euro/persoana în familie sau mai mult.
Comentariu beton!19
Amin!I’m in :).
Domnule eu am plecat din Romania in UK, in 2016 traind cu chirie intr- o garsoniera in Bucuresti.
Traiam cu chirie in Buc. castigam peste 2000 de lei bani din care abia/nu ma ajungeam.
Dupa un calcul simplu am realizat ca ce iau pe mere dau pe pere.
Ascultand climatul economic si social din tara, am realizat ca in Ro salariile cresc greu, deci nu se merita sa astepti 2 ani pentru o marire de 10, 15 %.
In UK castig 2000 lire pe luna si sunt sa sic asa „decent living”. Sotia lucreaza in IT castiga mai mult, eu lucrez in HR.
Daca am veni in RO am castiga impreuna undeva intre 7500 si 10000, 11000 lei.
La costurile din Ro, adaugand peisajul social- institutional /servicii oferite, (nu este vb doar de bani!! )m- am decis :
NO THANKS . I WILL STAY HERE !
Poate in 2032 mai vedem ce o mai fi !!!
Man, noua ne intra in casa 7000 € pe luna și cam toate enumerate mai sus nu ni le permitem :). Și NU punem deoparte decât strict un minim necesar. Știu ca suna a YOLO, dat pe bune acum – familie de 5, singurul bărbat subsemnatul, doua concedii pe an (unde evident ca depășim mereu bugetul, pe ideea ca “haide, mai, doar e concediu”.
imi place perspectiva ta. like
Discuțiile aste mi se par aproape irelevante în condițiile în care există discrepanțe foarte foarte mari între orașe ca București-Cluj și orasele mari și medii din restul țării. Cu un venit cu care unii abia s-ar descurca, alții ar trăi foarte bine într-un alt oraș.
Pe mine mereu mă șochează când aud discuții despre salarii cum unora li se par amărâte niște sume de care la mine în oraș îți permiți o grămadă de chestii – de la restaurante, până la film. În București e câte-un Mega la fiecare colț de stradă, aici e considerat magazin scump, mă și mir că s-a deschis. Noi câștigăm destul de bine împreună și tot nu ne facem cumpărăturile acolo, mai iau ocazional câte-o ciocolată mai deosebită.
Sau îmi aduc aminte de articolul lui Mihai cu firma aia de la care vine un băiat și cică îți spală mașina pe exterior de 50 de lei în 5 minute. Aș fi curioasă cât e un spălat complet la spălătorie în Buc. dacă 50 de lei e considerat acceptabil pt. atâta lucru. Că eu am dat ultima dată 40 de lei pe interior + exterior + bacșis. Sunt doar niște exemple.
Am aflat la un moment dat că un post în call center în București ca entry level ar fi undeva la 3000 de lei net și cine mi-a zis a zis că e considerat un venit cam amărât. În alte orașe poate abia managerul cu ceva ani buni de experință ajunge la atâta, un entry level nu cred că ia mai mult de 1500-1800 de lei. Cred că ar fi interesantă și o analiză a diferențelor de salarii între zonele țării pentru poziții similare (sigur există pe undeva).
Iar de la discrepanțele astea de venituri se ajunge implicit și la diferențe între așteptările oamenilor și între ce consideră fiecare „decent”, plus ce oferă locul de domiciliu, de la imobiliare până la timp liber.
Comentariu beton!26
Greu subiect, Londra £5500 pe lună familie cu copil 3 ani. Suntem la aproximativ £800 distantă de decenta. 10% economii lunar si 10% vacanțe, £1600 mortgage si cheltuieli casa, £600 întreținere asigurări la 2 mașini de 4/5 ani. Momentan trebuie sa alegem in fiecare an daca facem 2 vacante medii in Europa (max £3000) sau mergem in US.
Schimbam paradigma de anul viitor ca nu mai plătim £1000 grădiniță pe lună.
