Articolul de azi este scris de colegul de comentarii @Shoric. Mă rog, el l-a lăsat sub formă de comentariu, dar l-am salvat eu, că era păcat să se piardă. Acțiunea se petrece undeva în România reală, aia de dincolo de marile orașe.

„Cum spuneam și mai sus, abilitatea asta de a reduce disonanța și a nu-ți asuma niciodată responsabilități se vede peste tot în țară, iar pandemia a făcut-o și mai evidentă. Ai oameni care au pierdut rude din cauza Covid-19, ai căror prieteni i-au părăsit pentru că nu le mai suportau delirul și care nici acum nu sunt dispuși să admită că s-au înșelat. Nu să se vaccineze, că aia e alegerea lor, ci doar să admită că „băi, niciuna din previziunile mele n-a avut niciun sens, boala e reală și eu sunt cam prost și nu le am cu medicina”. Nu, domne, au fost induși în eroare de stat, e o conspirație, restul sunt proști, se lasă duși de nas…” (de aici)

Fix prin asta trec eu acum. Am un cumnat idiot de vreo 30 de ani, cu opt clase, parazit pe pensiile părinților, care nu are acumulat un an pe cartea de muncă. A fost cocoloșit de tac-su și de mă-sa pentru că este bolnăvior și are mânuțe prea fine pentru muncă fizică. Ei, idiotul ăsta care trebuia să aibă grijă de „sponsori” l-a ținut pe socru-meu, adică pe tacs-o, 7 zile în casă cu tuse și degradare fizică vizibilă pentru că „este doar umpic răcit la plămâni”.

Au trecut zile în care nimeni nu a știut nimic și, când a aflat, nevastă-mea s-a dus peste ei. Când l-a văzut cum arată a sunat imediat la 112, dus la spital, testat rapid, pozitiv Covid. A urmat noaptea minții pentru că socrul a refuzat internarea în spital, deși era cu saturația oxigenului la vreo 80%. Cum era conștient, a semnat cu mâna lui externarea pentru că nu voia să moară în spital. După aia a urmat calvarul, starea lui s-a deteriorat rapid, a fost dus și internat cu forța la spital cu oxigen, după care a fost trimis la ATI și de acolo la morgă.

Toți, socrul, soacra, și idiotul erau nevaccinați, pentru că mai așteptăm să vedem dacă se moare. Eu și nevastă-mea, singurii vaccinați din familie. Nu au avut încredere în îndemnurile noastre de a merge să se vaccineze… aaa, noi nu… mai așteptăm să vedem ce zice copilul nostru cel mic, Mihăiță (ăla cu opt clase) dacă este bine sau nu. Îmi este ciudă că nu am putut fi un influensăr mai bun decât un parazit cu opt clase.

Idiotul ăsta nici acum nu vrea să accepte că poate el a fost cel care l-a infectat pe taică-so, deși toți știam că Mihăiță a avut o răceală și-i cam curgea nasul. S-a dus să facă prima doză de vaccin doar în momentul când tacs-o a fost dus cu ambulanța la ATI și a realizat că e groasă treaba, că dacă nu se vaccinează e posibil să-și piardă ultima lui sursă de venit, adică soacră-mea care, la rândul ei, tot amână să se vaccineze.

După ce-a murit socru-meu, am fost „folosit” de idiot pentru că aveam certificatul verde și aveam acces peste tot unde se cerea. Inclusiv la privat, unde voia să scoată o poză cu taică-so pe care să o pună pe sicriul închis și ăia i-au dat cu jet fără certificat verde. Am rânjit umpic când se ruga de mine: Hai, te rog, la DM să scot poză cu tata, că pe noi nu ne primește una de acolo fără certificatul verde.

Azi am aflat că un coleg al nevestei și-a pierdut ambii părinți la interval de 4 ore. Toți din familie nevaccinați, iar părinții au refuzat internarea în spital.

Nu știu, nu pot să-mi explic reticența unor oameni față de spitale, cel puțin în cazul socrului meu care nu era un om religios, dimpotrivă, se lăuda că în armată a fost sanitar și că învățat să facă injecții pe colegi, dar a ales să creadă că știe el mai bine cum este cu virusul ăsta.

Altui prieten, tot pe la vreo 60 plus, i-a trecut glonțul pe la ureche. Azi am discutat cu el. Norocul lui a fost că la primele simptome „mai ciudate” și-a făcut teste rapide a sunat medicul de familie care l-a trimis la urgențe unde l-au testat PCR… pozitiv, bla, bla, bla…monitorizat cu oxigenul, tensiune, luat rețetă, trimis acasă cu recomandarea că în caz de ceva să sune direct la 112. Mi-a zis franc: Nu m-am vaccinat pentru că mă uitam la TV și ba era doamna doctor oftalmolog Monica Pop care zicea că vaccinul nu e sigur, ba alt medic că nu știu ce teste mai trebuie făcute… și-a ales să nu. Bolnav cu diabet, i-a confirmat medicul de familie că poate a fost un norocos c-a făcut anul trecut, prin decembrie, vaccinul antigripal.

Io nu prea sunt un om sociabil, dar forțat de împrejurări, am văzut realitatea și am tras o concluzie. Majoritatea oamenilor nu se vaccinează pentru că sunt speriați în primul rând de sistemul medical sau de cum arată majoritatea spitalelor din România. Eu, sincer, am o fobie la tot ce înseamnă spital că odată intrat, am așa o impresie c-o să mi se întâmple ceva rău.