Îmi place foarte tare o chestie pe care o observ foarte des în ultima vreme.  Stați că vă zic acuș.

Pe bloguri sau pe alte platforme unde utilizatorii nu sunt înregistrați în niciun fel, deci nu există șansa să afli cu cine te cerți, mai toate discuțiile în contradictoriu sfârșesc după sistemul brevetat cu mult succes de cei doi corifei ai comunicării orale, Mitică Dragomir și Gigi Becali: „M-am certat cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat”.

Pe scurt, certurile între intelectualii anonimi care se duelează în alegații și sofisme se termină abrupt cu argumente revelatoare de genul: „băga-mi-aș pla în mm” sau „lua-ți-aș familia în ciocan” ori duiosul „să mă piș pe tine de țăran coclit”.

Repet, toate astea pentru că filozofii care se duelează în astfel de teorii și idei știu extrem de bine că sunt anonimi, prin urmare oricine poate să scrie orice porcărie, să eructeze orice mizerie sau să înjure nestingherit, fără niciun fel de consecință.

Well, dar dacă translatezi toate aceste situații pe Facebook, acolo unde (exceptând trolii imbecili, idioții și conturile fake) le știi sau le poți afla identitățile celor cu care te contrazici filozofic, o să constați cu surprindere cum expresiile de mai sus se metamorfozează subit:

👉 „Băga-mi-aș pla în mm” devine un elegant „multă sănătate”, urmat de unfollow.

👉 „Lua-ți-aș familia în ciocan” se transformă într-un distins „let’s agree to disagree, o zi bună”, urmat de unfriend.

👉 „Să mă piș pe tine de țăran coclit” ajunge să fie un armonios „eu mă retrag aici, succes în continuare”, urmat de unfriend și block.

Chestie care mă face să afirm că până la urmă are și Facebook-ul părțile lui bune. Că după o ceartă terminată cu „sănătate, o zi bună” nu mai are de ce să-ți crească tensiunea ca atunci când cineva își exprimă dorința de face sex cu maică-ta sau cu alți membri decedați ai familiei extinse. Deci mai salvezi niște neuroni.

P.S. Ca să fie foarte clar, mă refer la profiluri de Facebook, că pe pagini, haosul, grobianismul, prostia și nesimțirea sunt la ele acasă.