Nu ne permitem cumpărături săptămânale de la Waitrose sau M&S. O ardem pe Tesco si Sainsburys. Răspuns final £6300 lunar trai decent.
Decentul tine intr-adevar de nevoile si optiunile personale. Momentan, per total, avem venituri de 2000 euro-sotul (la care s-a ajuns in timp, cu vreo doua burnout-uri, ore interminabile la birou si tot restul) si 400 euro-eu. Nu platim chirie pentru ca stam cu mama (care, ca multi altii, a lucrat la negru prin afara, nu a strans nimic si acum mai are 2 ani pana la pensie si nu ar avea cu ce-si plati facturile daca ne-am muta). Avem 2 copii mici, avem rate de 2000 lei si incercam sa punem deoparte cate 3000 lunar (nu ne iese tot timpul datorita neprevazutelor).
Decent ar fi pentru noi, sa ne putem construi casa fara sa fim dependenti de criteriile bancilor, sa putem schimba masina in loc sa ne rugam sa nu crape, sa putem duce baietii in concedii mai lungi de o zi, sa le aniversam zilele de nastere exact asa cum vor ei, sa nu ne uitam de 5 ori la pret inainte de a cumpara o geaca sau o pereche de ghete/pantofi pentru noi, adultii, chiar daca stim ca e de calitate si va tine vreo 3-4 ani.
Tot cu lista se merge la cumparaturi, mancam in oras o data la 2-3 luni, ne hranim si ne imbracam decent, nu mergem in concedii pentru ca ar fi un stress prea mare (si psihic si financiar) dar putem face iesiri de o zi la munte sau o vizionare de film la cinema din cand in cand.
Cum zicea cineva mai sus, decent ar fi sa pot cumpara timp si sa il folosesc pentru a face chestii impreuna cu ai mei!
Pentru 2 adulti si 2 copii, cu ce vrei tu, (mai putin ultimul punct) eu consider ca 2500-3000 euro sunt suficienti. Strict pentru ultimul punct, „the sky is the limit” se aplica foarte bine. Pot urma o scoala publica buna, cu cheltuieli minime sau Harvard cu 100.000 $/an.
Complicat… cred totuși că depinde și de vârstă.
Noi suntem pensionari și avem 2 băieți majori, unul student.
Încercăm să călătorim cât mai mult. Hrana e hrană. Țoalele sunt importante dar nu s la fel de importante ca la 25 sau 35 de ani.
Dacă bifez toate criteriile tale mie îmi iese o viata fără prea multe griji. Pentru noi, decenta unei familii de 3 persoane cu structura menționată e undeva în jurul a 2000_2500 euro/luna.
Salutare. Eu zic ca pentru familia mea (4 persoane) mai am nevoie sa cresc veniturile cu 1000 de lei ca sa am am un trai decent din punctul meu de vedere. Momentan bugetul este de aprox 15000 lei per total. Poate uni ar zice ca de ce nu-mi ajung banii astia. Problema este ca aici am vazut comentarii cu buget strict de cheltuiala zilnica. Cand vorbim de un trai decent nu trebuie sa ne limitam doar la cheltuielile zilnice. Trebuie incluse si economii de 3 tipuri as zice eu: de investitii, de concediu si de urgenta. Degeaba ai bani sa traiesti zilnic decent daca te loveste o urgenta si atunci dai din colt in colt. Asta este strict parerea mea si pana acum merge bine.
Salut.
3000 euro sunt ok pentru Romania pentru 4 persoane, dar nu cu stilul de viata expus mai sus (bineinteles ca este nuantat).
In plus, ar trebui sa mai existe un buget pentru economii (min 10%), un buget pentru investitii (min 10%) etc.
Chestia cu masina noua la fiecare 5 ani e foarte tricky. De ce? O masina noua poate costa 15k sau poate costa 50k. A doua la mana, e o afacere foarte proasta financiar sa schimba masina(noua evident), la fiecare 5 ani.
Numai bine!
Nu stiu daca 3000 pentru 2 adulti si 2 copii ajung pentru tot ce zici. Aici un adult si un copil, sub 2500/ luna pentru stilul asta de viata nu scot. Si nu cumpar lucruri aiurea, nu dau sute de euro pe jucarii, nu am o masina scumpa, dar pun mare pret pe experiente si incercam sa calatorim mult.
Pentru ce ai enumerat tu.. nu ajung 3000euro. Gândește-te că scazi 250e lunar pentru mașina aia de 15k la 5 ani. Din 2750 ăia presupun că mai faci hn concediu de 3000e.. doar te lăfăi. Mai rămâi cu 2500e lunar.
Apoi impozite, taxe, asigurări, îmbrăcăminte adulți/copii. Mai rămâi cu 2000euro pe lună
Acum spune-mi dacă mai te duci la restaurant, film, clinică medicală, plătești facturile+utilitățile de acasă, cumperi mâncare cu acei 2000e.
Ai fi surprins.. dar nu prea dau calculele.
Eu deja nu mai calculez ce se cheltuie.. pentru ca se cheltuie prea mult ..la un momentdat mă apucase scrisul de cheltuieli.. efectiv te ia capul 🤣
Doar prima masina de 15k costa 15k, a doua deja mai putin, ca nu o donezi pe prima, se presupune 🙂
Corect, dar putem spune ca se mai plimba omul inafara de 1 concediu „mare”… si ajungem tot relativ aproape de ce am spus 🙂
La mine in casa suntem doar 2, eu si prietenul meu, si impreuna avem cam 4k EUR pe luna si pot sa iti zic ca nu ne permitem sa ne schimbam masina la 5 ani, decat daca am face credit, pe restul le bifam. Daca am avea si copii, nici nu vreau sa ma gandesc cu cat ar trebui sa marim bugetul pt a ne pastra standardul de viata.
Pe scurt, nu, cu siguranta 3k EUR nu sunt suficienti pt a acoperi lista asta.
Buna ! Eu cred ca cel puțin 6000 lei pentru fiecare membru ar fi decent . Pe lângă cheltuielile normale , mai sunt meditații , sport , stomatolog , un curs extra școlar ( de ex. al meu copil -curs IT -3000 lei pe an ) și cheltuieli neprevăzute . Mașina nu mai vorbim , poate suntem noi ghinioniști , nici nu am apucat sa o achitam ( mai avem 8 rate ) și i-a murit motorul , efectiv a sucombat , trebuie alt motor ( un Logan ) , nici la rabla nu poate fi data , ca nu are 8 ani , deci motor sh , in jur de 7-8000 lei reparație totala . Ma gândesc mereu la cei care câștiga 2-2500 lei pe luna cum s-or descurca .
Pentru mine nu exista un salariu care pe care l-aș considera „decent”. Cu cât am mai mult, cu atât cheltui mai mult și îmi doresc mai mult. Au întrat în casa 2000 lei lunar și nu am murit. Acum ne întra cam peste 10000 lei și nu ne ajung. Dacă peste câțiva ani scrii un articol asemănător, o sa zic ca nu ma mulțumesc dacă o sa câștig 30k lei. Și nu, nu spargem aiurea, nu avem haine scumpe, BMW vechi de 20 ani etc. Ci pur și simplu ne dorim mai mult. Dacă acum ma chinui sa pun 2000 lei lunar deoparte, peste câțiva ani o sa ma chinui sa pun 2000 euro lunar deoparte și probabil nici atunci nu o sa zic ca pt mine e „decent”
Eu câștig eu câștig 15.000 lei pe lună și investesc 11.000… unele luni cheltui doar 2000 lei.. excursiile cele mai scumpe costa 3000 lei. Și am doar 1-2 pe an.. aici nu includ costuri cu mașina. Banii de supraviețuire cred că îi acopăr din investiții.
Eu unu’ pot spune că actualmente nu am absolut nicio formă de venit, fie el legal (la alb) sau nu (adică mai jegărit așa, nu ne vrem neo-rasiști, nu?). Am avut în facultate un job unde eram plătit o sumă fixă pe un număr de cuvinte scris. Având chef și timp berechet, scriam la foc continuu minim 12 ore pe zi, astfel în primii doi ani de facultate pot spune că trăiam, nu decent, trăiam (undeva peste supraviețuire). Venitul lunar în acea perioadă (2017-2019) era în medie de 12000 ron. Precizări/detalii: locuiam la părinți, deci nu plăteam nimic nici pe chirie, nici pe utilități, nici pe marea majoritate a consumabilelor de igienă personală; aveam o prietenă (iubită – la vremea respectivă) care îmi făcea ea mai mult cinste mie decât eu ei (la mâncare mă refer); nu îmi cumpăram articole vestimentare de lux, cel mai scump obiect de vestimentație deținut sunt o pereche de pantofi sport (Nike 720 Air – am dat pe ei 850 lei, parcă), pantofi pe care îi am și azi și îi port cu plăcere în perioadele mai „colorate” (chiar îmi dau așa un imbold de „flexing” când ies în oraș). Acum urmează să explic cam ce consideram eu trai, la vremea aia: consum de artă (pe care eu unul o numesc adevărată dacă îmi trezește interes pentru mai mult de 60 minute consecutive). Asta implica în primul rând muzică, multă și plătită, ori piese individuale, ori albume, ori discografii, ori bilete la concerte (fiind artist, nu consider ok să piratez opera unui alt artist, omu’ ăla nu o vinde pe bani dacă nu are nevoie de bani, altfel nu e artist, ci impresar 🙂 ), ca idee, într-o perioadă de o lună, șansele să ascult aceeași piesă/compoziție de mai mult de 2 ori erau extrem de mici. Pe locul doi la consumul de artă, infama poezie (fie în română, fie engleză, fie nemțește, uneori, mai rar ce-i drept, chiar și în olandeză sau italiană). Asta implică zeci și zeci de abonamente la cluburi și site-uri (mă rog, blog-uri, podcast-uri…) de poezie, cenacluri private, lansări de carte, seri de lectură etc. Pe locul trei, arta vizuală, aici includ și actoria (atât de film cât și scândură), pictura și desenul grafic. Pot aproxima la maxim 5 acte artistice live/lună, în jur de 5 lung-metraje/lună, 3-4 scurt-metraje, vizite la expoziții, organizare de expoziții, donații inevitabile artiștilor favoriți. În majoritatea lunilor ieșeam pe 0 la final, poate 100/200 lei economie. Am avut spre exemplu o lună foarte bine plătită, dar am consumat toți banii (18250 ron) în următoarele 2 săptămâni, trăind la mila talentului propriu de bucătar restul de 2 săptămâni. A, ceva important probabil pentru unii, eram și sunt încă fumător, fumam atunci un pachet de django aromat (30g) la 4 maxim 5 zile. Eram băutor de cafea – categoria grea, 1.5-2L cafea la filtru/zi, neagră, neîndulcită. Cu alcoolul aveam o relație deschisă, adică nu simțeam vreodată nevoia să beau, dar mă delăsam dacă era vreun eveniment special, mă mai prindea dimineața cu vreo 2 sticluțe de cognac goale pușcă pe masă, recunosc. All being said, aș zice că acum trăiesc decent, dar nu am niciun venit, stau în gazdă ba pe la rubedenii, ba pe la amici, ba pe la oameni „de foarte curând cunoscuți”. Mănânc ce mi se oferă, îmi permit chiar să refuz unele invitații la masă uneori, cafea nu mai beau decât foarte rar, de gust un degetar de expresso la cateva zile. Hainele în mare parte le țin în dulapul celei mai bune prietene, acolo îmi fac și duș de regulă. Cred că e mai important să acceptăm că răspunsurile la care ajungem în viață sunt ale noastre și atât. Pace, vă pup!